Konu: Toksikleşen SAMP kitlesi.  (Okunma sayısı 1531 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#30 - 24.05.2020 00:48
SAMP değil genel olarak hayat böyle
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#31 - 24.05.2020 01:56
7-8 yıl önce mevzu böyle değildi ama özellikle son 3-4 yıldır kitle ve yönetimler işi buraya itti. 2012'lerde bir sorun yaşadığında her şey IC'de kalırken, 2016'lardan sonra iş Discord/Skype/Forum ittifaklarına, kim daha çok adam vurduysa o kazanıra döndü. Hatta sırf birilerine ceza aldırttı diye sevinç çığlıkları atan, gişeden para ödemeden geçti tanımıyor olsam da hemen banlatayıım çünkü narsistin tekiyim!!!11 kafasında olan tonla insan mevcut. Bahsettiğin dönemlerde ise(since 2010s) insanlara ceza aldırmamak ve düzeltmek için uğraştığımızı hatırlıyorum. Yani mevzu birilerinin ceza almadan dostça oynamasını isteyen kitleden, birileri ceza aldıkça/kötüleştikçe/rezil oldukça zevk alan kitleye dönüştü. O yüzden insanlara da çok kızamıyorum çünkü bu adamların 4-5 yıldır SAMP'ta alıştığı düzen bu. Bundan kopup Vice'da kendi kimliğine bürünebilen herkese kapımız açık, bunu yapamayanlar ise alıştıkları sunuculara geri dönüyorlar/yönetim tarafından gönderiliyorlar zaten.

Bunun dışında yine işin gösteri tarafı ağır basıyor ki orada da bahsettiğin olayın SAMP değili Dünya/Türkiye genelinde değiştiğini söylemek lazım. 2010'larda Facebook/Instagram bu denli yoktu hatta Twitter-Instagram yeni yeni peydahlanıyordu. Genel olarak şu an toplum yaptığı şeyi yapmak istediği için değil göstermek için yapıyor.  (Starbucks'a, tatile, Nusret'e aslinda oraya gitmek/yemek/içmek istediğin için değil, toplumda statü bu olduğu için ve sen bunu yapmazsan geri kalacağını düşündüğün için gidip farkında olmadan toplumsal görevini yerine getirerek o pozları atıyorsun)

Haliyle de forum üzerinde günde 50 tane adam vurduğunu göstermezsen. (Bknz; 20:00'da role girip, 20:10'da rolden çikip, 23:00'a kadar PS ile ustaca SS'ler çikararak şehri ele geçiren SS mafyası dostlarımızın kültürleri) "iyi" olmuyorsun.

Elbette güzel SS yapmak önemlidir, buradan çıkarılan anlam da o olmamalı.

Toparlayacak olursak, SAMP'ın genel durumu bu ve bu durumdan bıktığımız için de Vice'ı açtık. Olabildiğince de uzak tutmaya çalışıyoruz.
: )

NOT

Ek olarak size de söylemek isterim ki, işler istediği gibi gitmeyince de insanlara SS Mafyası vs. laflarını atmak da yine bu toxicleşen ortama katkı sağlamaktır. Orada da dışarıdan bakmanızı öneririm.(genel söylem)

MTA platformundan gelen insanların haddi hesabı yok  :D Sorular ifşa olmuş durumda, client kodlasaydanız daha iyi olacaktı. Oyuncuların zevkini gittikçe daha çok düşürüyorsunuz((kendi düşüncem))
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#32 - 24.05.2020 02:46
Bunun Clientle alakası yok çöp yine çöptür geri dönüştürmek lazım.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#33 - 24.05.2020 03:39
Son günlerde oyuna giresim gelmiyor bu OOC kaynaklı gruplaşmalar yüzünden, kim neyin peşinde anlayamaz oldum, herkes bir racon kesme, kesemez ise yediremeyip rolu çirkin yerlere götürme, OOC hesaplaşmaya taşıma derdinde.
Kesinlikle.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#34 - 25.05.2020 13:19
tek başına 10 kişinin içine girip küfür etmeler, dövünce de AGRESİF ROL YAPIYOSUNUZ AMA YHAA demelerden aşırı bıkmış durumdayım.
bir de fear yapma konusunda zaten türk kitlesi hiç alışamadı buna ama hiç değilse fear yapılmıyorsa da ölmeyi/dövülmeyi göze alıp dayak yiyip ordan uzaklaşmak bilinse yeterlidir.
rol bilmeyene lafım yok ama rol bilmeyip de önüne gelene salça olan, izleyip öğrenmeyi beceremeyenlere lafımdır bunlar. Zamanında biz de rol bilmezdik ama yaratıcılığımız olduğu için kıvırabildik. Ama her ufak bir olayda dur gideyim de şunlara bulaşayım nasıl olsa agresif rol yapacaklar hemen gider şikayet açarım, nasıl olsa ölünce de bir şeyim eksilmiyor fear da yapmam kafası olduğu sürece bu böyle devam edecektir.

Umarım ki bu şekilde olaylar devam etmez.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#35 - 25.05.2020 13:21
Altı senedir samp oynuyorum, yeni nesil roleplay'da oynarken çok zevk alıyordum, son iki senedir samp'tan bir şey anlamıyorum. Şimdi bakılsa 2000-3000 tane samp oyuncusu var. O zaman toplasan 1000 kişi vardı. Eskiden açık aramak değil de amaç zevk almaktı. Amacı açık aramaya değil de zevk almaya çevirirsek, hata yapanları  uyarırsak daha fazla rolden zevk alırız.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#36 - 25.05.2020 13:58
Geçen zevk alıyoruz işte dedim, ben seni vurunca zevk alcam diyor.  :D
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#37 - 26.05.2020 01:02
12 yıl önce bu oyuna başladım. Dile kolay 12 yıl.

SAMP'ta free-roamda fazla vakit harcamadım dürüst olmak gerekirse. O zamanlar İstanbul-RP diye bir sunucu vardı, SanAndreas da çıkalı çok vakit olmamıştı. Bir çok şey değişikti, bir çok oluşum OOC alımdan başka türlü alım pek yapmazdı. Zaten player kitlesi de çok azdı. Herkes birbirine elinden geldiğince öğretmeye çalışırdı. Egemen Şan (Kendisinin karakter adı ve gerçek adı aynıydı gibi hatırlıyorum ama yanılıyorsam düzeltin lütfen.) bana rol öğreten kişidir. Ben de sayısız insana karşılığında rol öğretmişimdir. Yeni player geldikçe aşırı derecede sevinirdik. Sunucu 100 kişiyi görünce havalara uçardık. Eğer "Rol yapıyor muydunuz?" diye sorarsanız size cevabım "Pek değil" olur. Ancak yine de kapıda 8 saat nöbet tutar, gelen geçene kapıaç komutu ile kapıyı açar, bahşiş filan alır diğer güvenlik arkadaşlar ile elimden geldiğince rol kovalardım. Tamamen senaryo üzerine savaşlar yapılırdı, ancak ben bunu anlamayacak kadar ufak olan 11 yaşındaydım. Forum imzamdan defalarca karşıdaki oluşuma hakaret etmiş, haklarında "En iyi Umarov ölü Umarovdur" gibi şeyleri forum imzama eklemiştim. Defalarca uyarılmıştım ancak hiç banlanmadım. İşin garibi bunu yaptığım insanlar beni hiç bir zaman şikayet etmediler. Event gibi bir yarış sistemi vardı, kazanan büyük para alıyordu. Rakip çetenin başı bu yarışı -1 saniye süreyle kazanınca foruma oyuncu şikayeti açıp bug abuse ile şikayet edip onu banlatmaya çalışmıştım. Kendisi bana gayet masumca oyunda bir hata olduğunu anlattı, polemiğe girmedi şikayet etmedi. Ben de özrümü diledim. 11 yaşındaydım bakın tekrar ediyorum, açık bulup şikayet açtığımda 11 yaşındaydım.

Bu benim SAMP dönemi boyunca açtığım sondan bir önceki şikayetti. Çünkü: Şikayet sisteminin anlamsız olduğunu düşünmeye başlamıştım, insanlar beni şikayet etmek yerine oyunu oynamama yardımcı olmaya çalışıyorlardı, zaten çocuk olduğum için de genel algı kimsenin bana bulaşmasının mantıklı olmadığı yönündeydi. Velhasıl kelam, bir şekilde büyüdüm ve ben de hep kucaklayıcı yardımsever olmaya çalıştım. Yıl 2014'teyken benzer bir olayı yabancı bir sunucuda yaşayarak gasp edildim ve OOC hırsımla bir anda şikayet konusu açtım. Karşı tarafın yaptığı rol hatalı olduğundan ceza aldılar ancak benim kaybettiğim maddi herhangi bir şey ve o gün içine edilen oyun zevkim geri gelmedi. Ayrıca devamlı olarak role uyup "he" deyip geçmek gerektiğini o gün öğrendim ve insanlara daha çok öğretmek daha çok kavratmak istedim. Sonra da fark ettim ki bir çok insan bunu istemiyor. Bir çok insan öğrenmektense, kendilerine ne yapılması gerektiğinin söylenmemesini ister. Benim düsturum bunun tersi olduğundan bu bana hep çok garip geldi hala da geliyor. Vaktiyle yaptığım açıklamaların altından "Bunu senden öğrenecek değiliz, zıbış" tarzı cevaplar geldiğinde moralim feci şekilde bozuldu. Benim için bilgiyi yaymak, "cahillikle" "rol bilmemezlikle" savaşmak görev gibiydi. Hala da öyle ve bana böyle cevaplar gelmesine rağmen buna da devam edeceğim.

Bence SAMP kitlesinin toksikleşmesinin bir sebebi de bizim gibi görece "çok" eski oyuncuların ya bırakması ya da olaylar ile ilgili olarak X bir oluşuma. "Bakın, bu rol yanlış siz bunu şöyle yapsanız çok iyi olur." ya da "Gel seni aramıza alalım." dendiğinde insanların verdiği ters cevaplar ile birlikte bizim de tilt olmamız ve tersliğe terslik ile cevap vermemiz. Kimse, hiç bir şeyi "en iyi" bilemez ancak bana kalırsa insanlık olarak ilerlememizin yolu "daha iyi bilen" birini dinlemektir. Mesela, bunu SAMP'a uyarlarsak biri bana ne zaman Sırp Mafyası/Polak Mafyası veyahutta benzeri Arnavut gibi eski SSCB mafyası yapacağız dese hayırlı olsun derim, ardından da konsept hakkında hiç bir fikrim olmadığını söylerim. Vaktiyle MBK'nın oluşumunda polak mafyası rolünü 3-4 ay kadar icra ettim, ancak kimseye akıl verecek kadar rolü araştırmadım, onlardan öğrendiğim kadarıyla kendi karakterimi "en iyi" şekilde şekillendirmeye çalıştım. Ancak özel olarak eski SSCB ülkelerinde veya spesifik olarak Polonyada hayat nasıl, bunu hiç bir zaman öğrenmedim. Yıllar sonra bunları okul kapsamında bir ders ile öğrenince, rolde gerçekten yanlış yaptığım bazı şeyler olduğunu fark ettim. Ancak bana yıllar önce biri çıkıp "Paşam bak bu yanlış doğrusu böyle" deseydi ve önüme kanıtlarını da getirseydi sanırım "Adam haklı" derdim. Benim inancıma göre bu "Adam haklı" konsepti ortadan maalesef kalktı. İki taraflı düşünme, birbirinin rolünden zevk alma, IC olarak rakip olduğun adama OOC gerek rol öğretme gerekse de rol konsepti öğretmek ortadan kalktı. Benim kendi tabirimle "Deal with itcilik" ortaya çıktı. Yani "Ben bu rolü böyle icra ediyorum, bak yoluna." diyen adam sayısı arttı. Dolayısıyla ortalama rol kalitesi de realizmden uzağa itildi.

Realizm konseptinden uzağa itildikçe, bir çok şeyi yapmakta kendinde cesaret bulan adamlar da türedi, özetle bir kar topu etkisi ile bu günlere geldik. İnsanlar artık birbirine öğretmekten, uzun yazıları okumaktan (Buna bu yazı da dahil, eğer buraya kadar geldiyseniz en içten şükranlarımı sunuyorum.) araştırmaktan, yaptıkları rolü öğrenmekten sıkıldılar. Rolde o adamı yansıtmak onlara "banal" gelmeye başladı. Çünkü: Kültür umurlarında bile değildi.

Cosa Nostra'yı oturup kahve içen italyanlar sandılar, bana Cosa Nostra rolü yapanlar arasında Colombus gününün ve Mayflower olayının İtalyan-Amerikalılar için önemini anlatacak adam bir elin parmaklarını geçmeyecektir. İşte böyle böyle ufak şeyler ile rollerimizden gerçekçilik eksildi.

Realizm rollerimizden eksildikçe de en sonunda şuan bu aşamaya geçtik, "paravan" oluşumlar türedi. Yani adamın aslında ne olduğu önemli değil "Çeteci" veya "Mafya" rolü yapmak istiyor. Rolüne hafif bir "X köken" baharatı katıyor. Açıyor bir oluşum çekiyor silahını, patara patara sıkıyor yok bu adam gerçekte nasıl davranırdı, işte bu adamın kültürel backgroundu buna uygun mu? Bir çok insanın artık bu umru değil. Çeker silahı patara patara sıkar kardeşim, "Deal with it". Şimdi bu adama sen rol öğretmeye çalışırsan, yardım etmek istersen, ne faydası olacak, kendisi de çok özür dilerim ama neden bu rolü yaptığını bilmiyor ki. Rolü yapamadığı ve amacı da özünde "sıkmak" olduğu için de kendisine IC olarak bir yamuk yapılınca olaya OOC kuruluyor ve karakteriyle cevap vermek yerine oyuncu şikayeti açıyor, yani aslında bu bilgisizlik ve bilgisizliğin getirdiği konuya hakim olamama bir nevi toksisiteyi beraberinde getiriyor. Yoksa mesela sağlam bir sokak çetesi kendisine yamuk yapıldığında kalabalık değilse "He" deyip geçtikten sonra güzel bir drive-by ile karşıya gereken cevabı verebilir. Ancak adam belki drive-by'ın kendisi için ne kadar önemli bir konsept olduğundan habersiz veya drive-by sırasında araçtan iniyor filan. Çünkü: Amaç vurmak paşam, amaç vurmaksa her şey mübah, her şey okey, deal with it.

tl,dr: Toksisite büyüdü çünkü: bilgisizlik de genişledi, insanlar öğrenmek istemiyor. Oluşumlar, paravan oldu amaç çoğu zaman DM. Bunun bir kısım suçlusu da eski playerlar çünkü biz öğretmek yerine salmayı seçtik.

P.S: Bu yazıda anlattıklarım hiç bir şekilde ÖZEL bir oluşuma yöneltilmemiştir. Bu genel 2008'den beri rol ortamında yaptığım gözlemlerdir ve bu sıkıntılar isim vermek yanlış olsa da ilk olarak Anıl Altın'ın sunucusunda ilk kendini göstermeye başlamıştır, geldiği son nokta da budur. Bu noktaya kadar okuyanlara çok teşekkür ederim.

P.S 2: SAMP'ın bana yazıda bahsettiğim "ağabeylerim" sayesinde kattığı en büyük şey, okumak, genel kültür ve araştırmak olmuştur. Keşke herkese de bu alışkanlığı getirse diye sık sık dua ederim. Farklı arkadaşlarıma, çok çok daha iyi alışkanlıklar kazandırdı. Ancak benim için hep bu okumak ve araştırmak alışkanlığı dünyadaki en iyi şey gibi geliyor. Tabii ki iddiam "Her şeyi biliyorum, bilgi akışını sağlamayalıyım." gibi değil. Ancak, ben biliyorken veya sen biliyorken ne bok yemeye tekrar öğrenelim? Anlat işte bana, söyle veya ben sana anlatayım. Niye işler bu kadar zor olmak zorunda?

We made our bed, now we sleep in it.
« Son Düzenleme: 26.05.2020 01:06 Batuhan Erbay »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#38 - 27.05.2020 15:11
Madem böyle bir konu var ben de farklı bir açıdan başka bir mevzuya yaklaşayım. Özellikle SAMP oynadığım süre boyunca hem oyuncu, hem de son yıllardaki yönetici kimliğimle birlikte oyuncu gözlemi/insan gözleminden faydalanarak yazıyorum diyelim. Ek olarak en iyi özelliklerimden birisinin gözlem yapma olduğunu düşünüyorum, onu da belirteyim.

Toksikleşen SAMP kitlesi ve 2009-10'lardan beri devam eden bazı durumlar/zihniyetler hakkında çok değişen bir şey olduğunu sanmıyorum. O sıralarda 12-13 yaşında olan forumda ilk defa rol yapan/LSRP nedir bilmeyen veya yeni öğrenen, abilerinden(forumdaki bu işi daha önce kavramış olan kişiler diyelim) gördüğü şeylere özenen ve onlardan aldığı yardımla kendini geliştiren bir takım insanlar oldu. Hatta ben de onların arasındayım denebilir. İnanması belki zor ama evet, bana da 2008'lerde sunucunun yöneticileri/bizden yaşça büyük kimseler /me /do nedir, /b den nasıl konuşulur nasıl konuşulmaz diye anlattı. Ben de o yıllarda bazı adamların kafasında şimdikinin "MTA'cı, Lowu" gibi bir isimle adlandırılıyor olabilrdim. (SAMP'a birlikte başladığım insanların birçoğu da aynı klasmandaydı. Rosato vb.)

Ancak burada iş şöyle ayrılıyor ki o yıllarda forum kültürü çok gelişmiş olmadığından tek amacımız rol yapmaktı. Günde 10 saat de oynuyorsan herkesi oyunda tanıyordun ve totalde 60-70 kişi, tüm karakterlerin birbirini tanıdığı ve bir şekilde rollerin döndüğü, foruma/MSN'e, işin OOC kısmına pek bakmadığımız bir ortam vardı. Arkadaş canlılığı ve iyi niyet konusunda da oranı %95'lerde tutabiliriz istatistik olarak. Yani biz yeni öğrenirken kimse dışlamadı, bunlar salak, rol bilmiyor, sslere bak(ss bile bilmiyorduk gerçi) /me bilmiyor demedi. Bir şekilde yardım gördük ve gördüğümüz yardıma da yıllar boyunca minnettar kalıp bu insanları her fırsatta andık, abi demeyi ihmal etmedik. Sonrasında bu işi biz öğrendik, hem rol nedir, hem de rol yaptığımız alanda kendimizi nasıl daha iyi hale getiririz diye kafa patlattık. (Ita-Ame, Mob vb) ve bir şekilde bu birkaç bin kişiden ibaret olan platformda iyi kötü tanınmış olduk.

Bunu anlatma sebebim şu ki, olayı toxic olma muhabbetine getiriyorum. Bahsettiğim hikayede herhangi bir toxic unsuru yok. Ancak iş bir süre sonra sunucuların çoğalması, rol ekollerinin/türlerinin artması, farklı terimlerin işin içine girmesiyle haliyle sidik yarışına dönüyor. Kim daha iyi rolcü, kim daha iyi birlik, hangisi daha iyi sunucu, onlar V'ci, bunlar br'ci, onlar lsrp'ci, bunlar reality'ci vs vs derken yıllar boyunca herkesin inandığı birkaç durum ve birbirlerine karşı aldığı tavır ve sonuç ortada.

Yıllardır yaptığım gözleme dayanarak şunu söyleyebilirim ki hatta yakın çevrem de halen daha ayakta olan, SAMP'ın ilk sunucusu diyebileceğimiz sunucuyu neden takdir ettiğimi bilir, kendisini SAMP'ın dahisi, eskisi, çok iyisi, süperi, herkesi tanıyan ubermensch'ini gibi gören insanları ne kadar uzak tutarsan = o kadar sağlıklı ortam kafasındayım. O sunucuyu da bu yüzden gayet beğeniyordum örneğin. Vice Roleplay'la ilgili birkaç yerde daha söylemiştim. Başarımız ve bundan sonra da yapmaya çalıştığım şey, "SAMP'ın kanserlerini dışarıda tutmaya çalışmak." (argo olur o yüzden ka**r dememek gerekiyor.)

SAMP'da çok tanınan ve ismi olan/çevresi olan/ekibe koyarsan sana artı katacağını düşünen bir takım isimler vardır, hatta belki 100'den fazla çıkar. Birçok sunucunun da bu hataya düştüğünü sanıyorum ve günü kurtarmaya yönelik hatalardan ibaret. SAMP'da kalıcı bir ortam yaratmanın, özgün bir kitle, kendine ait kurallar, sistemler, zihniyet ve tamamen senin sunucunda tesadüfen bir araya gelmiş(farklı yerlerden duyup gelen, daha önce tanışmaımş olsalar dahi Vice'da tanışan) isimlerden kaynaklandığını düşünüyorum. Yani Vice Roleplay'i insanlar Manifesto, Ahmet, Mehmet var diye oynarsa ve bu üç isimden ikisi gittiğinde sunucu çökerse o sunucudan gelecek beklenmez. Vice Roleplay'i hiçbir ismin etkisinde kalmadan, bir gün herkesin her yere gelebileceğini bilerek oynarsak ve insanlar görev almak istediğinde, bir şeyi hak ettiğinde de hak ettiği verilirse(en azından benim görüşüm öyle) kalıcı bir ortam yaratmış oluruz. (Bu örneği daha net görebilmek için Vice Roleplay yönetim ekibine göz atabilir, isimlerin kaçını 7 ay önce tanıyor olduğunuza/SAMP'ta ne kadar tanındığına göz atın) 
Olay da burada şu, sunucunun ayakta durması veya insanları çekmesi için herhangi bir tanıdık isme taviz vermene, ona ekstra kazanımlar sağlamana, seni şimdi iyi gösterecek veya +5-10 kişi katacak diye(ne kadar değerli insanlar olursa olsunlar) çekmene gerek yok. Çünkü kısa vadede kurtarmış olsa da uzun vadede her zaman eksi yazacaktır. Vice Roleplay'in 7 ayı bitiyorken bu dönem gördüğünüz Game Admin ve üstü kadronun neredeyse 30 isminden 25'i aynı veya Retired'da ara ara pasiflikten dönüp çıkıyor örneğin. Aylardır birkaç hatalı isim dışında bu konuda da iyi iş çıkardığımızı düşünüyorum şahsen.

Ha böyle olunca da ne oluyor? Dışarıdan veya herhangi bir yerden algı/provokasyon kasmak ve kendi elindeki insanları uyutmaya/avutmaya devam etmek için, "Orası zaten saçma sapan roller dönüyor, MTAcı hepsi, rol yok, kitle zayif." laflarını duyuyoruz. Oralardan gelen arkadaşlarımız bile "Rollerin böyle olduğunu" bilmiyordum diyor örneğin. Aynı zamanda bu lafları çıkaran insanlar da yine her sunucu açılışında/mevcut sunucusunda Vice Roleplay'dan günde 3 tane birliği çekmeye çalışıyor. (Kalitesizdik ama, ironi değil mi? DC'lerde vs. burayı kötüleyen 60 kişiden 40'ının geçtiğimiz dönemde 2-3 kere Vice'a girebilmek için ekip başvurusu attığını veya alınıp yükseltilmediğini de kanıtlarız ama gerek yok, zaten anlamışsınızdır olayı.)

Biz de onlara haters gonna hate diyoruz. Birlik yönetmek veya sunucu yönetmek olsun, başka sunucuları takip edip sürekli onlardan almaya çalışarak bir yere varılmıyor. Kendi yaptığın iş kabul görürse/ilgi çekerse/beğenilrse zaten insanlar sana ilgi gösterir, sen ortamı hazırlarsın gelen gelir. Birlik yönetenler  de gayet iyi bilir ki, herhangi bir isme/oyuncuya/arkadaşınıza binbir kıyamet-ısrar ile çağırdığınızda alabileceğiniz verim maksimum birkaç haftadır. İşin sonunda yine tek kalırsınız. Ancak güzel bir konsept kurup insanlar onu kendi kendine görürse, size sadece ona yol göstermek kalırsa alacağınız verim maksimum olur. İkisi arasında yönetici davet etmek/yönetici yapmak/oyuncu/kitle çekmek olarak da hiçbir fark yok. Aynı durumu sistemsel/teknik/mod tarafından da düşünebiliriz. Sunucunun başında püf noktalardan birisinin "Karakter Özelleştirme" olduğunu düşündük ve tüm planlamayı bunun üzerine yaptık. Yetenek sistemi, başarımlar, karakterlere özgü sözler, incele kısımları, karakterin sürekli kendini geliştirebileceği sistemsel altyapı vb. Her ne kadar farklı ortamlar tarafından (.)alınmış olsa da temelde fikir buydu. Bugün sağda solda eskiden Vice'da geliştiricilik yapan ve bu sayede eline bir takım şeyler alan insanların modu paylaştığını, beklediği reaksiyonu alamayıp daha da mutsuzluğa sürüklendiğini görebilirsiniz örneğin. Bu kadar önemli şeyler değil bunlar, çünkü işin tam olarak modla, sistemle, maple, isimle, 2 tane fazla/eksik admin ile bir ilgisi yok. Tamamen zihniyet meselesi. (Evet maplerimiz de çalınmıştı.)

Toparlayacak olursak, tüm o toxic/flamer/kanser/insanları soğutan insanların ve sıkıntılı tiplerin(Vice'da sıradan bir oyuncu değil, SAMP genelinde bir çerçeveden bakacak olursak)  aslında yeni başlayan ve arkadaşlarıyla rol öğrenmeye çalışan, bu sırada hata yapan insanlardan değil, rolü çok iyi bildiğini düşünen, kendini üstün gören, rolde 10 dakika zaman geçirip photoshop'da 4 saat mesai yaparak şehri kurtaran(güzel SS editlemek iyidir, ona lafım yok yanlış anlaşılmasın.) ve her zaman her konuda "en iyi" olduğunu iddia eden tipler zararlıdır.  Role yeni başlayan adamlar ise gözümde bin kat daha candır. 400 tane karma ismi bir araya getirip 300'ünü bu tarz bir konsepte yeni adapte ediyorsak örneğin şahsen çok daha mutlu olurum. Ki bundan 4-5 ay önce de role Vice'da başlayan(en azından kaliteli/gerçekçi role diyelim) ve bugün insanlara rol öğreten, 45-50 kişilik "Rol Desteği" ekibimizde bulunan  bir ton isim var. Bu da bir nevi başarıdır. (Yıllarca SAMP'da ekip kurup insanlara rol öğretelim abi ya, insan cekjelim yeni adamlr gelsin demenizden bahsediyorum. Evet biz onu birkaç aydır bir ton reklam/masraf ve özel bir ekiple yapıyoruz.)

Bu sayede de zaten dışarıda olan toxic/geçmişte 29 sunucuda adminlik yapmış ve bazı insanları etkisi altına alabilen kişilere de muhtaç olmuyoruz. Haliyle Vice Roleplay'ın da böyle bir muhtaçlığı/ihtiyacı olmadığı için kurallara herkese eşit şekilde uygulayabiliyor. Çünkü x kişisi, x grubu, y ekibi olmadığında da sunucu var olmaya devam edecek. (Aynı kış dönemi bir aralar 70-80 kişiyle rol yaptığımız gibi. Sayının burada pek bir önemi yok.))

Bu sayede 7-8 ay önce ekip kurulurken dediğimiz, "50 tane SAMP dahisi überrolcü olacağına 200 tane rol bilmeyen/yeni başlayan adamla çok daha güzel bir ortam/kaliteli rol yapılır." mottosu bugüne ışık oldu. (o 50 kişide kendini gören normal dostlarımız alınmasın, zaten ben de o eski kitledenim birçok kişi gibi.) ve burada bir şeyleri aklamak için 200 tane rol bilmeyen demiyorum yanlış anlaşılmasın. (DC'deki supplardan 5 lira topluyoruz geyiğini bile ciddiye alıp bazı forumlarda bize karşı provokasyon yapan sığırlar olduğu için mecbur her şeye parantez açıyoruz.) -200 kişiden gerçekten ağır vakalar/sadece ortam bozmaya gelenler varsa gereken yapılıyor ki birkaç uyarıdan sonra zaten sunucudan yasaklanıyorlar. Günlük ortalama ban sayımız da örneği. Kayıtları tutmasak ve bir ton kural olmasa SAMP'da 1000/1000 görmek zor değil yani.--

Geçtiğimiz bir twitch yayınımda benzer muhabbet geçmişti o yüzden böyle bir yazı yazmak istedim, genel olarak düşüncelerim. Detaylarını ve sizden dönüşlerini de yine önümüzdeki günlerde yayında karşılıklı olarak illaki konuşuruz.

Okuyanlar varsa şimdiden teşekkür ederim, Daha güzel ve sağlıklı bir topluluk olmak dileğiyle.  :ohaters gonna hate
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#39 - 27.05.2020 15:26
Alıntı
Toparlayacak olursak, tüm o toxic/flamer/kanser/insanları soğutan insanların ve sıkıntılı tiplerin(Vice'da sıradan bir oyuncu değil, SAMP genelinde bir çerçeveden bakacak olursak)  aslında yeni başlayan ve arkadaşlarıyla rol öğrenmeye çalışan, bu sırada hata yapan insanlardan değil, rolü çok iyi bildiğini düşünen, kendini üstün gören, rolde 10 dakika zaman geçirip photoshop'da 4 saat mesai yaparak şehri kurtaran(güzel SS editlemek iyidir, ona lafım yok yanlış anlaşılmasın.) ve her zaman her konuda "en iyi" olduğunu iddia eden tipler zararlıdır.  Role yeni başlayan adamlar ise gözümde bin kat daha candır. 400 tane karma ismi bir araya getirip 300'ünü bu tarz bir konsepte yeni adapte ediyorsak örneğin şahsen çok daha mutlu olurum. Ki bundan 4-5 ay önce de role Vice'da başlayan(en azından kaliteli/gerçekçi role diyelim) ve bugün insanlara rol öğreten, 45-50 kişilik "Rol Desteği" ekibimizde bulunan  bir ton isim var. Bu da bir nevi başarıdır. (Yıllarca SAMP'da ekip kurup insanlara rol öğretelim abi ya, insan cekjelim yeni adamlr gelsin demenizden bahsediyorum. Evet biz onu birkaç aydır bir ton reklam/masraf ve özel bir ekiple yapıyoruz.)

En önemli husus bu, bu konuyu açarken kesinlikle role yeni başlayan insanları hedef alarak açmadım. Problemin kaynağı rol bilen, rol bildiği /veya öyle sandığı/ için egolarını rolün önünde tutanlar. Şöyle örnek vereyim, rolü doğru şekilde öğrenmeye çalışan, bu işten keyif almaya çalışan insanların gösterdiği irade ve gelişim bana 'rol desteği' kısmının değerini hatırlatıyor ve empati kurarak bu işi daha gönüllü yapmamı sağlıyor. Çünkü Manifesto'nun dediği gibi yıllar önce, biz de öyleydik. Farkındalık çağının ortasında 2004 çıkışlı bir oyunu bir avuç insan olarak sağlam temelleri olan /adil bir platformda gerçekleştiriyoruz, bu kimse tarafından hor görülmemeli. 1 aydır bu platformdayım ve elimden geldiğince bir şeylere katkı sağlamayı, değiştirmeyi veya yoluna koymaya çalışıyorum. Çünkü bu oyunu yıllar geçmesine rağmen hala oynuyorsak hepimizin bazı fedakarlıklar yapması gerekiyor. Yeni gelenlere çok saldırgan olmamalı, dışlamamalıyız aksine üzerlerine gidip doğrusunu öğretmeliyiz. Bu oyunu sadece yönetici ekibi, support vs. dengelemeyecek, oyuculara da çok fazla iş düşüyor herkes elini taşın altına koyarsa hepsinin üstesinden geleceğimizi düşünüyorum bu yüzden daha hoş görülü, daha empati kurabilen bireyler olarak devam etmeliyiz, sevgiler.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok