Konu: Sunucu ekonomisi hakkında  (Okunma sayısı 1531 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#0 - 22.12.2021 01:40
Arkadaşlar merhaba bir süredir sunucunun ekonomisi beni gerçekten rahatsız ediyor ve bazı fiyatların gerçekçilikten çok uzak olduğunu düşünüyorum. Başvurusunu attığım ev basit bir karavan 175k fiyat biçilmiş bana göre gerçekten saçma ayrıca bir yanındaki aynı karavan 45k onun haricinde bir yanındaki ev gerçekten ev 45k bence 45k olması zaten doğal bir durum... Sizlerin bu konudaki düşünceleriniz neler? Yönetim ekibinin neden böyle bir politika izlediğini merak ediyorum eğer kendileri bu konu altına yorumda bulunurlarsa sevinirim...

Spoiler: GösterGizle

45k

45k

175k
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 22.12.2021 01:43
Birde şöyle bir şey eklemek istiyorum yazmayı unutmuşum, zaten böyle varoş mahalleleri ve evleri tercih eden insanların evi rol için aldığı da ortada rol kurgusu için insanlar böyle varoş yerleri tercih ediyor bir noktada oyuncuların eğer imkanı yoksa rol hevesleri kırılıyor bu rollerin önünün tıkanmasına sebep oluyor... Genel olarak eğer IC paran varsa konsept rol yapabilirsin düşüncesi uyandırıyor.
« Son Düzenleme: 22.12.2021 01:45 Bandrol »
Like
6
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
Cowboy, Artyom, Steiner, peace, Cross, SCARFACE242,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#2 - 22.12.2021 08:48
Bence ekonomi çok iyi değil Araba fiyatları,Ev Fiyatları,Tamir ve Bakım fiyatları çok pahalı, vergiyi ztn söylemeye bile gerek duymuyorum.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#3 - 22.12.2021 10:27
Bazen bunun bir oyun olduğunu unutuyoruz sanırım. Fiyatlar size göre yüksek olabilir ama bir pizzacının, kamyoncunun, taksicinin, maden ocağının önüne gidip saniyesinde işe girip günde binlerce dolar kazanma imkanınız da gerçek hayatta yok bunu göz ardı etmeyin.

Bu bir oyun ve tabi ki biz yönetim ekibi olarak herşeyi en gerçekçi düzeyde tutmaya çalışıyoruz ama her oyunun kendi kuralları olduğunu da unutmayın.  :manifdog

Birde şöyle bir şey eklemek istiyorum yazmayı unutmuşum, zaten böyle varoş mahalleleri ve evleri tercih eden insanların evi rol için aldığı da ortada rol kurgusu için insanlar böyle varoş yerleri tercih ediyor bir noktada oyuncuların eğer imkanı yoksa rol hevesleri kırılıyor bu rollerin önünün tıkanmasına sebep oluyor... Genel olarak eğer IC paran varsa konsept rol yapabilirsin düşüncesi uyandırıyor.

Ayrıca bu bakış açısına da katılmıyorum. Herkesin önünde Dyton Lewis gibi bir örnek var. Vice şehrine sıfırdan gelip şimdi milyonlarca dolarlık bir imparatorluğun sahibi olmak basit ve kolay bir iş değil ancak görüldüğü üzere mümkün. Oyuna yeni başlayan birinin, şehre yeni gelen birinin zaten lüks bir ev satın alabilmesi denge problemini yaratacak unsurların başında gelir.
« Son Düzenleme: 22.12.2021 10:33 Turancan »
Like
3
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
WolFox, oflu, Cross,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#4 - 22.12.2021 12:51
Alıntı
şuan kurulan yeni bir karakterle para kazanmak, eski zamanlarda kurulan bir karaktere göre daha zor
Demişsin de, Warren Buffet ile henüz ilkokula başlamış bir çocuğu ekonomik anlamda kıyaslamak gibi bir durum bu. Ben hiç meslek yapmadım, rol ile pekala para kazanabilirsin. Ekonomi çok iyi Almanya bizi kıskanıyor.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#5 - 22.12.2021 15:45
Bazen bunun bir oyun olduğunu unutuyoruz sanırım. Fiyatlar size göre yüksek olabilir ama bir pizzacının, kamyoncunun, taksicinin, maden ocağının önüne gidip saniyesinde işe girip günde binlerce dolar kazanma imkanınız da gerçek hayatta yok bunu göz ardı etmeyin.

Bu bir oyun ve tabi ki biz yönetim ekibi olarak herşeyi en gerçekçi düzeyde tutmaya çalışıyoruz ama her oyunun kendi kuralları olduğunu da unutmayın.  :manifdog

Ayrıca bu bakış açısına da katılmıyorum. Herkesin önünde Dyton Lewis gibi bir örnek var. Vice şehrine sıfırdan gelip şimdi milyonlarca dolarlık bir imparatorluğun sahibi olmak basit ve kolay bir iş değil ancak görüldüğü üzere mümkün. Oyuna yeni başlayan birinin, şehre yeni gelen birinin zaten lüks bir ev satın alabilmesi denge problemini yaratacak unsurların başında gelir.
Bahsettiğim şey ile alakası yok ben her şey ucuz olsun demiyorum "lüks bir ev" olarak belirttiğiniz şey basit bir teneke parçası, lüks göstergesi olan bir durum değil fiyatı gerçekten fahiş. Ben demiyorum ki Bullet 40k olsun yada Vinewood malikaneleri 150k olsun basit bir teneke parçasının 175k olması rol yapacak adamın hevesini kırıyor orayı alan adam milyoner rolü yapacak hali yok ya varoş rolü yapar ya çingene vs. bana kalırsa bu politika ile devam edersek altında Huntley parası ile racon kesen ilk sıkıntıda rakip birliğe sıkan oluşumlar artarak gider. Ayrıca isteğim veya isteğimiz zengin olmak değil rol yapabileceğimiz mekanları alabilmek bu kadar zor olmamalı ondan bahsediyorum.
« Son Düzenleme: 22.12.2021 15:59 Bandrol »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#6 - 22.12.2021 16:14
Hem bir ekonomist hem de sunucu yönetimi mantığıyla anlatayım, durum dışarıdan biraz absürt ve karmaşık geliyor olabilir ama özünde basittir, gerçek hayattaki ekonomik sebepler bu oyun ekonomisinde de geçerli.

supply and demand dediğimiz bir olay var, Türkçe, arz-talep döngüsü.

Bir şey ne kadar çok istenirse, fiyatı o kadar artar, bir şey ne kadar az talep görürse arzı(piyasadaki nesne miktarı) az olur.

Fiyat artışının temel sebebi arz-talep.

Bir diğer etkeni daha var o ise aşağıda,

Bir nesneden, piyasada ne kadar fazla varsa aynı zamanda onun değeri de o kadar az olur, örneğin para.

Sunucuda 20.000'i aşkın karakter kaydı mevcut. Bu karakterlerin hepsi zaman zaman oyunda oluyor, geçmişte ya da günümüzde oyuna her girdiklerinde dolaşıma bir miktar para pompalıyorlar. (Trucker vb. sistemden para alan meslekler) Piyasaya giren para miktarı, paranın değerini azaltıyor. Bu durum ise daha fazla parayla daha az şey alınmasına sebep oluyor (enflasyon)

Burada bir de zaman çizelgesi mevcut.

Sunucu ilk açıldığında 100K çok büyük bir paraydı, 100K'ya pek çok şey alabiliyordunuz, çünkü sıkı para politikası mevcuttu. (enflasyonun tersi olan deflasyon söz konusuydu) Yani daha az paraya daha çok mal ve mülk alabiliyordunuz çünkü daha az oyuncu vardı ve bu az oyuncu, haliyle sunucuya daha az para pompalıyordu, enflasyon oluşmuyordu.

Oyuncu sayısının artması, sunucunun ikinci yılına gelmesi, pek çok mal ve mülkün alınmış olması ve satılıkta olan az yer kalması, bu az bulunan yerlerin değerini arttırıyor.

Şimdi başa dönelim,

Neden bir kulübe 45.000$ iken yanındaki kulübe 175.000$?
Cevap çok basit,

Çünkü 45.000$ olan kulübe, sunucu ilk açıldığında orada fiyatlandırılmış bir kulübe, 175.000$ olan kulübe ise şu anki güncel fiyatla açılmış olan kulübe.

İyi forumlar, umarım akıllardaki soru işaretleri kalkmıştır.

« Son Düzenleme: 22.12.2021 16:17 Thorin »
Like
3
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Irresistable, piperslittlecigar, paisley,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#7 - 22.12.2021 16:51
Spoiler: GösterGizle
Hem bir ekonomist hem de sunucu yönetimi mantığıyla anlatayım, durum dışarıdan biraz absürt ve karmaşık geliyor olabilir ama özünde basittir, gerçek hayattaki ekonomik sebepler bu oyun ekonomisinde de geçerli.

supply and demand dediğimiz bir olay var, Türkçe, arz-talep döngüsü.

Bir şey ne kadar çok istenirse, fiyatı o kadar artar, bir şey ne kadar az talep görürse arzı(piyasadaki nesne miktarı) az olur.

Fiyat artışının temel sebebi arz-talep.

Bir diğer etkeni daha var o ise aşağıda,

Bir nesneden, piyasada ne kadar fazla varsa aynı zamanda onun değeri de o kadar az olur, örneğin para.

Sunucuda 20.000'i aşkın karakter kaydı mevcut. Bu karakterlerin hepsi zaman zaman oyunda oluyor, geçmişte ya da günümüzde oyuna her girdiklerinde dolaşıma bir miktar para pompalıyorlar. (Trucker vb. sistemden para alan meslekler) Piyasaya giren para miktarı, paranın değerini azaltıyor. Bu durum ise daha fazla parayla daha az şey alınmasına sebep oluyor (enflasyon)

Burada bir de zaman çizelgesi mevcut.

Sunucu ilk açıldığında 100K çok büyük bir paraydı, 100K'ya pek çok şey alabiliyordunuz, çünkü sıkı para politikası mevcuttu. (enflasyonun tersi olan deflasyon söz konusuydu) Yani daha az paraya daha çok mal ve mülk alabiliyordunuz çünkü daha az oyuncu vardı ve bu az oyuncu, haliyle sunucuya daha az para pompalıyordu, enflasyon oluşmuyordu.

Oyuncu sayısının artması, sunucunun ikinci yılına gelmesi, pek çok mal ve mülkün alınmış olması ve satılıkta olan az yer kalması, bu az bulunan yerlerin değerini arttırıyor.

Şimdi başa dönelim,

Neden bir kulübe 45.000$ iken yanındaki kulübe 175.000$?
Cevap çok basit,

Çünkü 45.000$ olan kulübe, sunucu ilk açıldığında orada fiyatlandırılmış bir kulübe, 175.000$ olan kulübe ise şu anki güncel fiyatla açılmış olan kulübe.

İyi forumlar, umarım akıllardaki soru işaretleri kalkmıştır.

Bende SBKY okuyan biri olarak ekonomi hakkında akademik bilgiye sahibim, yazınızın tamamı ile doğru olduğuna katılıyorum... Hiçbir yerinde bir hata yok fakat model olarak yanlış olduğunu düşünüyorum. Sanırsam kendimi anlatamadım, bakın piyasada çok para olması parayı değersizleştirir bu doğru fakat, fiyatları bu şekilde arttırmak gelir dağılımını eşitsizliğine sebep olurken aynı zamanda alım gücünü düşürür. Ben sanmıyorum ki sunucuya bu gün başlamış adamım şu malikaneyi almak için para kasmalıyım desin. Amacı belki benim başvurusunu attığım gibi bir teneke parçasını almak isteyecektir. Yani model olarak kendimi verirsem SAMP-RP aleminde 7-8 yılı aşkındır varım ve yukarıda arkadaşın belirttiği gibi "İşte para ile rol olmaz, Sokakta rol yap!" vs. yorumlara gülüp geçiyorum.  Yahu ben ekibime rol çevirmesi için bir alan vermek zorundayım, gidip verebileceğim en varoş, en ucuz olan yeri veriyorum. Çünkü cebimdeki parayı ve yapabileceğim konsepti kestiriyorum ve aklıma mantıklı gelen bu. Evet daha önceden belirli az bir birikimim var ama hiç birikimim olmasaydı? Ne yapacaktım, aklımdaki konsepti yapabilmek için dirseğim çürüyene kadar Trucker mi yapacağım? Evet rol yapılarak da para kazanılır bunu gayet iyi biliyor ve bunu yapabiliyorum. Belki o teneke parçasını alabilsem sonrasında 30-40 kişiye keyifli rol yapabileceği bir ortam sağlayabilirim. Ancak fiyatın fahiş olması bir yerde hevesimi kırdı. Yani bu fiyatlar sadece sunucuya yeni başlamış rol bilen ve sunucuya bir şeyler katabilecek kişileri etkiliyor. İlk bu sunucuya girdiğimde trucker gene aynı parayı veriyordu ama işyeri ve evlerin fiyatı bu kadar fazla değildi ve hızlıca artmaya başladı. Bence sunucu içerisindeki para bolluğunu azaltmanın yolu parası olmayanlardan daha fazlasını talep etmek olmamalı çünkü kişiler daha fazla para kasıp aklındaki o mekanı eninde sonunda almak için rol yapmadan hunharca para kasacaktır bu gene enflasyona sebep olur. Cebinde çok parası olup lüks harcamalar yapanlardan bunu talep etmek belki daha doğru olabilir....

Fikirlerim bu şekildedir sanırsam kendimi anlatabildiğimi düşünüyorum, eğer hatalı bir fikir beyan ettiysem yönetim konuyu kapayabilir. Bundan sonra ekleyeceğim bir şey olmayacak yazılacakları okuyacağım. Eğer yönetim benim ile iletişime geçmek isterse zaten geçer...
Adminlerin fikirlerine saygı duymak ile birlikte eğer bir hatam varsa herkesten özür diliyor ve iyi forumlar diliyorum.

Ekleme*
Ayrıca şunuda eklemek istiyorum arkadaşlar bu bir sunucu baltalama-boklama konusu değildir sunucu sistem olarak Türkiye'de rol yapabileceğiniz en iyi sunucu bu konu bir tartışma sunucuyu daha ileriye götürme adına açılmıştır. Hep bir elden neleri daha iyi yapabiliriz diye düşünmeliyiz. Birçok Ar-Ge konusu açtığım gibi aynı zamanda rehber yazarak ki şuan hazırda bekleyen 2 adet daha rehberim var onlarıda paylaşacağım, bu sunucuyu daha ileriye götürmek adına karınca katarınca elimden geleni yapıyorum. Konu amacından saptırılmasın. İyi forumlar...
« Son Düzenleme: 22.12.2021 17:00 Bandrol »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#8 - 22.12.2021 18:42
işsizlik yok kardeşim iş beğenmemezlik var
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#9 - 22.12.2021 19:00
Yani model olarak kendimi verirsem SAMP-RP aleminde 7-8 yılı aşkındır varım ve yukarıda arkadaşın belirttiği gibi "İşte para ile rol olmaz, Sokakta rol yap!" vs. yorumlara gülüp geçiyorum.  Yahu ben ekibime rol çevirmesi için bir alan vermek zorundayım, gidip verebileceğim en varoş, en ucuz olan yeri veriyorum. Çünkü cebimdeki parayı ve yapabileceğim konsepti kestiriyorum ve aklıma mantıklı gelen bu.

Sunucuda ve SAMP ortamında uzun süre vakit geçiren birisi olarak çareyi tur yapılan mesleklerde bulmanız yanlış bir yaklaşım. Sırf trucker kasılmaması için çeşitli alanlarda teşvik paraları veriliyor. Sunucunun ürettiği para haricinde kendi girişimlerinizle oyuncular üzerinden de para kazanabilirsiniz.

Örneğin ben yetkili olmadan önce PD'ye başladım ve uzun süre orada rol yaptım. İstikrarlı bir şekilde aynı yolda ilerleyince epey bir para birikti (mevduat ve borsa ile yan gelir) ve karakterin ihtiyacı olan ev, araba vb. şeyleri alabildim. Normalde de bir polis memuru mortgage vs. ile aylarca para ödeyerek nasıl mülk sahibi olduysa, aynısı oldu -gerçek hayata göre absürt mü? Bence değil.

Şöyle bir genel yanılgı var; genellikle kafada bir plan ya da proje yapılıyor (Hadi şu tür bir birlik açalım, şunu yapalım, şunu edelim) ve bunun hesaplaması yapılmadan işe girişince "fiyatlar pahalı, yönetim desteği olmuyor" gibi geri dönüşler sebebiyle projelerini sonlandırıyor. Bu döngüye en az 6-7 kez şahit olmuşumdur. Gerçek hayatta bir işyeri açarken "hadi lokmacı açalım kesin tutar" dedikten sonra lokmacı açan sürüce insanın battığına şahit olmuştuk, bu iki durum arasında o kadar da büyük bir fark bulunmuyor.

Sunucuda ev sistemi malikane de olsa karavan da olsa aynı sistem - tek farkı NON-RP olmaması için küçük evlere büyük interior atamıyor olmanız. Şu anda meslek harici de kazanılabiliyorken bu fiyatları indirip ev-araba-silah dizip oyun sonuna 1 ayda gelmenizin bir anlamı var mı? Bence yok çünkü her şeyi kısa sürede elde edince daha da sıkılacaksınız. Hemen ev almak yerine ev kiralama gibi bir imkanınız da bulunuyor mesela, herkes direkt ev açtırıp satın alacak diye bir kaide yok.

Genel bir bilgi de geçelim, silah sistemi haricinde (bunun sebeplerini önceden uzun uzun konuştuk, sadece materyal ticareti) sistemle alışverişi sonlandırıp artık oyuncular arası sirkülasyona yönelik sistemler ve geliştirmeler devam ediyor. Buna dair ufak bir adım olarak tamirhanelere teşvik olması için Pay'n Spray fiyatlarının yükseltilmesini örnek gösterebiliriz. Önümüzdeki güncellemede de yine benzeri teşviklere şahit olacaksınız.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok