Konu: [16.08.2026 - Salvatore_Conte] Metagaming  (Okunma sayısı 108 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#0 - 16.08.2026 13:05

Şikayet edilen karakter adı ve forum hesabı: Salvatore Conte / @kursademre1

Olaya dahil olan şahit karakter adı: PM Üzerinde Gerçekleşti

Olayın gerçekleştiği tarih ve saat: 12.52

İhlal edilen kuralı buraya yapıştırın:

Alıntı
4. Metagaming

Oyun içi (IC) bilgileri oyun dışı (OOC) durumlarda kullanmak veya tam tersi oyun dışı bilgileri oyun içerisinde kullanmaktır. Rol ile alakalı tüm bilgiler IC olarak elde edilmelidir. Rolde OOC bilgileri kullanmak veya OOC durumları yansıtmak bu kuralı ihlal etmektedir.
Metagaming kuralını ihlal eden genel örnekler:
- Sesli sohbet, /pm gibi kanallardan yer bildirmek
- IC kanallar üzerinden OOC konuşmak (normal konuşma, /aw, /w, vb.)
- Aynı araçta gezerken seslide konuşmak ve roldeki kararlara ses üzerinden karar vermek
- Önceki karakterinizin ölümünü bilmek/birinden öğrenmek ve bunun için intikam almak
- Vurulduktan sonra Discord'dan arkadaşınıza veya birliğinize @everyone atıp vurulduğunuz haber etmek
- Polislerin yerini arkadaşlarınıza OOC kanallardan belirtmek
- Maskeli kişinin IDsine bakıp oyuncu listesinden ismini bulmak ve tanıyor gibi davranmak

Yapılan ihlali tüm detaylarıyla açıklayın: Oyuncu, önümden geçti ve sonrasında PM kanalı üzerinden bana "ev arıyorsan satılık evim var" mesajını gönderdi. Bu tarz konuşmaların IC kanallar üzerinden gerçekleşmesi gerekmektedir, kişi OOC sayılan PM kanalından bana bu soruyu sorarak Metagaming kuralını ihlal etmiştir.

Şikayetinizi destekleyecek kanıtlar ekleyin:

Ek açıklamalar(varsa): Bu şikayeti açmamın 2 temel sebebi bulunuyor; 1.si oyuncunun bu denli yüksek oyun saatine sahip olmasına rağmen roleplay sunucusunda sürekli roleplay kuralını göz ardı ederek mixinge başvurması, 2.si ise bu şikayeti oyuncuların görüp bu denli mixlere başvurmamaları ve alternatif bir yol olarak rol üzerinden bu tarz soruları sorarak gerçekleştirmesi gereğidir. Bu tarz bir eylemin savunulacak bir tarafı yok arkadaşlar, burası bir roleplay sunucusu ve rol yapmak zorundasınız, kurallar bunun için var.

EK: Ekran Görüntüsünde ki telefon numaraları Mixing'e taviz vermemek adına sansürlenmiştir.
« Son Düzenleme: 16.08.2026 13:08 Lynthe »

#1 - 16.08.2026 14:18
Mixing (IC/OOC Karıştırma) İddiası Hakkında: Mixing ihlali, OOC bilgilerin IC'ye taşınması veya IC yapılması gereken bir eylemin OOC kanaldan yapılmasıyla rolün gidişatının bozulması durumunda gerçekleşir. PM kanalı sunucu tarafından oyunculara açık bir OOC iletişim kanalı olarak sunulmuştur. Bu kanaldan sorulan bir soru IC ortama aktarılmamış, herhangi bir rol bölünmemiş veya rol dışı bilgi IC'ye yansıtılmamıştır.

Rol Ortamını Etkileme: Olay anında taraflar arasında süregelen bir IC rol veya etkileşim bulunmamaktadır. Dolayısıyla ortada bölünen, sabote edilen veya haksız avantaj sağlanan bir durum yoktur.

Niyet ve Kural İhlali Ayrımı: Yüksek oyun saatine sahip bir oyuncu olarak sunucu kurallarının farkındayım. PM üzerinden kurulan bu kısa diyalog, role müdahale etmeyen basit bir OOC sorma/bilgilendirme ibaret olup Mixing veya Metagaming kapsamına girmemektedir.

« Son Düzenleme: 16.08.2026 15:17 kursademre1 »

#2 - 16.08.2026 19:13
Mixing (IC/OOC Karıştırma) İddiası Hakkında: Mixing ihlali, OOC bilgilerin IC'ye taşınması veya IC yapılması gereken bir eylemin OOC kanaldan yapılmasıyla rolün gidişatının bozulması durumunda gerçekleşir. PM kanalı sunucu tarafından oyunculara açık bir OOC iletişim kanalı olarak sunulmuştur. Bu kanaldan sorulan bir soru IC ortama aktarılmamış, herhangi bir rol bölünmemiş veya rol dışı bilgi IC'ye yansıtılmamıştır.

