Konu: Oluşumların Örgütlenmesi  (Okunma sayısı 1779 defa)

#50 - 12.05.2021 19:14
Öncelikle herkese fikirlerini ve düşüncelerini paylaştığı için teşekkür ederim. Konuyu açarken basit yorumların gelmeyeceğini ve bu işlere ilgisi olan kişilerin yazacağını tahmin ediyordum ama bu kadar güzel tartışmalar beklemiyordum. Bir tanesiniz. Kendi fikrime gelirsek...

Ben de herkesin ortak noktalarını görüp bunlara katılıyorum. Şu anki düzende her ne kadar her oluşum kendi düzenini oturtmuş güzel güzel rollere devam etse de bu konuda görülen sorunların pek de büyük sorunlar olduğunu düşünmüyorum. Öncelikle şunu sormak lazım. Bir komisyon gerekiyor mu? Vice Şehri'nde yeni bir komisyon şart mı? Veya komisyonun olmaması rolleri kötü mü kılar? Tabii ki her sorunun cevabı hayır. Komisyon olmadan da gerçekten sunucudaki illegal örgütlerin iyi gittiğini düşünüyorum. Tabii bazı oluşumların yönetim biçimi en başta bir oyuncu kimliğimle baktığımda abartılı gelse de, her kral kendine göre kraliyetini idare eder diyerek bunu dert etmiyorum.

Bahsettiğim komisyon gerçekten de Lucky Luciano'nun yarattığı komisyon gibiydi ve amacım gerçekten bunun neden kurulmadığını sorgulamaktı. Genel yorumlara bakarsak birden fazla sebebi var. Sidik yarışları, herkesin bir numara olmak istemesi, Süleyman Çakır rolleri, konvoy baskınları, iç savaş tedirginliği, racon rolleri ve elbette illegallerin bunu gizlemeye ihtiyaç duymaması başlıca konular. Ancak şu açıdan bakmanızı istiyorum. Zaten gerçekte de komisyon öncesi durum böyleydi. Ortada bir düzen yoktu ve gerçekte de herkes bir numara olmaya çalışıyordu. Eğer ortaya Luciano gibi babalar çıkmasaydı ve bu figürler palazlanmasaydı Cosa Nostra denen şey çoktan yok olup gitmişti, yerine "Crazy Joe" Gallo gibi daha bireysel kariyer odaklı mafya üyeleri kalmış olacaktı. Ancak böyle bir şey olmadı ve yerine herkesin şarap ve ekmeğini bölüşmesi gerektiği, yoksa ortada bir ekmek kalmayacağının bilincinde olan suçlular yapılanması ortaya çıktı. Çünkü unutulmamalı ki, ekmek, yanında kültürü temsil eden şarap ile sunulmadığı sürece değersizdir.

En önemli çözüm: Kurallara bağlı kalmak
Ekmek teorisine kendi fikrimi de sunduğuma göre, gelelim bu olayın Roleplay dünyasında nasıl gerçekleşebileceğine. Bana kalırsa bu bir hayal değil. Bir komisyon kurabilmek için gerekli olan tek şey, yıllar önce bunu kurmuş ve düzenlemiş olan insanların kurallarına ciddi anlamda bir yeminle bağlı kalmak. Maalesef biz oyuncular olarak bu kuralları çok güzel yeniden yazdık, yorumladık, rehberlerle harmanladık ve üyelerimizin kafalarına bin bir farklı yöntemle soktuk. Ancak role adapte ederken nefsimize yenildik ve kuralları anlık hatalar sonucu hiçe saydık, zevk iştahımızla bunları bir kenara attık. Nasıl mı? Size kendi ailem olan San Fierro Ailesi'nden anlatayım.

San Fierro Suç Ailesi ve kuralları hiçe saymak
San Fierro Ailesi'ni ilk kurduğumuzda kafamızda belli kriterler vardı. New York mob örnek alınacak, komisyon kuralları sadeleştirilerek adapte edilecek ve benim yazdığım 25 oyuncudan biri bile dahil olmazsa kurulmayacaktı. Ciddi ciddi bir liste yapmıştık. "1- Rosato, 2-Vatansever, 3-Bluff, 4-Lutz..." gibi gidiyordu ve bu kişilerden biri bile dahil olmasaydı kurmayacaktık. Ancak listedeki iki oyuncunun gelmediği halde yine de kurduk. Kendi planımızla çelişmiştik. Bu ilk hataydı.

İkinci hata ise ailenin ilk patronu ve benim ilk karakterim olan Frank Abati'nin yaptığı bir hataydı. Rolde Consiglieri'sini dinlemeden bir tansiyon yüksekliği sonrasında (ki şehirdeki ikinci haftalarıydı) Luciano Fontana'yı vurdu ve San Fierro'daki depoya kaldırdı. Bakın bu mesela çok abartılı bir hataydı. Kurmak için aylar boyunca uğraştığımız ve kendimize göre AllStar üyelerle donattığımız bu aileyi, gerçek kurallara bağlı kalmadığımız için ikinci bir hata ile kritik bir sürece soktuk. Nitekim bu hatanın sonucunda ailenin patronu bir şekilde(?) öldürüldü ve büyük bir çıkmaza girdik.

Üçüncü hatamızdan önce ders çıkardığımızı zannettik. Ancak sonrasında aileyi rayına soksak da, yine de bir takım temel hatalar yaptığımızı farkediyorum. Patronların sürekli değişmesi, şahsi karakterlerin ön plana çıkması ve Cosa Nostra temelli olmamıza rağmen siyahi çetelerle uğraşmamız, iç ticaretimizdeki monotonluğu geçici yöntemlerle dağıtmaya çalışmamız gibi hatalar yaptık. Oysa eski bir mafya üyesi, sonradan itirafçı olan John Alite'nin Gotti hakkında yaptığı yorumu bilmemize rağmen role adapte etseydik böyle hatalar yapmazdık. Kendisi şöyle demişti: "John Gotti sadece kendisini yüceltti. Oysa Cosa Nostra kişilerden daha üstün durumda kalmalıydı. Figürler değil, ailenin kendisi önemli olmalıydı." Dikkat çekmek istediğim noktayı anlatabiliyor muyum? Bu anlattıklarımı anlatma sebebim bir üstteki "En önemli çözüm" bölümünü desteklemek. Bunu kendi hatalarımızla anlatmak istemem de hem bazı konulara ışık tutmak, hem de pratikteki önemine vurgu yapmak.

Peki bu hatalar olmasaydı? İşte o zaman bu başlığı açmamış olurdum diye düşünüyorum. Zira San Fierro ailesi planlandığı gibi yönetilseydi şimdiye çoktan gerçek komisyonumuzu kurmuştuk.

Yani? Yapılabilir mi, yapılamaz mı?
Belli kurallara bağlı kalındığını varsaydığımızda, elbette yapılabilir. Ancak detaylara çok dikkat etmek gerekiyor. Bana göre 10 maddeye uyulduğu taktirde yapılabilir.

1. En az beş patron olmalı. Böylece oylamalarda sayı üstünlüğü ön planda tutulur ve bu da ikna rollerini yükseltir.

2. Associate ve altındaki rütbeler asla sistemsel olarak birliğe alınmamalı ve aile bu kişilerin arkasında durmamalı. Gerçekte olduğu gibi sadece yeminli üyeler bu komisyon tarafından korunma altına alınır. Associate üyeler gerçek hayatta en çok para kazandıran kişilerdir çünkü amaçları kazanmaktır. Kazandır kazan kuralı da buradan gelmektedir. Ama günümüzde her üye Associate başladığı için para sadece tax günlerine kadar biriktirilen paydaylerden geliyor.

3. Her patronun birer Consiglieri'si olmalı. Her ne kadar oylama usulü gitse de, bir komisyonu ayakta tutan dinamikler Consiglieri'ilerin beyni üzerine kuruludur. İkinci adamlar olmasaydı birinci adamlar çok hata yapardı. Şöyle açıklayabiliriz. Bir Consiglieri çok zeki olmak zorunda değildir. Tek yapması gereken bir sürü tavsiye vermektir. Ki patron karakter bu fikirlerin arasında bir filtre açıp temizlerini çekebilsin. Yani bir Consiglieri'nin görevi harika fikirler vermek değil, çok fikir vermektir.

4. Her aile yatırım yapmak zorunda. Komisyon mantığında bu bir kardeşlik ortamı değil, tamamen ticari bir ortaklıktır ve ticari ortaklıklara sermaye yatırmak gerekir.

5. Patronlara basın ve çatışma/infaz yasağı gelmeli. Bu kuralı ihlal eden patronlar çoktan kendilerinin ve kendi ailesi içindeki yönetim ekibinin ölüm fermanlarını imzalamış olur. Televizyonda görünen veya elinde silah ile çatışmalara giren patronlar patron değildir. Sadece çatışma hevesiyle yanıp tutuşan senin benim gibi oyunculardır. (Bkz. John Scarpati karakterimle yaptığım roller. Büyük hatalardı.) Hatta bu patronlar kesinlikle infaz rollerine dahil olamazlar. Bir patronun isteyeceği en son şey bir cinayete birinci elden tanıklık etmektir. Ki insanlar böyle şeylerle tehlikeye girmemek adına patron koltuğuna geçiyorlar. Para yukarı gider, bok aşağı kuralı buradan gelir.

6. Konsepte bağlılık. Konseptin dışına çıkan herkes oluşumdan uzaklaştırılmalı. Buradaki skala çok geniş. Sakal uzatan Soldierlar, Outsiderlarla takılan Capolar, polislerle çatışan herhangi bir üyeler, barmen kızlardan kendine harem kurmuş patronlar. Klasmanı dışında takılan herkes. Bu kişiler konsepti baltaladığı sebebiyle oluşumdan uzaklaştırılmalı.

7. En az elli ev, on beş işyeri gayrimenkulü gerekliliği. Evlerin yirmi tanesi aileyle resmi bağlantıları olmayan üyelere ait olmalı ve birisi kaçırıldığında, infaz edileceğinde veya polisten saklanma durumlarında kullanılmalı. Kalan evler ise polislerin baskın yapabileceği türde evler olmalı ki, ara sıra polislere içi boş evler bırakılarak başarısız operasyonlar yaptırılabilsin.

8. Tekel olunacak yasal bir iş. Günümüzde New York'taki mafyanın favori işlerinden biri de cam temizliği işi. Gökdelenlerle dolu bu şehirde bu işte tekel olursanız yıllık gelirinizi hesaplamak için birden fazla hesap makinesi gerektirebilir. Sunucu bazlı düşünürsek, bir komisyonun tekel olması gereken iş tamirhane işidir. Bütün tamirhanelerin sahibi veya sessiz ortağı bu komisyon yetkilileri (patronlar değil) olmalıdır.

9. Para aklama mantığının oturması gerekir. Karakterlerin kazandığı her yasa dışı kuruş, yasal mekanlarda yıkanmalı ve aklanmalı. Ayrıca hiçbir karakter hiçbir para kazancından sonra hemen araba, ev gibi yerler alamaz.

10. Gayri resmi rütbeler. Bu en önemli kurallardan biri. Aslında rütbelerin arasına sıkıştırılan bazı gayri resmi rütbeler organize suç örgütlerinin işini oldukça kolaylaştırmaktadır. Örneğin türkçesi Serdümen diyebileceğimiz bir rütbe vardır ve bu rütbedeki üyeler komisyonun silah depolarından sorumludur. Üst rütbeliler hariç hiçbir üye kendi mekanlarında tüfek gibi ağır silahlar bulundurmazlar. Bir iş olduğunda bu kişiler devreye girer. Bunun dışında doberman, Iceman ve Manifesto'nun rol dünyasına kazandırdığı "Gudio" gibi rütbeler çeşitliliği artırmakla beraber hiyerarşiyi sarsılmaz bir hale getirebilecektir.

Bunlar herhangi bir yerde yazan kurallar değildir ancak şahsımın düşüncelerine göre "Perfect Comission" için olmazsa olmaz kurallardır.

Son söz
İyisiyle, kötüsüyle bütün bu yorumlamalarımıza baktığımızda aslında en önemli şeyin rol yapmaya verilen önem olduğunu görüyoruz. İster Cosa Nostra, ister MS13, ister Vagos MC kurun. Yapmanız gereken tek şey iyi bir rolcü olup bir tiyatrocu titizliği ile konseptinize yüzde yüz hakim olmaktır. Ancak şanssız olduğumuz bir şey var ki, bizler yabancı ülke tabanlı bir roleplay mantığı oyuncularıyız. Başkalarının kültürlerini ancak araştırarak öğreniyoruz ve uygulayabiliyoruz. Bu yüzdendir ki yıllar boyunca LSRP gibi sunucular Türk rolcüler tarafından örnek alındı ve yalan yanlış Türk sunucularına uyarlandı. Belki de bu yüzden biraz bir şey başarmış oyuncular hemen Polat Alemdar, Çakır rollerine bürünüyordur. Kim bilir? Sonuçta bunlarla büyüdük ve bunlardan etkilendik.

Özet: Tembel olmayın, bir role hazırlanırken tiyatrocu titizliği ile hazırlanın ve her ne kadar çok sevseniz de Türk yapımlarını yabancı ülke tabanlı oyun platformlarına yansıtmaya kalkışmayın. Yansıtacaksanız da, bir filtreden geçirin ve konsepte uyarlayın. Diğer türlü elindeki konseptin değerini bilmeyen ve boşu boşuna bir yerlere gelmiş oyuncular olarak görüleceksiniz ve rolcüler sizi bu şekilde hatırlayacak. "X, şu Çakır rolü yapan eleman." diye anılmak istemezsiniz.

Şiir gibi.
« Son Düzenleme: 12.05.2021 19:22 eppursimuove »
Mutlu
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Mutlu tepkisini veren kullanıcı(lar):
Rosato the Dripper,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#51 - 13.05.2021 10:36
böyle bir senaryo mantıklı olurdu fakat bu durum sunucuyu ikiye bölerdi, ita-ame her zaman baştacıdır ama mazlumun yanında olacak kesim de fazla olur, böylelikle birden fazla ittifakla güzel mind game'ler dönebilir açıkçası. eğer ooc'de çok sıkı dostsanız bu tarz durumlar pürüz vermez, birçok uzun süreli saltanatını sürdüren birlikler bulunuyor örneğin. R20 olmak isteyen birisi bunu ooc kin güderek değil de rolleriyle yapmalı, bu herkese iyi gelecektir.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#52 - 22.06.2021 15:44
Abi masa abi ikiye bölündü abi
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#53 - 04.08.2021 14:04
100
8
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
Democrituss, Canterino the DEEV, Aureus, karprensi, sCiEnLy_V2, wolfusta, surely one day, oflu,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#55 - 04.08.2021 15:13
İlk adımı tamamlamışsınız. Şimdi tek faction (sistemsel) yapmanın zamanı gelmiş gibi görünüyor... :sampanya:

Vice City Crime Family
Seviye 6
Toplam Üye: 120+
Toplam Bölge 8+

;)
Like
6
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
Solitario, Aureus, KARAHAN,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#56 - 04.08.2021 16:11
Vaktinde gerekli koşullar sağlanamaz diye düşünsek bile koşulları yaratıyoruz.
İlk adımı tamamlamışsınız. Şimdi tek faction (sistemsel) yapmanın zamanı gelmiş gibi görünüyor... :sampanya:

Vice City Crime Family
Seviye 6
Toplam Üye: 120+
Toplam Bölge 8+

;)
özlenen yaşam mucizeler ile değil, devrimle olur. Biz devrim yapıyoruz.   O:-)
« Son Düzenleme: 04.08.2021 19:54 Aureus »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#57 - 04.08.2021 17:09
Adım adım, mantık yolunda, diasporamıza doğru!  :sampanya: ::)
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok