Konu: Samp Roleplay  (Okunma sayısı 1296 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#10 - 21.04.2020 17:11
Biraz insanın o sıra role girdiği ruhsal modu ile bağı olabilir diye düşünüyorum. Ya da içinde bulunduğunuz rol ortamı da buna etki ediyor elbet. Hoşunuza gitmeyen, sıkıldığınız bir ortamda kaldığınızı fark ettikten sonra insanın emote verme isteği olmaz. Ben kendim detaylı şekilde, güzelce anlatarak vermeyi severim ama olayın karşı tarafındaki insanı sıkmak kısmı olunca biraz daha sadeleştiriyor. Tabi kimi zaman rol esnasında siz içinizden geldiği gibi rol yaparken bir anda karşınızda ki kişinin verdiği tepkiye göre yargılayabilirsiniz. Kısaca bana göre ne olursa olsun iki tarafı da düşünmek gerekiyor.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#11 - 21.04.2020 17:19
2007'den belli ortamlardayım belki son 3-4 yıldır yokum şu emotelere takılan sadece ben değilmişim sohbet havası içinde geçmesi gereken olaylar emote olarak belirtiliyor anlamış değilim kullanan biride değilim...
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#12 - 21.04.2020 17:50
Gösterdiğin örnekler gene iyi.  Ben, "/me azılı bir seri katildir 35 tane leşi vardır. Bunun verdiği özgüvenle konuşmaktadır." tarzı emote gördüm. Ve bu adam da kendini kaliteli rolcü sanıyordu. Yorum yok.

Demek istediğim bu yeni nesil emoteların savunulacak hiçbir tarafı yok. Estetik ve güzel falan da değil. Saçmalık.

Tabi bu 1/2, 2/3... olayı da yanlıştı onu da hatırlatıyım eski emotelarda.
« Son Düzenleme: 21.04.2020 21:23 Frozia »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#13 - 21.04.2020 18:36

2. görseldeki emote'un sahibi benim. Buradaki bu tarz yorumlara eleştirisini belirten tüm arkadaşlara yönelik bir cevap yazma gereği duydum. Ondan önce şunu belirtmek isterim ki minimum 7-8 senedir samp rp platformunda bulunuyorum. İlk baştaki rol keyfi ve şuanki rol keyfine bakacak olursam; oyuna ilk başladığım zamanlarda ne forum kullanırdım ne de ss editleme/ss atmak için herhangi bir şey. O zamanlar  %100 rol ve eğlence üzerine oynardım. Fakat zaman geçtikçe platformla iç içe oluyorsun, forumunda vakit geçiriyorsun, ssler editliyorsun bla bla. Bu emote'a forumun bu tarz konularında en az 2-3kez denk gelmişimdir. /me karşısındaki adama bakıp aptal olduğunu düşünür. /me silahını çekip tanrı katına ulaştırır. /me tek yumrukta yamultur. gibi emote verilmiş gibi tepkiler görmek açıkçası can sıkıyor. Şimdi, samp roleplay serüvenimin ilk senelerine ve şimdiki senelerine karşılık konuşacak olursam; ilk senelerimde tek başıma rol yaptığım bile oluyordu, alkollü rolü yapıp basın binasındaki eşyaları kırardım ki unutmayalım bunu ss almak veya atmak için değil, tamamen oynanış ve rol üzerine dayanarak yapıyordum. Fakat eminim ki şuan bu rolü yapan biri %80 ss almak için yapıyordur, rol gidişatını ss'le göstermek için yapıyordur. SS alınması, rollerin gösterilmesi gayet normal bir durum. Bu yazıyı okuyanların bunu anlayacak kapasitede olduğunu düşünüyorum. Fakat değinmek istediğim nokta, benim gibi çoğu oyuncu roleplayden eskisi kadar keyif alamıyor ve sürekli farklı şeyler deniyor, yeni şeyler ortaya atıyor. Üstte bahsettiğim emote'lar tabii ki bu yeni şeylere örnek değil, asla da olabileceğini düşünmüyorum. Fakat üstteki resimde 2. verilen emote'la üstte yazdığım emoteların farklı olduğunu düşünüyorum. O tarz emote'ları, düşünceleri /me üzerine döken emoteları toplu rol alanlarında kullanmıyorum, rol yaptığım insanla rol esnasında kullandığım, role ayrı bir hava ve eğlence katan bir olay olarak görüyorum. Resimdeki emotelara bakılınca sizlere saçma gelmesi normal, fakat rol esnasında/rolün gidişatına ve karşındaki karaktere göre kullanınca açıkçası çok absürt kaçmadığını düşünüyorum. O emote'u "anlatacakları için ortamın çok eğlba bla bla bla" değil de "/do Sürekli kem küm ediyor" yazıp, cümleye başlarken "şey diy- neyse boşver" gibisinden şeylerle de yapabilirdim. Fakat o ame üzerinden verdiğim emote'un role farklı bir hava kattığını düşünüyorum. Toplu alanda yapmadığımı belirtmiştim, belki benim gibi bir çok oyuncu da bunu toplu alanlarda değil de birebir rollerinde kullanıyor.  Rol esnasında o emote'umdan rahatsız olan birisini farkedersem, veya bana belirtilirse "bu tarz emotelar hoşuma gitmiyor" gibi özel mesaj alırsam rol esnasında, o emoteları kullanmayı bırakırım. Fakat karşımdaki oyuncu da benimle birlikte o tarz emotelar veriyorsa bu rol yaptığım insanla benim aramdaki rol zevkinden dolayıdır. Tekrar belirtiyorum, bahsettiğim şey "/me adama bakıp üst düzey mal olduğunu düşünür" gibi emotelar değil. Üstteki belirttiğim, fiziksel-mimiksel yaklaşımlarla ' ' ' kısmen ' ' ' belli olacak hareketlerin en sade haliyle emote üzerine dökülmesidir. Samp Roleplay'inde chatleşmeler üzerinde 'ses tonu' olmadığı için bazı şeylerin, duyguların da emotelara yansıtılmasının oldukça normal olduğunu düşünüyorum. Bu emoteların aşırı fazla kullanılmadığı, arada biberi-tuzu olarak kullanıldığı sürece kullanılmasında da bir problem görmüyorum 'şahsen'. Mesela, PD rollerine ilk başladığımda araç çevirmelerinde veyahut silahlı olaylarda /me acemi, eli titriyor. gibisinden emotelar veriyordum. Bir çoğunuza göre bu da /me adamın 3iq olduğunu düşünüyorla aynı hesap. Fakat, aslında ince bir çizgi var. O çizgi de 'acemi' olarak belirttiğim şey fiziksel hâlleri, mimikleri tek kelimeye sığdırmak. /do Eli titriyor, korkuyor. /do Nefes alışverişi hızlandı, sürekli gözbebekleriyle etrafa bakıyor gibi emotelarla da karakterin acemi olduğunu belirtebilirim fakat rolün hızlığı ve gidişatı konusundan tercihim /ame acemi, eli titriyor. Roleplayden, bu şekilde keyif aldığımdan dolayı ve yaptığım eylemlerde-emotelarda kimseye hakaret etmediğimden, ucunun kimseye dokunmadığından dolayı birebir rollerimde açıkçası kullanmaya devam edeceğim ve kimsenin de dışarıdan görüp "rahatsız oluyorum" gibi bir moda bürünmesini kabullenemem, kendi oyunum ve kendi zevkim. O emote'umu görüp de saçma bulan arkadaşlar, birlik tanıtımına attığım sslere veyahut karakter tanıtımıma bakmayabilir. Ekrana yumruk atacak kadar geriliyorlarsa tabii emoteları görünce. (( ruh hastalarına yöneliktir (( @balvenie )) )) Seviyeli şekilde eleştiri yapıp görüşlerini bildiren arkadaşlara teşekkür ediyorum, bu Ne bÖyLe eMot3mU oLur lAn diyen arkadaşlar lütfen bu mesajıma herhangi bir şey yazmasın. Keyifli eğlenceler.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#14 - 21.04.2020 19:03
Merhaba arkadaşlar emote bir eylemi resimler ya da kelimeler yoluyla tasvir etmeye verilen ad. Özellikle metin tabanlı oyunculukta geçerli bu sadece SAMP için değil, tiyatro gibi sanat dallarında da aynı şekilde işliyor. Kitap okuyanlar bilir başlı başına en çok "emote" görebileceğiniz yer kitaplardır. Kitapların içinden bir karakterin düşüncelerinden tutun, fiziksel eylemlerine kadar her şeyi yansıtılacak şekilde tasvir edilir ki okuyucunun o satırlarda hissetmesi gereken duyguları almasını ister yazar. SAMP konusuna dönersek burada bazı konularda kısıtlanan bir konu eylem ki bu kısıtlama haklı olarak yapılıyor. Biz SAMP içerisinde ne,
./me > Emote kanalında, ne de /do kanalında "fiziksel" gerçeklik dışında bir şey görmek istemiyoruz. Örneğin bu mantığı anladıktan sonra şuna hatalı emote diyen insanlar olabilir,

* Sentez XXX'e onu yüzyıllardır görmemiş gibi bir özlemle sarılır.

Bu örnek hatalı değildir. Üstü boyanmış bir fiziksel gerçek örneğidir bu. Kişinin ne yaptığını görürsünüz, kişinin bunu ne denli bir şiddette yaptığını görürsünüz ama temelinde bunların hepsi fiziksel tasvirini detaylandırmak içindir. Bir diğer örnek ise şu şekildedir,

* Sentez XXX'e doğru bakar, söylediği sözlerden sonra katilin o olduğunu düşünüyor.

Evet bariz bir Emote hatasıdır. Fiziksel eylemi süslü bir hale getirmektense karakterinizin herhangi bir fiziksel tasvirine ekstra olarak somut etkisiz, soyut şeyler katmaktır. Bir karakteri yönetirken "katil olduğunu düşünmek" "bu bakışı atmak" olayının tasviri için bundan çok daha detaylı bir emote zincirine ihtiyacınız olur. Örnek,

* Sentez XXX'e doğru bakar, gözlerini suratını kaplayan şüpheyle beraber kısarak onu çok kısa bir süre süzer, bakışlarını yavaş bir kararsızlıkla kaçırır.

Yine bu emote içerisinde de süslenmiş fiziksellik göreceksiniz. Benim kendi emotelarım üzerinde yapmayı en çok sevdiğim olaydır çünkü her zaman ekstra duygu katmayı ve amacından sapmamayı başarır. Lakin bu kanala tamamen soyut şeyler katmak çoğu zaman olayı amacından saptırabilir. İkinci örnekte verdiğimiz emote'u karşı taraf ucu çok açık bir eşkilde anlayabilir, bunu kendi hayalinde canlandırınca sizin aslında belirtmek istemediğiniz bir duygunun yansıması sonucuna varabilir vs. Burada demek istediğim bu fiziksel emote, süslenmiş fiziksel emote ve hatalı olan soyut emote mantığını anladığınız zaman çok daha farklı bir emote dünyasında yolculuğa çıkacağınız. Bir diğer örneğe geçelim.

* Sentez dizlerini kırarak yavaşça eğilir, ellerini diz kapaklarının üzerinde bırakırken çamurun arasında kalmış, parlayan gümüş eşyayı gözüne kestirir.
* Sentez sağ elini gümüş eşyaya doğru yavaşça uzatarak parmaklarıyla kavrar, havaya doğru kaldırarak göz hizasına getirir, eşyayı inceler.
* Sentez sol eliyle ön cebinden mendilini kavrar, gümüş eşyanın üzerindeki çamuru silerek gümüş saatin görüntüsünü ortaya çıkarır.
* Sentez yarım ağız buruk bir şekilde gülümseyerek saati yavaşça ceketinin iç cebine sıkıştırır, diz kapaklarından elleriyle destek alarak doğrulur.

Arkadaşlar bu örnek hiçbir şekilde süslenmeyen ya da çok az soyutlukla süslenen daha realist & minimalist bir yaklaşımın sonucu, neredeyse tamamı fiziksel detaylarla süslenmiş emotelardır. Kendi şahsi fikrim bir karakterin eylem tasvirindeki en iyi yol kesinlikle bu değildir ama tabii bu kişiden kişiye göre ciddi anlamda fark göstermektedir. Bundan yıllar önce ben de bu tarz emotelar verirken zamanla karakterlerim çok nesnel kaldığını, piksellerden ibaret olduğunu fark etmeye başladım ve emotelarıma daha soyut süsler katmaya başladım. Tabii bunu yaparken asla fiziksel eylemin amacının dışına çıkmadım. Gelelim son örneğimize,

* Sentez .45'liği çeker, yargı dağıtır.
* Sentez adama döner, herifi azarlar.
* Sentez sokağına girer, uyuşturucu satarak evine ilerler.
* Sentez karşısındaki adamı tek yumrukta bayıltır. @Lutz @akaWarfare (!)
* Sentez adama yumruk atar, kafa atar, tekme atar, dönen tekme atar.
* Sentez gelen tüm yumruklardan sağa sola kaçarak sıyrılmaya uğraşır.

Şimdi arkadaşlar yukarıda gördüğünüz emote bütünlüğü ya doğru düzgün bir emote olabilmek için fazla uzun bir süre vadesini fazla kısa zamanda anlatıyordur ya da içerisinde sizin karakteriniz o eylemi yaparken, karşı karakterin bir eylem hakkının doğması gerektiği emotelar taşıyordur. Örneğin bir emote içerisinde birine bin yumruk tekniği uygulamanız oldukça mantıksızdır. Nasıl game-based RP'nin temeli masa oyunları için dizayn edilen kurallar sistemine (D&D, CoC vs..) dayanıyorsa burada da bunlar detaylı kurallar olmak yerine basit kurallara bürünmüştür. Siz bir FRP oyununda sıra-tabanlı olarak bir savaşa girerken, burada karakterinizin girdikleri savaş daha çok gerçek zamanlıdır. Çünkü bunu destekleyecek oyun sistemleri elinizin altındadır. Atıyorum karakteriniz bir dövüşe girdiği zaman bunun için herkesin bir can barı, yumruk vurabilmek için elinin altında birkaç tuş vardır. Yumruk, canı azaltır. Kimin ne yapabileceği atılan zarlar yerine biraz daha klavye, mouse - el, göz koordinasyonunuza bağlıdır. Bu yüzden böyle bir sistemle desteklenirken tüm kavganın emote'tan olmasını isteyen bir taraf, diğer tarafla bu konuda anlaşmak zorundadır. Elbette tüm kavganın iki bilinçli RP oyuncusu tarafından emote-emote şeklinde verilmesi çok daha eğlencelidir ama unutmayın ki bu başka bir oyuncuya zahmetli gelebilir. Kısacası arkadaşlar diyeceğim o ki bu yazdığım mantıkları anladığınızda insanların rollerini çok yadırgamamanız gerektiğini de otomatik çözersiniz. SAMP kuralları için ne kadar ihlal bile olsa aslında emote denilen şey sadece soyut düşüncelerden bile oluşabilir. Bunun en büyük örneği kitaplardır.

@Democrituss 'un burada verdiği emote (2. satır) SAMP mantığına aykırı olsa bile, emote olarak gayet normal bir soyutluk taşımaktadır. Düşündüğünüz zaman böyle bir emote her ne kadar bahsettiğimiz SAMP fiziksel gerçekliğinin dışında kalsa bile, hiçbir oyuncuya herhangi bir şekilde etkisi bulunmamaktadır. Bu sebeple herkes istediği gibi rolünü yapmalı ama SAMP mantığının dışına çıktıkları an kimseyi bu kararlarıyla etkilemediklerinden emin olmaları gerekmektedir.

Saygılarımla, çeşitli platformlarda yıllar yılı RP ile hayatını çürüten Sentez.

Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#15 - 22.04.2020 05:24
@Sentez Eline sağlık çok yararlı, düzenli bir yazı olmuş.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#16 - 22.04.2020 06:29
Haklı
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#17 - 23.04.2020 13:04
@Democrituss ucu niye yine bana dokundu? hayırdır democrituss kardes, ruh hastası falan??

Uzun uzun destanlar yazmayacağım, zaten gerek yok. /me komutu ile uzun emoteler vermek, günümüz için deform oldu. Ki bende genelde;
"* balvenie sağ elini masanın üzerindeki kadehe uzatır, kendine doğru çekip bardağı kavrar." şeklinde bir emote vermek yerine, "/me masanın üzerindeki kadehi eline alır." tarzında emoteler kullanıyorum. Eskiden bir şey doldururken bile, /do 4/1, 4/2, 4/3, 4/4 şeklinde gidiyorduk. Lakin şu an dediğim gibi, demodern oldu o kullanımlar.

@Sentez yukarıda güzel açıklamış ama katılmadığım bir kaç konu var. Soyut denilebilecek derecedeki emotelerin kullanılmasına tamamen karşıyım. Birinci örnekteki ekran görüntüsü, "herifi azarladı, sigara yaktı." birinci handikap, geçmiş zaman. Emote de geçmiş zamanı ben bu sene yeni yeni görüyorum, daha öncesinde böyle bir şey yoktu. Görsel açıdan beni çok rahatsız ediyor, @Gavelhead iyi bilir. :p

Yukarıdaki emote kolaya kaçmaktır. Azarlama rolünü yapmaktan kaçınmaktır, ben böyle bir oyuncuya da, rol yapmak istiyor düşüncesi ile yaklaşmam. Üstteki emote yerine, karşı tarafı T tuşuna basıp önüne gelen o pencere dahilinde azarlayıp, sigara yakma emoteni verebilirsin. Azarlama rolünü emote ile yapamazsın. Bu şekilde roller yapacak olursak, roleplay.me üzerinden devam edebiliriz.

@Democrituss manyağının emotesi de aynı kapıya çıkıyor. Kısacası kolaya kaçıyorsun, tek emote ile işi bitiriyorsun. Onun yerine rolünü yap, sonra emoteni ver. Bunlar benim kendi fikrim tabii, katılıp - katılmayabilirsiniz. Biraz içimi dökmüş oldum bu konuda, konu sahibine teşekkür ediyorum.
« Son Düzenleme: 23.04.2020 13:20 balvenie »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#18 - 23.04.2020 22:14
Anlamazlar be gülüm, şu konuda anlatılmak isteni anlayıpta kavrayabilen varsa +1 yazsın toplanıp rol yapalım, uğraşmayalım boş işlerle.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#19 - 23.04.2020 23:51
Anlamazlar be gülüm, şu konuda anlatılmak isteni anlayıpta kavrayabilen varsa +1 yazsın toplanıp rol yapalım, uğraşmayalım boş işlerle.

Herkes kendi rolüne baksa çok iyi olur, iyi, sen kendi ekibini toplayıp ona göre rol yapabilirsin, ama belirli bir kesimin savunduğu şeye boş iş demek biraz ağır kaçıyor.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok