Bana göre bir sunucuda kesinlikle arabulucu bir senaryo karakteri olmalı. İki taraf birbiriyle anlaşamadığında gittikleri, orta yolu bulmaya çalıştıkları bir karakter olmalı. Şuan sunucuda bunu yapan bir karakter yok ve -dolaylı yoldan- iki birlik birbiriyle sürtüştüğünde birisine danışmadan savaş çıkartabiliyorlar. Birliklerin bu kadar rahat olmasında sorun yok, savaş çıkartabilirler ve büyük kayıplar verip kazanan taraf kendini forumda/youtube'da orada burada "kazandık, ezdik" diyerek yüceltebilir ancak bunun bir anlamı yok. SAMP'ın birlik savaşları da bu yüzden anlamsız ve zevksiz bir DM rekabetidir *bana göre*. Bunun yerine iki birliğin savaşa girerken iki tarafa da her karakter için CK izni vermesi, Idlewood&Glen Park gibi bölgelerde değil de, kimvurdu cinayetleriyle oluşan savaşlar her iki tarafın da zevk alacağı savaşlardır. Ki gerçekte de böyle işler. İki birliğin anlaşıp sokakta sultan model araçları doldurup savaşması yerine sırrı çözülmeyen cinayetlerle savaşmaları eminim iki taraf için daha zevklidir. Bu nasıl olur? ufak bir senaryo yazayım.
Pierini Suç Ailesi kaptanlarından John Tacci, Kasparov suç ailesine haftalık pay veren bir işletmeyi -kendi bölgesinde olduğu için- kendisine pay veren bir işletme haline getirmek ister. Kasparov'a daha fazla pay vermeyeceği, kendi bölgesinde olduğu için restoranın güvenli bir şekilde işlemesi için kendisine pay vermesi gerektiği hakkında konuşulur. İşletme sahibi zorla kabul eder, olay Kasparova gider.
Kasparov arabulucu X karakteriyle buluşur, John Tacci ile sitdown yapılır. John; restoranın kendi bölgesinde olduğu için pay alma hakkının dolaylı yoldan kendisine ait olduğunu savunur, Kasparov kendi payını ister ancak Tacci bunu kabul etmez. Pay alışverişi gerçekleşmez ve işler kızışır. Kasparov restoranda birkaç bağlantısını kullanarak sorun çıkartır, restoranı yakar. O sırada Pierini'nin bir yeminli üyesi de hayatını kaybeder.
Olay bu; savaş?
Arabulucu senaryo karakteri araya girer, tekrar bir sitdown düzenler ve Tacci'nin Kasparov'a pay vermesi gerektiğinden aynı zamanda kan parası olarak Kasparov'un Tacci'ye ödeme yapmasından bahseder. Kabul edilmezse, Senaryo karakteri Tacci tarafından 5 karakterin Kasparov'a, kasparov tarafından 5 karakterin de Tacci'ye CK iznini verir. Taraflar isterlerse savaşırlar ancak büyük ihtimal iki taraf da bunu kabul etmez.
İşte kabul ederlerse SAMP'ın en çekişmeli ve güzel savaşına şahit olursunuz. Son sitdown'a gelene kadarki olaylar gerçekleşmesi bile kâfidir rol açısından.
Ve savaş için de insanların müttefiği, ihtiyaç duyduğu birlikler vardır. Örneğin Kasparov-Pierini savaşıyorsa, Pierininin departmanda bağlantısı varsa Kasparov'un silah depolarını ihbar edip patlattırabilir, veya Kasparovun araçlarını trafik büroya haftalarca çektirtir. Kasparov'a finansal zarar uğratır. Kasparov da şehre silah sokan birlik olduğundan Pierini'ye ambargo uygular ve Pierini ile silah satışını yasaklar.
-Dolaylı yoldan Pierini'ye silah satanlara da ambargo uygulayacağı için Pierini'nin kaybedeceği silahların yerini doldurmayacağı âşikar.- Sonrasında arabulucu karakterle buluşulur ve CK savaşı başlar, kaybeden taraf zaten 5 CK ve 1 restoranı kaybettiğinden başka bir ödeme yapmasına gerek kalmaz.
(burada bahsettiğim şey onaylı PK savaşlarında kaybeden tarafın karşı tarafa yaptığı ödemeler, silah¶&araba&işyeri vs.) Onun dışında departmanda bağlantıları olan çok az birlik var, insanların bunlara ihtiyacı var. Politik güçlere birliklerin ihtiyacı var. 7 ay önce çeşitli karakterlere açılan Organize Suç Davasında hiçkimse hazırlıklı değildi. Belki o dava birliklerin toparlanması için bir uyarıydı ancak bu uyarıyı hâla benimseyen bir birlik -en azından ben- görmüyorum. Hiçkimse gizli rol yapmıyor çünkü illegal birliklere olan ciddi bir baskı yok. Vâr olan baskı sadece birkaç silah/uyuşturucu deposu kaybıdır. Bundan öte bir kayıp genelde OOC müdahaleler oluyor. Bahsettiğim şey bu değil, oyuncuların "
zorlandığı, buna mecbur olduğu" için illegal rollerde gizli rol yapmalılar. Bazı rol sslerinde gizli rol yapan oyuncular görüyoruz ve bunlar gerçekten insanı sevindiren, olması gereken roller ancak o kişiler bunları kendi istedikleri için yapıyorlar. Yapmasalar da değişecek bir şey yok. Çünkü ciddi bir baskı yok. Organize suç davasında konuşulan olaylar sıradan bir sohbet gibiydi
-yine bana göre burada konuşuyorum, başkalarına göre çok önemli olaylar konuşulmuş olabilir. Bana göre böyle.- Hiçkimse karakterlerin on milyon dolarlık malvarlığının nereden geldiğini soruşturmadı. Dedektif bürodan alınan herhangi bir "X" cinayeti dosyaya konulmadı. Oysa o davada bulunan birliklerin o hafta içerisinde ck ettiği karakter sayısı belki 10-15den fazladır. Kısaca bana göre organize suç davası rol için yapılmış bir şeydi ve geldi geçti. Şuanda da illegal birlikler herhangi bir davaya karşı "rol için" gizlilik rolü yapıyorlar. Davada kaybetme olasılıkları olduğu için değil.
Yine "bana göre" nasıl olmalı?
-özellikle polis- bağlantıları geniş olan bir karakter.(bu Valachinin herhangi bir caposu olabilir.)
Şehirdeki organize suçu kontrol eden bir -ilk başlarda senaryo da olsa sonradan oyuncu olabilecek- senaryo birliği(Valachi)
Şehire silah veya silah parçaları sokan bir oyuncu birliği(-sallıyorum-Kasparov)
Şehire uyuşturucu veya uyuşturucu hammaddeleri sokan bir oyuncu birliği(-sallıyorum-Idlewood)
Şehirde politik düzeni sağlayan bir oyuncu birliği-(sallıyorum Hukuk Bürosu olan Van Ness birliği)
Bunlar oluştuktan sonra bunları "ciddi" anlamda çökertmeye çalışan bir FDI birliği veya dedektif bürosu.
Saydığım 4 birliğin hood onaylı veya tam onaylı olması ve kendi aralarında bir masaya sahip olduklarını düşünelim. Yeni kurulan birliklerin kendi aralarında veya masa üyeleriyle yaptıkları savaşta Kasparov sorun çıkartan tarafa; "FDI'nın dikkatini üzerimize çektiniz" bahanesiyle silah ambargosu uygulayabilir. Veya VanNess birliği avukatlarıyla dava açtırır ve suç grubunu *bağlantıları geniş olan karakter yardımıyla* çökertir. Bu 4 birliğin oyuncu birliği olması da OOC kin gibi sorunları ortaya çıkartabilir onun da takibini Faction Managament yapmalı artık, Idlewood veya Kasparov boşuna ambargo uyguluyorsa masadan kovulur, yerine geçici senaryo birlikleri eklenir. İhtiyaca göre tekrar alınır felan.
Kafam biraz dolgun, aklıma geleni yazdım. Örnekler çok saçma olabilir ancak anlatmak istediğim dinamiği anladıysanız sorun yok demektir. Bana göre böyle.