Konu: samp fiziklerinin rol dışı kullanımı, tartışma konusu  (Okunma sayısı 394 defa)

#0 - 27.03.2022 15:59
bahsedilen şey, roleplay yapmaya çalışırken karakterlerin&araçların amaçsızca ve roleplay kavramına uygun olmayan bir biçimde saçmaca idare edilmesi. örneğin neden rush atan misillemeler görmek zorundayız? bunun bir "oyun" olduğunu iddia etmeniz ve bu tür şeylerin çok doğal olduğunu söylemeniz kadar normal bir şey yok fakat bu konuda vice'ın -çok büyük bir kitleye sahip olan vice'ın- bir düzenlemeye gitmesi gerektiğini düşünüyorum. şayet youtube'a "vice rp" diye arattığımda çıkan şu iki videoyu; yabancı olsaydım ve başlamayı düşünseydim önyargı oluştururdum. "bu sunucu deatmach, freeroam veya gunrp sunucusu mu yoksa roleplay sunucusu mu" diye düşünürdüm.

first video (0.50) , second video (0.27)
bahsedilen şey, videoların konusu&editlenme biçimi veya ne için servis edildiği değil. karakterlerin "w,a,s,d" tuşlarıyla nasıl yönlendirildiğidir

bunun youtube'a servis edilmesini, kitlenin büyük ve kontrol edilmesinin zor olmasına bağlayacaklar olacaktır elbet. fakat bunu hiçe saymak günlük ortalama 1000 kişilik etkileşimi bulunan bir platforma göre normal değil. vice adının youtube'a servis edilmesinde gelmesi gereken düzenlemelerden ve bazı oyuniçi kısıtlamalardan bahsedeceğim. bu sırada da fikirlerinizi belirtmeniz konunun gelişmesi için en önemli şey. fakat en baştan herkese garip gelebileceğini bildiğim için, sadece yapıcı fikirlerinizi sunmanızı; 2 cümlelik "insanların nasıl oynadığına da mı karışmaya çalışıyorsunuz? oyun oynuyoruz alt tarafı aloo!" gibi cümlelerden kaçınmanızı rica ediyorum.

bisikletlerin kullanımı
ikinci videoda bol bol gördüğünüz birkaç içerik hakkında konuşalım. gerçek hayatta 30-40 yaşlarında prestij sahibi bir insanın spor dışı bir amaçla(veya imaj uğruna amaçlarla) kullanmadığını kabul edebiliriz. çeşitli işletmelerden haraç toplayan, polis departmanının radarında olan ve o karakterin uğruna çeşitli suç gruplarının savaşa girmesine rağmen "bisiklet" ile gezip çatışmalara katılmaları/misilleme yapmaları kadar göz zevkini bozan başka bir şey yoktur sanırım. bu çete birlikleri için çok az bir ihtimalle suistimal edilebilir fakat buna da karşıyım. bisikletin "bisiklet" amacı dışında kullanılmasına engel getirilmesi, roleplay fiziklerinin hatalı kullanımından yasaklanması hem vice'ın youtube ve diğer platformlardaki olan kalite imajınını arttırır hem de saçma bir rol dışı görüntü ortaya çıkmaz. bisikletlerin neden vP'yle satıldığı konusunda açıklama yapan yönetimin aynı konuda farklı hassasiyetleri göstermesi gerektiğini düşünüyorum.

karakterlerin/araçların saçma kullanımı
yıllar önce "saçma araç kullanımı" kuralı getirilmişti fakat bu fazlasıyla esnetiliyor. her gün dönen VCPD-suçlu kovalamaları rolden çok uzak ve saçma bir şekilde ilerliyor. araçların birbirine çarparak ilerlemesi, köye çıkması, suya girmesi, oradan atlayıp buraya girmesi... hepsinin üstte belirttiğim gibi rol dışı olduğundan dolayı yasaklanması gerektiğini düşünüyorum. aynı şekilde farklı bir konu ise, birinci videoda görebileceğiniz çatışmanın ortasında duran karakterlerin vermesi gereken tepki oradan kaçıp uzaklaşmak gerekirken birilerinin kanlı canlı vurulmasını izliyor ve mermilerden 2-3 hamle ile kaçmaya çalışıyor. bana kalırsa fizikleri bu tür kullananlar yasaklanmalı. ancak bu konuda gidilen bir düzenlemeye göre "nonrp" kapsamında ufak cezalar alabilirler ve bunun caydırıcı olduğu konusunda hemfikir oluruz.

pd
hassas ve değinmeye çekindiğim bir konu da, polis memurlarının rush atarak çatışmalarda boy göstermesi. yeterince imkanlarının olmaması ve bunu kötü bir görüntüyle ortaya koyması. örneğin pd bir baskında yeterince organize olamıyor. yeterince ekip biçiminde hareket edemiyorlar ve ortada "gerçekçi operasyonlar" göremiyoruz. dağınık hallerde suçlulara ateş edip onları düşürmeye çalışan bir polis departmanı yerine bu konuda ikazlarla gelişen bir kadronun olması en azından iç rahatlatıcı olabilir. söylediğim gibi pd konusu hassas ve her sunucunun bel kemiğini polis departmanı oluşturur genelde. bu konuda en başta pdnin ufak bir revizeye gitmesi, çoğu sunucuda olan mermi geçirmeyen kalkanların objelelerle sunucuya entegre edilmesi gerekiyor. yoksa rushlar gerçekten kötü bir imaj yaratıyor.

"bu kadar yazıp abartmaya gerek yok, herkes oyun için giriyor" dediğinizi duyuyor gibiyim fakat en azından her gün 1000 kişilik etkileşimi bulunan bir sunucuda böyle bir düzenlemeye gidilmesinin zorunluluk olduğunu düşünmekten kendimi de alamıyorum. tartışma konusudur, fikirlerinizi belirtmeniz konunun tartışmadan çıkıp talep konusuna dönmesini sağlayabilir.(arge)
Hmmm
1
100
2
Like
3
Hmmm tepkisini veren kullanıcı(lar):
zeruna,
Tepki yok
Tepki yok
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
Steiner, littlebitofthis,
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
volooloo, coffins, littlebitofthis,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 28.03.2022 12:44
Çoğunlukla bunun sebebi dış uyaranlara karşı verdiğimiz genellikle istemsiz olan tepki türü yani refleksler. Refleks bilinç altı bir şey olduğu için anlamak bütüncül bakmak lazım.

Samp'ta karakter canlandıran topluluğun, Samp oynuyorum mentalitesine (belki de tersine) evrimi ile açıklanabilir. Aynı oyunu oynayanlar bir karakteri canlandıracak şekilde tepki verebiliyor, oyun oynuyoruz kasmaya gerek yok demek bana göre tembelce. Evet bir oyun oynuyoruz ama oynadığımız oyunun belli yapı taşları var, üzerine kurulu olan yapı taşı ise rol yapmak. Rol yapmak iletişim kurarken büründüğümüz karakterdir (genel olarak konuşması ve davranışları olarak) ve rol yapmak için belli kanallar var, konuşma, /me, /do, /ame, /ado gibi. Aslında yaptığımız, bu kanalları kullanarak iletişim kurmak, amacımız ise karakterimizi realistik bir şekilde canlandırmak ve geliştirmek. Birlik veya arkadaş arasında yaptığımız roller ise genellikle bu kanal tarafından şekillendirilmiyor (evet bu kanallar kullanılıyor ama belirleyici bir faktör değil). Daha önceden belirlenmiş şekilde veyahut rol sırasında yapılan karşılıklı konuşmalarla rolün gidişatı belirleniyor ve buna uyuyoruz. Bu yüzden demin saydığım kanallar gittikçe önemini kaybediyor ve rol yaparak iletişim kurmak yerine rol yapmak için iletişim kuruyoruz. Bazen hiç rol yapmadan bile oyun kanallarından iletişim kurduğumuz da oluyor. Başka bir kişi değil de kendi özelliklerimizle veya ideal gördüğümüz özelliklerimizi kullanarak oyunu oynuyoruz. Karakterlerimizde olması gereken korkuyu, endişeyi veya vicdanı canlandır(a)mıyoruz.
Hatta ve hatta bu korku rolü yapanlarla sanki yaptıkları komikmiş gibi dalga geçiyoruz. Bu da bizi bu rollerden soğutuyor.

Bir karakteri yüz tane çatışmada yaralanıp öldürmemeyi geçtim, aynı karakterleri aynı özelliklerle farklı sunuculara ve hatta farklı oyunlara taşıyoruz. Bazen ihlal yapıyoruz bazen hile açıyoruz bazense sistemleri amaçları dışında kullanıp üstünlük elde ediyoruz. Bazen adaletli karar ver(e)miyoruz bazen yanlış kişilere güveniyoruz. Bazen bazı konularda yetersiz. Bu oyunun kitlesi belli, hepimiz bir topluluğun içerisindeyiz ve birbirimizi tanımasak bile bir şekilde ortak arkadaşlarımız var. Rol yapma sosyal bir aktivitedir, tek başına değil karşılıklı yapılır. İllegal, legal, pd, sivil oyuncusuyla; sunucu, rol, birlik yöneticisiyle bunu iyice anladığımızda bu hatalar gidecektir. Bir kuralın gelmesi, birbirine düşmanlık besleyen insanların açık aramasına yarayacağını düşünüyorum. Çünkü kuralın işleme biçimi yöneticilerin herkesi teker teker izlemesi değil, birbirimize açacağımız şikayetlerle olacak.

Aslında yazılacak çok şey var ama vaktim pek yok.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#2 - 29.03.2022 11:45
Fiziklerin kötüye kullanımından ziyade oynanan şeyin bir oyunun olduğunun herkes tarafından hatırlanması diye bir şey var. Oyun oynuyoruz alo demeyin demişsiniz ama gerçeklikle nasıl örtüşmediğine dair bir şeyler söyleyeceğim. Polis kovalamaca ikilisinde hırsız rol kurallarına uyup otoyolda sürse bile polislerin kovalarken bu kuralı ihlal edip edemeyeceğinin garantisini kimse veremez. Aktif refleks gerektiren rollerde video kaydı ile gezmediğiniz sürece fiziksel kurallara direkt olarak zaten uyamıyorsunuz. Ne yani kovalarken bir de polisleri şikayete almak için non rp driving diye videoya mı alsın? Eğlenmek için giriyoruz oyuna. Tabii ki kaliteli rol, önemli bir şey. Ama bu bir oyun ve oyunun her yerini tam anlamıyla realistik hale sokmaktan öte, gerçekçilikle bütüncül eğlenceli bir platform da yaratmak lazım. Gerçeklik dediğiniz şey mecburiyetten doğan bir insan kabulüdür. Bu oyuna girmeye kimse mecbur değil ki gerçeklik algısını direkt olarak kabul etmiş olsun. Oyun eğlenmek için vardır, hayat gibi değil. Kaçırılan nokta burası, rolün realistik olup olmadığı değil. 2 3 saat girdiğinizde eğlenmiyorsanız 7 boyutlu gerçekçilik yaratmış olsa yine bir anlam ifade etmez.

SAMP'ta rolün kalitesi kalitenin kabul gördüğü yer kadardır ama bu yer, her gerçekçi tezahür beklenilen alanda aynı etkiyi doğuran bir merkez biçiminde düzenlenebilecek bir oyun mekaniğine sahip değil.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#3 - 29.03.2022 12:28
Bahsettikleriniz iyi güzel ama şöyle bir yanı var. Mesela suya girme konusunda kimi araç suya girdiğinde bir zarar görmezken kimi görecek yapıda görsel olarak. Bu yüzden bunları falan belirlemek gerekir ki imkansız bir durum. Bununla beraber, gerçek bir suçlu dağdan bayırdan yada köyden sürerken korku hisseder belki anlık girer ama tarlanın ortasında araba ilerleyemeyebilir. Ne bileyim çok ihtimal var fakat bu mekanikler varken bunun sağlanması yine imkansız. Sistem bunu sağlamalı. Diğer yandan onu yapma bunu yapma şekline bürününce de hakkaten oyun olmasının büyüsü bozulur. Polislerin rushlaması konusunda, kalkan meselesini bilemiyorum nasıl olur ama ortalıkta birbirini vuran karakterler değil de, denk geldiklerinde siper çatışması yapan karakterleri görmek isterdim. Bisiklet konusunda yine katılıyorum, karakter yapıları göz önüne alınarak ceza verilebilir. Asıl mesele şu ki, insanlar gerçekten bir karakter oluşturup, onun tüm özelliklerini belirlemedikçe, yalnız o özelliklere göre oynamadıkça, sampın bu tarz sorunları çözülmez. Yani fiziğe aykırı olan şeyleri sistem yapamadığı için yalnızca insanların karakterlerinden ötürü bunu gönüllü yapmasını sağlayabiliriz. Eskiden rollerin daha keyifli olduğunu düşünüyorum çünkü bir çok kişi yeni keşfediyordu ve ilk keşfettiğinde hep daha keyiflidir. Ama rp sunucularının ilk yıllarında da hiçbir zaman yeterli sayıda karakterini oynayan olmadı. Kendim de böyleydim. Çoğunluk kendini oynuyor, idealini oynuyor. Oyüzden hep güzel kız karakterler, güzel skinler, yakışıklı erkek karakterler,kaslılar, yakışıklı skinler var. Çirkin oranı pek az. Obez ve sıska oranı pek az. E bir yandan bakınca, karakterler arasında yemek, sohbet, değişik bar oyunları vb günlük hayat rolleri de eksik. Çünkü günlük hayatımızı yaşadıktan sonra bu oyuna giriyoruz ve karakterin bir günlük hayatı olması gerektiğini unutuyoruz. Hep bulunduğumuz birlik yada etrafımızdaki birkaç kişiyle takılıyoruz. Yabancı illegalleri mesela sadece illegal rolde görüyoruz. Oysaki bir restoranda, bir benzinlikte, bir markette yada aracımızı yıkarken belki de bankada illegal yada legal insanları görebilirdik, eğer paldır küldür yapmasaydık bu rolleri. Gerçekten karakteri yaşatsaydık. Bunlar olabilse, karakterini hisseden adam uygun olmadığını anlar bisiklete binmez, sokakta siper almadan çatışmaz, arabasını dikkatli sürer. Bence yakındığınız şeyin gerçek nedeni bu bahsettiğim şeylerde saklı ve ben bu oyunun çok yanlış oynandığını, doğru oynansa kat kat zevkli olabileceğini düşünüyorum.
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
spartacus,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#4 - 05.04.2022 17:48
''En nihayetinde oyun oynuyoruz.'' mantığını hala çözebilmiş değilim. Oynadığımız oyun rol yapma oyunu, birkaç gününü veya bir haftasını DM sunucularında geçiren büyük çoğunluktaki oyuncu SAMP mantığında çatışmayı öğrenir ve kendini geliştirir, bisikletle nasıl mermilerden sıyrılacağını öğrenir. Bir hafta DM sunucusunda vakit geçirdikten sonra orada öğrendiklerini girip takım elbiseli karakteriyle denediği zaman rol yapma oyunu oynamamış oluyor, başka bir oyun oynuyor.

Yukarıdaki arkadaşların söylediği kimse oyundaki karakterine bir hayat tanıyamıyor, başka bir kişilik yansıtamıyor vs. olayına inanmıyorum. Platformda birçok kişinin birazcık kafa yorsa çok da güzel gelişim sergileyen karakterler ortaya koyabileceğine eminim. Sadece oyunun hırsına kapılıp, ''ne de olsa samp oynuyoruz, vur geç'' mantığında gittiğini düşünüyorum. İsteseler harikalar yaratabilecek potansiyeldeki oyuncular, artık nedendir bilinmez platformdaki başkalarını ezebilme hırsına kapılıp  rol yapıyorlar.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#5 - 05.04.2022 18:18
Fiziklerin kötüye kullanımından ziyade oynanan şeyin bir oyunun olduğunun herkes tarafından hatırlanması diye bir şey var. Oyun oynuyoruz alo demeyin demişsiniz ama gerçeklikle nasıl örtüşmediğine dair bir şeyler söyleyeceğim. Polis kovalamaca ikilisinde hırsız rol kurallarına uyup otoyolda sürse bile polislerin kovalarken bu kuralı ihlal edip edemeyeceğinin garantisini kimse veremez. Aktif refleks gerektiren rollerde video kaydı ile gezmediğiniz sürece fiziksel kurallara direkt olarak zaten uyamıyorsunuz. Ne yani kovalarken bir de polisleri şikayete almak için non rp driving diye videoya mı alsın? Eğlenmek için giriyoruz oyuna. Tabii ki kaliteli rol, önemli bir şey. Ama bu bir oyun ve oyunun her yerini tam anlamıyla realistik hale sokmaktan öte, gerçekçilikle bütüncül eğlenceli bir platform da yaratmak lazım. Gerçeklik dediğiniz şey mecburiyetten doğan bir insan kabulüdür. Bu oyuna girmeye kimse mecbur değil ki gerçeklik algısını direkt olarak kabul etmiş olsun. Oyun eğlenmek için vardır, hayat gibi değil. Kaçırılan nokta burası, rolün realistik olup olmadığı değil. 2 3 saat girdiğinizde eğlenmiyorsanız 7 boyutlu gerçekçilik yaratmış olsa yine bir anlam ifade etmez.

abi kadın doğru sölür  O:-) :garip:

SAMP'ta rolün kalitesi kalitenin kabul gördüğü yer kadardır ama bu yer, her gerçekçi tezahür beklenilen alanda aynı etkiyi doğuran bir merkez biçiminde düzenlenebilecek bir oyun mekaniğine sahip değil.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#6 - 08.04.2022 11:29
bu tür sorunların merkezinde bence oyun dışı etkileşimlerden doğan toxiclikler var. kimse oyun dışında birbirini tanımasa etmese her şey oyun içinde olup oyun içinde kalsa ne millet sidik yarıştırmaya çalışır ne de hırsından ötürü kuralları çiğnemez.

e aynı anda oyuna girmek için vs. oyun dışı görüşmek gerekiyor diyebilirsiniz. banane abicim ne zaman oyunda birbirinizle denk gelirseniz o zaman beraber takılın. sunucuda akşamları 500 600 kişi oluyor herhalde, çok hakim değilim son zamanlarda.

oyuna ara vermemin sebebi de bu. millet burayı anarşi sunucusu falan sanıyor herhalde, rol yapmaya değil "benim çişim daha tazzikli akıyor" demeye gelmişler.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#7 - 09.04.2022 16:21
Kısa tutacağım ve durumu özetleyebilen bir cümle kurmaya çalışacağım.

Bu 500 MB'lik bir oyun ve SA:MP kitlesi belli.

Sanırım kuramadım, lanet olsun. Ama anladınız siz beni
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#8 - 09.04.2022 19:40
Kısa tutacağım ve durumu özetleyebilen bir cümle kurmaya çalışacağım.

Bu 500 MB'lik bir oyun ve SA:MP kitlesi belli.

Sanırım kuramadım, lanet olsun. Ama anladınız siz beni

inanılmaz yapıcı yorumun için teşekkürler forum ileti ödülün yakında gelir

yorumlarınız için teşekkürler, tartışmaya gerek olmadığı açık.
 @Pashanimpai
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok