Konu: IC - OOC Ayrımı Tartışalım  (Okunma sayısı 916 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#0 - 10.02.2026 16:33

Selamlar herkese
Başlık kafaları karıştırmadan izah edeyim, isim farketmeden tüm rp platformlarında şahit olduğum ve aksine rastlamadığım bir çeşit olguyu dile getiresim var, şimdiye dek bunla alakalı kimsenin açtığı bir konu veya yorum görmedim çünkü. Normal mi değil mi tartışalım istiyorum

Oyunda olan oyunda kalır sözünü başta platform kuralları sonra da biz oyuncular söyler ve savunuruz. Mesela ben "Klavye ardında her kim olursa olsun oyun içinde yaptıkları başka bir mecrada ayıplanmaz veya oyun dışındaki şahsiyetine yansıtılmaz. Aksini yapan olgunlaşmamış çoluk çocuktan ötesi değildir." cümlesini kursam belki burada hiçbirimiz tersi bir görüş bildirmez veya muhaliflik etmez değil mi? -yüz kızartıcı rol vb etkenleri tenzih ederek konuşuyorum

Ancak kişi rol planında olumsuz herhangi şeyle karşılaştığı an bu bozulur. Beklemediği bir tepki, verdiği cevaba ters bir cevap, almak istediği şeyi alamamak, savaş durumunda vurulmak veya aşağılanmak gerekçesi olabilir. O andan itibaren monitörün içini-dışını ayıran çizgi kaybolmaya ve kişi olan biteni kendi üstüne alınmaya başlar, oyunda kendi kurgusu karakterini değil de dijitale yansıyan bizzat şahsını canlandırıyormuş gibi hareket edip gerçek hayatta vereceği tepkileri verir, karakterinin işine gelmeyeni sadece oyun içinde değil oyun dışında da istemez. Bu olay platformun nerdeyse tamamına hakim olduğu için ic yaptığı ooc de yapılmış gibi karşılanır ve toplulukta bu yaptıklarına göre muamele görür / muamele eder / yüceltir / yüceltilir.. böyle böyle gider. Bahsettiğim konuda ayrım yapabilme yetisine sahip olsa bile, oyuncuların geri kalanında anlatmaya çalıştığım şey var olduğundan pozitif - negatif farketmez mutlaka bi ayrımcılıkla karşılaşır. Hatta bu olgu karakterini yönettiği her an diğer oyuncuların etkileşimlerinde bile fark yaratabilir. 

Örneğin: Geçmiş zamanlarda çok sağlam çetecilik yapmış bir şahsın ayakçı olarak dolandığında bile diğer karakterler tarafından peşin yargıyla kabul görmesi ve icde değersiz olmasından dolayı hırpalanacağı yerde hiçbirini yaşamayıp çabucak yükseltilmesi ya da yeri geldiğinde fazla alttan alınması / Ali'nin karakteri Johnny'nin Veli'nin karakteri Jack'i vurması senaryosunda Johnny Jack'i değil de Ali Veli'yi vurdu denmesi gibi.

Anlattıklarımı kavrayanlara sorum şu, IC'nin OOC'ye yansıması biz oyuncuların ve roleplayin bir gerçeği midir yoksa ortak bir yanlışımız mı? Oynadığımızın oyun olduğunu konsept gereği çabuk unutuyor olabilir miyiz? Yoksa hiçbir sorun yok mu?

Konuyla ilgili bilinç sahibi kimselerin görüş belirtmesini, varsa tavsiye vermesini çok isterim. Hepimizi ilgilendiren bir şey olduğuna inanıyorum hatta bazılarımızın bakış açısını bile değiştirebilecek düşünceler çıkacaktır ortaya. Saygılar sevgiler
« Son Düzenleme: 12.02.2026 23:50 ducatistreetfighter »
100
4
Like
1
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
RetiredGold, Bestheborges, apollo, FearGod,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
apollo,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 10.02.2026 17:03
Öncelikle herkese merhaba. Gerçekten çok güzel ve yerinde bir konu açmışsın, emeğine sağlık kıymetli dostum. Açık konuşmak gerekirse bu mesele beni de yıllardır rahatsız eden bir konu. Özellikle RP platformlarında uzun zaman geçirmiş biri olarak bu tarz durumları defalarca yaşayan insanlardan biriyim. Şimdi şöyle söyleyeyim rolde istenmeyen bir durum yaşandığında, karşı tarafa hemen uygunsuz davranışlar sergileyen, hakarete varan tepkiler gösteren çok fazla çocuk var bu platformda. Ama şunu unutmamak gerekiyor bu tamamen kişilik meselesi. Karşınızdaki kişinin bir karakter oynadığını, bunun sadece bir oyun olduğunu, gerçek hayat olmadığını ve o karakterin birebir kendisi olmadığını aklımızdan çıkarmamamız lazım. Evet, rol sırasında kötü bir olay yaşanabilir, planın bozulabilir, karakterin zarar görebilir bunların hepsi oyunun doğasında var. Ama sırf rolde hoşuna gitmeyen bir şey oldu diye karşındaki insana hakaret etmek, saygısızlık yapmak ya da agresifleşmek kesinlikle doğru değil. Bu hem olgunluğa yakışmaz hem de ortamın kalitesini düşürür. Unutmayın, hepimiz buraya keyif almaya geliyoruz. Bence bunun önüne geçmenin tek yolu bireyin kendisi. İnsan biraz empati yapmalı, biraz sabırlı olmalı. “Bu sadece bir oyun” diyebilmeli. Maalesef bunun için sihirli bir çözüm yok. İnsanların kafa yapısını bir anda değiştiremeyiz, gelişim süreçlerine müdahale edemeyiz. Bu işler daha çok ailede başlıyor, eğitimle şekilleniyor. Açıkçası ben şahsen, televizyonlarda çıkan içerikler, internet ortamındaki kontrolsüz paylaşımlar, diziler ve filmler bu şekilde devam ettiği sürece bu tarz davranışların da süreceğini düşünüyorum. Bunları ancak daha büyük çaplı düzenlemeler etkileyebilir. Yine de umudumu tamamen kaybetmiş değilim. İnşallah zamanla herkes biraz daha bilinçlenir, daha saygılı, daha anlayışlı olur. Sonuçta hepimiz aynı ortamdayız. Birbirimize karşı hoşgörülü olursak, emin olun çok daha keyifli bir RP ortamı oluşur.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#2 - 10.02.2026 17:54
Bu ayrımı kimsenin yapabileceğini sanmıyorum, şu ana kadar kendi karakterini kendi eğlencesinin altında tutan, gerektiğinde kendi karakterini bile aşağılamaktan korkmayan, kaçırıldığında karşı tarafa realistik bir rol yapma uğraşı içinde olan veya savaş durumlarında karşı tarafında rol zevkini düşünüp ona da bir şans vermek(her ne kadar düşürmüş olsanda) kimsede görmediğim durumlar. Kıssadan hisse IC OOC ayrımının yapılması çok zor,  ''kanka oyuna gir de beraber birlikler arası rol paslayalım'' mentalitesini taşıyan ve buna bağlı olarak şekillenen OOC kaynaklı roller de mevcut. Bunun sebebi de oyun dışı ses kanallarında gününü geçiren birlikler/oyuncular. Bir yerden sonra artık oyun içindeki karakterler karakter olmaktan çıkar, OOC kişiliğimizin yansımaları olur. Bunu herkes için söylemiyorum tabi ki belki %15'lik kısım hala karakterini sahip olduğu kültürle canlandırıyordur.

Bu bağlamda oyuncular dışında, yetkililerin bile OOC  olarak kendi içinde bu kadar samimi olması benim tasvip etmeyeceğim bir şey. Hergün seste gülüp eğlenen üç arkadaşın yarın kendi birliklerini kurduklarında yapacakları roller/ittifaklar  (IC tanışmamış olsalar dahi) bu doğrultuda kendi aralarında olacaktır. Yani olayın sadece IC'de kalması ve sadece IC çerçevede düşünmek sadece olgun insanlar için geçerli, yaş kitlesinden de bahsetmeme gerek yoktur diye düşünüyorum. Birlik kapandığında atılan emojilerden yola çıkabilirsiniz.
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Speeder52,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#3 - 10.02.2026 17:55
ic ve ooc ayrımını kimse yüzde yüz yapmıyor ve yapamaz. ben ic-ooc ayrımını yapabiliyorum diyenlere de inanmayın, samimi değiller. şimdi birileri bunu alıntılayıp upuzun yazı yazacak. boşuna yazmayın sizi de samimi bulmuyorum.
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Speeder52,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#4 - 10.02.2026 18:02
ben bu millete her şeyi öğrettim ama rolü rolde bırakmayı öğretemedim

zamanında çingene rolü yaparken discord üzerinden @illegal dostu sukut 'la ölüm tehditleri almıştık xd

samp böcekleriyle uğraşmak zor, ic karakterine tapanlar biliyorum.
Haha
5
Tepki yok
Haha tepkisini veren kullanıcı(lar):
illegal dostu sukut, ege the b3st, MarkosGazanfer, Speeder52, FearGod,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#5 - 10.02.2026 18:38
legal rol alanında bunun daha az yaşandığını düşünüyorum bu yüzden de roleplay geçmişimin çok büyük bir yoğunluğu legal rol ağırlıklı. illegal rol denemedim değil, illegale geçince işler çok karışıyor. birçok kişide o hırs tavan yapıyor. herkes karakterini en yüce yapma peşinde. karakterini baltalayan bir gelişme olunca sinir küpü oluyor. savaşlar, silah kaptırmalar, satışlar vs. derken stres atmak için girilen oyun stres yuvasına dönüyor. bunu minimuma indirmek ve daha safe, kafa rahatlatan legal alanda rol yapmayı tercih ediyorum. tavsiye de ederim.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#6 - 10.02.2026 20:11
@Baghdaderisemezsiniz @lond1921 okuyun kardeşlerim, yararlı rehber :) ;)
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#7 - 10.02.2026 21:06
Ic-ooc ayırmak dünyanın en basit şeyi ama bizim rp kitlemiz, sunucu ne olursa olsun bunu asla başaramaz. Adam hala silahı gidince veya yakalanınca yediremeyip q falan atıyo, şaka mısınız olm ya? :D Birisi rolde yapılan şey ne olursa olsun ooc kendisine ters geliyorsa ıc de aynı mantığı işliyor. Bu hiçbir zaman değişmez, sıfır bir-kvp rolleri falan devam eder bunları karakterlerine eklerler bla bla bla sonu yok.
Vice
2
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Vice tepkisini veren kullanıcı(lar):
apollo, FearGod,
Tepki yok
apollo,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#8 - 10.02.2026 22:58
IC OOC karıştırılıyor evet. Çok fazla rahatsız olduğum bir konu, iyi de açılmış. Rolün goygoyunu yapmasan rolü abarttığını düşünürler, esprisini yapsan mix yaptığını düşünürler. Söylemesen rolden kimsenin haberi olmaz, söylesen ooc yapmış olursun. Söylersen, söylediğini çarpıtırlar. Söylemesen yine eleştirmeye bir kılıf bulurlar. İyi olsan çamur atarlar, kötü olsan yetersiz derler.

Aynı şekilde yıllardır rol yapıyorum ve ne ooc yapmayın diyenler tamamen IC kalabilmiştir. Ne rolü rolde tutun diyenler OOC yapmadan ilerleyebilmiştir. Sunucudaki herkes farklı fikirlere, düşüncelere ve rol bakışlarına sahip olabilir. Sonuçta eğlenmek için oynuyoruz bu oyunu. Bana göre rol bekçiliği yapanları değil, rolden keyif alanları, rol yapmayı önemseyen insanları dinlemek ve onlarla rol yapmayı tercih etmek daha zevkli. Ben bunu dengelemek için kendi uyguladığım birkaç çözüm yöntemi bırakacağım:

-OOC mecralarda rolle alakalı gündemleri olabildiğince azaltmak.
-OOC hayatınızı bir seviyeye getirip burada geçirdiğimiz zamanı sadece oyun ve rol yapma alanı olarak görmek.
-Rol yapma hevesi olmadığında gerçekten oyuna girmemek.
-OOC tanıdığınız insanlarla rol yaparken araya rolsel iletişim sınırı koymak.
-Tanımadığınız insanlarla daha fazla rol yapmaya özen göstermek.

:-X :-X :-X
Like
2
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
apollo, STuNN,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#9 - 10.02.2026 23:40
Roleplay'in IC'si mi kaldı ki IC-OOC ayrımı olsun? Barda dikilirken iki millete selam vermeye çekinen adam, OOC samimiyeti olan adamla hiçbir muhatabı olmamasına rağmen gelip dümenden iki /selamlas atıyor ve on dakika sonrasında sanki beş yıl boyunca aynı yolu yürümüş gibi kan kardeşliği taslıyor. Normalde oyunda gram sosyallik sergilemezken bir anda hayatına bir yol arkadaşı giriveriyor ve onunla beraber çatışmalara girip arkasını kolluyorsun? OOC'den bir birlikteki ssleri görüyorsun, sana ya da bir başkasına olumlu olumsuz bir dönütte bulunuyorlar kendi aralarında konuşurken. Sen de ssi görüyorsun, olumluysa onlarla daha çok rollüyorsun hayır değil arkandan konuşup seni bozuyorlarsa aran iyi olsa bile soğuk yaklaşıyorsun, onlarla bir daha rollememeleri üzerine factiondaki herkesi uyarıyorsun ya da ssleri onlara da gösterip hepsini kışkırtıyorsun ya da vahiy yoluyla bilgi sana ulaşmış gibi oynayıp hesap soruyorsun :p Buradaki kitlenin birçoğu karakterini kendi yaşamından önde tutuyor, oyundan çıkmıyor bile. Böyle bir vaziyetteyken de karakter gelişimi göstermesini beklemek, ondan rol dahilinde kendi aleyhine bir şeyler sergilemesini beklemek, ondan oyunda olanı oyunda tutmasını beklemek artık gülünç geliyor :D Ne fark ediyor ki zaten samp tr kitlesi olarak hepimiz herhangi olumsuz bir tutumda karakteri bir kenara bırakıp benliğimizle oynuyoruz, karşıdakini ekarte edebilmek için rp ya da kural falan dinlemiyoruz. Bu piyasada roleplay anlamında hayatını harcamış, yıllarını vermiş adeta işin kitabını yazmış birçok adam sunucunun bu vaziyetini görünce oyuna adım atmak bile istemiyor. Çünkü ne yaparsa yapsın oyun zevkini forumdan çıkmayan bir 16 y/o illegal mafya oyuncusunun kaçırabileceğini biliyor. Bu sitem falan değil, gerçekleri konuşuyoruz.
like
4
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok