Vice bazında bir yazı olmayacak ama bu "SAMP bitmiyor, biz büyüyoruz" muhabbeti üzücü bir gerçek. Herkesin kendi objektifinde güzel zamanları olmuştur ve o dönemi altın dönem olarak nitelendirebilir, çok normal. Misal bana göre Vice'ın prime dönemi 2021 yazıdır ve diğer dönemleri o kadar güzel değildir. Lakin bu düşünce 2021 yazında herkesin severek oynadığı anlamına gelmez, şahsen en zevkli geçirdiğim dönem 2021 olduğu için böyle düşünüyorum. Kimine 2022 güzeldir kimine 2020. Bu noktada görüşler öznelleşmeye başlıyor, önerme olarak dayatmak doğru değil. Şahsi görüşümüzü paylaşabiliriz fakat "o günlerden sonra her şey bitti" şeklinde dayatmamalıyız.
Zamanla sıkılıp bırakacağız fakat arkamızdan muhakkak gelenler olacak, sonsuz döngü. Özellikle son dönem SAMP oyuncularının çoğunun startı 2020. Yıllar öncesinden tanıdığımız çoğu isim fosillendi bile. Ben bu oyuna başladığımda 10-11 yaşlarımdaydım, 17-18'indeki abi ablalarımla oynuyordum. 18 yaşıma geldim, o zamanki abi ablalarımın büyük kısmı çoluk çocuğa karıştı. Hala bazılarıyla hal hatır konuşuyoruz ve roleplaye devam eden neredeyse yok. Eminim buraya nick sıralasam pek çoğu unutulmuştur bile. Hala 12-13 yaşlarında arkadaşlarımız buralarda takılıyor, yarın bir gün biz bıraktığımızda bu muhabbetleri onlar yapacak (2023 ne kadar güzeldi ya?)
Unutulmak da önemli ve hatırlanması gereken bir detay. İsimler, karakterler, roller ve daha fazlası; bunların hepsi unutulmaya yüz tutmuş şeyler. Bugün Chris McMiller, Gordon Prime, Brogan MacRae gibi zamanenin önemli&köklü (3+ yıl) karakterlerin kaçını hatırlayan var? Yarın James Laverty, Gene Huff gibi karakterleri kim hatırlayacak? Bu yüzden kasarak oynamanın anlamı yok. Platformda yaşadıklarımız değil hayat, platformda bile kalmıyor. Sadece hatıratımızda kalacaklar, bu yüzden mühim olan iyi ve güzel anılar edinmek. Kasarak oynarsak, geçmişi geleceği düşünürsek, kazanmaya ve başarmaya(?) odaklanırsak keyif alamayız.
Yine de SAMP dönemleri gündemdeyken pandemiye ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Covid-19'un getirdiği kısıtlamalar hiç şüphesiz olağanüstü bir roleplay ortamına ön ayak oldu. SAMP(hatta globaldeki diğer bütün oyunlar) daha önce hiç görmediği ve muhtemelen bir daha görmeyeceği bir dönemi yaşadı. Herkes eve kapanmışken deli gibi oynanabilecek yegane oyun SAMP'tı. Yıllar önce bırakanlar bile geri geldi, oyuncu sayısı epey dalgalandı. Bu yüzden SAMP'n ve sunucuların geçmişini değerlendirirken pandemi dönemini, suni oyuncu artışını hatırlamak çokomelli. Pandemi dönemi sadece Vice değil bütün sunucular, SAMP, normalin 3 4 katı fazladan oyuncuya ve aktif rol ortamına ev sahipliği yaptı (suni artış.) Pandemide 800 gören sunucuların pandemi sonrası 200 300 görmesine hatta bazılarının kapanacak duruma gelmelerine şaşırmamalıyız. SAMP'ın normaldeki oyuncu sayısı da zaten bu banttaydı. 2017'de 300 gördüğümüz günler bizim için harika günlerdi.
Bunu kendimden örnekleyeyim; aşağı yukarı 2014'ten beri SAMP'tayım ve roleplayde pandemiye kadar hiçbir zaman istikrarlı bir dönemim olmamıştı. Hep dönemden döneme, dalgalı biçimde canım sıkıldıkça SAMP oynadım (bir vardım bir yoktum). Pandemi döneminde bu değişti, ilk kez 2020'den 2022'ye kadar aralıksız oynadım ve şu an yine eskisi gibi dalgalı takılıyorum. Diğer deyişle pandemide gördüğünüz suni artıştaki oyunculardan biri de bendim. Uzun süredir roleplay sadece canım sıkıldığında haftada bir iki gün girip takıldığım bir oyun, pandemiden önce olduğu gibi.
+ayrıca değişen roleplay kültürü ve rol anlayışlarına da saygı göstermek gerekiyor. Roleplay yaratıcı bir oyun ve haliyle sürekli, her geçen gün gelişip&değişiyor. Her jenerasyonun farklı kültürleri, akımları, klişeleri oluyor -tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi- bu noktada "roleplay çok bozdu" düşünceleri sığ kalabiliyor. Yalan olmasın ben de pek geri kafalı bir rolcüyüm. Hala 2016'nın rol atmosferiyle takılmaya çalışıyorum. Afilli, somut ve uzun emotelar vermek, roleplayi sadece oyunda değil backgroundunda da oynayıp uzun uzun makaleler, raporlar, karakter hikayeleri yazmak bana keyif veriyor. Benim zamanımda roleplay böyle bir oyundu çünkü. SS edit işini bile zorla yapıyorum sırf ayak uydurayım da ön plana çıkayım diye. Yine de bir gün olsun çıkıp yeni rol anlayışı çok berbat, eskiyi özlüyorum demedim. Çünkü yeni jenerasyon oyunu böyle oynamaktan keyif alıyor (imvu skinler, quest&gösteriş ağırlıklı rol paylaşımları, oyunu forumda oynamak vb.)
Lafın özü dönemlere ve oyuncu sayısına o kadar takılmayalım. Keyif aldık ve bitti, bizden sonra da keyif alınacak ve hatıralarla anılacak dönemler yaşanacak. Muhakkak bugünün de roleplay algısı ve kültürü yarın değişecek. Ayak uydurduğumuz müddetçe roleplay aynı roleplay, yıllar eskitmiyor, geliştiriyor.
Şu an hastayım ama iyi olduğum, canımın sıkıldığı bir vakit Vice hakkında düşüncelerimi ve deneyimlerimi paylaşmayı istiyorum. 2021 Şubat ayında sözleşmişiz, vakti gelmiş olmalı. Zaman ne de çabuk geçiyor...
Bundan 5 6 ay kadar önce sunucuyu bir süre oynayıp belli sebeplerden ötürü ban talebi atarak bırakmıştım. Uzun bir ara sonra tekrardan buradayım. Geçmiş dönemdeki tecrübelerimi değerlendirirsem; oynamaya başlamadan önce çevremdeki kötü yorumlardan dolayı sunucuya karşı biraz önyargılıydım fakat oynamaya başlayınca zamanla bu önyargıyı kırdım. Vice'ta oynarken uzun bir süre sonra ilk kez rol yaptığımı hissedebilmiştim. Sunucudaki aktiflik ve çeşitlilik çok fazlaydı. Tıpkı 2016 dönemindeki malum sunucunun kendini sistem açısından geliştirip oyuncu sayısını katlamış halinde gibiydim. Sunucunun aktifliği, karakterlerin sunucu içindeki gelişimine pek çok yönden katkı sağlıyor ve rol yelpazesini de açıyordu. Bu da herhangi bir OOC rol planlamasına ve beraber rol yapabileceğiniz arkadaşlara ihtiyaç duymaksızın, tamamen her şeyi akışına bırakarak karakterinizi geliştirebilmenize imkan veriyor. Kısaca rol yapmanın en doğru ve keyifli yanını tadabiliyorsunuz.
Bugün itibariyle Vice'ta tekrardan rol yapmaya başlayacağım. Bir süre daha rol yaptıktan sonra bu postu alıntılayıp geçmiş dönemdeki ve günümüzdeki olumlu/olumsuz farkları yazmayı düşünüyorum. Bu arada, üstte yazdığım görüşün 1.5-2 haftalık deneyim sonucunda yazıldığını ve o süreçte sunucunun daha pek çok yanını keşfedemediğimi de belirteyim. Herkese keyifli roller