Konu: Alan Seçim Kararsızlığı hk. (acil yardım)  (Okunma sayısı 612 defa)

#10 - 14.10.2023 14:31
Arkadaşlar selam,
11. sınıfım şu anda ve okulların açılmasından 1 ay geçmesine rağmen alanımı seçme konusunda hala kararsızım (sayısal seçmiştim ama pişmanım). Bu nedenle alanımı değiştireceğim.

Okulda sözel diye alan yok. Sayısal, eşit ağırlık ve dil önerildi. İngilizce'de kelime bilgisi ve cümle kurma olarak gayet iyiyim. Filmler, diziler vesaire derken altyapım oluştu. Eşit ağırlık için de sözel dersleri iyi yapabiliyorum. Sayısal dersleri yapamadığımı ve bu yüzden sayısaldan vazgeçtiğimi söyleyebilirim. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum. Sizce eşit ağırlık mı, dil mi seçmeliyim?
sözel alan olmayacak diye sözeli boş verme, sınava sözelden girersin. sözel derslerine çalış (eğer sözelden girmek istiyorsan)
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#11 - 14.10.2023 14:33
Malesef seçeceğin bölümün çok da öneminin olmadığını sınav senende fark edeceksin. Sayısalcılar şu an olan sistemde bir adım önde, nedeni ise şu. TYT'de dil ve eşit ağırlıkçılar fen yapamayıp 100 sorudan değerlendirilirken sayısalcının önünde 120 soru oluyor, AYT matematiğin de sayısalcılara daha basit geldiği bir gerçek çünkü daha çok kafa yoruyorsun, daha çok çabalıyorsun geliştirmek için. 30-35 AYT matematik yapsan zaten çalışarak eşit ağırlıkta istediğin bölüme gidiyorsun neredeyse. Dilde de TYT kısmı için geçerli. TYT'yi iyi yaparsan iyi düzeyde ingilizcen varsa ki olduğunu söylemişsin, o zaman iyi bir dil bölümüne gidersin. Hacettepede iki bin sıralamayla dil bölümüne giden arkadaşımın sınıfının çoğu sayısalcı doluymuş, aynı şekilde eşit ağırlıkta da bunu söyleyen çok arkadaşım var. Sayısal okumak geçmişteki kadar zor değil, müfredat küçültükdükçe küçültülüyor. Sadece çalışmak gerekiyor. Yine de bunun için en doğru kararı vice roleplay forumunda bulabileceğini düşünmüyorum, rehberlikçilerine de bu derdini iyice anlatmak öğretmenlerinle konuşmak biraz daha senin kafanı açabilir. Kafana takılan her türlü soru ve sorun için de discorddan ekleyebilirsin. barlas035 discordum
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#12 - 14.10.2023 14:34
okumamak en dogru karar olacaktır iyi forumlar  :)
Mükemmel
2
Tepki yok
Mükemmel tepkisini veren kullanıcı(lar):
fieL, Glitchrain,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#13 - 14.10.2023 14:54
Liseyi bitir, calis, sonra askere git, tekrar calis.

Universiteye git, 4 yil oyalan, sonra 22 23 yasinda "ben napacam a**" diye dusun, calis, askere git, calis. Aile-arka saglamsa sorun yok. Diger turlu universite okumak 4 yil zaman kaybidir.

Istisna bolum ve uniler haric... basarili ogrencisindir ayri. Bu yazdiklarim kotu, ortalama ya da biraz iyi ogrenciler icindir. Is hayatina atil, bir sektore kendini kabullendir. Mesela ben turizm sektorunden yurumeyi dusunuyorum. Tek eksigim basit duzeyde rusca ve almanca bilmemek. Ortalama 1 yila iki dili de basit duzeyde iletisim kuracak kadar ogrenirim.

Liseyi bitir yeter. Benim arkadaslarim universite okurken ben her seyi yaptim.

Push it to the limit brooooo

Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#14 - 14.10.2023 14:59
Dil alanına ilgi duyduğundan ve yapmak istediğin işin bu olduğundan eminsen dil seç. Yüksek dereceli dil bölümünde iyi bir üniversiteye girersen güzel para kazanma şansın da var zaten. Fakat bu durumda yapabileceğin en büyük yanlış ilginin olmayacağı bir bölümü sırf parası güzel diye seçmek olur. Üniversitede bölüm derslerine ayak uyduramayıp henüz ilk senesinde okulu bırakan ve tekrardan sınava hazırlanan birçok kişi tanıdım, bunun daha da kötü hali okuldan ayrılmaya cesaret edemeyip ittire ittire dört yılda üniversite bitirmeye çalışan kesim, onların hali baştan aşağı harap zaten.

Henüz 11.sınıf olduğun için kendini tanımaya devam edebileceğin 1 senen daha var. O yüzden bu süreci iyi değerlendir ve güzelce düşün taşın ve içine sinen en pozitif son hangisiyse onda karar kıl. Konuyla ilgili sadece forumlarda çözüm aramakla kendini kısıtlamayıp okulunun rehberlik kadrosuna ve çevrendeki insanlara da durumunu izah etmen daha iyi olur. Birden fazla kişinin görüşünü alırsan ileride karar verme aşamasında çok fazla karın ağrısı çekmezsin. İyi çalışmalar.
Hocam benim İngilizcem iyi (speaking hariç tabii, speakingte kötüyüm) olduğundan ve dilde sayısalla çok yüz göz olmayacağımdan dolayı dil istedim. Turist rehberliği bölümü benim hedefim değil ama yapamayacağım ya da sevmediğim bir meslek de değil. Benim 9 ve 10. sınıfım boş geçti zaten o nedenle sayısalı götüremiyorum. Eşit ağırlıkta da rehberliğin tavsiyesi üzerine eşit ağırlık ile dil arasında kalıyorum.

YDT'de speaking faslının bir önemi yok, hatta hiç yok çünkü speaking ile bir işin yok. Sınavda başarılı olmak istiyorsan reading konusunda kendini çok geliştirmen lazım. Speaking tarafını bölümünü kazandıktan sonra halledersin diğer herkes gibi. Dil sınavında da yüksek derece elde etmek istiyorsan en azından TYT matematik ile yüz göz olabilmelisin. Sınavında seni diğerlerinin önüne geçiren şey yüksek TYT matematik netleri olacak çünkü. YDT'de herkes 80 sorudan en az 70 net çıkarabildiği için tek başına dil çözmenin eleyici bir tarafı kalmadı. Matematik çözmek istemezsen ama diğer derslerini iyi yaparsan ortalama bir devlet üniversitesinde öğretmenlik gibi bölümler kazanırsın ama o taraflar seni çok mutlu eder mi bilmiyorum.

EA ya da SAY nazaran dilden giriş yaparken sınav senen boyunca sadece TYT matematik çözeceğin için belki işin diğerlerine nazaran daha kolay olur, fakat iş yine de senin çalışmanda bitiyor o yüzden kesin bir yorum yapmayacağım. Dilde Hacettepe, ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent gibi üniversitelerde eğitim göreceksen ancak o bölümün hakkını verirsin. Bu üniversitelere girmek istiyorsan da TYT matematik çözmen şart, çözmeme gibi bir olasılığın yok çünkü sıralama tutmayacaktır. Ayrıyeten Turizm Rehberliği gibi bölümleri okumanı kesinlikle önermiyorum. DİL tarafının en vasat bölümü. Dilden bir seçim yapman gerekirse İngilizce Mütercim-Tercümanlık ya da İngilizce Öğretmenliği iyi bir tercih olur. İngiliz ya da Amerikan Dil Edebiyat bölümlerini de önermiyorum çünkü sıkı bir roman okuyucusu değilsen konular seni boğacaktır, bu ikisi de okuması zor bölümler.

Sözün özü şu ki, DİL sınavında en kötü 5-15K arası bir sıralama yapmalısın ki eli yüzü düzgün bir üniversitesinin bölümü okuyabilesin. EA ve SAY tarafında önündeki seçenekler DİL nazaran daha fazla olduğu için o taraflarda çok fazla bölüm sorunu yaşamazsın. İlk mesajımda da söylediğim gibi: Henüz lise son sınıfa dahi geçmediğin için kendini keşfetmeye vakit ayırmaya devam etmelisin. Belki istediğin şeyin tamamen DİL olduğuna kanaat getirirsin ya da EA tarafını da kıvırabileceğini anlarsın ve oradan yürürsün. Acele karar verme fakat çok da geç kalma, her şey yolunu bulur.
« Son Düzenleme: 14.10.2023 15:02 mike »
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
Boreki,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#15 - 14.10.2023 15:07
okumamak en dogru karar olacaktır iyi forumlar  :)
dedem noktayı koydu
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#16 - 14.10.2023 15:49
eşit ağırlık en iyisidir rahat kal
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#17 - 15.10.2023 13:23
Dil alanına ilgi duyduğundan ve yapmak istediğin işin bu olduğundan eminsen dil seç. Yüksek dereceli dil bölümünde iyi bir üniversiteye girersen güzel para kazanma şansın da var zaten. Fakat bu durumda yapabileceğin en büyük yanlış ilginin olmayacağı bir bölümü sırf parası güzel diye seçmek olur. Üniversitede bölüm derslerine ayak uyduramayıp henüz ilk senesinde okulu bırakan ve tekrardan sınava hazırlanan birçok kişi tanıdım, bunun daha da kötü hali okuldan ayrılmaya cesaret edemeyip ittire ittire dört yılda üniversite bitirmeye çalışan kesim, onların hali baştan aşağı harap zaten.

Henüz 11.sınıf olduğun için kendini tanımaya devam edebileceğin 1 senen daha var. O yüzden bu süreci iyi değerlendir ve güzelce düşün taşın ve içine sinen en pozitif son hangisiyse onda karar kıl. Konuyla ilgili sadece forumlarda çözüm aramakla kendini kısıtlamayıp okulunun rehberlik kadrosuna ve çevrendeki insanlara da durumunu izah etmen daha iyi olur. Birden fazla kişinin görüşünü alırsan ileride karar verme aşamasında çok fazla karın ağrısı çekmezsin. İyi çalışmalar.
Hocam benim İngilizcem iyi (speaking hariç tabii, speakingte kötüyüm) olduğundan ve dilde sayısalla çok yüz göz olmayacağımdan dolayı dil istedim. Turist rehberliği bölümü benim hedefim değil ama yapamayacağım ya da sevmediğim bir meslek de değil. Benim 9 ve 10. sınıfım boş geçti zaten o nedenle sayısalı götüremiyorum. Eşit ağırlıkta da rehberliğin tavsiyesi üzerine eşit ağırlık ile dil arasında kalıyorum.

YDT'de speaking faslının bir önemi yok, hatta hiç yok çünkü speaking ile bir işin yok. Sınavda başarılı olmak istiyorsan reading konusunda kendini çok geliştirmen lazım. Speaking tarafını bölümünü kazandıktan sonra halledersin diğer herkes gibi. Dil sınavında da yüksek derece elde etmek istiyorsan en azından TYT matematik ile yüz göz olabilmelisin. Sınavında seni diğerlerinin önüne geçiren şey yüksek TYT matematik netleri olacak çünkü. YDT'de herkes 80 sorudan en az 70 net çıkarabildiği için tek başına dil çözmenin eleyici bir tarafı kalmadı. Matematik çözmek istemezsen ama diğer derslerini iyi yaparsan ortalama bir devlet üniversitesinde öğretmenlik gibi bölümler kazanırsın ama o taraflar seni çok mutlu eder mi bilmiyorum.

