Konu: Alan Seçim Kararsızlığı hk. (acil yardım)  (Okunma sayısı 603 defa)

#20 - 15.10.2023 17:58
Merhaba, bence eğer üstüne düşündüğün ve çok istekli olup peşinde yürüdüğün bir alan yoksa gerçekten, düz ve mantıksal bakıyorsan Sayısalı asla bırakma derim ben. Çünkü sayısal seçenler tüm dersleri görüyorlar. Sosyal alan zamanla tecrübelerle vesaire de kazanılıyor, okumaya düşkünsen bir de yeterince yetkinliğin olur. Ancak sayısal alan daha fazla üzerine okuma işi ve dirsek çürütme işi gerektiriyor. Sayısal alanı sokakta gezerken öğrenemezsin. Kalem oynatman gerekir, o da ancak okul sürecinde genelde en yüksek verimini verir. O yüzden sayısal seçersen alacağın eğitimden dolayı pişmanlık duymazsın. Dil tavsiye etmem çünkü sayısal da olsan sözelde olsan dil öğrenmen zaten gerekiyor. Dil ekstra bir şey, öğrenilmesi zaten lazım. Yeni dünya şartlarına adapte olmak istiyorsan kendini geliştirip onu asli hedef olarak görmeni önermem. Zaten hayatının bir parçası olacak ama dümdüz bir yetenek değil. Beceri kazanacağın mesleklerde olmalı.

TIP, Mühendislik, diş hekimliği, yazılım gibi temel alanlar için sayısal, ki günümüzde kazanç bakımından temel iş olarak doktorluk veya mühendislikler daha çok para kazandırıyor gerçekten. Türkiye bazında konuşuyorum bu arada.

Eşit ağırlıksan Hukuk, psikoloji veya bürokrat olmak istersen iktisat okumanı öneririm. Diğer bölümlerde bir şey pek fazla yok. Ya devlet memuru oluyorsun. Hukuk okusan özel sektörde avukatlık yapabilirsin, hakim savcı olursun pek çok kurumda çalışırsın. Psikoloji okuyan arkadaşlarım da saatliği 2000den 3000den terapi veriyorlar hani özel bir alana girdikten sonra dahi ikinci mesleği sana verebilecek işlerin bölümünü okursan daha az aç kalırsın. Saçma sapan motivasyon videoları izlemek yerine sana iki işi aynı anda yaptırabilecek veya gerçekten somut kazandırabilecek işlere yönelmek önemli. Hiç bunları yapamıyorsan okurken mutlaka bir zanaat öğrenmek için bi yerlere girebilirsin. Ben Eşit ağırlık, Siyasal Bilimler mezunuyum, bölümümün işini yapıyorum ama bu bölümlerde çok fazla okuman ve çok fazla kendini geliştirmen gerekiyor. Bana 2 sene ekstra çalışmama da mâl oldu yani. Açıkçası eşit ağırlıktaki bölümlerin külfetli olduğunu düşünüyorum, çağımız değişiyor. Devlet kazançları bakımından da az kazanıyorsun. Ya birkaç işi aynı anda yapacaksın, buna hazır olacaksın ya da ciddi sınavlara çalışacaksın. Dolayısıyla yazılım veya tıp gibi teknik alanları bol olan mesleklere yönelmek daha mantıklı. Türkiye gibi bir ülkede bu alanlar her zaman açığa sahip olacak.  Sonrasında yaşın ilerledikçe sosyal alanlarla ilgili tercihler de yapabilirsin tabi. Ama sayısal okuduysan pişman olma hiç, üniversite sınavı zamanında 56 edebiyatta 54 yapmıştım. Ama hayata 2 sene geç başladım, kendi hedeflerime göre. Hayat çok düz değil, üniversite okudum şimdi şunu yapacağım hayatım böyle 20 yıl 30 yıl diye düşünme. Her an her şey değişebilir ama ilk kurulum aşamasında bence sayısal derim. Bi kayıp değil.
« Son Düzenleme: 15.10.2023 18:02 Elif »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#21 - 15.10.2023 23:38
Sayısal seç, EA'dan tercih yapacak olsan bile. en azından denersin, yapabildiğini görürsen sayısaldan ilerlersin. Unutma sayısalcı EA yapar, EA sayısalı yapamaz
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#22 - 16.10.2023 00:02
Dilde bölüm bazında seçeneğin az ancak yapmak istediği şey belliyse çeşitliliğin önemi yok, sonuçta market alışverişine çıkmıyorsun. YDT sınavında önemli olan bol bol kelime-dil bilgisi-okuma olarak geçiyor, konuşma kısmı üniversiteye girdiğinde hazırlık geçmede karşına çıkıyor. Bir de okuduğun bölüm senin zorunlu meslek seçimin değil, üniversite hayatı boyunca yapacakların doğrudan mezuniyet sonrasını etkileyeceği için kendini geliştirebileceğin veya fırsatlar oluşturabileceğin ortamları sana daha fazla çıkaracak bir yeri seçmeni tavsiye ederim. (Erasmus anlaşmaları/kontenjanı yüksek olan, kariyer veyahut sosyal faaliyetleri prestijli olan yerler - prestijli diyorum çünkü bazı üniversitelerde tek kulüp aktivitesi çay içip sohbet etmek-)

En yaygın tercih edilen bölümlerin özetini de aşağıya bırakıyorum. İsmi veya statüsü hoş gelen bir bölümün içeriği senin hiç beklemediğin bir şekilde çıkabilir ve hayal kırıklığına uğratabilir. Daha detaylı bakmak istersen Google'dan istediğin bölüm + üniversite + AKTS kataloğu diye aratırsan tüm zorunlu/seçmeli dersleri de görmüş olursun. Bölümde okuyanlardan da mutlaka tavsiye al.

Edebiyat Fakültesi:
- Dil Edebiyat: Bunlar adından da anlaşılacağı üzere hangi dil edebiyat bölümüyse o dilin edebiyat ve kültürel öğelerini inceler. Sık sık kitap okuma alışkanlığın yok veya sana zor geliyorsa bu bölümler seni gereksiz zorlayacaktır. Avantajlarıysa genellike bu bölümlere farklı farklı seçmeli ders imkanları sunulur, her daldan kendine bir şeyler katma şansın daha yüksek olur. Özellikle Amerikan Kültür ve Edebiyatı bölümünün içeriği daha çok tarih ve kültür ağırlıklı. İngiliz edebiyatı niteliği gereği daha uzun bir dönemi kapsar ve daha farklı bir perspektif sunar. Elbette bu üniversiteden üniversiteye değişecektir ama mutlaka mitoloji, tarih vb. konulardan başlayarak günümüze kadar olan konuları göreceksin çünkü dil ve edebiyat bu medeniyetlerden ve hikayelerden geliyor.

- Öğretmenlik: Bu bölüm içerik açısından sadedir ve doğrudan mesleki beceri eğitimi sunar. Kendim de bu bölümden mezunum. Dersler 2018 YÖK Eğitim fakültesi yeni program değişimi sebebiyle basit 3 kategoriye ayrılıyor: Branş zorunlu/seçmeli dersler, pedagoji zorunlu dersleri ve genel (zorunlu) seçmeli dersler. Branş dersin hangi dil ise o dilin ileri düzey becerilerinden (okuma, yazma, konuşma, telaffuz) başlayarak daha sonra o dile dair edebiyata ufaktan değindikten sonra doğrudan dil öğretim becerileri üzerine dersler olur. Pedagoji dersleri şu anda yeni düzene göre tüm eğitim fakültesine açılan ve nerede olursa olsun Türkçe olan dersler; eğitime dair ne varsa farklı farklı alanlarından ders alırsın (eğitim psikolojisi, felsefesi, dünyadaki farklı eğitim sistemleri, özel eğitim, vb.), ve son olarak genel kültür dersleri olur onlar da sırf doldurma niyetine dersler olur. (Medya okuryazarlığı, işaret dili, beslenme ve sağlık, sanat ve estetik, vs.). Son sene öğretmenlik uygulaması olur, ders sayısı azaları ve MEB okullarında parasız staj yapar ve değerlendirmeniz olur. Dersleri geneli sunum-sınav karışık değerlendirmeli olur. Derslerin %70-80'i sunumla ya da ders planı hazırlamayla geçer. Dil bölümünün en kolay bölümüdür ve genellikle MEB'e atanma kisvesiyle herkes bu bölüme abanır. Puanları da bence sırf arz-talepten dolayı gereksiz yüksektir. 

- Mütercim-Tercümanlık: Bu dil alanını tıbbı gibi bir şey, direkt kafanı kitaplara gömme bölümüdür. Özellikle bu alanda hırs yapanlar daha çok anlık sözlü çeviri için çabalıyor. Onun dışında çeviriye dair teknikler vs. yine bol bol okumalı yazmalı bir süreç seni bekliyor. Bu bölümde konuşmaya dair tek şey ya sınıf katılımlı dersler olur ya da sözlü çeviri. Elbette üniversiteden üniversiteye zorluğu değişecektir ancak yine sosyal bir bölüm değil. Bu bölümde okuyan arkadaşlarım gerçek anlamda kitaplardan kafasını kaldıramıyordu.

- Dilbilim: Bunun iki türü var, direkt 'Dilbilim' olarak Türkçe-İngilizce karışık düşük puanlı üniversiteler ve bir de tamamen İngilizce olan sayılı üniversiteler var. Adı üstünde dilin yapısı, oluşumu vs. doğrudan bilimsel olarak incelemesidir. Edebiyat fakültesinde olduğu için esneklik ve içerik türü hemen hemen edebiyat ile aynıdır diye düşünüyorum, bu bölümden pek arkadaşım olmadı o yüzden içeriden doğrudan bilgim yok.

Turizm rehberliği kısmında tecrübem sıfır o yüzden yorum yapmayacağım ancak bildiğim kadarıyla tecrübelerimi paylaştım.

Başka soruların olursa forumdan ulaşabilirsin, müsait zamanımda cevaplarım.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#23 - 16.10.2023 12:08
itfaiye okuyun
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#24 - 26.10.2023 14:43
dil seç  :garip:
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#25 - 10.11.2023 19:51
çevirmenlik
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#26 - 20.03.2025 00:03
K&A

Alıntı
60 gün ve üzeri süreçte aktiflik göstermeyen Genel Sohbet (alt forumlar olan Oyun, Dizi&Film ve müzik ve güncelliğini koruyabilecek konular [Deprem vb.] için geçerli değildir.) konuları, arşive alınarak kilitlenir. Forum üyeleri istedikleri taktirde kendi konularını kilitleyerek arşivletebilir.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok