Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vericem galiba. Parlamenter sisteme dönebilecek tek potansiyel lider. Başa geçse dahi düşük profilli olduğu için ülkenin sistem değişikliğinde daha toparlayıcı olacağını düşünüyorum. Adamın bugüne kadar yolsuzluk yaptığı elim bir vakaya rastlanmamış. Kaç yıldır memur olmasına rağmen sadece iki evi var. Bugüne dek kötü gösterilmesinin sebebi AKPnin propagandası. SGK yı da batırmadı ondan önce de batıktı ondan sonra daha da kötü oldu. Her bütçe açık verir, bu kafayla bakarsak ülkenin merkez bankasını batıran dış borcunu katlayan ülke topraklarını ipotek eden bir anlayış da şu an var. Herkes kim olduğunu biliyor. CHP de iktidarda olsa AKPyi bu şeklilde lanse edebilirdi. O yüzden bu popülizm diye düşünüyorum. Şahsen Kılıçdaroğlunu sevmem çünkü Alevi, gereksiz detaylara fazla takılıp ülkeyi kuşatıcı olabilecek bir yürekle hareket edemeyeceği inancım var bu bağlamda karizması zayıf evet ama sistem değişikliğinde başat bir rolü var. Zaten oy verme sebebim de güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönme konusunda en olası aday olması. Ayrıca Kılıçdaroğlu çok yaşlı 75 yaşında yani bir dönem yönetebileceğini düşünüyorum hatta belki öledebilir. Son anlarını yaşayan ve bugüne kadar bekleyen birisinin kötü gitmek istemeyeceğinden eminim . İnsan psikolojisi bu ölmeden önce muhakkak iddialı bir şeyler yapmak ister. Yani Kılıçdaroğlu liderliğinde tek adam yönetimi değil sistem yönetimi görülecek kanaatindeyim. İktidarın vaadi ise anayasayı değiştirmek yani saltanatı ilan etmek. Zaten fiili II. Meşrutiyet sisteminden Kanuni Esas 1876 sistemine geçişi vaat ediyor. Bu dönemden asırlar geçti. Krallık rejimine 1923'de dur dedik, saltanatı kaldırıp cumhuriyeti ilan ettik. Yeni bir hanedan baskısına bu ülkenin tahammülü yok. Bu seçim yüz yıl sonra 1923'ün tazelenmesi olacaktır. Böyle bir haber de sansasyonel bir başlık olurdu.

Ayrıca parti programları ve program metinlerini okursanız, gerek planlama, gerek kadro açısından en güçlü adaylara sahip isimler millet ittifakında görünüyor. (Jeremy Griffin, Daron Acemoğlu, Hakan Kara vb daha çok var da merak eden araştırabilir)Dediklerini yapabilirseler ekonomi kadroları çok güçlü. İçlerinde başbakan, dış işleri bakanlığı, hazine ve maliye bakanlığı yapmış isimler var. Ortak mutabakat metinleri, kitapçıkları sayfalar dolusu. Daha önce devlet yönetmiş tecrübeli isimler var, her ne kadar şaibeli durumlar görünse de atıp tutarak bu işlerin olmadığı fazlasıyla ortada. Var olan durumdan haberdar ve ütopya vaat etmiyorlar.
Muharrem İncenin gençlerin oyunu aldığını ama balon olduğunu düşünüyorum. Sadece gerçekleri haykırmak pahasına sesi yükseltmek var olan çabaları ve realistliğin önünü örtüyor. Yani çok aşırı bir oyu olmayacak. Konuşmalarını dinlerseniz diyor ki seçeceğim kişileri kendileri bile bilmiyor. Kim liyakatte ise onu seçeceğim. Böyle bir anlayış yok çok rahatlıkla yönlendirilebilir hatta Kılıçdaroğlu biraz önayak olsa ittifakını bile devredebilir diye düşünüyorum. Bloklaşma siyasetini kötüleyip bütün kutupları birbirine bloklaştırdı. Şu an bütünleştirici siyaset gerekiyo ülke havası fazlasıyla aşırılıkların ürünü.
Sinan Oğan ve ekibinin varlığı da kayda değer ancak yüzdelik bakımından büyük bir oy almayacaklarını düşünüyorum. Mültecilerin gitmesi sorunu çözmeyecek, düşük ücretle üretim sektöründe istihdam edilip ekonomiyi canlandırıyorlar. Herkes kötü tarafından bakmış ama şu anda Türklerin maaş beğenmeme nedenlerinden biri de Suriyelilerin varlığı. Suriyeliler gitse maaşlar tam aksine yükselince enflasyon hepten artacak ve yine ekonomi zarar görecek. Evet ipsiz sapsız mülteci de çok. O yüzden iktidar başa geldiğinde sığınmacıları gerekirse zorla üretim kalemlerinde çalıştırması lazım. Tarım, maden, fabrikalar. Bölgesel dağılımlarla bunu yaparak planlanmalı. Ücretlerini bir tık yükseltip teşvik vermeli. Veya Türk ile mülteci arasında fiili bir kast sistemi gelmeli. Başka türlü bu sığınmacı sorununun çözüleceğini sanmıyorum. Rantiyer devletler yıllardır sığınmacıları çok güzel kullanabiliyor. Türkiye de enerji sektörüne, madene, fabrikalara, tarım sektörüne istihdam etmeli eğitim vermeli. Yüzde doksan dört şehirleşmenin olduğu bir toplumda hala tarım toplumu mavraları okunuyor da tarımı bilen insanlar da azaldı. Kimsenin gidip kolay kolay Ekim yapacağı yok. Genel bir düzenleme olmalı kanaatindeyim. Toprak satışları engellenmeli işletme hakkı tanınmalı yabancılara. Bu geçici bir önlem zaten fakat bölgesel canlandırmayı arttırabilir. Herkes 13 milyon sığınmacının gönderilmesini konuşuyor ama onlar döndüğünde boşalan kalemlerin nasıl doldurulacağını tartışmıyor. İşte bu yüzden ideolojik siyasete hayır diyorum. Ülkelerin temel ihtiyaçları karşılanması için siyaset üretilmeli, kutuplaştırmak için değil.
Benim gözümde Sinan Oğan olası bir ittifakta MHP veya HDP yerine biz seçilelim diye var olan bir grubu temsil ediyor. HDP yi siyasete sokmamak ve MHP nin yerini almak. Bu anlamda kayda değer ama tabii ki iktidar olabilecek ne potansiyeli ne de kadrosu yok. Gençlerle yapacağını söyledi bir demeçte de somut konuşamayan herkesin hamaset konuştuğu bir politika atmosferinde yaptığı şey ancak politikadan anlamayanların kanacağı bir oyun olur.
Analizim genel olarak bu yönde o yüzden Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vereceğim. Herkes için karar veriyoruz, hepimiz için en iyisi olur umarım. Herkese seçimlerinde de bol kolaylıklar dilerim.