Güzel yorum için teşekkürler, bazı noktalarda düzeltme yapmam gerekiyor:
Evet Vice, bir çok sunucuya nazaran işlerin daha farklı planlandığı, daha farklı yürütüldüğü bir marka. O seksenler konseptinde oyuncu olarak bulundum, yayınlarımda da sık sık nesi güzel, nesi yanlış bol bol söylerim. Hatta bir tanesini de yine söyleyeyim, seksenlerde açılan bir konsept yürümez, sadece on beş kişi ki o on beş kişi Miami Vice izlediyse yürütebilir o konsepti. Kalanı patates olur. Çünkü o zamanlarda büyümedik/yaşamadık. O zamanlarda ve V2'nin başındaki günleri güzel biri gösteren tek şey, eski zamanlara, yani V2'nin başındaki Nyarko'ya, Janisty'e, o sorumluluğu daha az olan, daha genç olan bireylere karşı olan özlem. Nostalji özlemi kısaca. "Eskiler eskiden güzeldi." İnanın şu an tüm yönetim ekibini şutlayıp eski isimleri, eski oyun modunu koyalım buraya, beş dakika durmazsınız. Kalıbımı basarım bu iddiama. Sadece geçmişe olan bir özlem, hepsi bu.
Roleplay artık Breeze'deki gibi, 99'daki gibi ya da Vendetta'daki gibi kısır, 150 kişi etrafında dönen, aynı isimlerin oynaştığı bir platform değil. Bu GTA:SA roleplay'ine muazzam bir dış etken girişi mevcut. GTA5 Roleplay, MTA, yayınlar, pandemi, bir çok dış etken var ve başarılı diyebileceğimiz her platform, bu dış etkenleri güzelce yorumlayıp yararına çevirebilen platformlar. Yani Vice'ı kendi kutusuna kapatıp, bizleri sadece Nyarko ve Manifesto olarak tanısaydınız, ne ayrıcalığımız olurdu ki? Açtığımız yayınlarla, duyurularla, gecenin bir yarısı Vice Squad seslisine girmemizle tanıdınız bizleri, bizleri kendinize daha yakın gördünüz. İyi ki de gördünüz.
Eski videolara olan özlemin, o videodan alınan tadın başka bir şeyden alınmamasının sebebi yine dediğim gibi nostaljiye karşı olan romantiklik, özlem. Yani şu bile bir etken. O videoyu çektiğimizde dolar TL oranına bakın, bir de şimdi bakın. İster inanın ister inanmayın bu bile bir etken o videoya karşı olan özleminizde.
Şu Vice'ın kısa özeti gibi düşündüğün yer için söylüyorum. Hayır. Baştan sona hatalı düşünüyorsun. Şu son bir haftada bir abi kardeş tanıdım. OOC abi kardeş bu ikili. Son zamanların en eğlenceli rollerini yapıyorlar bence. Jeffrey'di karakterin sahibi. Aynısı kendi birliğim Shadowcrest'in etkinlikler için planlama rollerinde de geçerli. Gayet kaliteli roller çıkardıklarını düşünüyorum. Little Italy'de, PD'nin vardiya sonrası evlerde yaptığı ufak partilerde de ben gayet başarılı, sosyal anlamda yenilikçi ve gerçekçi roller görüyorum. Madem eskiden her şey güzeldi, bana şunun güzelliğini de açıklayın. 2013'te Reality'de adminlerin birliğimi bir evin içine tıkıp kapısına geçip RPG ile evi ardı ardına patlatması çok mu güzeldi? Ya da 99roleplay'de kurucunun roldeki eşiyle balayı yapabilmesi için eklettiği map çok mu güzeldi? Veya Marcello rolü yaparken rolümüz renklensin diye bir buçuk ay beklediğimiz masa sandalye mapleri çok mu güzeldi? O bekleme güzel değildi bence. Hayır, eskiden de kötü bakmak istediğinde roller kötüydü, iyi bakmak istediğinde roller iyiydi. Sen şu an kötü bakmak istersen eklenen skinlere, modellere, maplere, her şeye kötü bir kılıf bulabilirsin.
Roleplay kültürü dediğin şey 2018'de öldü. İyi ki de öldü. Ben şahsen o dönemlere dönmek istemem. Eğer işin romantikliğinden çıkıp o dönemlerde büyük sunucu dediğimiz yerlerde bile yönetimde dönen şeyleri bilseydiniz, inanın istemezdiniz sizler de. Sunucuya donate yapıyor diye Bulletler dağıtılan kimseler mi dersin, sırf bir sunucuda PD yönetti diye çavuş gelen kişiler mi dersin, on kişi geziyor diye peşkeş çekilen hoodlar mı dersin, sırf bir sunucuda admin diye otomatikmen admin başlayan oyuncular mı dersin? (bu noktayı iyi dikkat edin, geleceğim bu noktaya geri) Yani o roleplay kültürü dediğimiz şey öyle lale devri gibi bir şeydi sadece. Haaa, şimdinin Sıfır Bir, Kıyma, raconsal işler dönemine göre tabi ki bir çok noktada daha iyisi durumları elbet vardı ama dünya 2018'de değil. Sosyal medya, internet, insanlar, kuşaklar, hepsi değişti. O döneme dönmek istiyorsak zaman makinesine topluca atlayıp bilgisayarın saatini 2018'de görmemiz gerekiyor.
Oyuncuların bir çoğu, gerçekte olamadıkları, olmak istedikleri ya da olsa daha iyi olurdu dedikleri karakterlere bürünürler. Bir çoğu Andrew Tate ya da Barbara Palvin gibi bir şeye dönüştürür karakterini. Çoğunluğun böyle yapması da bence doğru. Niye saatine on lira kazanan, sosyal etkinliklere, tiyatrolara, sinemalara katılamayan, en büyük sosyal etkinliği arkadaşlarıyla kahve içmek olan, rutini sabah okul akşam ders olan, hayatından bir beklentisi kalmayan, ölümü düşleyen, aşk hayatı yürümeyen, sıfatı on üzerinden dörtte kalan, sağlıklı kalabilmek, birilerinin ona bakabilmesi için günde iki saatini spora yatırmak zorunda olan, "standart çinko karbon" bir birey rolü canlandırsın ki? Gerçek hayattaki sorunları bunlar olan bir birey kesinlikle aklındaki ideal karakteri canlandırır. Biz de niye canlandırıyorsun, üç karakterinden birisi hilkat garibesi olmak zorunda diye zorunluluk getirelim? Adam zaten acı çekiyor bu simulasyonda doğdu diye. Bırak bari 6-8 saat rahat bir şey yapsın haftada.
Bu paragrafta sitem sunucudan ziyade oyunculara, o yüzden oyuncular cevap verebilir ona. Ama evet, karakterleriniz ego tabanında değil, gerçekçilik tabanında ilerlemeli. O tarz konulara yayınlarımda daha çok yer vermek isterim konuşarak. Yazarak aynı etkiyi yaratmıyor.
Hep Rosato ve Manifesto'nun karşısındaki birliklerde olduğumdan öte şu paragrafa ek bir cevap vermek isterim. Yiğidi öldür hakkını yeme. Ita-Ame denen kültürü sadece bizim ikili getirmedi. Haksızlık yapıyor olursun. Son dönemlerde, özellikle Valachi ve Attardi dönemlerinde çiviyi gerçekten sağlam çaktılar ama nope, bu işin 2015 dönemleri de var. O zamanlar Ruggerio (yanlış yazmış olabilirim) gibi bir takım başka oluşumlar da vardı. Şimdi kıyaslar gibi isim vermek olmaz ama o arkadaşlara da selam olsun.
Awork olayı bu arada yanlış bir bakış açısı. Ben mesela awork hiç geçmem. Ama bu demek değil ki hiç admin işi yapmıyorum. Awork sistemi bizde pek öyle tahmin ettiğiniz gibi çalışmıyor. Öyle awork olan sadece rapor bakar, awork olmayan rapor bakmaz gibi bir ayrımımız yok. Herkes her an admin işi yapabilir ve yapar da.
Adminlerimiz öyle çok oyuncu profilini terk eden tipler değil, kendimden örnek vereyim. Gelin yayınıma, ilk gün gibi sohbet edebilirsiniz benimle. SAMP denen kavramda alışılmış bir şey vardır. Adminler erişilmezdir. Adminler özel mesaj kapatır. Adminlere PM atılmaz. Bizde öyle bir şey yok. Erişebilirsiniz bize. Oyuncu profilleri şükürler olsun sağlam daha hepsinin. Hepimizin.
Vice'ın kalitesi günden güne yokuş aşağı gidiyor demek dediğim gibi sadece güncel yaşam sorunlarının geçmiş özlemi ile birleşip Türkiye'nin her geçen gün yokuş aşağı gitmesi ile harmanlanan bir pesimist bakış açısı. Mesela bence Vice'ın map ve model kalitesi yokuş yukarı gidiyor. Başarılı yani.
Sen isim vermemişsin ama ben senin kimden bahsettiğini direkt rahat rahat söyleyeyim.
@ozmeninho 'dan bahsediyorsun. Zaten bu kadar Vendetta ve
@yutoalpha the polak 'dan bahsedilmiş, sadece Rosato ve Manifesto'nun ITA-AME'sinden bahsedilmiş bir metinde (bu demek oluyor ki Vendetta dönemlerinden konuşuluyor) Vendetta'da adminlik yapmış Özmen'den bahsedilmemesi abest kaçardı. Evet, Özmen support olarak gelmiş olabilir, hoş gelmiş. Bunu hiçbir zaman inkar etmeyiz ki bu ilk defa Özmen ile olmuş bir şey değildir. Ona bakılırsa ben de Admin 3/Genel Yetkili başladım bu ekipte, şimdi ben de mi aynı kefene konmalıyım? Bazı oyuncuların adminlik, yöneticilik geçmişi, bazı oyunculara nazaran tecrübe sayesinde daha ileridedir. Biz nasıl bir şirket her işe aldığı geliştiriciyi Junior kadrosundan şirkete dahil etmiyorsa tanıdığımız, bildiğimiz kimseleri ekibimize kabul ederken geçmiş tecrübelerini bir anda hiçe saymayız. Özmen'i de hiçe saymadık. Bundan sonra da ona benzer kalibrede arkadaşımız ekibe dahil olursa, büyük ihtimalle Support dahil olur. Yani niye olmasın ki? Adalet, sadece bir kadın ismidir. Mesela hani bizim supportlarımızın nasıl başladığı, adminlerimizin nasıl başladığını araştırmışsın ya. Al sana başından beri burada olan adamdan bir örnek daha. Yutoalpha'nın ID'si 14, yani benden üç daha düşük. Daha önce kayıt oldu. Kemik ekibimizde Yuto da vardı, o zamanlar aktif olsa belki de admin başlayacaktı. Ama aktif olmadı, önceliklerini başka şeylere yönlendirdi ve oyuncu başladı. Oyuncu başladığı dönem sunucuda oynamadı. Sonra yedi sekiz ay sonra geldi ve support olarak ekibe dahil edildi. Hatırlatırım, Yutoalpha Vendetta'da helperdı ve sunucu yürüseydi büyük ihtimalle admindi. Hani GOAT dediğimiz Yuto. Şimdi Yuto da Support başladı ve adminliğe yükseldi, sonra da genel yetkili oldu. Onu niye örnek vermedin? Rollerini çok sevdiğinden mi? Bu düşünce yapısının yanlış olduğuna bence en büyük kanıtlardan birisi budur. Bilgisayarlar gibi bakamayız buna, bir ve sıfırdan ibare değil bu iş. Kutunun dışından da bakmamız gerekiyor bazı şeylere. İkisi de yüz yüze tanıdığım insanlar, ikisi de Vendetta geçmişiyle barışık ve o zamanları da seven insanlar. İkisi de bize, işlere "Vendetta" kafasıyla bakınca neler olduğunu anımsatan, bir de olaylara o kafayla bakmamızı sağlayan insanlar. İkisi de ekibin değerli üyeleri, iyi ki varlar. İkisi de aynı senaryo 2022'de olsun, yine aynısının olması gerektiğini düşündüğüm insanlar.
Kavgaya karışmak falan onların yeri burası değil. Biz peygamber değiliz ki başımıza gelenlere yanak çevirelim. Olay romantik bakışlardan çok daha geniş. "Lan noluyor?" diye cam fanustan kafayı uzatan herkes öğrenebilir olayları. Buraya yazmayacağım.
Söyleyeceklerim bu kadar, konu ile alakalı daha fazla cevap yazmam yanlış olur şayet benim başka yerlere de bakmam gerekiyor. Gayri ihtiyari forumda gezerken denk geldim. Eğer bu yazdıklarımı okuyum cevap vermek zorunda hissederseniz, benimle iletişime geçmek isterseniz, Twitch yayınıma zevkle beklerim. Oradan daha detaylı konuşabiliriz.
Teşekkür ederim.
Birliğimize gelmek istersen beklerim. Uzun zamandır böyle güzel bir eleştiri okumamıştım.