28. Cadde/Güney yakası gençleri XIIIEl Corona'nın güney kısmında boy gösteren tamamı hispaniklerden oluşan sokak çetesidir, Sureno kültürünü içine atan bu sokak çetesinin için para, paradan çok sokağa para kazandırmak önemlidir. Sureno ve MS-13 kültürüyle yaşayan Güney yakası gençleri El Corona'da bulunan 28. sokakta ağırlığını gösteriyorlar ve çetenin geneli genç, fakir hispaniklerden oluşuyor. Çete; küçük yaşlarda sokakta büyüyen bir hispaniğin büyüdükten sonra işlediği suçlar ile hapishaneye atılması, ardından hapishanede kurduğu küçük gruplar ile sokaklara taşınmıştır. Hapishaneden çıkan örgüt üyeleri El Corona'nın Güney kesimlerine yerleşmiş ve kültürlerini duvarlara yazmıştır. Çete genel olarak Sureno, MS-13 kültürünü benimsediği için '13, MS' gibi dövmeleri vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunduruyorlar, bu tür dövmelere çok saygın oldukları için vücudunun büyük bir bölümüne bu dövmelerin çoğunu yapabiliyorlar. Güney yakası gençlerinin işlediği suçlar; pezevenklik, uyuşturucu ticareti silah kaçakçılığı, adam yaralama ve cinayet olarak sıralanıyor. Bu suçlar işlediği suçların bir kısmını kapsıyor.
El Corona'da dönen uyuşturucu ticaretinden herkesin haberi var ve çevredeki insanlar bu olay göz önünde yapılsa dahi sesini çıkaramıyor, bölge her akşam sessizliğine kavuşuyor ve geceleri adeta sessiz ve karanlık bir çöl gibi oluyor. VCPD tarafından bölgeye sık-sık baskınlar atılsa dahi çete içinde bulunan üyeler kendini ele vermiyor, uyuşturucularını El Corona sınırlarında tutmuyor. Çete içinde pezevenklik yapanlar ise şehrin işlek caddelerinde bunu yapıyor ve parasını bundan kazanıyor, bölgede sesini çıkaramıyorlar. El Corona çevresinde görülen bağımlıların yarısı El Corona sınırlarından zorla atılıyor çünkü sokağı ele vermek istenilmiyor, köşede veya kuytu köşede kalan bağımlılar ise zorla olsa bile El Corona'dan çıkartılıyor. Bu olay genelde gece vakti oluyor.
28. sokak / Başlangıç28. sokak sınırları içinde bir gece vakitleri duyulan sesleri 86 yaşındaki Alberto Andres şöyle anlatıyor: "O gece dikkatli bir şekilde eski püskü olan ayakkabımı giymiştim ve sağımdaki evde şiddetli bir tartışma yaşanıyordu. Bir hispanik genç, yanındaki kız arkadaşıyla kavga ediyor, kızın çığlıkları kulaklarımı patlatmaya yetiyordu. Dikkatli bir şekilde arkama bakarak sokak dışına çıktım, marketten ilaçlarımı almaya gittim,
ilaçlarımı aldıktan sonra sokağa geldiğimde her şey çok değişik geliyordu gözüme. Sokakta ölüm sessizliği, karnı deşilmiş yavru bir köpek ve duvarlarda göremediğim yazılar. Ama bir şey farkettim, o ses yoktu. O kızın çığlığı ve erkeğin bağrışmaları susmuştu. Eve gittim ve derin bir oh çekerek ilaçlarımı su ile beraber içtim. Aniden bahçe kısmından bir ses geldi ve bahçeye doğru yavaşca adımladım. Bahçe kapısını açtığımda ise karşımdaki manzara beni şok etti. Bir genç kızın karnı deşilmişti ve deşilerek bahçeme atılmıştı. Bahçem bildiğiniz bir bahçe değil, kimsenin göremeyeceği bir şekle sahipti. O ölüyü gördükten sonra yerimden zıpladım. Bunu yaptıktan ertesi gün bu evden taşınma kararı aldım, sebebi ise; bu sokakta hiçbir şey normal değil.."
Bu olay sonrasında olay "Alberto Andres"' adlı vatandaş 911 hattını aradı ve yüksek bir birim 28. sokağa gelerek cinayet işleyen hispanik çeteciyi kelepçeledi. Kelepçelenen hispanik çetecinin suç aleti nerde bilinmiyor. Bir kavgadan sonra cinayete sürüklenen olaydan sonra sokağı yavaş yavaş terkeden vatandaşlar oluyor. Küçük yaşta olan insanlar bile arkadaşlarıyla oynamak için açık parkları tercih ediyor. (Glen Park) 28. sokakta barınmak istemeyen kişiler El Corona'nın çeşitli yerlerine dağılıyor. 28. sokağa El Corona'da olan bir virüs gibi görülüyor.
Antes De / Öncesinde 28. sokak pislik bir sokak olmadan önce hapishaneden çıkan Güneyli suçlular El Corona'nın içine doğru yerleşiyorlardı ve her geçen bu işlem hızlanıyordu. Hispaniklerin her geçen gün işlediği suçlarla birlikte El Corona'da kişi sayısı son yıllarda azalmıştı ve sokaktaki güçleri 1998 yılında azalsa bile hapishane içerisinde küçük bir grup kurarak 13 kültürünü hapishane içinde sürdürdüler. İçeride kültürün adını ve namını daha fazla göğe çıkarmaya başladılar. Hapishane içinden çıkan hispanikler evlerine geri dönüyor ve El Corona çevresinde İllegal faliyetlerine devam ediyorlar, bununla birlikte gruplar arasında bol bol tartışma,
ayrımcılık gibi şeyleri ön plana çıkarıyor. 2000'li yılların Şubat ayında Hispanik suçluların hapishane içinde daha fazla olması yüzünden hapishane içinde devam ettirilen örgüt içeride bile çeşitli kötü polisler tarafından, ticaretini sürdürmeye devam etmiş ve örgütü bu sayede ayakta tutmaya devam ettiler. Ağustos'un 8'inde hapishane içindeki örgüt liderinin gece saatlerinde öldürülmesi sonucu örgüt büyük bir yara aldı ve taht kavgaları hapishane kısmında başladı. Taht kavgalar gruplaşmaya sebep oldu. Southsider Locos X3 ve Varrio Cholo Del 13 olarak iki gruba ayrıldılar ve hapishanede birbirlerine karşı iç savaş çıkardılar. Bu iç savaş 2000'li yılların sonunda bitti ve taraflar hapishanede büyük kayıp verdikten sonra anlaşıldı. Hapishane içinde herkes birbirini koruma kararı aldı ve taht kavgaları bu sebeple son buldu.
Después de esto / Sonrasında2002 yılında hapishane içerisindeki devir sokaklara "tahlil" olma aracılığıyla yayıldı ve resmen MS-13 tarafları El Corona'ya bağlandı, bu sebeple eski suç sokak organizasyonu Güney yakası gençleri, sokakta kendilerini göstermeye başladı. 2002 yılının Mayıs ayında El Corona'ya laf yapmak için gelen bir grup polis memuru, sivil bir şekilde hispaniklerle dalga geçmeye başlayınca olaylar büyüdü ve bir katil şüpheli polis memurunu kulağından vurarak yaraladı, bunun üzerine ortam hızlıca ayaklandı ve bir grup hispanik tarafından memurlar darp edildi. Darp edildikten hemen sonrasında olay yerine bol bol polis ekipleri
geldi ve ortam güven altına alındı, polise saldıranlar polis merkezine götürüldü. Kulağından vurulan polis memurunun durumu: KİA.
CİNAYET HAKKINDAPolis memuru öldükten sonra sokak birkaç gün boş kaldı ve Hispanikler bu durumun farkında olup evlerine sığındılar. Polis baskınları son bir hafta içinde sıkılaştı ve bütün evlerin denetim altına girmesine sebep oldu. Güney yakası gençleri bu olaydan sonra uzun bir süre evlerine çekildi. Bu demek oluyor ki ufak bir olayda polislerden uzak durmak için evlerine sığınıyorlar ve polislerin gözlerinden hızlı bir şekilde kaçıyorlar. Bu cinayet sonrasında 33 şüpheli Hispanik El Corona'dan alındı ve yüklü bir miktar marijuana/kokain bulundu. El yapımı silahlarda bu işin cabası. 55 adet el yapımı silah, 500 gram kokain ve 1 kilo 300 gram marijuana,
bulunanlar arasında.
Ahora / ŞimdiEl Corona'nın Güney kesimlerinde bu tür eylemlerine devam eden gençler; işlediği suçları kendi arkadaşlarından başka kimseye söylemiyor. Bu zamanda sokak içinde ticaret çok öneme çıkmaya başladı, diğer sokak organizasyonları, uyuşturucu satıcılığından sağlam paralar kırmaya başlayınca Güney yakası gençleri pezevenkliği biraz askıya alıp uyuşturucu satıcılığına ağırlık verdi. Uyuşturucu satıcılığından yüklü bir miktar para kazanan bu gençler, El Corona'yı adeta zehirlemiş, bu zehri El Corona civarından çıkartmak istiyor. 2020 yılında Vice kolunda bir toplu uyuşturucu ticareti yaparken VCPD tarafından basılmış ve tüm uyuşturucularla birlikte yüklü üyeleri ağır miktarda cezaya çarptırıldı. Bunun üzerine sokağın liderlerinden "Carlos Castiel" sokak ticaretini gençlere verdi ve sokağı onlara emanet etti. Sokaktaki 18-20 yaş aralığında olan çocuklar El Corona'dan çıkıp Idlewood-Idlegas sınırları içerisinde uyuşturucu trafiğini devam ettirip, sokağını eski hale getirmeyi planlıyor.