Anket

Paranızdan bir sıfır eksilmesini ister misiniz?

Evet
38 (35.5%)
Hayır
69 (64.5%)

Toplam Oy Verenler: 107

Konu: Paradan Bir Sıfır Atalım!  (Okunma sayısı 2075 defa)

#0 - 12.09.2020 18:26
Çok uçuk şeylerden ve muhtemelen gerçekleşmesi epey zor olacak bir şeyden bahsettim. Yalnızca sizin yorumlarınızı merak ediyorum.

Farkındayım başlık çok saçma geliyor fakat söyleyeceklerime kulak vermeden beni yargılamayın. Önce şu verileri göz önüne alalım

Benim gibi bir oyuncu için;
  • PayDay: 200$
  • Freeway ve Buccaneer için ödenen vergi: Kabaca 50$
  • Bana saatlik geriye kalan para: 150$

Evet. Şimdi bir bara gittiğinizde bir bira içiyorsunuz, kaç para veriyorsunuz? Hiç. Rolünü yap geç. Çünkü kimse 3 dolara, 2 dolara, 4 dolara ihtiyaç duymuyor. Bir motora kaç para veriyorsunuz? Yirmi bin, otuz bin! Fiyatlar Amerika şartlarında gerçeği yansıtıyor mu? Kesinlikle yansıtmıyor.

Şimdi şöyle bir algı da gerçek. Kafamdaki sistemi daha size anlatmadan şu tarz maaşlar alacağınızı söylesem...
  • 1-5 Level için: 20$
  • 6-10 Level için: 25$
  • 11-15 Level için: 30$
  • 16-20 Level için:35$

"...hadi oradan kestane, öyle şey mi olur? nasıl vergi ödeyeceğiz, nasıl araba alacağız? arabayı tamir ettirmek bile 100 dolar!"

Tamam! Tamam. Sakin olun. Elbet vergiler, araç fiyatları vb. her şey alınan paraya göre tekrar düzenlenecek. Fakat her şey değil. Mesela lüks araçların fiyatları sabit kalacak. Bu sayede her yerde Elegy, Bullet görmeyeceğiz. Herkes ayağını yorganına göre uzatacak. Bir polis arkadaşımın 700k'ya yakın parası var. Tabii ki bu kadar parası varmış gibi rol yapmıyor. Fakat sizce de çok mantıklı mı bu kadar paraya, sadece polis maaşıyla sahip olmak? Kesinlikle değil!

Bazen RP sunucusu oynadığını unutan arkadaşlar oluyor ve cebinden çıkarıp 1000 doları şak diye verebiliyor. En azından bir keresinde arabama vurduğunu, tutanak tutmamız gerektiğini söylediğim bir kişi, "çok konuşma, al şu parayı devam et" gibisinden bir cümle kurmuştu. Eeee- şimdi hal böyle olunca insan rolden soğuyor. Benim bu durum için kafamda bir çözüm var.

Yukarıda bahsettiğim durum, maaş durumu için çok geç. Sıfırdan başladığımızda böyle olmalıydı. Yoo- çok geç değil. Paradan bir sıfır atsak ne olur? Bence gayet harika olur. 1,000,000 dolarınız var, bu para 100,000 dolara dönüşecek. 100,000 dolarınız, 10,000, 10,000 dolarınız ise 1,000 dolara. Epey karmaşık oldu farkındayım.

Bakın daha düzenli bir maaş sistemine geçilmesi ve tüm oyuncuların parasından eşit bir şekilde 0 atılmasının kimseye bir zararı olmaz. Çünkü herkes eşit oranda fakirleşecek. Araçlarınız, evleriniz, onlar aynı kalacak. Bu sayede tüm oyuncular eline geçen paranın kıymetini daha iyi bilecek. En basit rollerde bile 3-5 dolar muhabbeti dönecek. Belki bu biraz sıkıcı olabilir.

Mantığı kavradıysanız şimdi daha doğrusunu anlatabilirim. Tüm her şey onda bir oranında azalacak. Araçlar, evler, iş yerleri. Bazı iş yerleri, araçlar ve evler istisnai olabilir çünkü gerçek fiyatlarını yansıtıyorlar. Bu yüzden yazılabilecek bir algoritma(ya da ne deniyorsa, ben ne anlarım yazılımdan!) ile tüm oyuncuların parası %10 arasında azaltılabilir. Daha öncesinde bu tarz bir şeyin yapıldığını gördüm.

Evet! Anlatacaklarım bu kadar. Sizin fikrinizi bekliyorum, yorumlarınız kıymetli

Manifesto'nun yorumu
Gerçek hayatı baz alarak bunu düşünmek fena fikir değil, ABD'de ve Avrupa'da araç fiyatları çok daha uygun evet. Ama ev-mülk sahibi olmak bizimkinden bile daha zor olabilir. 1+1 dandik evler genelde 80 90-100 bin civarı olabiliyor. Onun dışında da, realistik olarak bazı araçları düşürüp bazı şeyleri yine yukarıda bırakmak gerekli denmiş, bu da doğru. Yani böyle bir işlem yapılsa bile yine oyunda gerçek hayattaki gibi bazı villalar 1 milyon, bazı süper model arabalar 500 bin, 1 milyon civarı olmalı. Helikopter 500 binden aşağı olmamalı örneğin.

Burada da şu noktaya geliyoruz, gerçek hayatta evet, 3 dolara da bira içiyorsun, zengin de gelip 3 dolara bira içiyor. Bin dolara belki motor bulabiliyorsun ABD'de ancak o bardan çıktıktan sonra o zengin gidip 2-3 milyonluk arabasıyla evine giderken, sen 3 dolarlık biranı içip tek göz evine gidip ertesi günkü işini düşünüyorsun. ABD'de de bu kapital düzen böyle.

Sonuç? Sonuç şu ki, gerçek dünyada da insanların %95'i bulunduğu ülkede sadece yaşayan hayatları izliyor. (bizdeki instagram hayatlarını izliyor olmamız gibi) yani bu sistem yapılırsa 2-3 kişi hariç kimsede milyonlar olmayacak. Bazı karakterler hiçbir zaman yat, tekne, helikopter, elegy, super gt, villa alamayacak. Çünkü sen balıktan 3 dolar, paydayinden 300 dolar yerine 30 dolar alacaksın. 3 aydır oynayıp 500k zar zor yapabilmiş olan adamın şu an yapmış olacağı para 50K olacak. Haliyle tam bir kapital sisteme geçip insanlara çok az para vererek kendini idame ettirmesini sağlarız.

Gerçekçi olur mu? Evet olur. Ama oyun, eğlence ve kurgu bir anda kaybolabilir. Kimsenin aylarca, belki bir yıl uğraşıp sadece oyunda bir ev almaya çalışmak isteyeceğini açıkçası düşünmüyorum.

Yine de konu yorumlara ve ankete açık kalsın, çoğunluğun ne düşündüğüne bakarız.

Konu göz yorucu olduğundan düzenledim. Eski, harika konu spoiler içerisinde.
Spoiler: GösterGizle
Çok uçuk şeylerden ve muhtemelen gerçekleşmesi epey zor olacak bir şeyden bahsettim. Yalnızca sizin yorumlarınızı merak ediyorum.

Farkındayım başlık çok saçma geliyor fakat söyleyeceklerime kulak vermeden beni yargılamayın. Önce şu verileri göz önüne alalım

Benim gibi bir oyuncu için;
  • PayDay: 200$
  • Freeway ve Buccaneer için ödenen vergi: Kabaca 50$
  • Bana saatlik geriye kalan para: 150$

Evet. Şimdi bir bara gittiğinizde bir bira içiyorsunuz, kaç para veriyorsunuz? Hiç. Rolünü yap geç. Çünkü kimse 3 dolara, 2 dolara, 4 dolara ihtiyaç duymuyor. Bir motora kaç para veriyorsunuz? Yirmi bin, otuz bin! Fiyatlar Amerika şartlarında gerçeği yansıtıyor mu? Kesinlikle yansıtmıyor.

Şimdi şöyle bir algı da gerçek. Kafamdaki sistemi daha size anlatmadan şu tarz maaşlar alacağınızı söylesem...
  • 1-5 Level için: 20$
  • 6-10 Level için: 25$
  • 11-15 Level için: 30$
  • 16-20 Level için:35$

"...hadi oradan kestane, öyle şey mi olur? nasıl vergi ödeyeceğiz, nasıl araba alacağız? arabayı tamir ettirmek bile 100 dolar!"

Tamam! Tamam. Sakin olun. Elbet vergiler, araç fiyatları vb. her şey alınan paraya göre tekrar düzenlenecek. Fakat her şey değil. Mesela lüks araçların fiyatları sabit kalacak. Bu sayede her yerde Elegy, Bullet görmeyeceğiz. Herkes ayağını yorganına göre uzatacak. Bir polis arkadaşımın 700k'ya yakın parası var. Tabii ki bu kadar parası varmış gibi rol yapmıyor. Fakat sizce de çok mantıklı mı bu kadar paraya, sadece polis maaşıyla sahip olmak? Kesinlikle değil!

Bazen RP sunucusu oynadığını unutan arkadaşlar oluyor ve cebinden çıkarıp 1000 doları şak diye verebiliyor. En azından bir keresinde arabama vurduğunu, tutanak tutmamız gerektiğini söylediğim bir kişi, "çok konuşma, al şu parayı devam et" gibisinden bir cümle kurmuştu. Eeee- şimdi hal böyle olunca insan rolden soğuyor. Benim bu durum için kafamda bir çözüm var.

Yukarıda bahsettiğim durum, maaş durumu için çok geç. Sıfırdan başladığımızda böyle olmalıydı. Yoo- çok geç değil. Paradan bir sıfır atsak ne olur? Bence gayet harika olur. 1,000,000 dolarınız var, bu para 100,000 dolara dönüşecek. 100,000 dolarınız, 10,000, 10,000 dolarınız ise 1,000 dolara. Epey karmaşık oldu farkındayım.

Bakın daha düzenli bir maaş sistemine geçilmesi ve tüm oyuncuların parasından eşit bir şekilde 0 atılmasının kimseye bir zararı olmaz. Çünkü herkes eşit oranda fakirleşecek. Araçlarınız, evleriniz, onlar aynı kalacak. Bu sayede tüm oyuncular eline geçen paranın kıymetini daha iyi bilecek. En basit rollerde bile 3-5 dolar muhabbeti dönecek. Belki bu biraz sıkıcı olabilir.

Mantığı kavradıysanız şimdi daha doğrusunu anlatabilirim. Tüm her şey onda bir oranında azalacak. Araçlar, evler, iş yerleri. Bazı iş yerleri, araçlar ve evler istisnai olabilir çünkü gerçek fiyatlarını yansıtıyorlar. Bu yüzden yazılabilecek bir algoritma(ya da ne deniyorsa, ben ne anlarım yazılımdan!) ile tüm oyuncuların parası %10 arasında azaltılabilir. Daha öncesinde bu tarz bir şeyin yapıldığını gördüm.

Evet! Anlatacaklarım bu kadar. Sizin fikrinizi bekliyorum, yorumlarınız kıymetli

« Son Düzenleme: 16.09.2020 20:29 Diversa »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 12.09.2020 18:29
ben bu hikayenin sonunu biliyorum, çok güzel olmuyo
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#2 - 12.09.2020 18:36
ben bu hikayenin sonunu biliyorum, çok güzel olmuyo

Hikayenin sonunu paylaşır mısınız? Açıkçası yukarıda bahsettiğim konu bir toplu kıyım. Fakir-zengin ayırt edilmeden herkesin cebinden aynı miktar para alınıyor. Açıkçası bahsedilen sistem hiçbir oyuncunun cebini yakmayacak. Paradan 0 atılması mantığında düşünebilirsin. Eskiden 20 bin dolara aldığın motoru 2 bin dolara alacaksın. Bu noktada yalnızca paydayden kazandığın gelir aşırı düşecek. Bu da az da olsa eldeki parayı kıymete bindirecek.
« Son Düzenleme: 12.09.2020 19:12 Diversa »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#3 - 12.09.2020 18:39
Wrix kardeşimle bu konu hakkında derin düşüncelere daldık ve bu sonucu bulduk. Kesinlikle destekliyorum. Oyundaki tüm fiyatlar (hatta sayı içeren her şey bile olabilir xd) 10/1 oranına azaltılmalı, daha kolay bir tabirle en sondaki sayısı atılmalı. Sadece maaş, hesaptaki para ve ev araba fiyatları için değil. Mekana giriş ücretleri, tamir ücretleri, benzin ücretleri, tamir kiti, meslek gelirleri vesaire finansal olarak sayıyla alakalı olan her şeyin değeri 10/1 oranında değiştirilmeli. Belirli istisnalar yapılabilir. Örnek verecek olursak Infernus gibi araçlar veya Vicewood yokuşunun başındaki malikane/ev gibi yerler uçuk fiyatlara satılabilir, herkesin sahip olabileceği şeyler olmadığından mütevellit.

Buna ek olarak, gerçekçiliğini kanıtlamak açısından şöyle bir örnek verebilirim;

Ben bir polisim ve saatlik 200 dolar payday alıyorum. (Mevduat hesabını katmadan)

Günlük 6 saat oyunda dursam, günlük bana gelen para 1200 dolar yapıyor. Bunu aylık maaş açısından 30'la çarptığımızda ise 36.000 dolar yapıyor.
Bir polisin 36.000 dolar gibi bir maaşla çalışması realistik şartları zorluyor maalesef. Fakat en başından bir sıfır atılırsa. Yani;

20 dolar payday alıp, günlük 120 dolar kazanırsam. Aylık kazancım 3600 dolar oluyor ve bu da rolüme tam anlamıyla dökebileceğim bir miktar.

Umarım anlaşılabilmişizdir. Yorumlarınızı bekliyoruz.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#4 - 12.09.2020 18:47
Aylardır, hatta sunucuya** başladığımdan beri bunu düşünüyorum ve kafamda çiziyorum. Buna topluca ihtiyacımız var, kesinlikle hemde. Gerçek hayatı oynuyoruz ve amerikada yaşıyoruz. Bu fiyatlar çok saçma, sonuna kadar destekliyorum. Umarım buna uyarlanır ve sunucuda ikinci el pazarları bile aktif olur...
« Son Düzenleme: 12.09.2020 19:03 Less »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#5 - 12.09.2020 18:49
Eğer doğru bir şekilde yapılırsa 10/10 ama yönetimin bunun için baya bi uğraşması gerekiyor o yüzden yapılacağını sanmıyorum
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#6 - 12.09.2020 18:57
Destekler için teşekkürler. Aynı fikirde olduğumuz insanları görmek hoş. Ayrıca uzun uzun okuduğunuz için teşekkür ederim.

Konu kısaca şu zaten...
« Son Düzenleme: 12.09.2020 19:27 Diversa »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#7 - 12.09.2020 18:58
@Diversa şakayla karışık eleştiri yaptım anlayamadın ne demek istediğimi de önemli değil zaten, ciddi bi yorum değildi, ar-geyi destekliyorum. dolar bazında fiyatlara malum durumumuzdan dolayı oldukça hakimiz ve gerçeğe en uygun olanı bu.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#8 - 12.09.2020 19:04
Ya açıkçası söylerken bana da biraz tuhaf geliyor bir biraya 50$ istemek falan. Bana mantıklı geliyor açıkçası, destekliyorum.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#9 - 12.09.2020 19:07
ilk post tasarımı bu siteden mi alındı? https://www.theworldsworstwebsiteever.com
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok