Ölenlere rahmet, geride kalanlara acil şifa diliyorum. 180 kişinin yaralandığı bir kazadan bahsediyoruz açıkcası. Konuyla alakalı üç şüphe bulunduğunu okumuştum açıkcası. Böyle şüphelerin olması muhtemel, olabilirlik açısından yüksek.
Sabiha Gökçen'nin pisti eski bir pist ve yedek bir pisti bulunmuyor.
Birçok kaza kırım heyetinde uzman olarak yer alan eski Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ise Sabiha Gökçen Havalimanı’nda tek bir pist olduğunu, yedeği olmadığını hatırlattı. Erdağı, “Buradaki pist, ‘yorgun pist’. Uzun zamandır tam bakımı yapılmayan bir pist. Sürekli kullanılıyor. Yedek olmadığı için kapatılamıyor.
Bir diğer etmende yakıt tasarrufu olarak gösteriliyor.
Kazanın ardından birçok kişi, pilotların pisti pas geçmeyerek risk aldıklarını söyledi. Uzmanlar, bir kere pas geçmenin 30 dakikaya kadar sürebildiğini ve fazladan harcanacak yakıt masrafının pilotlar üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.
En son etmen olarak rüzgar makası denilen birşey varmış. Onunda konusunu alıntılayarak paylaşıyorum.
Pistten çıkma olayının ‘wind shear’ (rüzgâr makası) nedeniyle yaşanmış olabileceği de değerlendiriliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, kazayı araştırmak üzere komisyon kurdu. Olay yerinde çalışmalarına devam eden komisyonun yaptığı ilk değerlendirmede, kazanın hem yatay hem de düşey düzlemlerde görülebilen rüzgâr makası nedeniyle yaşanmış olabileceği belirtildi. Özellikle alçak seviyelerde meydana gelen rüzgâr makasının, yan ve arka rüzgârda ani değişimlere sebep olabildiği biliniyor.
İlk yapılan yorum için şunu söylemek isterim, uçuşlar 1 günlüğüne yakın olan diğer meydanlara aktarılarak bu yapılabilir ama bu durum havalimanı ve havayolu şirketleri için dezavantajlı bir durum, maliyet açısından. Kış ayındayız, pisti yorgun yaşlı eski diye şikayet etmek yerine yaz döneminde bakımları yapılabilirdi, hatta yoğun bir pist olmasa gün içinde bile tehlike arz etmeyen durumlar yapılabiliyor. Esenboğa da staj döneminde günlük ortalama 80 uçak gelirdi bu uçakların yakıt alma, yolcu inmesi tekrar binmesi gibi, yiyecek ikramının yapılması, uçuş ekibinin kontrolü, yer hizmetleri personelinin görevleri kontrolünü, temizlik personelleriyle ilgilenme gibi olaylarla kendi başımıza ilgilenirdik. Şuraya geleceğim, bunca olay sadece 20 dakika içinde olup bitiyor hatta bazı durumlarda 14 dakika ile 17 dakika arasında sürdüğü oluyor. Bir uçağın pisti pas geçmesi durumunda 30 dakikalık bir gecikmesi bulunduğuna daha önce rast gelmedim 1 ay içerisinde bulunmama rağmen.
Diğer bir yorum olarak, rüzgar etkeni (windshare) için şunu söyleyebilirim. Tekrardan söylüyorum havadaki bir uçak kule ile iletişime geçmeden ki uçuş boyunca iletişim halindeler, iniş izni almadan iniş için yaklaşması yasak diye biliyordum, o esnada kalkış için pist başında bulunan bir uçak olabilir, kule ile arasında geçen ve kokpitte olan bitenin kaydının yapıldığı "kara kutu kayıtları" önemli duruma geliyor.
7 ay sonra kazanın ön raporu 1 sene sonra da tam raporu ortaya çıkacaktır, beklemek gerekiyor