loredan gelen gücü olmasa 2019'dan öncesine kıyasla oyuna yansıyan gücü zayıf olan, manasız ve saçma rollerin bol olduğu ve artık herhangi bir birlik olan, 3 kişinin arasında dönen birliğin, sunucunun neredeyse valachiyle birlikte kurulmuş ve sayı, güç, itibar bakımından valachiyi 15'e katlayacak birliklerine racon kesmesini izlemek çok keyifsiz. valachinin gücü artık azalmalı, pdnin gücü artmalı ve yaptırım olacaksa birlikler pd üzerinden yontulmalı. yeryüzünde kesintisiz ve mutlak güç hiçbir zaman olmadı, oyunda da olmamalı. denge kontrollü bir şekilde sürekli değişmeli. mesela çok birlikle ters düşen valachi neden birden fazla masa üyesinin birleşmesiyle yok olmuyor veya gücü eksilmiyor? allah değilse eksilmesi lazım. dünyadaki en güçlü şirketler, en güçlü oluşumlar bile güçlü bir ortağını kaybettiğinde, rakipleri ortaya çıkar ve rakipleri güçlenir. valachinin rakibi pdyse pd güçlensin, iki onaylı birlik valachiye denk olamıyorsa, yıllar boyunca öyle ya da böyle sunucuya katkı sağlayarak, birlikleri şekillendirerek, iyi ya da kötü savaşarak bir konum elde etmiş birlikler boşa kürek çekiyor anlamına gelir ve siz onları da kaybeder veya adil olmadığını söylemeleriyle karşı karşıya kalırsınız. baktığında da valachi, kasparov ve castucci gibi güçlü birliklerle de sorun yaşamış bir birlik. castucci veya kasparov'u övme postu yazmıyorum ama uzun süredir gözlemlediğim şeyleri söylüyorum. sunucunun birlik sisteminin yeniden rezerve edilmesi gerektiğini düşünüyorum, hep bir şeyler denendi, hep yeni şeyler yazıldı ama hiçbiri uygulanmadı. attardi baskınlığı başlayacaktı olmadı, diaz-vercetti olacaktı olmadı. bence bu sistem, zaten az olan birliklerin sayısını da azaltacaktır. "abi kasparov ve castucci de gereksiz saldırganlık yapıp, kurtlar vadisi pusu rpsi yapıyorlar." o zaman devreye pd girecek, valachi değil. çünkü real for real baktığında valachi, ismi geçen birliklere diş geçirebilecek bir düzeyde değil.(lore'dan gücü olmasa) ama pd, onları bastırabilecek güçte. pd'ye de bu anlamda bir rezervasyon yapılabilir. ama bu her olayda bir birliğin dava yoluyla kapatılmasından ziyade, pdnin baskınlığını gösterme ve caydırıcılık yoluna gitmesi lazım. (uzun hapis süreleri, hilesiz dmlerde üstün çıkabileceği şekilde ekipmanlaşması vs.)
bu arada tabii ki sunucu kasparov ve castucci'den oluşmuyor. sadece mevcut konumlar hakkında konuştum. ileride güçlenecek birlikler de aynı sorunları yaşayacaklar. ve ayrıca birliklere bu sorumluluk verildiğinde, bu birliklerle ooc olarak konuşulmalı ve sorumlulukları, nasıl davranılması gerektiği de söylenmeli. bir çizgi oluşturulmalı. olayı kişiselleştirmeden, bu sorumlulukla birlik yönetmeliler. yapamadıklarında, çizgiyi aştıklarında ise yaptırım yolu pd olmalı.
uzun lafın kısası, denge değişmeli, farklı güçler ve farklı rakipler olmalı, sistemler lafta kalmamalı. çekişme olmalı ve birileri birilerine rakip olabilmeli.
ek olarak, belediye - malibu - pd ve birlikler olarakta bir denge kurulmalı. böylece sunucu sadece valachi üzerinden dönmüş olmaz. belediyenin işyerleri ve ruhsatlar üzerinden, malibunun eğlence sektörü ve nakit üzerinden, pdninse kas gücü ve caydırıcılık bakımından ön planda olması lazım. çeşitli işbirlikleri, çeşitli müzakerelerle rollerin artması sağlanmalı. valachi'nin ise loredan gelen gücü yerine, gücünün azaldığı, onaylı birlik veya hood onaylı birlik civarında güçsüzlük yaşadığı bir döneme girmesi lazım.
sadece vrpgden sonra sampın en iyi sunucusu hakkında kendimce, gözlemlerimce eleştiri yapıyorum, sunucuyu boklama veya başkalarına köpürme gibi bir amacım yok.

Enteresan bir eleştiri gelmiş, ben de o yüzden Valachi'yi kuran oyuncu kimliğimle ve burada da Valachi ailesini yöneten Vice RP yöneticisi değil, aile lideri manifesto kimliğimle cevap vereyim.
Öncelikle yazı ne yazık ki tutarlı gibi görünse de klasik bir "kankilerinin istediği olmayınca ve valachi karşıtı söylemler çoğalınca hemen foruma girip marjinallik eleştirileri yazan" klasik eski samp player yazısından öteye gidememiş. Tutarsızlıklar dolu. Bahsettiğin "Valachi'den iyi olur" dediğin birliklerin herhangi bir bir ortalama üyesi kadar oyun seviyen veya rol/karakter geçmişin ne yazık ki yok - Vice'da dahi- yani ortalama bir VDS hesapla aynı oyun saatine sahipsin zannediyorum ki, kalkıp da koskoca 6 yıl boyunca 7/24 aktif olan bir birlik hakkında ithamda bulunurken, senin ne yaptığına/ne olduğuna/ne başardığına bakacağımız zaman da ne Castucci'de ne Kasparov'da,ne PD'de ne de herhangi bir birlikte nickini "mobsterlı bir şey" yapan herhangi bir no-name adamdan öte bir şey yapmanı umardım şahsen.
En azından o Castucci'nin çeyreği olarak bir yerlerinde "Castucci'nin bir şeyi" olsaydın bari diyesi geliyor insanın...
Devamında, örnek gösterdiğin "daha iyi" dediğin ortamda (El Calavera birliğiyle marketten Roket satın alıp yolda "SARI BANDANASI OLMAYAN" insanları düşman belleyip onlara saldırdığınız ortamda, bossların toplanıp DC dedikodularıyla rakip birlikleri şehirden sürme kararı aldığı, "La Famiglia" konseptli bıyıklı ve şapkalı 2016 model Godfather'ların olduğu, "büyük güçlü yapı" dediğin yapının 3-4 tane 6 ayda bir görünen karakteriyle şehri yönettiği (Valachi'nin yine 25-30 tane online'ı var oysaki, övmeye çalıştığın adamların 2 veya 3 müydü?) ortamda Valachi adında birileri geldi ve tüm bu çarpık yapıyla mücadele edip, devamında da 1 sene boyunca neredeyse oranın illegalini, hiçbir yönetim gücü olmadan yönetti. Zaten bugün haterlar hala sağda solda ötse de Valachi'nin içine girmiş 100 kişiden 80-90'ı bunları sağda solda anlattığı için biz Valachi olabilmiştik.
Velhasıl, bu kısa alıntıyı kıyasladığın yerle buradaki yer arasındaki fark için belirtmiş olayım ki böyle sağdan soldan duyduklarıyla gelip ahkam kesenleri sonra çoluk çocuk gerçek sanıyor, sen ne olduğunu arada bir dile getirmezsen hiçbir şey olmayanlar bir şeyleri gerçek zannettiriyor olabilir. Güncel olarak Valachi ailesinde tek bir outsider dahi bir üst rütbeye çıkabilmek için 3-5 ay götünü yırtıyor deyim yerindeyse, öğrenmediği kültür birikintisi kalmıyor. Soldier olmak yani in-game aileye girebilmek? Bak ondan bahsetmiyorum bile. Neredeyse "Vice'da admin olabilmek"ten daha katıdır hatta neredeyse bile değil, gerçek anlamda öyledir. Elif dediğiniz player sen dahil örnek verdiklerinin yarısından fazla rol SS'ine, bu karakterinde kültüre ve birikime sahiptir, hala in-sider olamadı örneğin her hafta taxini öder patronuna hürmetlerini sunar.
Yani rol yapmak, hikaye yazmak, kültür, birikim geliştirmek, discordda 3 tane kankinle kafa kafaya verip önüne gelene sallamakla olmaz. Ha bahsettiğin serverı ben de severim, bizden önceki dönemde en iyilerden biriydi ve bir yere kadar işin rol / konsept / hikaye tarafında hiç olmasalar da yani bazı konularda daha çağ dışı kalsalar da sevdiğimiz ve geldiğimiz ortamdı ama sapla samanı da ayırmak lazım. "Valachi'de şu kötü bu kötü" demek yerine kalkıp da örneklerini dağdan bayırdan vermeye kalkarsan ve benim genelde sevmediğim - o sunucuda da meşhurdu bu tipler - ortalığı karıştıran elemanlar havasında takılırsan maalesef alacağın cevap bunlardan birisi olur.
Valachi Ailesi güncel olarak 6 yıldır kendi işlerini götürmekle beraber şehirdeki her insana iş kolu oluyor, rol ortamı sağlıyor, amacımız aileye 100 kişi doldurmak değil ki alım dahi yapmıyorken aile belli bir üye sayısına ulaşıp rahatça rollerini yapabiliyor. Bahsettiğin dönemlerin tamamı ara ara denendi ve güncel olarak denenen hikayeler de var, herhangi bir aktif birlik lideri kadar bile işin içinde olmayıp sadece duyduklarınla gelip burada saçmalarsan biraz rezil olursun mobster nickli dostum(SAMP'ta 15 senede şu nicke sahip 190 adam gördüm o yüzden hangisisin ve hangi ailen/birliğin/karakterin var bilmiyorum, böyle hitap edebildim)
Güncel olarak da bahsettiğin oyuncu yapılarının yanında diğer oyuncu yapılarıyla, PD içerisindeki en az 3 farklı yapılanmayla, Valachi içerisinde hazırlanan ve devam eden 2 farklı kol/ayrışmış hikayedeki birbirine karşı karakterlerle zaten bizim hikayemiz devam ediyor. 4-5 ay sonra gelip birliği olan x bir adamla konuşup yine bunları düşüneceksin, 1 yıl sonra gidip başka yerde benzer hikayeleri kendi über fikrinmiş gibi sunacaksın. Bizim zamanımızda da breeze falan süperdi işte, 2016'da kankilerim diyordu "abi godfather konsepti süperdi ya cuneo kapılarında silahlarla beklerdik." Güncel bir durum zoruma gidiyor ve hemen gidip 13 yıl öncenin nostalji romantizmi mastürbasyonunu yapmalıyım ortamlarda. Ha bir de sunucu/düzen karşıtı olursam benden büyük anarşist marjinali yoktur.

Not: Bir challange olsun, bahsettiğin yapıda örnek olabilecek bir işi 1 ay boyunca düzenli kurar bi 15-20 sayfa yaratıp, 3-4 karaktere OOC bir şey aşılamadan hikaye yaratırsan devir işlemlerini sana başlatacağız. Bahsettiğin PD dahil tüm FBI, Belediye, Malibu da işin içine girecek. Başka hiçbir ortamda görmediğin, iş "Wander vardır en güclüsüdür ona küfreden dahi anında ban yer" konseptinden alınıp 9 farklı oluşumla sürerken, kendi içlerinde türlü hikayeleri, çekişmeleri varken, Attardi gidip bir tarafı boostluyor, Valachi'nin soldierı diğer birliği öne atıyorken, PD içinde 3-4 taraf sürekli çatışıyorken, zaman zaman Valachi güçsüzleşip zaman zaman şehirdeki örgütlerin işleri ön plana atılıyorken ve Valachi içerisinde senin hayatın boyunca herhangi bir karakterinle dahi yapmadığın hikayeleri rastgle 5-10 oyuncu kendisi yapıyorken dahi bak tamam, hiçbirini yapma, bir birlik aç 15 sayfa yürüt, 3-4 tane karakter yarat, hiçbir derinliğin - opsiyonun olmasın, sadece "Wander herkesi öldürür" yap konsepti, onu da kabul edeceğim ve ödülünü alacaksın. Sana küçük bir roleplayer challangeı.

not: lastpistol mafioso gördüğüm en iyi 140. oyuncu falan bu nickte sahne olan, ilk 100'ünün karakterlerini hatırlıyorum ama bu adam da hiç fena değildir o yüzden boklama gibi bir niyetim asla yoktur. yönetici değil oyuncu kimliğimle yazdığımı söylemiştim. "oyuncu" olarak bir şey yarattığında gelip onu da değerlenedireceğim. 2019'dan beri sürmesine gerek yok, 2026'nın 3. çeyreğinden beri sürse de olur.