Konu: Roma Rosiella MetaGaming  (Okunma sayısı 541 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#0 - 31.05.2026 18:08

Şikayet edilen karakter adı ve forum hesabı: Roma Rosiella @Elif 
Olaya dahil olan şahit karakter adı: -

Olayın gerçekleştiği tarih ve saat: 29.05.2026

İhlal edilen kuralı buraya yapıştırın: 4. Metagaming

Oyun içi (IC) bilgileri oyun dışı (OOC) durumlarda kullanmak veya tam tersi oyun dışı bilgileri oyun içerisinde kullanmaktır.
Rol ile alakalı tüm bilgiler IC olarak elde edilmelidir. Rolde OOC bilgileri kullanmak veya OOC durumları yansıtmak bu kuralı ihlal etmektedir.

Yapılan ihlali tüm detaylarıyla açıklayın: Öncelikle belirtmek isterim ki, karakterim Jeff Blaze söz konusu Adriano Castello suikastı içerisinde yer almamıştır. Rol kapsamında iki adet kiralık beyaz Premier araç kullanılmıştır. Bu araçlardan birinde suikast eylemi gerçekleştirilirken, diğer araçta bulunan karakter Jeff Blaze olup suikast rolüne hiçbir şekilde dahil olmamıştır. Karakterimin olayla bağlantısı yalnızca aynı birlik içerisinde bulunması ve araç kiralama sürecinde yer almasıdır.

Olayın ardından Roma Rosiella isimli karakter tarafından görüşmeye çağrıldım. Görüşmeye katıldım ve tarafıma çeşitli sorular yöneltildi. Bu görüşmenin tamamı kanıtlarda mevcuttur. Görüşme boyunca suikast ile herhangi bir bağlantım olduğunu kabul etmedim ve karakterim aleyhine somut bir delil de sunulmadı.

Daha sonrasında Little Italy bölgesinde bulunan Ravenite Cafe içerisinde normal rolümü sürdürürken CK rolüne maruz kaldım. Bu role ilişkin kanıtlar da mevcut olup incelenebilir durumdadır.

Şikayetimin temel noktası şudur: Karakterim suikast rolünde yer almamasına rağmen, yalnızca araç kiralamış olmam ve aynı birlik içerisinde bulunmam gerekçe gösterilerek CK uygulanmıştır. Olay örgüsü içerisinde karakterimin suikast ile bağlantısını ortaya koyan somut ve mantıklı bir delil tarafıma gösterilmemiştir.

Ayrıca rol sürecinde birlik üyelerimizden Ronald Watson'ın yalnızca Lawrance Harrington liderliğindeki siyasi partiyi desteklemesi nedeniyle tüm şüphelerin bu karakter üzerine yöneltildiği görülmektedir. Bunun yanında rol içerisinde "CIA ajanı", "ajan" ve benzeri ifadeler kullanılmaktadır.

Şikayetinizi destekleyecek kanıtlar ekleyin: * Adriano Castello suikastini gerçekleştiren şahıslar: Christopher Ressler, Maskeli 64982 https://hizliresim.com/bnlda0m https://hizliresim.com/2vsmqpi

*Roma Rosiella suikast sonrası Jeff Blaze ile görüşmesi:(Kronolojik 1: https://hizliresim.com/nyir5vs 2: https://hizliresim.com/n1w3a99 3: https://hizliresim.com/o40hcxk 4: https://hizliresim.com/n3rk95z 5: https://hizliresim.com/rtw83qa

*Jeff Blaze CK: 1: https://hizliresim.com/kvrfsim 2: https://hizliresim.com/4gtf1x0 3: https://hizliresim.com/7sg67u6 4: https://hizliresim.com/ewqym22
5: https://hizliresim.com/kv4x0bl 6: https://hizliresim.com/3vbkhix 7: https://hizliresim.com/ts5ccnw 8: https://hizliresim.com/ke05ac3

Ek açıklamalar(varsa):
1-) Jeff Blaze'in Adriano Castello suikastı ile bağlantılı olduğu bilgisine karakterler hangi IC deliller sonucunda ulaşmıştır?
2-) Jeff Blaze'in olay içerisindeki konumu ve rolü hangi somut kanıtlarla tespit edilmiştir?
3-) Ronald Watson'ın ajan olduğu sonucuna hangi IC bilgiler ve deliller doğrultusunda varılmıştır?
4-) Birlik üyelerinin suçla ilişkilendirilmesi ve sonrasında gerçekleştirilen CK süreci hangi mantıklı ve kanıtlanabilir role dayanmaktadır?
5-) Karakterimin yalnızca aynı birlik içerisinde bulunması ve araç kiralaması dışında, suikast ile doğrudan bağlantısını gösteren kanıtların paylaşılmasını talep ediyorum.

Mevcut kanıtlar incelendiğinde, karakterim Jeff Blaze'in suikast rolüne dahil olmadığı ve buna rağmen CK'ya maruz kaldığı görülecektir. Bu sebeple gerçekleştirilen CK işleminin ve sürecin detaylı şekilde incelenmesini talep ediyorum.

« Son Düzenleme: 31.05.2026 18:12 Berke1 »

#1 - 31.05.2026 19:53
Merhabalar, süreci rolsel olarak paylaşmama nedenim her yapılan rolün akabinde metagaming gibi suçlamalara maruz bırakılmamız ve yapılan rollerin OOC açıklamalar ve yönelimler aracılığıyla öğrenilerek rol zevkinin ve sunucu rol düzeninin bozulma girişiminin olmasından dolayıdır.(forumdan bakıyorsun falan bunlar komik yani 2 yıldır sunucunun en aktif illegal hatta gerektiğinde masa bile yöneten karakterini canlandırıyorum. Bir sürü uzlaşmanın, ticaretin yönlendiricisi, gözlemcisi ve destekleyicisi konumunda bir karakter. İstenildiği kadar istihbarat toplansın yine sırf rol yapmamdan kaynaklı gelen istihbarat bu birlikte dönen istihbarattan rolsel anlamda kat ve kat daha fazladır. Bunu engellemeniz mümkün değil, çünkü aktif rollerin içindeyim. Doğrudan da bu bilgiler neredeyse her gün geliyor, kendi karakterimin bireysel rollerinin son derece kısıtlı olması ve her geldiğimde sunucudaki birliklerin daha iyi olması adına çabalamam ve onlarla ilgili rol yapmam da zaten bunun örneğidir.)  Bu gerekçeyle sistemsel anlamda Adriano Castello ve Luna Bella karakterlerine yapılan saldırı girişimlerinden kaynaklı edindiğim bilgileri, karakterlerinizin hiçbirisiyle paylaşmadım. Açıkçası buna mecbur olduğumuzu da düşünmüyorum, yine de güzel bir üslupla da benden rica edilmediği için ki özel iletimde de bunların karşılığı var fakat detaya girmeyeceğim. (Düşük IQ gibi saçma sapan şeyler söyleyerek kimse benden bir bilgi alamaz yani. Bunu dediğim arkadaş da kim olduğunu biliyor zaten. Doğrudan size söylemiyorum Bay Jeff Blaze.) Sadece, bozuk hiçbir üsluba cevap vermeyeceğimi ve bunun muhatabı olmayacağımı söylüyorum. İnsanları suçlamadan önce dönen rolün kimler tarafından yapıldığı ve nasıl olduğuna dair güzel bir tavırla benden ne talep edilse bunları da kesinlikle yanıtsız bırakacak bir insan da değilim. Birçok rolcü, oyuncu arkadaşımız da bu konudaki tutumumu bilir. Herkese iyi yaklaşılması gerektiğini düşündüğüm için kendime de o şekilde muamele bekliyorum bu kadar.

Normalde bu rol konusu çok uzundur.

Açıklayacağım, okumaya üşenip eleştiriye devam edilecekse de lütfen beni yormayın. Tamamen metagaming olması sebebiyle düşünerek açtığınız şikayetin çerçevesine cevap verip kanıtlarımı ileteceğim. Altta sorduğunuz 5 soru var. Teker teker cevap vereyim tabii ki:

1-) Jeff Blaze'in Adriano Castello suikastı ile bağlantılı olduğu bilgisine karakterler hangi IC deliller sonucunda ulaşmıştır?

-Jeff Blaze karakterinin değil sadece aynı zamanda birçok farklı karakterin Christopher Ressler dahil aynı gün ve tarihte yapılan araç kiralama kayıtlarına rolsel olarak Rothstein birliği bakmış, suikast hastane civarında yapıldığı için, Jefferson tarafındaki hastanenin sahibi Rothstein birliği üyeleri olduğu için onlarla bu rol yapılmış ve aynı gün araç kiralayanların listesi çıkartılmıştır. Suikast 22.40 sularında yapılıyor ve 22.00 sonrasında yapılan bütün araç kiralama işlemlerine bakılıyor. Lawrence Harington ve Christopher Ressler karakterleri aynı dakikada araç kiralamaları yapmış, hatta biz bunu rolde başkanın korumaları sanırım şeklinde değerlendirerek bir partiye veya görüşmeye katılacağını düşünerekten kiraladılar diye değerlendirmiştik. Aynı zamanda baş şüphelilerimizdendi. Bizim yüksek ihtimalle aynı kiralık araçla bu işleri yapan ekibin olduğunu düşünme nedenimiz Adriano Castello ve Luna Bella bir işyerinden çıkarken aynı anda o iki premierin çıkması ve ardından dağılmasıdır. Fakat yine de biz bu rol üzerinden bu birlik üyelerine veya karakterlerine bir hamle yapmadık. Bu durum da işi yapanların parti üyelerinin olma ihtimalini bize güçlü şekilde verdi.  Söylediğiniz gibi, sizin karakterinizle görüştük ve siz olaylarla bir alakanızın olmadığını, orada kiralayan kimseyi tanımadığınızı belirttiniz. Halbuki o gün araç kiralaması yapan bütün ekibin üyesiydiniz ve bu anlamda Roma Rosiella karakterine IC olarak yalan söylediniz. Bu yalanı da anlayabiliyorum çünkü henüz Jeff karakterinin Lawrence ve adamları ile ilişkilendirmemiz için yeterli kanıtımız bulunmuyordu. Jeff Blaze karakterinin bu ekiple bağlantısı Rustin Schwarz karakterini sizin üzerinize takip ettirmek için görevlendirmem sonucu sizden ve daha birçok kişiden elde ettiği bilgi sonucu bize ulaşması sonucunda elde ettik. Görevi bizzat ben verdim.

2-) Jeff Blaze'in olay içerisindeki konumu ve rolü hangi somut kanıtlarla tespit edilmiştir?

O günkü görüşmemizin hemen sonrasında hatırlarsınız, akşamına Vice Demokrat Partisi üyeleri geldi ve onlarla bir görüşme rolü yaptığımızda Lawrence Harington karakterini ve etrafındaki bütün karakterleri görme imkanım oldu. O rol ssi de budur zaten:

Bu rolde en çarpıcı olan saptamalarımdan bir tanesi Christopher Ressler ve Lawrence Harington'un aynı sürede araç kiralamasına rağmen Gessler diye zarf atarak onu sormama rağmen adamına Ressler değil Gessler yaz diye düzelttirmesi ve Ressler'i tanımadığını söylemesidir. Bu durum Lawrence Harington'un Christopher Ressler'i tanıdığını ve onu bu işin arkasında olabilecek şüphelilerden biri olduğu için gizleyebileceğine ve Roma'ya doğru söylemediğine işaret etmektedir. Ben onu zarflıyorum ve o benim gerçekten yanlış söylediğimi düşünüyor, halbuki adamın adının Christopher Ressler olduğunu zaten biliyorum.

Aşağıdaki kanıt:

Fakat bu role rağmen yine tabii sizinle ilişkilendirdiğimiz bir şey yok. Fakat Lawrence Harington karakterinin o gün araç kiralayanlardan olması, yanındaki ekiplerin yüksek düzeyli korumalar olması verdiği emotelerden vesaire fark edilmişti. Fakat yine de tabi bu bir servis işi diye görülmemişti. Biz Lawrence Harington'un bu servisten veya farklı ekipten olduğunu nasıl anladık sorusunun cevabı da Edmund karakterini kaçırıp parti desteği için Gücün Sonu diye bir kitap göstermesinden kaynaklı bir benzetme kurduğumda Luna ile görüşmesinde Lawrence o kitabı tekrar hatırlatarak benim karakterimle görüşmek istediğini belirtti. Bu durum da tabii ki sizin ekibinizden birisinin Lawrence olduğunu ve hatta yanındaki ekibin de onunla ilişkili olduğunu anlamamızı sağladı. Anlamamız da anormal değil neticede, parti desteği vereceğimi söylemiştim karakterimle. Bu yüzden burası da normal. O yüzden parti teşkilatlanmasında olup desteklemek için gelebilirdi. Lawrence'ı bu yüzden ilişkilendiriyoruz yani kitap meselesinden dolayı. Bunu da aşağıdan teyit edebilirsiniz. Lawrence kitap meselesi diye konuyu açıyor biz de hangi partiyi destekleyeceğimizi Lawrence'ın ifadesiyle anlıyoruz: Demek ki bizim destek vereceğimiz parti Lawrence Harington'un başkan olduğu ve Vice Demokrat Partisi başkanı olduğu parti.

3-) Ronald Watson'ın ajan olduğu sonucuna hangi IC bilgiler ve deliller doğrultusunda varılmıştır?

Ronald Watson'un bu parti liderinin yanında görülmesi zaten parti içerisindeki tüm üyeleri bizim gözümüzde şüpheli hale getirmişti. Orada gördüğümüz tüm karakterler Valachi nezdinde şüphelidir. Bunun sebebi son yapılan saldırıda Lawrence Harington karakterinin ck edilmesi ve yasaklanmasıdır. Bizim Adalet ve İcra Servisi birliğini komple ck etme girişimimiz olsa zaten parti üyelerinin hepsi Little Italy kameralarından görüntülendi. Bir şekilde bulur, sistemli şekilde herkesi öldürme talimatı verebilirdik fakat böyle bir niyetimiz hiçbir zaman olmadı. Bu ekipteki üst kademe hiçbir karaktere doğrudan eylem yapılmasını da sağlıklı bulmadım. Sonuçta birlik bir amaç uğruna şehirde ve yine vigilante konsepti her anlamda sıcak bakılması düşünülen bir konsept olmamasına rağmen sunucuda bir çaba koyduğunuzdan destek görmenizi de istediğim için parti rolleriniz açısından işlerinizi engelleyip ya da baltalayacak bir karaktere hamle yapmadım.

Fakat Ronald Watson'un ajan olduğu ve CIA dediğimiz kısım tamamen kendi ikrarıdır. Kendisi söylüyor. Sizi de onun yanında görmemize rağmen size yine Lawrence ile bu kişilerle bağlantınızı sorduğumuzda bir cevap vermemeniz aslında sizi ck etmemizi gerektirdi. Bu karakterinizle her şeyi net olarak konuşmuş olsaydınız sizin karakterinizi öldürmeyecektim açık söylemek gerekirse. Siz bunu tercih ettiniz. Çünkü her şeyi metagaming aracılığıyla elde ettiğimizi düşündünüz, olabilir. Fakat rica ediyorum birbirimizi küçümsemeyelim, biz bu oyunu yeni oynamıyoruz.

Gördüğünüz gibi Ronald Watson: Görevin neydi sorusuna bir kısmı CIA bir kısmı sahada şeklinde oldu.

4-) Birlik üyelerinin suçla ilişkilendirilmesi ve sonrasında gerçekleştirilen CK süreci hangi mantıklı ve kanıtlanabilir role dayanmaktadır?

5-) Karakterimin yalnızca aynı birlik içerisinde bulunması ve araç kiralaması dışında, suikast ile doğrudan bağlantısını gösteren kanıtların paylaşılmasını talep ediyorum.

JEFF BLAZE KARAKTERİ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

Hemen açıklayayım. Valachi birliği biliyorsunuz sunucuda yeraltı düzenini belirleyen bir sistem birliğidir. Bir süredir sokağımıza yapılan saldırıların dozajı artmıştı. Nicky ve Lawrence karakterleri Luna Bella'ya bir kez daha saldırı yaptılar. Açıkçası biz hala rolsel anlamda bu saldırıların sebebini öğrenemedik. Bu yüzden senin karakterine saldırıyı kim ve neden yaptı gibi sorular yönelttik. Çünkü zaten Valachi bu birliğin siyasi parti kolunu desteklemeyi planlıyordu, bunun karşılığında iyi niyete karşı karakterler saldırıya uğradı. Daha sonrasında Austin Hughes karakterinin yine kayıtlarımızda görülmesi, birliğimiz içerisinde George karakterine sokak ortasında bağırması ve onu dövmesi, benim de birlik içerisindeki karar alıcılarından birisi olarak Valachi adına refleks göstermemi doğurdu. O yüzden bu birliğe veya dönen olaylara karşı bir hamle yapmak istedim. Jeff karakteri burada elbette ki çok önemli bir karakter değildir. Olayların içindedir, araç kiralama dakikalarının içerisine düşmüştür. Fakat sizin karakterinizi sorguladığımda bana sistemi doğrudan anlatmadınız. Birçok yapının içerisindeydi karakteriniz. Hatta ooc olarak bunu bildiğinize dair kanıtlarım dahi var ama, çok fazla sansasyonel şey yaratma niyetim yok. Ben tamamen rolsel olan kısmıyla ilgileniyorum. Gerekli fear rpnin de gösterildiğini düşünmüyorum, sizi yakaladığımızda hatta maskeli içeri girmemde direkt adımla hitap etmeye başladınız. Merak etmeyin ben onun için size şikayet açmayacağım, ne olursa olsun maskeyi karşınızda takmadığım müddetçe sonradan gördüğünüz bir karakteri tanımıyor rolü yapmak zorundasınız. Maske sizin karşınızda takılmadı ve bu da benim karakterimi yine anonim yapar. Ama bu role de uymadınız siz, fakat sorun değil dediğim gibi şikayet de açmayacağım.

Peki Jeff öldü, niye öldü, çünkü Jeff her şeyi anlatmadı. Bilgileri eksik anlattı, dalga geçmeye devam etti. Bu işin arkasındaki isimleri, detayları, süreci daha kapsamlı şekilde aktarsaydınız ck olmama ihtimalinizde vardı. Amacımız Jeff gibi bir garaj yöneten karakteri devredışı bırakmak değil zaten, fakat hem birlik içerisindeki doğrudan illegallikle ilişki kurmuş, bilgilere sahip hem de bunları yalan söyleyerek konuşmanız karakterinize son vermemize neden oldu. Bu durum da Valachi birliğine yapılan sistemli saldırılara karşı bir cevaptır. Doğrudan hamle yapılmasının nedeni ise Vice Demokrat Başkanı olarak canlandırılan Lawrence Harington'un 2 kişi Valachi hoodunda durduk yere Luna'ya ateş etmesi ve bunun sonucunda şikayet adminler tarafından karakterlerinin öldürülerek bitirilmesidir. Sokağımızda öldürülen bir karakterin ise Lawrence karakteri olduğu için doğrudan bizim de yine bu birliğe yanıt verme ihtiyacımızı doğurdu. Artık Valachi'ye saldıran ekibin bu servis ekibi tarafından organize edildiği IC olarak biliniyor. Eğer bu şekilde sebepsiz saldırılar devam ederse daha ağır rolsel yaptırımlar da alınabileceğinin farkında olunması adına bunları yazıyorum.

Şunu da söyleyeyim, her rolün akabinde bunlar OOC olarak öğrenilmesi için sürekli şikayet edilmeye devam edilirse hiçbir şekilde birliğinize destek atılmayacağının da farkına varın. Yani en azından ben bunu yapmayacağım. Diğer yöneticilerimiz, oyuncularımızla ilgili durumu bilmem. Ben rol yapan, saygılı olan tüm oyuncuların yanındayım. Fakat ben açıkçası ooc şikayet sebebiyle edinilen bilgilerin IC'ye yansıtılması kısmında bir artış fark ettiğim an desteğimi net şekilde çekeceğim. Zaman ayırıyoruz, roller açılsın diye bazı şeyler konusunda sürekli üslupsuz ve ooc darlamalara maruz bırakılıyoruz. 2026 yılında artık bunları hak ettiğimi şahsen düşünmüyorum. Bu birliği en çok destekleyen ve bunun için rolsel çaba sarf eden Valachi karakteri benim karakterimdir yüksek ihtimalle. Ne parti açmanızı Roma desteklemesi mantıklı, ne değil. Karakterim mahkemelik oldu ve tehdit altına girdi. Niye desteklesin bu birliği? Tamamen illegal düzene uysun diye bir kılıf buldum ve o çerçevede destekledim, ki güzel yapılsa yine sunucu senaryomuzda renkli roller çıkmasına neden olabilecek bir roldü. Ama yanıt ne oldu? Durduk yere hood basılması, birilerinin vurulması. Kusura bakmayın ama bizde bu birlikte süs karakterleri değiliz, kadın olabilirim ama illegal rolü belki en az 10 senedir yapıyorum, sert ve net yanıtları gerektiğinde vermekten tereddüt etmem.

Genel anlamda ılımlı bir karakter canlandırıyorum, bu birlikte bulunmam birilerini CK etmek, ezmek üzerine hiçbir zaman olmadı. Aksine hep ticareti açmak, rol alanlarını zenginleştirmek istedim. Fakat sistemli yapılan bir saldırıya bir yanıt verilmesi gerekiyordu ve bu yanıtta sizin karakteriniz yandı. Yeterince açık olsaydınız elbette istemezdik, hatta ck etmeyecektim, ama olan oldu.

Son olarak buraya Lawrence Harington karakterlerinin yönetim tarafından öldürülme kararının şikayet üzerinden verildiği ve bu kapsamda bu birliğin, servisin ya da ilişkili üyelerin bir şekilde artık Valachi'ye saldırdığını rolde biliyor olduğumuzun varsayılması gerektiğini anlamanız adına şikayeti bırakıyorum: Birlik lideri ayrılan karakteri kendileriyle ilişkilendirmeyerek sağlıklı bir karar vermiştir. Fakat bu yapılan roller ve alınan kararların sonucunda doğan rolsel duruma göre belirleneceği için Lawrence Harington'un açık bir şekilde Valachi'ye saldırı düzenlediğini rolsel anlamda Valachi birliğinin ve Adalet ve İcra Servisi içerisinde partiyle bağlantılı olan karakterlerinin, yapının ve birliğin artık bilerek rol yapması gerekmektedir.

Bu da aşağıdaki şikayet üzerinden teyitlenir(Lawrence Harington karakteri burada öldürülüyor.): https://samp.vice-rp.com/forum/index.php?topic=188501.msg1496116#msg1496116

Açıklamalarım bu kadardır. İyi forumlar, iyi eğlenceler dilerim.

« Son Düzenleme: 31.05.2026 19:56 Elif »

#2 - 31.05.2026 20:15
Öncelikle yapılan açıklamaların tamamını dikkatlice okudum. Ancak yapılan savunmalar incelendiğinde Jeff Blaze karakterinin CK edilmesini haklı çıkaracak somut ve doğrudan bir IC delilin ortaya konulamadığını düşünüyorum.

İlk açıklamada Jeff Blaze'in Adriano Castello suikastıyla ilişkilendirildiği belirtiliyor. Ancak verilen gerekçelere bakıldığında karakterimin suikastı gerçekleştirdiğini, planladığını veya doğrudan desteklediğini gösteren herhangi bir somut kanıt sunulmuyor.

Araç kiralama kayıtlarından bahsediliyor. Ancak aynı gün ve aynı saatlerde araç kiralamış olmak bir karakteri otomatik olarak suikast ekibinin üyesi yapmaz. Hatta açıklamanın içerisinde Lawrence Harington ve Christopher Ressler karakterlerinin baş şüpheli olarak değerlendirildiği belirtilirken, Jeff Blaze hakkında herhangi bir doğrudan delil sunulmuyor.

Roma Rosiella ile yapılan görüşmede karakterimin olayla ilgisinin olmadığını söylemesi "yalan söylemek" olarak değerlendirilmiş. Ancak bir karakterin birlik bağlantılarını, tanıdığı insanları veya ilişkilerini paylaşmak zorunda olmaması rol dahilinde son derece doğal bir durumdur. Bir karakterin bilgi saklaması veya konuşmaması suç ikrarı anlamına gelmez.

Ayrıca ikinci soruya verilen cevapta da Jeff Blaze'i suçlayan doğrudan bir kanıt bulunmamaktadır. Anlatılanların tamamı Lawrence Harington, Christopher Ressler ve diğer kişiler üzerinden yapılan çıkarımlardır. Hatta açıklama içerisinde birkaç kez "sizinle ilişkilendirdiğimiz bir şey yok" ifadesi kullanılmaktadır. Bu durum bile CK uygulanırken karakterim hakkında kesin ve yeterli bilgi bulunmadığını göstermektedir.

Bunun yanında yapılan son açıklama ilk savunmayla çelişmektedir. İlk açıklamalarda Jeff Blaze'in suikast soruşturması kapsamında değerlendirildiği belirtilirken, son açıklamada ise karakterimin öldürülme sebebinin olayları eksik anlatması ve istenilen bilgileri vermemesi olduğu açıkça ifade edilmektedir.

Özellikle;

"Jeff öldü çünkü Jeff her şeyi anlatmadı."

"Bilgileri eksik anlattı."

"Yeterince açık olsaydınız elbette istemezdik, hatta CK etmeyecektim."

ifadeleri kullanılmıştır.

Bu ifadelerden açıkça anlaşılmaktadır ki CK kararı suikasta katıldığı kanıtlanan bir karaktere değil, sorgu sırasında yeterince bilgi vermediği düşünülen bir karaktere uygulanmıştır.

Bir karakterin susması, bilgi paylaşmaması veya kendi çıkarlarını koruması CK gerekçesi değildir. Aksi durumda herhangi bir illegal yapılanma tarafından sorgulanan her karakter, yeterince tatmin edici cevap vermediği gerekçesiyle öldürülebilir hale gelir.

Yine son açıklamada;

"Jeff karakteri burada elbette ki çok önemli bir karakter değildir."

"Olayların içindedir, araç kiralama dakikalarının içerisine düşmüştür."

ifadeleri kullanılmaktadır.

Bu ifadeler de karakterimin suikastın merkezinde olmadığını, yalnızca aynı gün araç kiralayan kişiler arasında bulunduğunu göstermektedir.

Daha da önemlisi açıklama içerisinde;

"Bu yanıtta sizin karakteriniz yandı."

şeklinde bir ifade yer almaktadır.

Bu ifade, karakterimin bireysel eylemlerinden dolayı değil, birlikler arasında yaşanan olaylara karşı bir karşılık verilmesi amacıyla CK edildiği izlenimini oluşturmaktadır. Oysa CK gibi geri dönüşü olmayan roller bireysel sorumluluk ve somut deliller üzerine kurulmalıdır. Başka karakterlerin eylemleri veya birlikler arası çatışmalar gerekçe gösterilerek uygulanmamalıdır.

Ayrıca savunma boyunca sürekli olarak "şüpheliydi", "yüksek ihtimal", "ilişkilendirdik", "düşündük", "anladık" gibi ifadeler kullanılmaktadır. Bunların tamamı varsayımdır. CK gibi ağır sonuçları olan bir rolün varsayımlar üzerine değil, açık ve net IC deliller üzerine kurulması gerekir.

Ayrıca belirtmek isterim ki, 2 yıldır sunucunun en aktif illegal karakterlerinden birini canlandırıyor olmanız veya gerektiğinde masa yöneten bir karakter oynuyor olmanız, varsayımlar üzerine CK uygulanmasını haklı çıkaran bir durum değildir. Bir oyuncunun veya karakterin tecrübesi, yapılan rolün doğruluğunu destekleyebilir ancak somut delil bulunmayan bir CK kararını meşrulaştırmaz.

Verdiğiniz örnekte, o gün ve o saat aralığında yalnızca bizim ekibimiz değil, yaklaşık 10'dan fazla beyaz Premier aracı kiralanmıştır. Eğer gerçekten araç kiralama kayıtları üzerinden şüphe oluşturulduysa ve herkese eşit derecede şüpheyle yaklaşıldıysa, bizim birlik dışımızda aynı zaman diliminde beyaz Premier kiralayan diğer kişileri de benim çağrıldığım gibi IC görüşmeye çağırıp sorguladınız mı? Onlarla da aynı kapsamda görüşmeler yapıldı mı? Yoksa şüphe yalnızca bizim birlik üzerimize mi yoğunlaştırıldı?

Çünkü mevcut açıklamalara baktığımda, araç kiralama kaydının tek başına bir delil olarak değerlendirildiği ancak bu durumun diğer kişiler için aynı şekilde uygulanıp uygulanmadığının belirtilmediğini görüyorum. Eğer aynı koşullardaki diğer karakterler sorgulanmadıysa, burada objektif bir soruşturma değil, belirli kişilere yöneltilmiş bir çıkarım süreci olduğu izlenimi oluşmaktadır.

Sonuç olarak yapılan iki açıklama birlikte değerlendirildiğinde Jeff Blaze'in Adriano Castello suikastına katıldığını, organize ettiğini veya doğrudan desteklediğini gösteren somut bir IC delil sunulamamıştır. Sunulan gerekçeler; aynı birlik içerisinde bulunmak, aynı zaman diliminde araç kiralamak, bazı kişileri tanımak, şüpheli görülmek veya sorgu sırasında istenilen bilgileri vermemek üzerine kuruludur.

Bu nedenle Jeff Blaze karakterine uygulanan CK işleminin somut deliller yerine varsayımlar ve ilişkilendirmeler üzerinden gerçekleştirildiği kanaatindeyim.

#3 - 31.05.2026 20:23
Öncelikle iyi forumlar.

Olaylar içerisinde adım geçtiği ve karakterim hakkında çeşitli çıkarımlarda bulunulduğu için Ronald Watson adına kısa bir açıklama yapmak istiyorum.
Paylaşılan rol kayıtlarında da görüleceği üzere Rustin Schwarz ile aramızda geçen konuşma tamamen geçmiş hayat hikâyeleri ve karakter geçmişleri üzerine kuruludur. Karakterim Ronald Watson, geçmişte Amerikan Ordusu'nda görev yaptığını ve hayatının belirli bir döneminde CIA bünyesinde çalıştığını ifade etmektedir. Ancak burada bahsedilen husus geçmişte yapılmış görevler ve karakter geçmişidir.
Paylaşılan ekran görüntüsünde de açıkça görüldüğü üzere Ronald Watson'ın kullandığı ifade "Bir kısmı CIA'de bir kısmı sahada." şeklindedir. Bu ifade aktif olarak CIA adına görev yaptığına, hâlen bir istihbarat personeli olduğuna veya devlet adına operasyon yürüttüğüne dair bir beyan değildir. Karakter geçmişinde bulunduğu kurumları ve daha önceki görevlerini anlatmaktadır.
Kaldı ki konuşmanın devamında Ronald Watson'ın işletmeleriyle ilgilendiğini, emekli olduğunu belirtmektedir. Bu durum da karakterin aktif görevde olmadığını desteklemektedir.
Bu nedenle yalnızca karakter geçmişine ilişkin yapılan bir sohbetten yola çıkılarak Ronald Watson'ın aktif CIA personeli olduğu, ajanlık yaptığı veya güncel olarak istihbarat faaliyetlerinde bulunduğu sonucuna varılması sağlıklı değildir. Rol içerisinde geçen ifadeler incelendiğinde karakterin geçmiş kariyerinden bahsettiği açıkça anlaşılmaktadır.
Dolayısıyla Ronald Watson'ın geçmişte CIA bünyesinde çalışmış olduğunu söylemesi ile günümüzde aktif CIA ajanı olduğu iddiası arasında ciddi bir fark bulunmaktadır. Mevcut rol kayıtlarında karakterimin aktif görevde olduğuna veya herhangi bir istihbarat operasyonu yürüttüğüne ilişkin somut bir beyan ya da delil bulunmamaktadır.

Bu sebeple Ronald Watson hakkında yapılan "ajan", "aktif CIA personeli" veya "devlet görevlisi olarak faaliyet yürütüyor" şeklindeki çıkarımların, paylaşılan rol kayıtlarıyla desteklenmediğini düşünüyorum.

#4 - 31.05.2026 20:37
Öncelikle iyi forumlar.

Olaylar içerisinde adım geçtiği ve karakterim hakkında çeşitli çıkarımlarda bulunulduğu için Ronald Watson adına kısa bir açıklama yapmak istiyorum.
Paylaşılan rol kayıtlarında da görüleceği üzere Rustin Schwarz ile aramızda geçen konuşma tamamen geçmiş hayat hikâyeleri ve karakter geçmişleri üzerine kuruludur. Karakterim Ronald Watson, geçmişte Amerikan Ordusu'nda görev yaptığını ve hayatının belirli bir döneminde CIA bünyesinde çalıştığını ifade etmektedir. Ancak burada bahsedilen husus geçmişte yapılmış görevler ve karakter geçmişidir.
Paylaşılan ekran görüntüsünde de açıkça görüldüğü üzere Ronald Watson'ın kullandığı ifade "Bir kısmı CIA'de bir kısmı sahada." şeklindedir. Bu ifade aktif olarak CIA adına görev yaptığına, hâlen bir istihbarat personeli olduğuna veya devlet adına operasyon yürüttüğüne dair bir beyan değildir. Karakter geçmişinde bulunduğu kurumları ve daha önceki görevlerini anlatmaktadır.
Kaldı ki konuşmanın devamında Ronald Watson'ın işletmeleriyle ilgilendiğini, emekli olduğunu belirtmektedir. Bu durum da karakterin aktif görevde olmadığını desteklemektedir.
Bu nedenle yalnızca karakter geçmişine ilişkin yapılan bir sohbetten yola çıkılarak Ronald Watson'ın aktif CIA personeli olduğu, ajanlık yaptığı veya güncel olarak istihbarat faaliyetlerinde bulunduğu sonucuna varılması sağlıklı değildir. Rol içerisinde geçen ifadeler incelendiğinde karakterin geçmiş kariyerinden bahsettiği açıkça anlaşılmaktadır.
Dolayısıyla Ronald Watson'ın geçmişte CIA bünyesinde çalışmış olduğunu söylemesi ile günümüzde aktif CIA ajanı olduğu iddiası arasında ciddi bir fark bulunmaktadır. Mevcut rol kayıtlarında karakterimin aktif görevde olduğuna veya herhangi bir istihbarat operasyonu yürüttüğüne ilişkin somut bir beyan ya da delil bulunmamaktadır.

Bu sebeple Ronald Watson hakkında yapılan "ajan", "aktif CIA personeli" veya "devlet görevlisi olarak faaliyet yürütüyor" şeklindeki çıkarımların, paylaşılan rol kayıtlarıyla desteklenmediğini düşünüyorum.

Zaten şu an CIA eskiden değil gibi bir şey söylemiyorum. Öyle bir bilgi geliyor ve onun üzerine CIA ile bağlantısını soruyorum rolde. Kendi ikrar ettiğiniz bir durum yani. Durduk yere kafamızdan CIA fikri çıkmadı. Siz söylediğiniz için rolde Ronald Watson kimdir, CIA misiniz gibi bir soru soruluyor. O CIA kelimesinin nereden çıktığını anlatan bir şey. Metagaming olmadığını delillendiriyor yani. Madem CIAsiniz her yerde anlatmayın o zaman, veya öyleydiniz de. Zorla anlattırmadı kimse size bu rolü.

Öncelikle yapılan açıklamaların tamamını dikkatlice okudum. Ancak yapılan savunmalar incelendiğinde Jeff Blaze karakterinin CK edilmesini haklı çıkaracak somut ve doğrudan bir IC delilin ortaya konulamadığını düşünüyorum.

İlk açıklamada Jeff Blaze'in Adriano Castello suikastıyla ilişkilendirildiği belirtiliyor. Ancak verilen gerekçelere bakıldığında karakterimin suikastı gerçekleştirdiğini, planladığını veya doğrudan desteklediğini gösteren herhangi bir somut kanıt sunulmuyor.

Araç kiralama kayıtlarından bahsediliyor. Ancak aynı gün ve aynı saatlerde araç kiralamış olmak bir karakteri otomatik olarak suikast ekibinin üyesi yapmaz. Hatta açıklamanın içerisinde Lawrence Harington ve Christopher Ressler karakterlerinin baş şüpheli olarak değerlendirildiği belirtilirken, Jeff Blaze hakkında herhangi bir doğrudan delil sunulmuyor.

Roma Rosiella ile yapılan görüşmede karakterimin olayla ilgisinin olmadığını söylemesi "yalan söylemek" olarak değerlendirilmiş. Ancak bir karakterin birlik bağlantılarını, tanıdığı insanları veya ilişkilerini paylaşmak zorunda olmaması rol dahilinde son derece doğal bir durumdur. Bir karakterin bilgi saklaması veya konuşmaması suç ikrarı anlamına gelmez.

Ayrıca ikinci soruya verilen cevapta da Jeff Blaze'i suçlayan doğrudan bir kanıt bulunmamaktadır. Anlatılanların tamamı Lawrence Harington, Christopher Ressler ve diğer kişiler üzerinden yapılan çıkarımlardır. Hatta açıklama içerisinde birkaç kez "sizinle ilişkilendirdiğimiz bir şey yok" ifadesi kullanılmaktadır. Bu durum bile CK uygulanırken karakterim hakkında kesin ve yeterli bilgi bulunmadığını göstermektedir.

Bunun yanında yapılan son açıklama ilk savunmayla çelişmektedir. İlk açıklamalarda Jeff Blaze'in suikast soruşturması kapsamında değerlendirildiği belirtilirken, son açıklamada ise karakterimin öldürülme sebebinin olayları eksik anlatması ve istenilen bilgileri vermemesi olduğu açıkça ifade edilmektedir.

Özellikle;

"Jeff öldü çünkü Jeff her şeyi anlatmadı."

"Bilgileri eksik anlattı."

"Yeterince açık olsaydınız elbette istemezdik, hatta CK etmeyecektim."

ifadeleri kullanılmıştır.

Bu ifadelerden açıkça anlaşılmaktadır ki CK kararı suikasta katıldığı kanıtlanan bir karaktere değil, sorgu sırasında yeterince bilgi vermediği düşünülen bir karaktere uygulanmıştır.

Bir karakterin susması, bilgi paylaşmaması veya kendi çıkarlarını koruması CK gerekçesi değildir. Aksi durumda herhangi bir illegal yapılanma tarafından sorgulanan her karakter, yeterince tatmin edici cevap vermediği gerekçesiyle öldürülebilir hale gelir.

Yine son açıklamada;

"Jeff karakteri burada elbette ki çok önemli bir karakter değildir."

"Olayların içindedir, araç kiralama dakikalarının içerisine düşmüştür."

ifadeleri kullanılmaktadır.

Bu ifadeler de karakterimin suikastın merkezinde olmadığını, yalnızca aynı gün araç kiralayan kişiler arasında bulunduğunu göstermektedir.

Daha da önemlisi açıklama içerisinde;

"Bu yanıtta sizin karakteriniz yandı."

şeklinde bir ifade yer almaktadır.

Bu ifade, karakterimin bireysel eylemlerinden dolayı değil, birlikler arasında yaşanan olaylara karşı bir karşılık verilmesi amacıyla CK edildiği izlenimini oluşturmaktadır. Oysa CK gibi geri dönüşü olmayan roller bireysel sorumluluk ve somut deliller üzerine kurulmalıdır. Başka karakterlerin eylemleri veya birlikler arası çatışmalar gerekçe gösterilerek uygulanmamalıdır.

Ayrıca savunma boyunca sürekli olarak "şüpheliydi", "yüksek ihtimal", "ilişkilendirdik", "düşündük", "anladık" gibi ifadeler kullanılmaktadır. Bunların tamamı varsayımdır. CK gibi ağır sonuçları olan bir rolün varsayımlar üzerine değil, açık ve net IC deliller üzerine kurulması gerekir.

Ayrıca belirtmek isterim ki, 2 yıldır sunucunun en aktif illegal karakterlerinden birini canlandırıyor olmanız veya gerektiğinde masa yöneten bir karakter oynuyor olmanız, varsayımlar üzerine CK uygulanmasını haklı çıkaran bir durum değildir. Bir oyuncunun veya karakterin tecrübesi, yapılan rolün doğruluğunu destekleyebilir ancak somut delil bulunmayan bir CK kararını meşrulaştırmaz.

Verdiğiniz örnekte, o gün ve o saat aralığında yalnızca bizim ekibimiz değil, yaklaşık 10'dan fazla beyaz Premier aracı kiralanmıştır. Eğer gerçekten araç kiralama kayıtları üzerinden şüphe oluşturulduysa ve herkese eşit derecede şüpheyle yaklaşıldıysa, bizim birlik dışımızda aynı zaman diliminde beyaz Premier kiralayan diğer kişileri de benim çağrıldığım gibi IC görüşmeye çağırıp sorguladınız mı? Onlarla da aynı kapsamda görüşmeler yapıldı mı? Yoksa şüphe yalnızca bizim birlik üzerimize mi yoğunlaştırıldı?

Çünkü mevcut açıklamalara baktığımda, araç kiralama kaydının tek başına bir delil olarak değerlendirildiği ancak bu durumun diğer kişiler için aynı şekilde uygulanıp uygulanmadığının belirtilmediğini görüyorum. Eğer aynı koşullardaki diğer karakterler sorgulanmadıysa, burada objektif bir soruşturma değil, belirli kişilere yöneltilmiş bir çıkarım süreci olduğu izlenimi oluşmaktadır.

Sonuç olarak yapılan iki açıklama birlikte değerlendirildiğinde Jeff Blaze'in Adriano Castello suikastına katıldığını, organize ettiğini veya doğrudan desteklediğini gösteren somut bir IC delil sunulamamıştır. Sunulan gerekçeler; aynı birlik içerisinde bulunmak, aynı zaman diliminde araç kiralamak, bazı kişileri tanımak, şüpheli görülmek veya sorgu sırasında istenilen bilgileri vermemek üzerine kuruludur.

Bu nedenle Jeff Blaze karakterine uygulanan CK işleminin somut deliller yerine varsayımlar ve ilişkilendirmeler üzerinden gerçekleştirildiği kanaatindeyim.

Evet o gün yaklaşık 12 karakter kiralama yapmıştı. Sizin birlik üyeleriniz dışındaki karakterleri de sorguladık. Sizin birliğinizi en şüpheli yapan durum söylediğim gibi Adriano Castello ve Luna Bella'ya yapılan saldırıda iki tane kiralık aracın aynı anda çıkması ve sonrasında sadece bir aracın saldırının içerisinde olmasıdır. Aynı dakikada araç kiralayan iki karakter de Christopher Ressler ve Lawrence Harington'du. Belki Jeff Blaze dediğimiz adam doğrudan Christopher Ressler da olabilirdi. Maske olduğu için bu bilinmiyordu. Burada söylenilen şeyler varsayım değil aslında. İllegal rol ortamında birinin düşman olduğunu saldırdığını bazen söylemlerinden de çıkartabilirsiniz. Zaten o rolü de şu şekilde ilişkilendirdik biraz da. Adriano Castello karakteri Edmund'u canlı bir şekilde tabuta gömdüğü için yapılan saldırıda o döneme kadar Valachi'nin tek düşmanının bu ekip tarafından olabileceği varsayımı da vardı. Ben burada varsayımdan söz ediyorum ama söz konusu varsayım dediğimiz şeylerin hepsinin rolsel gerekçeleri, delilleri de var. Burada fear rp yapmıyor dediğim kısım, tüm bilgileri açıklamıyor olmanızdı. Açıkçası ben sergilenen rolde öyle bir şey göremedim. Vurulduğunuzda yere bile düşme emotesi vermiyorsunuz, maskeli karaktere ismiyle hitap ediyorsunuz.

Ayrıca statü olarak Valachi birliği onaylı birlik statüsündedir. Çok daha basit sebeplerle birçok 3.aşama birlik üyesine CK izinleri dahi veriliyor, böyle konularda gerçekten aşırı fear rp yapılması gerekiyor. Bunun altının doldurulmadığını düşünüyorum. Çok basitçe edinilen bilgiler var ortada ve buna rağmen bir şey söylemiyorsunuz, kimse bir şey bilmiyor gibi rol yapılıyor. Böyle bir şey olamaz yani. CK düşüncesine girmeyeceğimi düşündüğüm kısım zaten dediğim gibi her şeyi açık açık anlatmış olsaydınız karakteriniz yüksek ihtimalle yaşar olurdu. Bu da eşittir yeterince fear rp yapılması demek. Madem konuşmamayı göze alıyor, o halde bunu da alır. Zaten Jeff karakterinin bu ekibin bir parçası olduğu, açıkça yalan söylediği, kaçtığı ortada.

Diğer karakterlere bir hamle yapılmaması da hala siyasi parti temsiliyetinde bir samimiyet söz konusu ise birliklerin bu konuda bir cevap almasıydı. Burada Valachi birliğinin diğer birliklerden çok farklı bir statüsünün olduğunu ve daha titizlikle rollere girilmesi gerektiğinin de altını çiziyorum o yüzden.

#5 - 31.05.2026 21:13
Yaptığım açıklamanın amacı CIA kelimesinin rolde neden geçtiğini sorgulamak veya metagaming yapıldığını iddia etmek değildi. Zaten Ronald Watson karakterinin geçmişinde CIA geçmişi olduğu rol kayıtlarında açıkça yer almaktadır. Buna herhangi bir itirazım yok.

İtiraz ettiğim nokta ise CIA geçmişi bulunan bir karakter ile aktif olarak CIA adına görev yapan bir karakter arasındaki farktır.

Ben hiçbir yerde "CIA kelimesini nereden çıkardınız?" demedim. Aksine, CIA ifadesinin karakterimin kendi anlatımlarından geldiğini zaten kabul ediyorum. Ancak paylaşılan konuşmada Ronald Watson'ın geçmiş kariyerinden bahsetmesi, karakterin günümüzde aktif ajan olduğu sonucunu doğurmaz.

Zaten benim savunmamın temel noktası da buydu. Ronald Watson'ın geçmişte CIA bünyesinde çalışmış olması ile şu an CIA adına faaliyet yürüttüğü iddiası aynı şey değildir.

Kaldı ki ekran görüntüsünde konuşmanın devamında karakterimin emekli olduğunu, işletmeleriyle ilgilendiğini ve artık farklı bir hayat sürdüğünü anlattığı da görülmektedir. Eğer konuşmanın tamamı değerlendirilecekse yalnızca "CIA" kelimesinin geçtiği bölümün değil, devamındaki kısımların da dikkate alınması gerekir.

Ayrıca "Madem CIA'siniz her yerde anlatmayın o zaman." ifadesi de tam olarak anlatmaya çalıştığım noktayı desteklemektedir. Çünkü Ronald Watson karakteri hiçbir zaman "Ben şu an CIA ajanıyım." şeklinde bir beyanda bulunmamıştır. Karakter geçmişinden bahsetmiştir. Bir karakterin geçmiş mesleklerini veya daha önce görev aldığı kurumları anlatması son derece doğal bir rol akışıdır.

Dolayısıyla burada tartışılan konu CIA bilgisinin nasıl öğrenildiği değil, bu bilginin nasıl yorumlandığıdır. Rol kayıtlarında karakterimin geçmişte CIA bünyesinde çalıştığı anlaşılabilir. Ancak mevcut kayıtlar üzerinden aktif CIA personeli olduğu, ajanlık yaptığı veya güncel istihbarat faaliyetlerinde bulunduğu sonucuna varılması hâlâ somut şekilde desteklenmemektedir.

Benim itirazım da tam olarak bu noktadadır.

Ayrıca açıklama içerisinde geçen "Düşük IQ gibi saçma sapan şeyler söyleyerek kimse benden bir bilgi alamaz." ifadesine de kısaca değinmek istiyorum.

Bu konuya daha fazla girmek istemiyorum ancak söz konusu ifadenin, geçmişte yaşanan ve yönetim tarafından değerlendirilmiş bazı olaylara bir gönderme niteliğinde olduğu açıktır. Sonuçta böyle bir cezayı geçmişte ben almadım, rolümüzlede hiç bir alakası bulunmamaktadır. Buna rağmen ben konuyu kişiselleştirmeyi veya tartışmayı farklı noktalara çekmeyi doğru bulmuyorum.

#6 - 31.05.2026 21:15
Yanıtınızdan anladığım kadarıyla hâlâ Jeff Blaze karakteri hakkında ortaya koyulan temel gerekçe somut deliller değil, çeşitli olayların bir araya getirilmesiyle oluşturulan çıkarımlar ve şüphelerdir.

Siz de açıklamanızda yaklaşık 12 kişinin araç kiraladığını ve diğer kişilerin de sorgulandığını belirtiyorsunuz. Ancak devamında Jeff Blaze'in neden hedef haline geldiğini açıklarken yine "belki Jeff Blaze dediğimiz adam doğrudan Christopher Ressler da olabilirdi" ifadesini kullanıyorsunuz. Buradaki temel sorun tam olarak budur. "Olabilirdi", "olabilir", "yüksek ihtimal", "şüpheliydi" gibi ifadeler bir karakterin CK edilmesini gerektirecek kesinlikte bilgiler değildir.

Jeff Blaze'in Christopher Ressler olabileceği düşünülmüş olabilir. Ancak bir karakterin başka bir karakter olabileceği ihtimali üzerinden CK uygulanması doğru bir yaklaşım değildir. Özellikle de daha sonra karakterimin kim olduğu, hangi karakter olduğu ve suikastta doğrudan yer aldığına dair net bir delil ortaya konulamamışken.

Ayrıca "her şeyi anlatsaydı yaşayacaktı" argümanı da aslında CK'nin temel gerekçesinin suikast değil, sorgu sırasında alınamayan bilgiler olduğunu göstermektedir. Eğer karakterin yaşayıp yaşamaması doğrudan suikasta katılımına göre değil de sorguda vereceği cevaplara göre değişiyorsa, burada cezalandırılan şey suikasta katılım değil karakterin susmayı tercih etmesidir.

Bir diğer konu ise maskeli karaktere ismimle hitap ettiğim yönündeki iddiadır. Ravenite içerisinde otururken karakteriniz ilk olarak içeri maskesiz şekilde geliyor. Daha sonra CK rolüne doğru geçildiği sırada maskenizi takıyorsunuz. Üzerinizdeki kıyafet aynı, bulunduğumuz ortam aynı ve aradan geçen süre yaklaşık 30 saniye. Böyle bir durumda karakterimin sizi tamamen unutmuş gibi davranması veya daha birkaç saniye önce gördüğü kişiyi tanımaması beklenemez. Maske, daha önce hiç görülmemiş veya kimliği bilinmeyen kişiler için anonimlik sağlayabilir. Ancak gözümün önünde maskesiz şekilde bulunan bir karakterin kısa süre sonra aynı kıyafetlerle maske takması halinde onu tanımam son derece doğal ve mantıklıdır. Bu durumun role aykırı veya Fear RP eksikliği olarak değerlendirilmesini doğru bulmuyorum.

Birlik statüsü konusuna da değinmek istiyorum. Valachi'nin onaylı birlik olması veya özel statüde bulunması, yapılan her CK kararının otomatik olarak doğru olduğu anlamına gelmez. Birliğin statüsü ne olursa olsun, uygulanan CK'nin dayandığı IC gerekçelerin sağlam, tutarlı ve somut olması gerekir. Burada tartışılan konu Valachi'nin gücü veya statüsü değil, Jeff Blaze'in neden öldürüldüğüdür.

*Jeff Blaze suikastı gerçekleştiren kişi olarak tespit edilmemiştir.

*Jeff Blaze'in suikastta aktif rol aldığına dair doğrudan bir delil sunulmamıştır.

*Jeff Blaze'in araç kiralayan kişilerden biri olduğu belirtilmiştir.

*Jeff Blaze'in bazı kişileri tanıdığı düşünülmüştür.

*Jeff Blaze'in sorguda yeterince bilgi vermediği ifade edilmiştir.

*Jeff Blaze'in yaşayıp yaşamayacağının vereceği cevaplara bağlı olduğu belirtilmiştir.

Ancak bunların hiçbiri tek başına karakterimin suikastın faili olduğunu veya CK uygulanacak seviyede doğrudan sorumluluğu bulunduğunu göstermemektedir.

Bu nedenle görüşüm değişmemektedir. Yapılan açıklamalar Jeff Blaze'in suikastla doğrudan bağlantısını kanıtlamaktan ziyade, karakterimin şüpheli görüldüğünü ve sorgu sırasında istenilen bilgileri paylaşmadığını ortaya koymaktadır. CK gibi geri dönüşü olmayan bir rol için bunun yeterli bir gerekçe olmadığını düşünüyorum.

#7 - 31.05.2026 21:23
Yaptığım açıklamanın amacı CIA kelimesinin rolde neden geçtiğini sorgulamak veya metagaming yapıldığını iddia etmek değildi. Zaten Ronald Watson karakterinin geçmişinde CIA geçmişi olduğu rol kayıtlarında açıkça yer almaktadır. Buna herhangi bir itirazım yok.

İtiraz ettiğim nokta ise CIA geçmişi bulunan bir karakter ile aktif olarak CIA adına görev yapan bir karakter arasındaki farktır.

Ben hiçbir yerde "CIA kelimesini nereden çıkardınız?" demedim. Aksine, CIA ifadesinin karakterimin kendi anlatımlarından geldiğini zaten kabul ediyorum. Ancak paylaşılan konuşmada Ronald Watson'ın geçmiş kariyerinden bahsetmesi, karakterin günümüzde aktif ajan olduğu sonucunu doğurmaz.

Zaten benim savunmamın temel noktası da buydu. Ronald Watson'ın geçmişte CIA bünyesinde çalışmış olması ile şu an CIA adına faaliyet yürüttüğü iddiası aynı şey değildir.

Kaldı ki ekran görüntüsünde konuşmanın devamında karakterimin emekli olduğunu, işletmeleriyle ilgilendiğini ve artık farklı bir hayat sürdüğünü anlattığı da görülmektedir. Eğer konuşmanın tamamı değerlendirilecekse yalnızca "CIA" kelimesinin geçtiği bölümün değil, devamındaki kısımların da dikkate alınması gerekir.

Ayrıca "Madem CIA'siniz her yerde anlatmayın o zaman." ifadesi de tam olarak anlatmaya çalıştığım noktayı desteklemektedir. Çünkü Ronald Watson karakteri hiçbir zaman "Ben şu an CIA ajanıyım." şeklinde bir beyanda bulunmamıştır. Karakter geçmişinden bahsetmiştir. Bir karakterin geçmiş mesleklerini veya daha önce görev aldığı kurumları anlatması son derece doğal bir rol akışıdır.

Dolayısıyla burada tartışılan konu CIA bilgisinin nasıl öğrenildiği değil, bu bilginin nasıl yorumlandığıdır. Rol kayıtlarında karakterimin geçmişte CIA bünyesinde çalıştığı anlaşılabilir. Ancak mevcut kayıtlar üzerinden aktif CIA personeli olduğu, ajanlık yaptığı veya güncel istihbarat faaliyetlerinde bulunduğu sonucuna varılması hâlâ somut şekilde desteklenmemektedir.

Benim itirazım da tam olarak bu noktadadır.

Ayrıca açıklama içerisinde geçen "Düşük IQ gibi saçma sapan şeyler söyleyerek kimse benden bir bilgi alamaz." ifadesine de kısaca değinmek istiyorum.

Bu konuya daha fazla girmek istemiyorum ancak söz konusu ifadenin, geçmişte yaşanan ve yönetim tarafından değerlendirilmiş bazı olaylara bir gönderme niteliğinde olduğu açıktır. Sonuçta böyle bir cezayı geçmişte ben almadım, rolümüzlede hiç bir alakası bulunmamaktadır. Buna rağmen ben konuyu kişiselleştirmeyi veya tartışmayı farklı noktalara çekmeyi doğru bulmuyorum.

Geçmişte CIA, aktif olarak yapmıyor gibi bir şeyi neden söylediğinizi inanın anlamıyorum. CIA ajanı olarak çalıştığınızı bir dönem söylemişsiniz. /do emotesinde CIA ajanı olduğuna dair söylemleri bulunmaktadır demek de zaten bir hikayeden kesilen bir parça. Bundan söz ettiğinizi simgeliyor. Roma da böyle mi, ajan mısınız diye soru soruyor zaten. Bu kadar uzun anlatmanızı gerektirecek ne var yani? Bu metagaming değil ki. CIA anlatılan hikayenin bir kısmında, hala devam edip etmediğini Roma bilemez ki. Bunu siz anlatmışsınız. Tarihsel süreci sormuyor orada kimse. Bu devam ediyor mu etmiyor mu diye soru soruyoruz zaten. CIA bilgisi de ağzınızdan çıktığı için role dökülüyor. Bilgi geliyor, ne kadarı doğru diye Jeff'i sorguluyoruz. Şu an CIA'de faaliyet yürütüyor bunu biliyoruz demiyoruz. CIA'de mi çalışıyor? Soru soruluyor orada. Emoteleri, chatleri bir daha gözden geçirin isterseniz.

#8 - 31.05.2026 21:24
O ne ala memleket o zaman tüm şüphelileri bir araya getirin toplu katliam yapın böyle tek tek uğraşmanın ne anlamı var

#9 - 31.05.2026 21:32
Yanıtınızdan anladığım kadarıyla hâlâ Jeff Blaze karakteri hakkında ortaya koyulan temel gerekçe somut deliller değil, çeşitli olayların bir araya getirilmesiyle oluşturulan çıkarımlar ve şüphelerdir.

Siz de açıklamanızda yaklaşık 12 kişinin araç kiraladığını ve diğer kişilerin de sorgulandığını belirtiyorsunuz. Ancak devamında Jeff Blaze'in neden hedef haline geldiğini açıklarken yine "belki Jeff Blaze dediğimiz adam doğrudan Christopher Ressler da olabilirdi" ifadesini kullanıyorsunuz. Buradaki temel sorun tam olarak budur. "Olabilirdi", "olabilir", "yüksek ihtimal", "şüpheliydi" gibi ifadeler bir karakterin CK edilmesini gerektirecek kesinlikte bilgiler değildir.

Jeff Blaze'in Christopher Ressler olabileceği düşünülmüş olabilir. Ancak bir karakterin başka bir karakter olabileceği ihtimali üzerinden CK uygulanması doğru bir yaklaşım değildir. Özellikle de daha sonra karakterimin kim olduğu, hangi karakter olduğu ve suikastta doğrudan yer aldığına dair net bir delil ortaya konulamamışken.

Ayrıca "her şeyi anlatsaydı yaşayacaktı" argümanı da aslında CK'nin temel gerekçesinin suikast değil, sorgu sırasında alınamayan bilgiler olduğunu göstermektedir. Eğer karakterin yaşayıp yaşamaması doğrudan suikasta katılımına göre değil de sorguda vereceği cevaplara göre değişiyorsa, burada cezalandırılan şey suikasta katılım değil karakterin susmayı tercih etmesidir.

Bir diğer konu ise maskeli karaktere ismimle hitap ettiğim yönündeki iddiadır. Ravenite içerisinde otururken karakteriniz ilk olarak içeri maskesiz şekilde geliyor. Daha sonra CK rolüne doğru geçildiği sırada maskenizi takıyorsunuz. Üzerinizdeki kıyafet aynı, bulunduğumuz ortam aynı ve aradan geçen süre yaklaşık 30 saniye. Böyle bir durumda karakterimin sizi tamamen unutmuş gibi davranması veya daha birkaç saniye önce gördüğü kişiyi tanımaması beklenemez. Maske, daha önce hiç görülmemiş veya kimliği bilinmeyen kişiler için anonimlik sağlayabilir. Ancak gözümün önünde maskesiz şekilde bulunan bir karakterin kısa süre sonra aynı kıyafetlerle maske takması halinde onu tanımam son derece doğal ve mantıklıdır. Bu durumun role aykırı veya Fear RP eksikliği olarak değerlendirilmesini doğru bulmuyorum.

Birlik statüsü konusuna da değinmek istiyorum. Valachi'nin onaylı birlik olması veya özel statüde bulunması, yapılan her CK kararının otomatik olarak doğru olduğu anlamına gelmez. Birliğin statüsü ne olursa olsun, uygulanan CK'nin dayandığı IC gerekçelerin sağlam, tutarlı ve somut olması gerekir. Burada tartışılan konu Valachi'nin gücü veya statüsü değil, Jeff Blaze'in neden öldürüldüğüdür.

*Jeff Blaze suikastı gerçekleştiren kişi olarak tespit edilmemiştir.

*Jeff Blaze'in suikastta aktif rol aldığına dair doğrudan bir delil sunulmamıştır.

*Jeff Blaze'in araç kiralayan kişilerden biri olduğu belirtilmiştir.

*Jeff Blaze'in bazı kişileri tanıdığı düşünülmüştür.

*Jeff Blaze'in sorguda yeterince bilgi vermediği ifade edilmiştir.

*Jeff Blaze'in yaşayıp yaşamayacağının vereceği cevaplara bağlı olduğu belirtilmiştir.

Ancak bunların hiçbiri tek başına karakterimin suikastın faili olduğunu veya CK uygulanacak seviyede doğrudan sorumluluğu bulunduğunu göstermemektedir.

Bu nedenle görüşüm değişmemektedir. Yapılan açıklamalar Jeff Blaze'in suikastla doğrudan bağlantısını kanıtlamaktan ziyade, karakterimin şüpheli görüldüğünü ve sorgu sırasında istenilen bilgileri paylaşmadığını ortaya koymaktadır. CK gibi geri dönüşü olmayan bir rol için bunun yeterli bir gerekçe olmadığını düşünüyorum.

Maskeli gelen karakter anonim sayılır. 30 saniye 40 saniye fark etmiyor yani. Sizin yanınızda takarsam ancak burada role yansıtmanız doğru. Çünkü maske taktığımı görüyorsunuz, fakat sizin yanınızda takılmadı. Doğrudan bunu role döktünüz.

Jeff Blaze'in yeterince Fear RP yapmadığını şuradan da açıklayayım: Suikast zaman diliminde araç kiralayan karakterlerden birisiniz. Ayrılan iki araçtan biri sizin aracınız. Suikast sonrasında Christopher Ressler şehirden gitmiş, Lawrence ölmüş, sizin karakteriniz ve Ronald Watson açık bir şekilde teşhis edilmiş ve Valachi'ye saldırı yapıldığı için şehir ayağa kalkıyor. Buna rağmen aynı ekiple görüşmeyi sürdürüyorsunuz. Hala Valachi işletmelerine elinizi kolunuzu sallayarak geliyorsunuz. Karakteriniz gerçekten korkuyor olsa zaten bir süre ortalıkta görünmemesi gerekir. Bizim karakterlerimizde bile polis kovalamaya geldiğinde bir süre ortalıkta görünmüyoruz. Üzerinize böyle bir rolün kalacağı ihtimalini de zaten görüyorsunuz. Buna rağmen korunaklı rol alanlarını tercih etmiyorsunuz, bu yeterince karakterinize değer vermediğiniz, Fear RP yapmadığınız anlamına geliyor zaten. Madem yine ölmek istemiyorsunuz o zaman her şeyi anlatmalısınız, bu da yok ortada. Ayrıca servis, CIA şüphesi taşıyan bir ekibi öyle sorguladıktan sonra hayatta bırakmak da mantıklı değil. Seçilen konsept zaten bu rolleri sizin birliğinizde değişkenlik gösterilmesine yol açıyor biraz da. Hiçbir mafya, çete karakterine karşı böyle rollerimiz olmadı doğrudan. Bizim karakterlerimizin de temelde illegal kökenli olduğu gerçeğini unutmayın.

O ne ala memleket o zaman tüm şüphelileri bir araya getirin toplu katliam yapın böyle tek tek uğraşmanın ne anlamı var

Öyle bir şey yapılmıyor bayım. Yapılmayacağını da rolde belirtmiştim zaten. Kendiniz bile söylüyorsunuz tek tek uğraşmanın ne anlamı var diye çünkü her oyuncu, her hikaye her gidişatın rolsel temeli, dayanağı uğraşısı var. Buna uygun da karar almak durumundayız. 2 yıldır belki yaptığım iki üç ckdan birisidir yani, sanki her gün birilerini cklıyoruz :D Yapmayın Allah aşkına.
« Son Düzenleme: 31.05.2026 21:36 Elif »