Konu: Oyun İçi Din ve Siyaset Tartışması  (Okunma sayısı 420 defa)

#0 - 01.07.2023 22:41
Siyaset ve din ilelebet devam edecek insan hayatına etkisi dinmeyecek iki şeydir. Belki de bu zamana kadar her ikisinin de en çok rol ile karşımıza çıktığı sunucu Vice RP diyebiliriz. Elbette ki tam anlamıyla yaşanıyor denmez. Her iki kısımı da deneyimleyebildiğim için bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. Bu değişmeyecek bir kural değil, değiştirebiliriz. Rollerime dini görüşü ağır basan bir karakter olarak devam edeceğim. Sizinle asıl tartışmak ve genel sunucu yaklaşımını anlayabilmek için bu konuyu açtım.

Aşağıdaki sorularıma cevap verirseniz eğer beni memnun edersiniz.

1-) Karakterinin bir inancı var mı? Var ise bu nedir?
2-) İbadet ve benzeri şeyleri yapabilmende engellerin var mı? Var ise onlar nedir?
3-) Bir cemaat var mı?
4-) Karakter yapılandırmasında karakterinin siyasi görüşünü düşündün mü?
5-) Ailenin karaktere etkisi nedir?
6-) Aktif rol ortamında yaşanan siyaset rollerinde seni etkileyen parti oldu mu?
7-) Bir parti üyesi misin? Rolleriniz neler oldu?

Yukarıda yer alan soruları istediğinizden başlayarak cevaplayabilir, süreniz bulunmamaktadır. Yanlarına cevaplarını yazar iseniz okuyup anlamam daha kolay olur.

Bunu neden yapıyorum: Gerçekleştireceğim rollerde sizi ne kadar yanıma çekebilirim? Geçmişinize ait kalıntıları canlandırabilir miyim? Belki evet, kendime güveniyorum. Ama sen buna ne kadar isteklisin? Amacımız ne? Bunu tartışalım.

Teşekkürler cevaplarınız için.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 01.07.2023 22:43
*Eklemeyi unuttuğum alakalı durumlar olabilir. Bana yardımcı olabilirsiniz. Fikirlerinizi söyleyebiliriz.

:manifdog
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#2 - 01.07.2023 22:51
kendi şahsi görüşüm karakterlerin rollere din/inanç rolünü yansıtmamasının en büyük sebebi konu hakkında bilgi sahibi olmaması, en azından benim adıma böyle. Hristiyanlık hakkında bir bilgi birikimim olsa rollerime aktarırdım ama maalesef okullarımızda din kültürü dersi adı altında sadece İslamiyet anlatılırsa olacağı bu.

genelde inanç rolünü yansıtanlar kişilerde ateist/deist rolü yapıyor, çoğunluk bu yönde.
100
2
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
Ulmo, Aras2065,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#3 - 02.07.2023 00:37
kendi şahsi görüşüm karakterlerin rollere din/inanç rolünü yansıtmamasının en büyük sebebi konu hakkında bilgi sahibi olmaması, en azından benim adıma böyle. Hristiyanlık hakkında bir bilgi birikimim olsa rollerime aktarırdım ama maalesef okullarımızda din kültürü dersi adı altında sadece İslamiyet anlatılırsa olacağı bu.

genelde inanç rolünü yansıtanlar kişilerde ateist/deist rolü yapıyor, çoğunluk bu yönde.
Aslında bunu artıya çevirebilirsin, arayıştaki bir insan olarak. Fakat bu problemin papaz rolü ile size Hristiyanlığı anlatacak bir insan olmamasından kaynaklı. Eğer ki sözlerime inanırsan sende iyi bir Hristiyan olabilirsin!
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#4 - 02.07.2023 02:29
cemaat kurarsan peşinden gelirim
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#5 - 02.07.2023 11:36
cemaat kurarsan peşinden gelirim
Güzel plânlarım var. Yakın zamanda forum ve oyun içerisinde bilgilendirmeler olacak.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#6 - 02.07.2023 12:03
Yıllardır oyun içerisinde karakterlerin diyaloglarını ve muhabbet rollerini tıkayan şeylerden birisinin ne yazık ki farklı kültürlerde olmamızın olduğunu düşünüyorum. Günümüzde çeşitli platformlarda birebir Amerika'nın copy paste'i gibi rol yapmaya çalışan ortamlarda dahi(TR'de yaşayan oyuncuya ABD'yi ezberletip birebir onun simülasyonunu oynatmak hatadır, 10 sene önce ABD'ye yerleşmiş adam bile birebir gerçek bir Amerikalı gibi karakter canlandıramaz çünkü) bu durum eğreti duruyor.

Bu nedenden dolayı da normal hayatta, Türkiye içerisinde bir mekanda oturduğunda, çay içerken, alkol masasında belki 10 saat boyunca tıkanmadan konuşacak konun varken hatta buna discord gibi ortamlar dahil, iş rol tarafına dönünce haliyle tıkanıyor çünkü gündelik hayatımızı role yansıtamıyoruz. Gündelik olaylarımızın tamamı kendi kültürümüz çevresinde geliştiği için, hem güncel haberler, hem hayatımızın akışı, hem din ve siyasi konular olmak üzere ne yazık ki işi role çeviremiyoruz. Bu nedenden dolayı da bazı iyi rolcüler hariç oturup saatlerce rol yapabilen ve konuşacak konu açacak kişileri bulmak zorlaşıyor. İllaki global düşünebilen veya felsefe başta olmak üzere birçok konu hakkında yorum yapabilen kişiler karakterlerini yine ortak paydada buluşturuyor ama onun dışında dediğin noktada tıkanıp kalıyor oyuncuların çoğu. Mekanda bir araya gelip ne içersin, bugün ne yaptın, şöyle mi yapsak böyle mi yapsaktan öteye gidemiyor ne yazık ki.

Burada bir noktada bizim de genel bir ayıbımız ya da eksiğimiz olabilir. Belki de işin yapı taşlarından birisini yarattığımız Mob rehberleri gibi temel rol kültürü adı altında oluşturup, ABD'de büyük kültür öğelerini dayatıp bir şekilde öğrenmek/öğretmek gerekiyordu. Siyasi partilerden(demokratlar-cumhuriyetçiler) ABD'de yaygın dini inanışlara, cemaatlere kadar. Ki her bir karakter kendini bir yere atsın/bir kültüre adapte etsin ve ona göre rolünü çekip çevirsin. Bu raddeye geldiğinde iş çok daha renkli roller ortaya çıkacaktır. Herhangi bir zaman diliminde Cumhuriyetçi bir karakterin yapısı gereği daha muhafazakar olup, şehirdeki olaylara daha tutucu bakarken demokrat bir karakterin tam tersi daha özgürlükçü takılması ve bunun tartışmalarını yapıyor olmaları büyük artı olur bize. Aynı şekilde iki farklı Hristiyan mezhebinin de kendi mezhep özelliklerini taşıyarak tartışmalara girmesi gibi durumlar tamamen ekstra rol çeşitliliği yaratır.
100
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
Mirmanu,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#7 - 02.07.2023 13:42
Ortodoks Hristiyan.

2-) İbadet ve benzeri şeyleri yapabilmende engellerin var mı? Var ise onlar nedir?
Hayır yok, Sergiu karakteri genelde elinde  tespihiyle gezer. Poschevo hoodundaki kilisede bol bol vakit geçirir, akşam dualarına katılır.

3-) Bir cemaat var mı?
Oluşturmaya çalıştık, olmadı.

Siyasi görüş sahibi olmak için fazla realist bir karakter. Hiçbir ideolojiye  yakıştıramadım kendisini.

Karakterin annesi orospu, babası su ürünleri işçisi (kaçakçı). Aileyle ilgili bir konu açıldığında geri adım atıyor. Tüm hayatı "orospu çocuğu" olarak anılmakla geçtiği için fazla onurlu biri değil.

6-) Aktif rol ortamında yaşanan siyaset rollerinde seni etkileyen parti oldu mu?
Hayır. Yapılan rolleri yeterli bulmuyorum.

Hayır.
Spoiler: GösterGizle
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#8 - 02.07.2023 14:27
Ortodoks Hristiyan.

Hayır yok, Sergiu karakteri genelde elinde  tespihiyle gezer. Poschevo hoodundaki kilisede bol bol vakit geçirir, akşam dualarına katılır.

3-) Bir cemaat var mı?
Oluşturmaya çalıştık, olmadı.

Siyasi görüş sahibi olmak için fazla realist bir karakter. Hiçbir ideolojiye  yakıştıramadım kendisini.

Karakterin annesi orospu, babası su ürünleri işçisi (kaçakçı). Aileyle ilgili bir konu açıldığında geri adım atıyor. Tüm hayatı "orospu çocuğu" olarak anılmakla geçtiği için fazla onurlu biri değil.

Hayır. Yapılan rolleri yeterli bulmuyorum.

Hayır.
Spoiler: GösterGizle

Evet geneline toplu bir cevap vermek gerekir ise insanın seçtiği role göre onu oraya sürükleyen sebeplerinde pek iyi olmaması gerekiyor ki aileni tanıdığımızda bu anlaşılıyor. Buna karşılık yapıpta olmamak dediğim gibi bir yerde ilgisizlik(karşı tarafların) kaynaklı sebepler. Bunu sevdirmek ve bir yerde role entegre edebilmekte yöneticilerden geçiyor. Fakat geçmiş dönemlerde benimde yer aldığım çeşitli ekiplerde buna çaba tam anlamıyla gösteremedik. Vaaz ve Efkaristiya dışında. Şimdi daha farklı bir ilerleyiş ile bu ''olmadı'' kısmını yenmeye çalışacağız. Yolumuz aydınlık, başımız dik!

Din konusunda ki işleyiş biraz komik kaçıyor roller sırasında. Kadın karakterler fazla olmak üzere, genel olarak "Ateistim" diyeni gördüğümüz çok oluyor, diğer dinler hakkındaki bilgilerinin az olmasıyla alakalı düşünmüyorum ben bu konuda, istisnalar dışında tabi. Genel olarak "Tanrı'yım, Tanrı'ya böyle-şöyle-öyle" yaptım olayı çok sık görüldüğü için, rolde kendini Tanrı'dan üstün görme, Tanrı'yı aşağılama ve bununla böbürlenme durumu çok oluyor. Din konusunda siyahi karakterlerin belirli kısmı bunu yansıtabiliyor bir noktaya kadar "bilgileri dahilinde", diğer kısmı yine Tanrı'ya yönelik üstünlük tavırları sergileme durumunu gösterebiliyor ama rolsel karakterin işleyişi nedeni ile bu üstünlük psikolojisi onaylanabilir.
Tanrı'dan çekinme veya inanç gösterme kısmını yapan büyük bir kitle görmek zor oluyor bu nedenle, yönetilen karakterin korkusuz mu, havalı mı görünmesi için yapılıyor tam emin değilim ama genel olarak yapacağın din konusunda ki bir konuşma, karşıdaki kişinin "Tanrıyı yedim" demesi ile ilerlemesi büyük ihtimal   :palmiye:

Daha dün benzerini yaşadım, ''beni kutsa pederrr'' diye bir diyalog ile karşılaştım. Bunun en dibinde genel ilgi alakanın real ve oyun içerisinde olmamasından kaynaklı. Bunu gerçekte diyebilmek bence akıl dışı. Bunu herkese güzel bir şekilde hep birlikte aşılayacağız! Şüphen olmasın sevgilim.

Yıllardır oyun içerisinde karakterlerin diyaloglarını ve muhabbet rollerini tıkayan şeylerden birisinin ne yazık ki farklı kültürlerde olmamızın olduğunu düşünüyorum. Günümüzde çeşitli platformlarda birebir Amerika'nın copy paste'i gibi rol yapmaya çalışan ortamlarda dahi(TR'de yaşayan oyuncuya ABD'yi ezberletip birebir onun simülasyonunu oynatmak hatadır, 10 sene önce ABD'ye yerleşmiş adam bile birebir gerçek bir Amerikalı gibi karakter canlandıramaz çünkü) bu durum eğreti duruyor.

Bu nedenden dolayı da normal hayatta, Türkiye içerisinde bir mekanda oturduğunda, çay içerken, alkol masasında belki 10 saat boyunca tıkanmadan konuşacak konun varken hatta buna discord gibi ortamlar dahil, iş rol tarafına dönünce haliyle tıkanıyor çünkü gündelik hayatımızı role yansıtamıyoruz. Gündelik olaylarımızın tamamı kendi kültürümüz çevresinde geliştiği için, hem güncel haberler, hem hayatımızın akışı, hem din ve siyasi konular olmak üzere ne yazık ki işi role çeviremiyoruz. Bu nedenden dolayı da bazı iyi rolcüler hariç oturup saatlerce rol yapabilen ve konuşacak konu açacak kişileri bulmak zorlaşıyor. İllaki global düşünebilen veya felsefe başta olmak üzere birçok konu hakkında yorum yapabilen kişiler karakterlerini yine ortak paydada buluşturuyor ama onun dışında dediğin noktada tıkanıp kalıyor oyuncuların çoğu. Mekanda bir araya gelip ne içersin, bugün ne yaptın, şöyle mi yapsak böyle mi yapsaktan öteye gidemiyor ne yazık ki.

Burada bir noktada bizim de genel bir ayıbımız ya da eksiğimiz olabilir. Belki de işin yapı taşlarından birisini yarattığımız Mob rehberleri gibi temel rol kültürü adı altında oluşturup, ABD'de büyük kültür öğelerini dayatıp bir şekilde öğrenmek/öğretmek gerekiyordu. Siyasi partilerden(demokratlar-cumhuriyetçiler) ABD'de yaygın dini inanışlara, cemaatlere kadar. Ki her bir karakter kendini bir yere atsın/bir kültüre adapte etsin ve ona göre rolünü çekip çevirsin. Bu raddeye geldiğinde iş çok daha renkli roller ortaya çıkacaktır. Herhangi bir zaman diliminde Cumhuriyetçi bir karakterin yapısı gereği daha muhafazakar olup, şehirdeki olaylara daha tutucu bakarken demokrat bir karakterin tam tersi daha özgürlükçü takılması ve bunun tartışmalarını yapıyor olmaları büyük artı olur bize. Aynı şekilde iki farklı Hristiyan mezhebinin de kendi mezhep özelliklerini taşıyarak tartışmalara girmesi gibi durumlar tamamen ekstra rol çeşitliliği yaratır.

Bu gerçekçilik taa belki de olayın en başından çıkmaktadır. Oyun diye adlandırdığımız eğlenceye yönelik platformalarda insanların gerçek hayatlarından muzdarip olduğu olaylar içerisinde bir de oyunda bunu yansıtmak belki de keyifli olmaz. Hele ki texte dayalı oyunlarda ise iş biraz daha zorlaşabiliyor. Basite indirgenmiş herhangi bir metine dayalı role play daha kolaya gelebilir. Lâkin işin ciddiyeti arttığında ise keyfin daha da artacağına inananlardanım. Kimseyi ise bilgisinden kaynaklı eleştirip, bunu bir gruba yıkmak elbette ki haksızlık. Herkes kendisinden sorumludur fakat yerine göre değişkenlik gösterir. İşte biz burada değişkenlik gösteren yerindeyiz ve kimse kimsesiz değil. Yeni fikirlerimiz ve Vice Yönetimin'in değerli katkılarıyla yeniliklere hep açık olduk ve güzel işler yaptık. Şimdi ise işin daha derinine inerek, Cemaatler, Kurslar(Eğitim Öğretim Dini Açıdan) gibi durumlar ile daha da paylaşmaya açık ve öğretici olacağımız bir gelenek yayacağız.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#9 - 02.07.2023 17:04
@Blozzy aslında insanların çoğu Hristiyanlığı ve mezheplerini bilmemekte. Bunu anlatan rehberler de oldukça kült yazılar. İnsanlara bu dinleri kolayca anlayacağı şekilde anlatmak ve bu davranışların nereden geldiğini, neden böyle yaptıklarını bilgilendirmek, yapılan hareketlerdeki nüansları bastıra bastıra anlatmak (istavroz çıkarılırken üç parmak birleştirilerek çıkarılması gibi) bu tip şeyler insanlara bahsedilirse, zamanla yaptıkça bu inanç kültürünün oturacağı düşüncesindeyim. İstersniz bu konu hakkında iyi bir rehber hazırlayıp paylaşabilirsiniz. Elimden geldiğince destek olmaya çalışırım.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok