Konu: Sunucu işleyişi & Valachi  (Okunma sayısı 126 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#0 - 26.10.2025 04:55
Selamlar, sunucuda aktif olarak oynayan birisi değilim ama burada görüşlerimi belirtmek istedim. Bir eleştiri yazısı veya karalama kampanyası değildir, sadece görüşlerimi belirtip insanların ne düşündüğünü merak ediyorum.

Vice bildiğim kadarıyla kendi evreninde geçen bir sunucu, kendi politikasını izleyip kendi kurallarında yaşayan bir topluluk. Ne kadar kendi içerisinde kuralları olsa da Rol oyunu mantığında bakarsak günümüze göre en gerçekçi ve uygun politikalar izlemek herkes için en doğrusu olacaktır. Sunucu içerisinde İllegal tarafta birçok eksiklik ve yanlış giden bir şeylerin olduğunu düşünüyorum, bunları tek tek listeleyip görüşlerimi belirteceğim.

1- Valachi
Vice evreni sanırım Valachi tarafından hem Legal hem İllegal yönden yönetiliyor ve onların üstüne ne kimse çıkabiliyor ne de bir söz söyleyebiliyor. Bu mantık açısından bakarsak çok da realistiğe uymayan bir durum, tabii yıllardır Vice şehri bu şekilde yönetiliyor ve ben ne yazsam da büyük ihtimal bu düzen değişmez fakat bunun mantıklı olduğunu da kanıtlamaz. Valachi sanırım tüm İllegal birliklerin başını çekiyor ve onun sözünün dışına çıkılmıyor, bu tamamen saçma bence. Her hafta veya her ay Valachi tüm illegal birliklerin olduğu bir masa düzenliyor ve onlara görevler verip şehirde pay biçmelerini falan sağlıyor.

Bunlara ne gerek var? Her oluşum kendi rolünü yapsın, oluşum tanıtımlarına bu rolleri yansıtsınlar ve belirli bir süre geçtikten sonra IFM tarafı yeterli bulursa onları ödüllendirsin. Günümüzde hangi organizasyon şehirdeki konsept fark etmeksizin tüm oluşumları toplayıp yer altı masası yapıp böyle şeyler yapıyor ki? Yarışcısından tut, mafyasına, çetecisine, herkes alakalı alakasız kadın/erkek BOSS/INFANT karakter farksız ve bana kalırsa ortaya komik bir görüntü oluşturuyor.

Ayrıca bir de Valachi'nin sözünün üstüne söz söylememe gibi bir problem var. Söylersin, orası problem değil. Günün sonunda ya birliğin kapatılır ya da tüm üyelerin CK olur veya illegal rol yasağı alırsın. Bunlara gerçekten gerek var mı? İki birlik mi savaşıyor? Savaşsın. Savaşları çok mu uzuyor? IFM olarak müdahale gelir ve biter, IC yollarla Valachinin bitirmesi ne kadar normal? OOC rütbe olan IFM IC'de Valachi mi?

Bunun ayrıcalığında şehire tüm silahların uyuşturucuların ve diğer faaliyetlerin tamamen VALACHI tarafından oluşumlara veriliyor, bunun bana göre bir başvuru sistemine geçirilerek yapılması gerekiyor. O oluşum silahları nasıl tedarik ettiğini veya uyuşturucuları mantıklı bir kurgu ile yazıp başvuru gönderir, aldığı malların belirli bir maliyetini öder ve bunları şehire satması zorunlu kılınır. Kendine de aldığı tedariğin %20 gibi bir kısmını ayırır ve bu şekilde kendisi de bu işten kazanır. Olması gereken bu değil mi? Neden bu kazanımları VALACHI dağıtıyor? Oyuncular neden bir silah veya günümüzde su gibi giden uyuşturucuları VALACHI şehire indirdiğinde edinebiliyorlar? Bireysel tedarikçi ve Oluşum tedarikçi sistemine geçilip oluşumların başvuru atıp gerekli kazanımları kabul görürse alıp şehire dağıtması gerekiyor. Bu şekilde popülasyon da artar ve herkese ayrı bir rol kapısı çıkar.

Valachi onaylı birliklere silah indirip onların satmasını sağlıyordur, bahsettiğim bu değil. Bu silah ve uyuşturucu konusunun VALACHI istediği zaman şehire indirmesi konu, onlar isteyene kadar bu gibi materyaller sunucuya giremiyor. Belirli başvuru tarihleri olmalı ve insanlar bu tarihler arasında bu materyallere başvurular yapabilmeli. Elbette başvuru yapmanın belirli şartları ve gereksinimleri olacak.

Uzun lafın kısası bana göre şehirin İllegal yapısı baştan aşağıya değişmeli, VALACHI gibi bir yapının olmaması gerekiyor. Realistik değil, birçok role Ignore koyan bir yapı. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Ben yorumlarımı belirttim, konuşalım tartışalım.
« Son Düzenleme: 26.10.2025 04:57 trust no one »
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
harry666,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 27.10.2025 15:35
Aslında olaylara biraz yanlış yönünden bakmışsın ve şehirde yapılmayan/yapılamayan/olmayan/kafanda kurduğun her şeyi Valachi'ye bağlamışsın, hayatta genel olarak sık yapılan bir hatadır(İşlerin kötü gittiği için çevreyi suçlamak, hayatında başarısız olduğun için Tanrı'yı suçlayarak ateist olmak, kötü ortamda büyüdüğün için aileni suçlamak vs) ancak ben de açıklamış olayım bu nedenden dolayı.

Öncelikle Valachi şehre silah indirmiyor, uyuşturucu sattırmıyor, izin verip almıyor, kimin neye gücü yetiyorsa onu yapabiliyor yıllardır. Geçmişte sunucunun ilk bir yılında Valachi üzerinde bu server 60-70 kişi oynuyorken ve sadece 2 aktif birlik varken (birisi Valachi'nin Attardi Crew koluydu o da oyuncu gibi mekan işletiyordu sadece) ve uzun süre boyunca hiçbir oyuncu birliğe alınmadan yalnızca şehrin düzenlenmesi/götürülmesi gereken işleri konulu Valachi baskınlığı hissedildi ki, aylarca Valachi masasının toplanmadığı, herhangi bir capo/boss karakterin şehirde görülmediği uzun dönemler de oldu.

Kaçırdığınız nokta biraz şurası, Vice Roleplay yönetimi - idaresi, Valachi, PD, Gov gibi birlikler üzerinden "In-game düzenlemeler/dokunuşlarla" bu şehri/serverı yönetiyor.
Geçmişte farklı denemeler de yaptık (Valachi'ye benzer 3 yapı çıkarıp gücü onlara dağıtmak) Valachi'yi tamamen arka plana atarak o güne kadar çıkmış / öncü oyuncu birliklerinin idaresine şehri vermek ve açık söyleyeyim beklediğimizin %90 altında kaldı her senaryo.

Yani şöyle düşün, yıllardır 7/24 aralıksız süren bir roleplay kültürü var (sadece Vice'da 2019'dan beri) bunun "öncüsü" olabilecek birlikler öne çıkıyor ve zaman zaman şehrin yönetiminde söz sahibi oluyor. 2015'lerden beri çizdiğimiz hikayemizi sırf canımız sıkıldı diye yabana atmak fazla gülünç kaçar. Türkiye'yi bile yöneten aileler belli, dünyayı yönetenler, Amerika'yı yönetenler belli, New York'undaki 5 aile geyiğine girmiyorum bile (maalesef hala  5 aile yönetiyor) ve her şehrin bir düzenleyici/sahibi olur. Valachi diğer platformlardaki geçmiş "lore" birliklerine - yöneticisine bakarsanız altı en dolu ailelerdendir çünkü 2015'den beri oyuncu birliği olarak dahi şehri yönetiyordu. Hikayenin gerçekçiliği açısından 2015-2019 arası boss karakter Giacomo bizim şehrimizde bir süre retired takıldı sonra 2 sene önce yaşından dolayı vefat etti. Oğlu Jackie ilk 2-3 sene aktifti, son yıllarda bıraktı/yaşlandı.

Haliyle senin söylediğin iş biraz boşa düşüyor her anlamda, hikaye tarafından bakarsan da şehirdeki roller açısından bakarsan da Valachi bunun engelleyicisi değil aksine destekleyicisi. Güncel durumdan bahsetmiyorum (aktif birlikler gayet iyi) geçtiğimiz yıl içerisinde, şehirde tutup sürükleyen, koparacak, her şeyi çekip çevirecek bir birlik/yapı oldu da Valachi mi engelledi mesela? Aylarca aktif olabilen birlikler belli, bir tanesi uyuşturucu üretebildi ve kendi rollerini yaptı.

Diğer yazdıklarına girmiyorum bile, ticaret, şehir tedariği vs. mevcut güncel illegal düzeni ve birliklerin rolünü bilmediğin çok belli. Zaman zaman aktif oynayan, yöneten, şehri idare eden birliklerle 3 gün boyunca rol dahi yapmadan foruma konu açıp kafasındaki senaryoları (şehri bilmeden) yazan çok oyuncu oluyor. Güncel dönen hikayeler, diplomasi, birliklerin atılımları, ticaret yolları, bırak bu şehirdekini Los Santos'tan bile getirilen malları bilmediğin bariz. Hatta Valachi üstüne basa basa "bu ticareti ben yapmıyorum siz yapıyorsunuz" diyor gördüğü kişiye. İşi OOC tutmamak için de  (konsey kanalından bir birlik liderini neden azarlayayım mesela?) in-game'de zorunda kalırsak sit-down yaparak (ki bunu %99 birliklerin kendisi istiyor Valachi'den) çözüyoruz.

Haliyle biraz atıp tutma konusu olmuş, önce serverda rol yap, yapanlarla konuş (kendi tanıdığın 2-3 kanki değil ama) sonrasında yeniden değerlendiririz daha gerçekçi görüşlerle.
100
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
lastgunmobster,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok