Mühürlü Miras: "Nolle Prosequi"
"Adalet, her zaman mahkeme salonlarında dağıtılmaz. Bazen bir dava dosyasından koparılan tek bir sayfa, binlerce sayfalık kanundan daha fazla vatan kurtarır. Ben o koparılan sayfanın bekçisiyim."
I. PERDE: EKSİK SAYFA (2014)
Arthur Vance, baroda kaydı olan sıradan bir avukat gibi görünse de, dosyasının altı mühürlüydü. Gençliğinde askeri savcılıkta görev yapmış, "emir-komuta" ile "hukuk" arasındaki ince çizgide yürümeyi orada öğrenmişti. Emekli olduğunda sivil hayata karışmadı; o, üniformasını çıkarıp takım elbisesini giyen bir "gölge asker" oldu. Yıllarca servisin operasyonlarını kağıt üzerinde "temiz" gösteren, sistemin açıklarını vatanseverler için bir kaçış tüneline çeviren mimar oydu.
2014, Federal Mahkeme Nezarethanesi. Avukat Arthur Vance, elindeki savunma dosyasını titreyen ellerle tutuyordu. Dosyanın içinde Danny Strickland'ı tahliye ettirecek, ama servisi ifşa edecek belgeler vardı. Tecrübeli avukatın, Strickland'i kurtarmak için servisi yakmak istemesi servise olan sadakatini sorgulatmıştı. Bu konuşma, ikilinin birçok sırrı arasında yerini almıştı.
II. PERDE: MİRAS
2020-2025, Vance Hukuk Bürosu. Peter Pierce, Arthur'un hayatına girdiğinde sadece parlak bir hukuk öğrencisi değildi; sistemin çarkları arasında sıkışmış, adaletin yavaşlığından nefret eden öfkeli bir gençti. Arthur, bu öfkeyi gördü. Onu bu öfkeden kurtarmak yerine istediği kalıba getirdi.
Arthur, Peter'ı yavaş yavaş "gerçek" dünyaya hazırladı. Basit görünen paravan şirketlerin kuruluş evraklarını Peter'a hazırlattı. Ona verdiği işlerin hiçbiri tesadüf değildi. Bir gün bu meşaleyi ona devredeceğini biliyordu.
Günümüz, Arthur Vance'in Ofisi. Yıllar geçmiş, Arthur'un bedeni yorulmuştu. Yanında yetiştirdiği en parlak zeka, Peter Pierce, karşısında duruyordu. Her gün ilmek ilmek işlediği vasiyeti ona vermişti.
III. PERDE: YENİ MUHAFIZ
Arthur, masanın altından yıllardır kilitli tuttuğu o deri çantayı çıkardı. "Bana hukuku öğrettin Arthur, adaleti değil," dedi Peter. Arthur gülümsedi ve çantayı Peter'a doğru itti: "Hukuk, koyunları kurtlardan korur Peter. Bu çanta ise çobanı korumak içindir. Ben gidiyorum evlat. Nöbet sırası sende. Bu çantada parmak izleri değil, bu şehrin temellerini tutan adamların kanı var."
Gece yarısı, Arthur'un ofisi. Peter, Arthur'un emanet ettiği dosyayı açtı. Dosyanın kapağında kırmızı bir mühür ve tek bir isim yazıyordu: Danny Strickland.