EA ya da SAY nazaran dilden giriş yaparken sınav senen boyunca sadece TYT matematik çözeceğin için belki işin diğerlerine nazaran daha kolay olur, fakat iş yine de senin çalışmanda bitiyor o yüzden kesin bir yorum yapmayacağım. Dilde Hacettepe, ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent gibi üniversitelerde eğitim göreceksen ancak o bölümün hakkını verirsin. Bu üniversitelere girmek istiyorsan da TYT matematik çözmen şart, çözmeme gibi bir olasılığın yok çünkü sıralama tutmayacaktır. Ayrıyeten Turizm Rehberliği gibi bölümleri okumanı kesinlikle önermiyorum. DİL tarafının en vasat bölümü. Dilden bir seçim yapman gerekirse İngilizce Mütercim-Tercümanlık ya da İngilizce Öğretmenliği iyi bir tercih olur. İngiliz ya da Amerikan Dil Edebiyat bölümlerini de önermiyorum çünkü sıkı bir roman okuyucusu değilsen konular seni boğacaktır, bu ikisi de okuması zor bölümler.

Sözün özü şu ki, DİL sınavında en kötü 5-15K arası bir sıralama yapmalısın ki eli yüzü düzgün bir üniversitesinin bölümü okuyabilesin. EA ve SAY tarafında önündeki seçenekler DİL nazaran daha fazla olduğu için o taraflarda çok fazla bölüm sorunu yaşamazsın. İlk mesajımda da söylediğim gibi: Henüz lise son sınıfa dahi geçmediğin için kendini keşfetmeye vakit ayırmaya devam etmelisin. Belki istediğin şeyin tamamen DİL olduğuna kanaat getirirsin ya da EA tarafını da kıvırabileceğini anlarsın ve oradan yürürsün. Acele karar verme fakat çok da geç kalma, her şey yolunu bulur.
Acele etme sebebim şundan kaynaklı; alanımı seçtim ve üstünden 1 ay geçti fakat yazılı sınavlar bu ayın sonunda başlıyor ve benim 2 haftam kaldı. Sınavlar başladığı zaman alan seçemeyecek olmam da beni etkileyebilir. O nedenle alanımı seçmem lazım yarına kadar
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#18 - 15.10.2023 13:56
bir ea öğrencisi olarak yanlış alanda olduğumu sınav senemde fark ettim. Sana tavsiyem matematiğin kötüyse EA'da diğer derslerin pek önemi yok. AYT'de sözel kısmında tam anlamıyla batırdım ama matematik sayesinde 160k sıralama yaptım. EA için bir diğer konu ise yukardada bahsedildiği gibi önü kapalı. Benim tavsiyem sayısal olacaktır. Sayısal bence istek ve çabayla yapılabilecek bir alan, AYT biyoloji vs. zaten ezber. Eşit ağırlıkta yapacağın ezberleri sayısalda yapman seni her türlü öne atacaktır. 
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#19 - 15.10.2023 14:06
İçine hangisi siniyorsa ondan yürü dostum. Kendini geliştirebileceğine en fazla inandığın alan hangisiyse de onu tercih et. Üniversite sınavına hazırlanırken "Ben bu bölümde kendimi geliştirmek istiyorum." sorusunu kendine sorduğunda samimi bir evet cevabı verebiliyorsan meseleyi çözmüşsündür. Burada en büyük dikkat etmen gereken husus her mesajımda vurguladığım gibi senin bölümüne adapte olup olamayacağın konusu. Emin ol top 5 üniversitelerin en iyi bölümlerinde de okusan bölümde devam etmek istemeyeceğinden eminsen orası sana okul değil işkence gibi gelecek. Bu yüzden mantığını ön plana çıkarttığın kadar kendi isteğine de kulak ver.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok