Paradan sıfır atılma mevzusu Denemekte fayda var ama, pek işe yarayacağını düşünmüyorum. Zengin hala zengin fakir hala fakir mantığı, eğer oyuncular rolleri bırakıp bir anda para kasmaya odaklanmayacaksa denenebilir.
Silahlar hakkındaKesinlikle silahların sıfırlanmasına ihtiyaç var. Neden? Herkesin bilmem kaç ay öncesinden biriktirdiği bilmem kaç adet silahı var ve random a b c birliği savaşa girdiğinde bir anda respawn olan bu silahlar can sıkıyor. Tüm silahları sıfırlayıp belirli birlikler veya doğrudan Valachi tarafından indirilmesi daha mantıklı bana göre. Hem ticaret yeniden şekillenir para dengesini korur hem rol imkanı artar. Captain Vice'dan uzi colt shotgun üretimini de mantıklı bulmuyorum ayrıca, silah inecekse eski düzende inmeli, böyle olunca sivilin bile elinde silah dolaşıyor ve açık söyleyeyim bu hoş bir görüntü değil... Sivil silah taşıyabilir, ama bunu troll/toxic kitle eline geçirince colt uzi shotgun bile sinir edici silaha dönüşebiliyor.
Karakterlerden eksilen paraBunu bizzat mantıklı bulmuyorum, kısa özet herkesin belirli bir miktara çıkmak için epeydir harcadığı emeği tekrar harcaması gerekiyor bu aslında güzel bir şey ama uzun vade için. Kısa vade için oyuncuları oyundan soğutabilir. Şahsen benim o kadar vaktim yok.
Senaryo birlikleri, önerilerValachi tamamen eski toprak bir birlik güç kaybedip gitmesindense onu bir "Paul King" edası ile, eski ama değerli tarzında tahtında bırakmak daha mantıklı. Bazı şeyler nostaljik olduğu için değişmemeli Valachi de öyle. Fakat güç zayıflatması konusunda bir şeyler yapılabilir, örneğin Attardi rejimi. Kesinlikle sunucuya 2. bir Senaryo bazlı birlik gerekiyor çünkü bunu geçtiğimiz yıllarda gördük, Shadowcrest, Garza, gibi konseptler yerinde ve güzeldi. Her ne kadar uygulanırken her şey planlandığı gibi gitmese de ben yönettiğim bir karakterde hem Garza adına tetikçilik yaparken, hem Valachi adına sitdown düzenleyip, Shadowcest adına da etkinlik yapıp adam kaldırabiliyordum rolde. Çeşitlilik iyidir, bir yerden sonra sadece Valachi görmek sunucudaki en eski tayfayı bile ister istemez her açılan birlikte, sivilde, karakterde "Valachi en güçlüsü abi" durumuna getiriyor. Ayriyetten Valachi'nin konseptinden tut davranışlarına, yıllardır açık olan bir birlik olduğu için hem rol içinde hareketleri hem tutumu çok tahmin edilebilir oluyor. Yani adam italyan ve bu normal, oyuncuya başka bir senaryo birliği ile yeni bir tat vermek daha iyi olabilir, CRASH birliği buna güzel bir örnek. Evrene mini bir reset atılması gerektiğini düşünüyorum, bu Vercetti ve Diaz tarafından dönebilir, yeni bir birlik oluşturulabilir. 1.5-2 yıl önce olsa "Onaylı birlik" fikri önerirdim, ama şimdilik bu durum hakkında yorum yapmayacağım.
Korku/kayıp - (illegal dostlarıma öneri, eleştiri)
Karakterlerin ölebildiği, birliklerin kapanabildiği günlere geri dönmeliyiz. Sırf Valachi veya bilmem ne arkasında diye rahat rahat PD vurmasından tut sokaktaki sivile kadar taranabilen bir durum ile karşı karşıyayız. İllegal kirlidir ve arkanda yeterince güç yoksa ölürsün, yeni açılmış bir birliğin direkt silahlanmasını mantıklı bulmuyorum. Kendini kanıtlayana kadar silah almaması lazım, çünkü alırsa sağa sola terör estirebiliyor. Korku denilen şeyden eser kalmamış, kimse kimseden korkmuyor. Bir kaç örnek ile pekiştireyim bunu,
(spoilerlı kısım uzun ve yaşadığım şeylerle ilgili okumak istemeyenler direkt aşağıdaki özete geçebilir)
örneğin 3 (Valachi Shadowcrest Garza) Senaryo birliğinin çeşitli üst mertebe karakterleriyle (ki genelde r19 r18) aramın iyi olduğu bir karakter yönetmeme rağmen (3 senaryo birliğide arkamda) karakterim 5 defa ölümden döndü, kurtarıldı, ama öldü. Neden? Başta gereksiz bulmuş ve sızlanmıştım kendimce ama bunu zaman ilerledikçe anladım. Gerekliydi, o karakter yaşadıkça denge bozuluyordu ve en sonunda fişi çekildi. (anomaly dostuma selamlar)
Bir diğer örnek, aktif olarak ara sıra yönettiğim Jesus Norh karakteri, bu karakter bir yıl önce Dick Hendricks'in son zamanlarında ortaya çıkmış ve senaryo bazından kilit karakterlerden birisiydi, Gandolfini ile olan ortaklığı, Morgan ile olan atışması ve Crash tarafından darp edilmesi vs derken çok fazla işte bulundu. Dick karakteri çok uzun soluklu bir senaryo karakteriydi ve çoğu çok güçlü birliğin canını uzunu süreler yakmıştı rol bazında. Jesus karakteri ile Dick'e tuzak korup Gandolfini ile günlerce, aylarca rolde plan yaparak bir şekilde bitirmeyi denediler ve ellerinde imkan vardı ama Jesus bunu yapmadı çünkü o an bunu yapmaktan çekince duydu. Morgan karakteri yaptı ve Dick'in sonunu getirdi, aradan zaman geçti ve Gandolfini elini güçlendirirken Jesus güçsüzleşti, Gandolfini istese çok rahat öldürebilirdi ama onunda çekinceleri vardı, Jesus onun sırlarına kadar biliyordu nihayetinde, gitse bile sessiz gitmezdi. Ona rağmen aylarca Gandolfini tehtidi ile yaşadı, tehtid edildi önü kısıtlandı. Dick görmüş karakter, Gandolfiniden korkuyordu. Diğer yandan R20 Walter Constantine karakteri terörist damgası yemiş, iftira atılmış, en sonunda Payne Wayne tarafından defalarca saldırıya uğramış, şu an ise masa ortağı bir karakter, ama buna rağmen Payne Wayne'nin bir gün döneceğinden korkarak sürekli ona hazırlık yapıyor, bu karakter masa ortağı üstelik, Valachi'ye çok yakın... Bunları anlatıyorum çünkü 3 senaryo birliği ile yakın olan karakterim kilit olduğu için öldü, Jesus ise Gandolfini tarafınndan aylarca zorbalanıp Dick peşinde koştu, Walter ise gücüne rağmen hala daha Payne wayne'den korkuyor. Savaşan birlikler veya başka rol yapanlar ise ne Valachiden ne CRASHten ne PD'den korkmuyor.
(Korku/kayıp kısmı özeti)
Özetle, karakterler CK olup bir şeyler kaybetmeli, birlikler yaptırım almalı, gerekirse r19 r18 20 ölmeli, davalar açılmalı soruşturma başlatılmalı FDI bariz şekilde terörizm faaliyeti sergileyen kişilere çökmeli. Bu olmazsa şu sonuçlar ortaya çıkıyor;
Silah al sık, pd sık, sivil sık, sonuçta valachi arkamda en kötü crashe para öderiz de sık, en ufak olaydan savaş başlat sık, para yerine birileri can sıkıcı bedeller ödemeye başlarsa (silahtır, ckdır, birliktir) dönecek gereksiz gunrp ve türevlerinin önüne geçecekir.
Dedektif, FDI, PD PD tarafından sert müdahaleler gelmesi gerektiğini düşünüyorum, her ne kadar Valachi belli durumlarda koruyor olsada tıpkı zamanında olduğu gibi, devlet daha önde (hala öyle) olmalı ve sonunu düşünmeden, anlık yapılan eylemlere daha fazla müsamaha gösterilmemeli, 2024 yılındayız, bu yılda (oyun bile oynuyor olsak) sokakta bir kaç adamla silahlı şekilde bilmem kaç kişi vurupta sadece para cezası ve türevleri ile kurtulamazsın. Valachi'nin onun için önemli birliklerin harici (iş yapan, tetikçilik yapan, yakın gördüğü) başka birlikleri korumaması gerek, departman veya CRASH çökmeli direkt. Bu yüzden departman sert müdahalelere başlamalı, toplu mülk araması, kodeste bekletmeler, bir anda Crash'in veya Crash'in tetikçisiyle karşılaşıp aniden balıklarla yüzmesi vs vs. Bu tarz şeyler caydırıcı arkadaşlar... Biz bir süre önce rol yaparken sıkmaya korkardık, Valachi ck etmesin derdik... Emin olun kimse "ya nc atar devam eder ne olacak" demesin, yetkililer bu gibi durumlara zaten müdahaleyi ooc olarak uygular. Bir şeylerin önüne geçilecekse böyle geçilmeli.
Senaryo rolleri - Entrika
Valachi'nin atını kovaladığımız hotlinedan çok tıpkı eskisi gibi gerçekleşip tatlı ve derin rollere geri dönülmeli. Anlık çözüm yolu sunulacak Hotlineler veya senaryoları beğenmiyorum. Dick rolü gibi bir şeyin gelmesini hala daha bekliyorum (Onlineda da dört gözle bekliyorum ay yüzlümü) veya bol ayak oyunları dönen senaryo birlikleri arasında kaos, tıpkı Gandolfini karakterinin Dick safına geçmesi, ardından Attardi ile Valachi'ye takeover denemeleri gibi, bu rollere birlikler, oyuncular, kilit kişiler dahil olup daha çok renk katabilir, ama bu rollerde dikkat edilmesi gereken bir husus var. Şu birliğin silah gücü 50 adam sayısı 15 (yarısı dmci) ortada 30 tane 250hpli terörist var hepsini vurun (bunu eleştiriyorum lakin son dönemde birliklerin beraber iş yapıp ortak başardığı hotlinelerı da kutluyorum, birlikte çalışıp rol yapmanız cidden gönüllü olarak buraya vakit ayıran ben için motivasyon kaynağı oluyor, teşekkürler) ve kazanın, tarzından ziyade daha çok akıl oyunları olacak, zihni zorlayacak dolambaçlı şeyler olmalı. Dick, Morgan, Gandolfini, üçlüsünün renkli olmayan sadece vücut olarak gözüktüğü, bunun arkasındaki gerçeği çözmeye çalıştığımız o dönemi hatırlayın, pek çok kişi pek çok tahmin yürütmüş ve bundan bile zevk almıştı örneğin. Eğer sunucuda bir savaş olacaksa, bir kaos olacaksa, bu iki birliğin trafik kazasında kaza yapıp kim daha çok korna spam atarak can sıkıp karşısındakini tahrik ederek silah sıkıp savaşa girmesinden değil, tıpkı Gandolfini, Dick, Morgan, kim hain? DePalma/Gandolfini - Valachi/Attardi gibi sebeplerden ortaya çıkmalı ve yine güzel bir örnek, Cordizelli ve Wheeler arasında olduğu gibi bir tarzda ilerlemeli. Örneğin Dickten fırsat bilip gerçekleştirilen rol gayet güzeldi.
Legal tarafKesinlikle medikal tarafın canlanması gerektiğini düşünüyorum, değeri bilinmeyen güzel rollerden, herkes tarafından bir fırsat verilmeli. Bunun canlanması içinde elden ne gerekiyorsa yapılmalı.
Bir kaç sistemSamp, GTA V kadar el verişli değil farkındayım ama el verdiği imkanların da bilmem kaç yıldır oynayan bir birey olarak farkındayım, ufak tarzda sistemlerin insanlara iyi geleceğine inanıyorum. Bilindik olup olmaması önemli değil, farklı bir şeyler gözükmesi yeterli. Taşıma, araca atma, el göz bağlama bile bilindik olsa bile farklı sayılacak bir şey mesela. Bunlar basit ufak örnekler, yine bilindik başka şeyler gelebilir. Çeşitliliğin artması her anlamda iyidir.
(Sunucu illegali hakkındaki eleştirilere cevap) - yorumlara cevap
Hem dönen roller hem Gta V'nin yapısından kaynaklı Online da, hem de SAMP tarafında tamamen gönüllü olarak birlik liderliği yapıyorum ve çoğunuz hem birliğimi hem beni zaten tanıyor. Son bir 1.5 yıl içerisindeki, bakın iddia ve 80-90 sayfalık tanıtım, içinde bir dünya ss ile konuşuyorum ki, 1.5 yıl içerisindeki en realistik rolü yapan 2 birlikten (Tekrar ediyorum, kaliteli değil "realistik" diyorum) birisiydik, diğeri de Edgerunnerstan
@Swuo dostumdu. Öyle ki, şu aralar kimin kime sıktığı belli olmadığı dönemde biz attığımız merminin kovanını temizleme rolü yapmaya giderdik, barut izi var mı kalıntı var mı çevrede kamera var mı yok mu herşeyine dikkat ederdik. Bazı arkadaşların illegal şöyle böyle dediğini gördüm, kesinlikle tarafsız düşüncemi söylüyorum, eğer sizde realistik rol yapmaya başlarsanız sizde illegalin düzeldiğine şahitlik edeceksiniz. Tamamen sıfırdan olmaz denilen bir konsepti bugünlere kadar getirip başarılı şekilde hiçbir defa haksız dm atmadan hood onaylı birlik statüsüne çıkabiliyorsam, ve bazı arkadaşlar çıkamıyorsa bu sunucunun değil illegal rolü yapanların sorunu maalesef. Bu yüzden bu konuyla ilgili şikayetleri dikkate şahsım olarak almadım. En ufak olayda sıkıyorsan sunucunun illegaline de laf etme hakkın bulunmuyor, üzgünüm.
Son söz, dokunuşBelli yerlerde fazla açık sözlü yorum yaptım ve bunun hala arkasındayım. Kelimelerimin hiçbirisinde sunucuya karışı, rollere karşı kötü bir söz, ima olmamakla beraber, laflarımın hepsi sunucuda illegal rol yaptığını sanan ama elindeki silahla sadece ateş eden arkadaşların bir de burada şu şöyle bu böyle demeleri için geçerli. Ben burada sizler gibi oynuyorum, beş yıldır rol yapıyorum ve Onlineda da bulunuyorum, buraya vaktimi ayırıp bir şeyler için çabalıyorsam açık olarakta insanların yaptıkları hatayı dile getirebilirim, getirmek doğal hakkım. Çoğu kişi gibi buranın akıbetini önemsiyorum yoksa vaktimi ayırmazdım. Bir şeyleri düzeltmek istiyorsak önce hatayı kendimizde arayacağız dostlar "illegal şöyle abi" diyerek değil. Beni tanıyanlarınız laflarımın nereye vardığını zaten biliyor, hedef gözetmediğimi, oyuncu, birlik, sunucu, admin, yetkili, vice, gibi şeyleri kapsamadığını, genel gördüğüm şeyleri açıkça dile getirdiğimin farkında. Olmayanlarınız içinde belirtmiş oldum.