Konu: Yeni ortaokul-lise sistemi  (Okunma sayısı 282 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#10 - 23.02.2020 02:03
Herşeyden önce öğretmenlerden başlamalı iş. Adam torun sevecek yaşa gelmiş, dedem yaşında adam, hala öğretmenlik yapıyor akıllı tahta bile kullanmıyor. Karşındaki çocuklara nasıl anlatacağını bilen birisi olmadıktan sonra istediğin kadar sistemi değiş, birşey farketmez.Adama anlamadım diyoruz, adamın verdiği cevap "dinleseydin, çok kolay nasıl anlamadın?" Anlamadım ki soruyorum değil mi? Senin işin bu, gerekirse 10 kez aynı konuyu anlatacaksın.

Öğretmenlerden sonra okul şartlarına gitmeliyiz, günümüzde, 2020'de hala 40 - 50 kişilik sınıflarda eğitim gören, (okulda kelebek sistem yapıldığını düşün birde, tam eziyet.)adam akıllı bir labaratuvarı bile olmayan, saçma bir şekilde dağ başına, Allah'ın unuttuğu memkelete inşa edilen okullar var.
Öğrencinin birisi 3 uzaklaştırma almış, hatta sıranın ortasından okul polisi tarafından çekilmiş ama nasıl oluyorsa hala örgün eğitime devam ediyor, sınıftakilere kabadayılık çekiyor. Bu şartlar olduğu zaman git en zeki adamı oturt sıraya, yine anlamaz.
Sıralar desen zaten milattan kalma, sıraların üstünde 2007'de ilan edilmiş aşk var.

Şimdi gelebiliriz sisteme. Sistem çok ağır, hem saatler olsun hemde derslerin müfredatları olsun öğrencileri ek kaynaklar almaya yönlendiriyor. Kusura bakmayın ama 9-10.sınıftaki çocuğa şimdiden neden TYT AYT muhabbeti açıp iyice kafasını darma duman edebilirsiniz ki? Fizik komisyonu kitaplar konusunda çok güzel iş çıkartmış bence sorular olsun, sayfaların sağında solunda bulunan not alma yerleri olsun bence işi iyi halletmişler. Dersler desen onlarda ağır, ki 8 saat yukarıda bahsettiğim şartlarda eşek bağlasan durmaz. İnsan dayanamıyor. Müfredat zaten ayrı bir konu, bize ortaokuldan beri sadece Simple Present Tense ve Should anlattıran İngilizce komisyonuna selamlar.
Bölüm seçiminde olay şimdiki sistem gibi olmalı. Öğrenci 9.sınıfta tüm dersleri tanımalı, yeteneklerine göre 10. sınıfta bölüme gitmeli.
Liselerde üniversiteye yönelik değil, gelecekte seçilecek mesleğe göre eğitim verilmeli. Pilot olacak adamın fizikle, matematikle, ingilizceyle uğraşması gerekirken kitliyorlar tarihi, arapçayı, almancayı.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#11 - 23.02.2020 16:08
Basit çözüm yöntemleri var aslında ama ne çözüm bulursan bul karşında "TORPİL" engeli var. Gerçekten kaliteli öğrenci yetiştirilmesi isteniyorsa ya lise boyunca her ders hafif bir şekilde verilmeli ya da liseler alanlara göre ayrılmalı. Dersler zor falanda değil, sorunumuz şu 2 saatte anlatılacak matematiği 6 ayda haftada 4 saat şeklinde anlatmak. ?? Üzerine ispatlar olmadan ezberle anlatmak? Gerçekten çok komik bir durum var ortada. Sabah 7 akşam 4'e kadar okuldasın okay güzel ama sen bu adama 8'den 11'e kadar temel bilimler dersi ver geri kalan zamanda müzik/resim ve sosyal içerikli dersler ver diyeceğim de müzik/resim falan dersleri felaket zaten. Biz ilkokulda siyaset politika gelecek konularında umutluyduk bir şeyleri değiştirebilmeyi kendimizi geliştirmeyi düşünürken, şimdi 13-14 yaşında çocuk Üniversite sınavı kaygısı ve işsizlik kaygısında :D  Son zamanlarda "Üniversite Meslek Edindirme Yeri Değil" lafı türedi. Ulan adam Modern Fizik görmüş, Nükleer fizik, Astrofizik.. görmüş. Kasiyerlik yapıyor ya da orta sınıf bir fabrika da optik üzerine vs. işler yapıyor? Sen adamdan Mercedes yapıyorsun ama Doğan SLX gibi git diyecek kadar aptalsın.

Şuan İngilizce bilen, 4 yıl lisans ve 2 yıl yüksek lisans olmak üzere toplam 6 yıl deli gibi ders çalışmış mühendis, Lise mezunu bekçinin yarısı kadar maaş alıyor.

Bekçi'nin ülkenin GSMH katkısı = $0
Ortalama mühendisin GSMH katkısı = $50.000-500.000
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#12 - 23.02.2020 19:02
5 yıldır lise okuyorum benim okul 6 yıla uzayacak gibi.
Ne yapalım, memlekete serseri de lazım...
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok