9 sene önceki roller ile günümüzdeki yapılan roller ile dağlar kadar fark var. Eskiden (benim oynadığım RP sunucularında) bir insan bir kuralı çiğnemeye korkardı çünkü belli başlı sunucular vardı ve herkes bu sunucularda oynamaya hevesliydi. Herkes türkçesine özen gösterip, anlaşılabilir biçimde rollerini yapardı. Şimdi türkçeye bile özen gösteren kimsecikler kalmadı. Gidip bir video çekip "Kübalıların Hazin Sonu" ya da "Yeşil Gömleklilerin İcraati" tarzında videolar yapmaya başladı bu kitle. IC yaşadığı olayı IC'de tutmayıp, OOC'e taşıyarak huzuru bozmaya eğilimli hale geldiler. Eskiden böyle kural ihllaleri yok muydu vardı, ama bu kadar fazla değildi. Benden örnek vereyim, bir sunucuya yeni başladığım sırada biri taksiyle geldi, ben ise ona nereye gitmek istediğimi söyledim. Kendisi beni tenhaya çekip 1 level olan bana kalıcı hasar bıraktı. O zamanda kurallardan haberim yok tabii, adama bir şey diyemedim. Bir insan silah bulduğunda onu kaptırmamak için elinden geleni yapar, birini vurmak için boş bir anı kollardı. Şimdi kimsenin umrunda değil, icraat peşinde herkes.
Kimse kendini karakterinin yerine koymuyor, OOC'deki kendiyle düşünüp hareket ediyor. Mesela vurulduğunuzu düşünün, adam sadece "Ağh, elim. Ağh, kafam" diyebiliyor ve bunları düzgün bir şekilde emote'a yansıtamıyor. Kurşun yediğinde kurşun yemiş gibi hareketten çok, karşısındaki adamı gebertene kadar sıkanlar hiç bitmedi. Karşısındaki adamı gebertmiş, ama kendisinin canı yarım olduğu halde yaralı rolü yapmayan adamlar mevcut. Bunun yanı sıra FEAR-RP ihlalleri. Ben Don_Corleone ismiyle rol yapan biri olayım, NYC'de yaşayan italyan-amerikan mafya havasında takılıyorum. Dört kişi gelip beni kaçırıyor ama mafya gibi takıldığım için onlara saldırıyorum ve küfürler yağdırıyorum. Engizisyon mahkemelerindeki papa gibi rol yapıyor bu arkadaşlarımız.
Şimdiki sunucularda gösteriş ve çok bilmişlik hali mevcut. "Ouv, kübalı rolünü ben yaparım bunlar kim? Ouv, şunlara bak yahu! İki rol ekran görüntüsü paylaşmışlar başka bir şey yok. " gibisinden konuşup yermeye çalışıyor.
Araba sürmeye gelelim. Eskiyi pek hatırlamasam da, "bazı" sunucularda trafik kuralları yok gibi. Post apokaliptik dünyada hayatta kalmaya çalışan insanlarla dolmuş. Şikayet kısmına girmek istemiyorum, yukardaki arkadaşlarımız harika bir şekilde dile getirmiş.
Şimdiki arkadaşlarımız çorak topraklarda takılırmışcasına rol yapmaya başlamış, güzel kalpli olan ve iyi rol yapan dostlarımızda var lakin fazla değil. Benim hayıflanmam bu kadar, aklıma geldikçe bir şeyler yazarım.