Rol Ortamını Etkileme: Olay anında taraflar arasında süregelen bir IC rol veya etkileşim bulunmamaktadır. Dolayısıyla ortada bölünen, sabote edilen veya haksız avantaj sağlanan bir durum yoktur.

Niyet ve Kural İhlali Ayrımı: Yüksek oyun saatine sahip bir oyuncu olarak sunucu kurallarının farkındayım. PM üzerinden kurulan bu kısa diyalog, role müdahale etmeyen basit bir OOC sorma/bilgilendirme ibaret olup Mixing veya Metagaming kapsamına girmemektedir.

IC olarak yapılması gereken bir eylemden bahsetmişsin; evet, ortada bir rol yok fakat bu her halükarda MetaGaming kuralının ihlal edilmesi anlamına gelir. Ben eğer ki sana orada "Evet,arıyorum" deseydim gelip direkt olarak IC den konuya bodozlama girerek evi bana satacaktın/gösterecektin. Ben o an orada rol yapıyor olabilirim, gelip benim chatlogumu baltalamış oluyorsun bu eylem ile. IC Olarak yapman gereken bir eylemi kendi dilin ile de dile getirdiğin OOC olarak ayrılan PM kanalından gerçekleştirdin. Bu konu hakkında sana olumsuz dönüş sağladığım için bir ilerleme kaydedilmedi, yukarıda da dediğim gibi sana "Evet" cevabını vermiş olsaydım direkt olarak yanıma gelip IC kanallardan devamını getirecektin. Herkes gibi "İlanlar" bölümünü kullanmaktansa gelip PM kanalından bana böyle bir soru soruyorsun, bunu başka kişilere de yapmadığını bilemeyiz ki konumuzu o da etkilemiyor.

Senin demene göre hareket edelim, herkes sahibi olduğu ev,araba,silah gibi IC olarak ticareti gerçekleşebilecek her türlü nesneyi gidip OOC kanallardan diğer oyunculara PM göndererek satmaya çalışsın? Sence mantıklı bir davranış olur mu? Bu hareketi yaparak hiçbir kuralı ihlal etmiyor muyuz? Bizim bulunduğumuz sunucu bir Freeroam sunucusu mu? Roleplay sunucusu mu?

İşin özü, ben sana "Evet" cevabını verseydim bunu IC ortama aktarmayacakmıydın? Evlerini satmak için "İlanlar" bölümünü kullanan diğer oyuncuların haklarını sabote etmiş olmayacak mıydın? O an ev arıyor olsaydım, evlerini satmak için reklamlar veren,vakit harcayıp ilan veren o diğer oyuncular karşısında haksız kazanç etmiş olmaz mıydın?
« Son Düzenleme: 16.08.2026 19:17 Lynthe »

#3 - 16.08.2026 19:42
Eğer evet deseydim yanıma gelip evi satacaktın" İddiası (Varsayım):
"Eğer böyle yapsaydım, sen de şöyle yapacaktın" şeklindeki farazi senaryolarla kural ihlali kanıtlanamaz. @Lynthe  benim niyetimi okuyarak kural ihlali yapacağımı varsaymaktadır. Eğer kendisinden OOC olarak "Evet, arıyorum" yanıtı gelseydi; "IC şekilde iletişime geçerek ve bu ev satın alma konusunu açarak." rolü tamamen kuralına uygun bir şekilde IC zemine taşıyacaktım. Benim direkt olarak yanına gidip kural dışı bir eylem yapacağım tamamen kendi uydurmandır.

"Chatlog Baltalama" İddiası:
Sunucu tarafından oyunculara sunulan /pm (Özel Mesaj) sistemini kullanarak tek bir soru sormak "chatlog baltalamak" veya rol bölmek değildir. Zira ortada bölünen bir etkileşim yoktur. Rahatsız olan veya PM almak istemeyen oyuncular için sunucuda PM kapatma komutu mevcuttur.

İlanlar Bölümü ve Haksız Kazanç İddiası:
Oyuncuların OOC bir şekilde birbirleriyle ticaret için OOC ön iletişim kurması yasak değildir. Önemli olan, bu ön iletişimin ardından satış eyleminin tamamen IC kurallar çerçevesinde (ilanlar, IC buluşma vs.) gerçekleştirilmesidir. Henüz gerçekleşmemiş bir ticaret üzerinden ilanlar bölümündeki oyuncuların hakkını yediğimi iddia etmek mantık dışıdır.
Özetle; ortada ihlal edilmiş somut bir kural yoktur. Tamamen "yaşanmamış olaylar" üzerinden beni suçlamaya çalışıyorsun.

#4 - 16.08.2026 20:03
Bu konuya fazla zaman ayırmayacağım. Savunmalarımı belirttim, karar yönetim ekibinin. (SONUÇLANABİLİR.)

#5 - 16.08.2026 20:16
Eğer evet deseydim yanıma gelip evi satacaktın" İddiası (Varsayım):
"Eğer böyle yapsaydım, sen de şöyle yapacaktın" şeklindeki farazi senaryolarla kural ihlali kanıtlanamaz. @Lynthe  benim niyetimi okuyarak kural ihlali yapacağımı varsaymaktadır. Eğer kendisinden OOC olarak "Evet, arıyorum" yanıtı gelseydi; "IC şekilde iletişime geçerek ve bu ev satın alma konusunu açarak." rolü tamamen kuralına uygun bir şekilde IC zemine taşıyacaktım. Benim direkt olarak yanına gidip kural dışı bir eylem yapacağım tamamen kendi uydurmandır.

Kimse kimseyi kandırmasın, varsayım yapıyorum evet ama sonuçlarını bilerek bu iddiaları ortaya atıyorum ki ikimiz de farkındayız iki taraflı oynamaya gerek yok :) Ben sana PM üzerinden "Evet,arıyorum" ya da "Ne kadar?" yanıtlarını verebilirdim ve tamamen OOC şekilde bu konuyu kapatabilirdim. İkinci yanıtımda da vermiş olduğum cevabı senin için alıntılıyorum oku lütfen :) Ek olarak, senin dediğin konsept "Anlaşmalı Rol" olur, ama bizim aramızda bir anlaşma yok ve ortada "Anlaşmalı Rol" kapsamına girecek bir rol yok.
Senin demene göre hareket edelim, herkes sahibi olduğu ev,araba,silah gibi IC olarak ticareti gerçekleşebilecek her türlü nesneyi gidip OOC kanallardan diğer oyunculara PM göndererek satmaya çalışsın? Sence mantıklı bir davranış olur mu? Bu hareketi yaparak hiçbir kuralı ihlal etmiyor muyuz? Bizim bulunduğumuz sunucu bir Freeroam sunucusu mu? Roleplay sunucusu mu?

"Chatlog Baltalama" İddiası:
Sunucu tarafından oyunculara sunulan /pm (Özel Mesaj) sistemini kullanarak tek bir soru sormak "chatlog baltalamak" veya rol bölmek değildir. Zira ortada bölünen bir etkileşim yoktur. Rahatsız olan veya PM almak istemeyen oyuncular için sunucuda PM kapatma komutu mevcuttur.
Yine,yine ve yine farkındasın ki PM kapatma komutu işlevinde tamamen kapatabiliyorum. Ben o esnada videoda,yayında olabilirdim ve sen benim chatloguma bu mesajı düşürüyor olabilirdin. Yayında veya Videoda değilim ama bu eylemin yine de yapabileceğin anlamını taşımıyor. Bu eylemi bana karşı yapıyor olman başkalarına karşı da yapmayacağın anlamına gelmez sonuçta birbirimizi tanımıyoruz. Eğer ki tanışıyor olsaydık "Sadece sana sormak istedim, arkadaşımsın sonuçta" gibisine bir savunman olabilirdi ama dediğim gibi bir tanışmışlığımız yok.

İlanlar Bölümü ve Haksız Kazanç İddiası:
Oyuncuların OOC bir şekilde birbirleriyle ticaret için OOC ön iletişim kurması yasak değildir. Önemli olan, bu ön iletişimin ardından satış eyleminin tamamen IC kurallar çerçevesinde (ilanlar, IC buluşma vs.) gerçekleştirilmesidir. Henüz gerçekleşmemiş bir ticaret üzerinden ilanlar bölümündeki oyuncuların hakkını yediğimi iddia etmek mantık dışıdır.
Özetle; ortada ihlal edilmiş somut bir kural yoktur. Tamamen "yaşanmamış olaylar" üzerinden beni suçlamaya çalışıyorsun.
OOC ön iletişimi dediğin Forum aracılığı ile olur, oyun içerisinde ayrılmış bölümler aracılığı ile değil. PM kanalından gidip her önüne gelene (burada ben de önüne gelen oluyorum çünkü) "ev/araba/silah arıyormusun?" sorusunu yöneltemezsin. Demene göre hareket edelim; PM kanalından bu eylemleri gerçekleştirebiliyorsan Forum üzerinde ki "İlanlar" bölümü neden var? Gidip önümüze gelene soralım, neden forum kullanalım ki o zaman? Ne gereği var? :)

#6 - 16.08.2026 20:29
Fazla kasmaya gerek yokmuş aslında, şikayet arşive taşınabilir ve kapanabilir.

#7 - 16.08.2026 20:32
Oyun dışı PM kanalını kullanırken daha dikkatli olmanız gerekiyor, oyun dışı kanallardan herhangi bir mülk ve benzeri şeyleri satmak/almak yasaktır. OOC ceza vermeyeceğiz, bu tür durumlara lütfen özen gösterin. İyi forumlar.