Dövmeci çeşitleri
Hayatımızda da ortada olduğu üzere iki adet dövmeci çeşidi vardır. Bu çeşitlerin içinde de kendi kategorisine göre de çeşitler bulunur. Yani demek istediğim iki adet dövmeci çeşidi şunlardır;
Bir adet sertifikalı dövmeci(Legal), bir adet ise merdiven altı dövmeci(İllegal). Fakat demiş olduğum gibi bunların içinde de kendi çeşitleri bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse Legal dövmeci pahalı dövmelerden katalog oluşturup sadece lüks şekilde ustaca iş yapabilir. Fakat yine aynı şekilde başka bir Legal dövmeci yani sertifikalı dövmeci ucuz katalog oluşturup amatör bir biçimde işini yapabilir. Bu kişinin kendisini nasıl bir role adapte ettiğine göre değişmektedir. Ayrıca İllegal dövmeciye gelecek olursak bu arkadaşların da kendi arasında iyi ve kötü yani usta ve amatör olarak ayrılmaktadır. Bu arkadaşlar genelde ucuz katalog yapar ve genelde isim gibi benzeri küçük dövmeler yaparlar.
Dövme makinesini hazırlama
Öncelikle amacımız olabildiğince gerçeği oyuna yansıtmaktır. Amacımız tamamı ile birlikte gerçeği yansıtmak ile birlikte zevk alarak bu rolü yapmaktır. O yüzden sadece bu rehberi değil, bir çok rehberi ve bu mesleğe merakı olanları dinleyip, okuyup, öğrenmeniz gereklidir. Şimdi size kabataslak burada rollerden bahsedeceğim.
Öncelikle bir adet dükkanınız olacak, eğer yoksa evinizin bir odasını feda edip stüdyo yapabilirsiniz. Tabi bu sertifikalı arkadaşlar için geçerli. Sertifikasız arkadaşlar içinse direk evinizde bir odayı feda edip makineyi kurun ve katalogdan başlayın. Peki, odayı feda ettik ya da dükkanı açtık. Bu roller nasıl yapılacak?
Şimdi gelelim gerçekten rollerin işleyişine... Bizim burada önceliğimiz bir tane müşteri, müşteri tamam ama reşit olmuş bir müşteri olacak. Bundan sonrası kolay, kataloğu göster ve beğendiği dövmeyi sana göstersin. Tamam dövmeyi gösterdi... Peki ben bu dövmeyi nasıl yapacağım?
İşte rolün en detaylı kısmı burada gerçekleşiyor. Rollerinizi internette ki gerçek dövme malzemeleri ile birlikte örneğin dövme yapmak için gerekli olan boya "Xlinetattoo", "İntenze" gibi markaları rollerinize yansıtabilirsiniz. Aynı şekilde iğneler ve dövme kremlerini de yansıtabilirsiniz.
Şimdi geldik dövmenin yapımına. Öncelikle elimizde spoiler içinde ki gibi bir makine bulunmaktadır.
Dövme makinesinin arkasında bulunan lastik iğnenin yerinden çıkmasını korur. Önde bulunan şey ise makinenin ucunu boyaya batırınca orada birikmesini sağlar. Böylelikle iğne gir-çık yaparken oradan boyayı alıp direk deriye enjekte eder.
Her zaman ilk yapacağımız şey iğneyi her müşteriden sonra değiştirmektir. Böylelikle müşterinizi iltihap kapmasından kurtarırsınız. Peki iğneler nasıl iğneler? Spoiler içinde görselleri bulunuyor.
Gölgesinden çizgisine, çizgisinden doldurmasına kadar her işlem için farklı iğne bulunuyor. Yapacağınız dövmelerin iğnelerini özenli bir şekilde seçmelisiniz, yoksa kişinin canı ekstra yanabilir. Yanmasının sebebi küçük bir iğne ile doldurma işlemi yaparsanız kişinin canı iki kat yanar. Büyük iğne ile hızlıca bitebilir ve az yanar. Tamam iğneyi de taktık, peki şimdi ne yapacağız?
Şimdi ise makinemizin boyayı çok az da olsa depoladığı yeri takmak'da kaldı. Camsı yapıya sahip olan iğne ucu tutacağı makinenin ağzına sığması için belli bir yerden sonra yavaşça arka taraf'dan kırılır. Sonrasında ise makineye oturtulur ve ilk spoiler'da vermiş olduğum dövme makinesinde fark edeceksiniz ki üstünde "T" harfi gibi bir vidalama sistemi vardır. O sistemi çevirerek o camsı ucu iyice sıkıştıracağız. Böylelikle sarsıntıda ve titreşimde yerinden çıkmayacaktır. Pekâla, bunu da yerleştirdiğimize göre artık başlayabilir miyiz? Tabi ki de hayır...
Dövme yerini hazırlama
En kolay ve kısa yere geldik. Amaç çok basit, dövme yapılacak yerin temizlenmesi ve taslağı vücuda çıkartmak. Şimdi sırası ile olayları anlatıyorum. Makinemiz hazır, peki şimdi ne yapıyoruz?
Öncelikle dövmemizi yağlı kağıt üzerine kurşun kalem veya tükenmez kalem ile birlikte çiziyoruz. Çizerken kağıdı kataloğun üstüne koyabilirsiniz. Ardından çiziminizi daha rahat yapabilirsiniz ve tam simetrik bir çizim çıkartabilirsiniz. Çizim de bittiğine göre artık dövmeye başlayabilir miyiz? Hayır tabi ki, önce vücudumuzda bir yer belirleyeceğiz.
Vücut'da yer belirlerken dikkat edilmesi gereken faktörler vardır.
- Dövmenin boyutuna uygun bir yer.
- Eklem yeri olmaması((Kaplama dışında))
- Temiz ve hava alabilir bir yer olması...
Örnek veriyorum ben dövmeyi koluma yaptıracağım. Bilek ile dirsek arasında bulunan yerin iç tarafına doğru yaptıracağım. Eee, şimdi orada kolunuzun kılları bulunmakta. Nasıl olacak?
Arkadaşlar eğer dövme yapacağınız yerde kıl varsa, makine ya da jilet ile kılları temizlemeliyiz. Yoksa dövmede garip izler olur ve araya kıllar girdiği için boya tutmayabilir. Kılları da temizledik sırada ki işleme geçebiliriz.
Sırada ki işlemimiz dövmeyi yapacağımız yere yazının çıkması için çok az iki damla dalin şampuan(benim tercihim) döküp oraya yaymak. Sonrasında yağlı kağıdın çizim yaptığınız tarafı iyice kaydırmadan dalin sürdüğünüz yere yapıştırınız. İz çıktıktan sonra artık yağlı kağıt ve diğerleri ile işiniz bitiyor ve artık makinenin başına geçebiliriz.
Dövme yapmak
Dövmeye başlamadan önce lateks veya ortopedik lastik eldivenlerinizi takın ki kişi mikrop kapmasın. Şimdi makinenizi elinize alın ve boyaya bir veya iki kere batırın. Makinenin ağzının dolduğunu görünce ayağınızın altında kalan makine tetikleme pedalına basın ve makinenin iğnesine gerekli gücü gönderin ki iğne hızlıca ileri-geri yapmaya başlasın. Şimdi çizgilerden geçmeye başlayabilirsiniz. Ne çok bastıracaksınız, ne az bastıracaksınız. Her şey tadında ve kuralında olması gereklidir. Şimdi "liner" iğnesi ile geçişiniz bittikten sonra gerekli yerleri doldurmaya "Magnum" veya "Power" ile başlayabilirsiniz. Benim tercihim "Power" üzerindedir. Çünkü daha detaylı doldurabilirsiniz. Doldurmada bittiğine göre artık "Shader" iğnesi ile gölgeleri atın ve dövmenin üstüne ilk başta dedim kremi iyice boca edin. Bunun için kullanacağınız marka "Strong Rock" olabilir. Dövme bakım kremini boca ettikten sonra güzelce silin ki dövmeniz iyice parlasın. Sonrasında tekrardan tek kat üstüne işaret parmağınız ile kremi sürün ve streç folyo ile dövmeyi kapatın. Bu işlem dövme açık yara halinde olduğu için mikrop kapmasını engeller. Fakat bu folyoyu 30 dakikadan fazla tutmayacaksınız. Yoksa dövme hava almaz ve kabarır. Kabarınca ise kötü gözükür ve hoş durmaz. Kişiye kremlerden satabilirsiniz, bir dövmecide bolca bulunabilir. Bu kremler çok pahalıdır, fakat abartmadan pahalıdır. Makine satılabilir veya boya satılabilir.
Dövme dışında aktiviteler
Dövme yapmak dışında üst maddede'de demiş olduğum gibi bu malzemelerin satışını yapabilirsiniz. Aynı şekilde piercing yapabilirsiniz.
Piercing'den kastım şunlardır;
- Kulak
- Septum
- Kaş Piercingi
- Smile
- Göbek Piercingi
- Köprü
- Dil Piercingi
- Dudak Piercingi
- Hızma
- Çene Piercingi
Hızma, septum ve smile sırası ile birlikte