Konu: Sunucu ekonomisi hakkında  (Okunma sayısı 1334 defa)

#10 - 29.01.2022 05:57
Bana da biraz gereksiz geliyor ev ve işyeri fiyatları. Sunucuda zaten 2 kategori var çok zengin - fakir. Fiyatların böyle uçuk olmasının sebebi de çok zengin birilerinin olması. Vergilerin de bir tık çok olduğunu düşünüyorum.
Spoiler: GösterGizle
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#11 - 29.01.2022 08:37
Fiyatlar biraz düşebilir doğru.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#12 - 29.01.2022 08:46
Rolle para kazanılıyor bence ekonomi çok yerinde. Para kazanmak istiyorsanız birkaç temel şey söyleyeyim size. Belki tavsiye olur. Başarının bence iki yolu vardır:
-Ya o işin en iyisi olursun
-Ya kimsenin yapmadığı işi yaparsın

Rolle para kazanma mantığı işletmeler, maden sistem ürünleri, farklı rollerle şekillenebiliyor. Örneğin ben bir barda çalışıyorum diye başka bir yerde çalışamam diye bir şey yok. Arkadaşımın kumarhanesini işletmek için izin istedim mesela öncesinde para ayırmak koşuluyla bir oyun ürettim ve kazandım. Payını da ödedim. Deskten bahşiş toplamak gibi şeyler de yapabilirsiniz. İnsanlar özellikle parası olan insanlar kaliteli role daha fazla önem veriyor bir süre sonra haliyle. Dyton örneği gelmiş de bu insanın 30 milyonu olup da o paradan tek kuruş rol için vermeme gibi bir durumu eminim olmuyordur.

Para rol için kazanılıyorsa rol için de harcanır. Rol yaparken para kazanmayı düşünün, para kazanma üzerine rol yapmayın. Çünkü ikinci seçenekte eğlenmiyorsunuz da. O zaman mutsuz da olmazsınız bir de illa şehrin en güçlüleri en etkinleri arasına hemen girme yoluna girmenize gerek yok. Yeni yüzlerin daha fazla çabalaması daha fazla sektör kovalaması gerekir. En basitinden araç alımları durunca 2.eldeki aracınızı daha pahalıya satmayı deneyin. İkna kabiliyeti önemli. Bence gayet iyi yani ekonomi. Zengin olmamama rağmen bundan şikayetçi değilim.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#13 - 29.01.2022 18:31
Bana da biraz gereksiz geliyor ev ve işyeri fiyatları. Sunucuda zaten 2 kategori var çok zengin - fakir. Fiyatların böyle uçuk olmasının sebebi de çok zengin birilerinin olması. Vergilerin de bir tık çok olduğunu düşünüyorum.
Spoiler: GösterGizle

Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#14 - 01.02.2022 00:05
Bazen bunun bir oyun olduğunu unutuyoruz sanırım. Fiyatlar size göre yüksek olabilir ama bir pizzacının, kamyoncunun, taksicinin, maden ocağının önüne gidip saniyesinde işe girip günde binlerce dolar kazanma imkanınız da gerçek hayatta yok bunu göz ardı etmeyin.

Bu bir oyun ve tabi ki biz yönetim ekibi olarak herşeyi en gerçekçi düzeyde tutmaya çalışıyoruz ama her oyunun kendi kuralları olduğunu da unutmayın.  :manifdog

Birde şöyle bir şey eklemek istiyorum yazmayı unutmuşum, zaten böyle varoş mahalleleri ve evleri tercih eden insanların evi rol için aldığı da ortada rol kurgusu için insanlar böyle varoş yerleri tercih ediyor bir noktada oyuncuların eğer imkanı yoksa rol hevesleri kırılıyor bu rollerin önünün tıkanmasına sebep oluyor... Genel olarak eğer IC paran varsa konsept rol yapabilirsin düşüncesi uyandırıyor.

Ayrıca bu bakış açısına da katılmıyorum. Herkesin önünde Dyton Lewis gibi bir örnek var. Vice şehrine sıfırdan gelip şimdi milyonlarca dolarlık bir imparatorluğun sahibi olmak basit ve kolay bir iş değil ancak görüldüğü üzere mümkün. Oyuna yeni başlayan birinin, şehre yeni gelen birinin zaten lüks bir ev satın alabilmesi denge problemini yaratacak unsurların başında gelir.

Milyonlarca dolar kazanıyor tebrik ediyorum kendisini başarılılık konusunda örnek olacak bir karakter. Lakin gerçekçi bulmadığım kısım bu oyuncunun bu paraları barmenlik yaparak kazanmadığını hepimiz biliyoruz. Niye hiçbir vergi dairesi, devlet çalışanı, herhangi yetkisi olan bir insan çıkıp demiyor ki "Bu adam bu paraları nasıl kazandı? Bu değirmenin suyu nereden akıyor?" Eğer birisi böyle bir soru sorarsa diye Dyton karakteri parasını aklamış mı? Faturasını kesmiş mi? Gelir gösterip vergisini ödemiş mi? Eğer bunları yapmadıysa Dyton Lewis karakteri nasıl bu parayı istediği gibi harcayıp bilmem kaç yüz bin dolarlık araba satın alabiliyor?
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#15 - 01.02.2022 00:11
Bir de şunları söyleyeceğim ki ev ve işletme fiyatları gerçekten çok absürt. Yüz bin doların hiçbir değeri yok sunucuda. Ben şahsen meslek kasmıyorum, rolle para kazanmaya çalışıyorum. Taksicilik yapıyorum, barmenlik işleri kovalıyorum, çok köşeye sıkıştığımda yasadışı işler yapıyorum. Kazandığım para ancak vergilerimi ödememe yetiyor. Cebimdeki para yirmi bin dolar. Yirmi bin dolar Amerika şartlarında az para değil arkadaşlar. En kötü 300 dolara ayağınızı yerden kesecek hurda bir araba satın alabiliyorsunuz. Ben demiyorum ki para kazanmak kolay olsun. Para kazanmak zor olsun ama böyle uçuk fiyatlar olmasın. Bir trucker seferine 1600 dolar vereceğinize 200 dolar verin. Ama adam araba satın almak istediğinde 5 bin dolar versin, külüstür bir şey alsın. Ek olarak birlik liderlerinin hakimiyetindeki adamlardan bence absürt düzeyde fazla vergi alıp bunu hiçbir hukuki engele takılmadan harcayabilmeleri gerçekten çok gerçek dışı. Ortalama maaşı olan sigortalı bir çalışan gidip 300 bin dolarlık araba aldığında vergi dairesi demez mi bu değirmenin suyu nereden geldi?
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#16 - 01.02.2022 05:33
Şahsen fiyatların sabit tutulmasına, belki daha fazla yükselebilir diye düşünüyorum çünkü artık enflasyon yavaş yavaş yükselmeye başladı. Eski yüz bin dolarla şu an yüz bin dolar aynı değil. Evet, hiçbir şey sabit kalamaz özellikle Vice gibi günde 600 kişi çeken bir sunucuda enflasyon elbet artacak, fiyatlarda bununla eşdeğerde artmak zorunda. Şöyle düşünün;

Sunucunun ilk başlarında güzel bir evi 100,000$'a alabiliyordunuz, çünkü 100,000$ kısıtlı kişilerde vardı, arz-talep azdı. Bu oyuncu azlığından değil bu platformun her zaman yüksek sayıda oyuncusu olmuştur fakat sunucuya giren para akışı bunu gerektiriyordu. Zaman geçti, insanlar ticarete, şirketlere yöneldi ve sunucuya giren para akışı daha da arttı, bir buçuk ay sonra o evi 150,000$'a almaya başladınız çünkü arz-talep yükseldi, iki buçuk ay sonra 200,000$ diye artarak gitti. Vice yönetiminin ben burada iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum, arz-talep olayını ve enflasyonu eşdeğerde tutmak her kişinin harcı değil. Oldukça iyi bir yaklaşım sergilediler. Örneğin, bir polis memuru normalde olduğu gibi bir Elegy gibi orta sınıf, Infernus gibi üst sınıf arabalara binemiyor. Neden? Çünkü aldığı maaş yetmiyor, bu gerçekte de böyle fakat bunun bir oyun olduğunu unutmaylım. Her zaman oyun ile gerçeği bir arada tutamayız. Meslek gelirleri ve Hood onaylı birliklerin sattığı uyuşturucu, silah gibi geliri yüksek şeyleri de göz önünde bulundurulması gerek.

Özetleyecek olursam, bence ekonomi düşürülmemeli, bu büyük bir enflasyon krizine yol açar, aksine yükseltilmeli.  :manifdog
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#17 - 01.02.2022 08:38

Şahsen fiyatların sabit tutulmasına, belki daha fazla yükselebilir diye düşünüyorum çünkü artık enflasyon yavaş yavaş yükselmeye başladı. Eski yüz bin dolarla şu an yüz bin dolar aynı değil. Evet, hiçbir şey sabit kalamaz özellikle Vice gibi günde 600 kişi çeken bir sunucuda enflasyon elbet artacak, fiyatlarda bununla eşdeğerde artmak zorunda. Şöyle düşünün;

Sunucunun ilk başlarında güzel bir evi 100,000$'a alabiliyordunuz, çünkü 100,000$ kısıtlı kişilerde vardı, arz-talep azdı. Bu oyuncu azlığından değil bu platformun her zaman yüksek sayıda oyuncusu olmuştur fakat sunucuya giren para akışı bunu gerektiriyordu. Zaman geçti, insanlar ticarete, şirketlere yöneldi ve sunucuya giren para akışı daha da arttı, bir buçuk ay sonra o evi 150,000$'a almaya başladınız çünkü arz-talep yükseldi, iki buçuk ay sonra 200,000$ diye artarak gitti. Vice yönetiminin ben burada iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum, arz-talep olayını ve enflasyonu eşdeğerde tutmak her kişinin harcı değil. Oldukça iyi bir yaklaşım sergilediler. Örneğin, bir polis memuru normalde olduğu gibi bir Elegy gibi orta sınıf, Infernus gibi üst sınıf arabalara binemiyor. Neden? Çünkü aldığı maaş yetmiyor, bu gerçekte de böyle fakat bunun bir oyun olduğunu unutmaylım. Her zaman oyun ile gerçeği bir arada tutamayız. Meslek gelirleri ve Hood onaylı birliklerin sattığı uyuşturucu, silah gibi geliri yüksek şeyleri de göz önünde bulundurulması gerek.

Ama adam araba satın almak istediğinde 5 bin dolar versin, külüstür bir şey alsın.

Bu fikir evet, mantıklı fakat bunu SA:MP platformu karşılayamaz. SA:MP altyapısından çok şey bekliyorsun, SA:MP bunu kaldıramaz. Sunucuda günlük en az 600 kişi aktif oyuncu var, günde toplam 800 kişi giriş sağlıyor.

Özetleyecek olursam, bence ekonomi düşürülmemeli, bu büyük bir enflasyon krizine yol açar, aksine yükseltilmeli.  :manifdog
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#18 - 02.02.2022 14:16
gerçek hayattaki ekonomi gibi
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#19 - 02.02.2022 23:10
Enflasyonun arttığı konusuna katılıyorum. Bunun sebebi sunucudaki mesleklerden ötürü sürekli para basılması gibi bir durumun söz konusu olması. Trucker gibi mesleklerin sonucunda kazandığınız para yoktan geliyor, yani yeni para basılmış oluyor. Para stoklarının artması da gerçekte olduğu gibi o paranın değerini azaltır. Sistemsel mesleklere karşı olmamın sebebi bu, sunucunun ekonomisini gitgide bitiriyor, sunucu ilk açıldığında kimsede para olmadığı için sistemsel meslekler aktif tutabilir ama bir süre sonra para basımının durup oyuncular arasında para akışının oluşturulması gerekiyor.

Aslında bu konu çok ciddi bir konu ve üzerine yoğun olarak kafa yorulması gerekiyor. Ama elini taşın altına kimse koymayacağı için 1 seneye herkesin banka hesabında 1 milyon dolar olur lakin o paranın hiçbir değeri olmaz.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok