Bir diğer belirtmek istediğim şey de karakter tanıtımında her şeyi paylaşanlar, bence bu da olumsuz bir şey. Burada kastım tek tek göndermek değil, bir ileti olacak şeklilde resimleri birleştirerek gönderseler bile karakteriyle ilgili her durumu paylaşanlar da bana biraz garip geliyor. Açıkçası ben karakterlerin gizemli olmasından yanayım, benimle ilgili (atıyorum ana karakterim Penelope) bir şey mi öğrenmek istiyorsun? Bunu rolde öğrenmen senin için de keyifli olur benim için de...
Aslında düşünüldüğü gibi değil. Tanıtım bir diğer anlamıyla sergi demektir. Gerçekte insanlar, yaptıkları şeyleri farklı amaçlar (ticari, beğeni, popülarite vb.) doğrultusunda tanıtırlar. Bunu yaparken de yaptıkları işi şova dökerler, müzisyenlerin albüm turuna çıkması gibi. Forumumuzdaki tanıtımlar da bir sergi alanıdır. Adı üzerinde karakterler sergilenir ve derine inildikçe sergi büyür. Tanıtımları yalnızca oyunda yapılan rollerin paylaşılmasından ibaret görmemek gerekiyor. Misal rol esnasında yapılmaması gereken iç konuşma tekniği tanıtımda yansıtılarak karakterin hisleri daha iyi gösterilebilir. Karakter için bir özgeçmiş yazılabilir, özellikleri tanıtılabilir, flashback ve quest roller ile sunucu içerisinde göremeyeceğimiz şeyler de gösterilebilir. Velhasıl bir tanıtım derinleştikçe güzelleşir, o yüzden derin tanıtım iyidir.
Tanıtımları takip edenin yaşayacağı sorun, tanıtımda görülenlerin oyun içinde öğrenildiğinde zaten bilindiği için merak uyandırmayacak olması. Bu da kişiden kişiye yapılacak bir tercih. Benim düşüncem oyun dışı merak duygumuzun oyun içine karışmaması çok daha iyi. Hırs seviyesini azaltır genellikle, böylece OOC duygular doğrultusunda role yön verilmez. Bununla birlikte tanıtım takip etmek ve bir karaktere tümüyle hakim olmak dizi izlemek kadar keyifli, karakteri rol yaparak öğrenmekten daha akıcı. Sonuçta bir karakteri/birliği tüm derinliğiyle öğrenmek sadece rol yapmakla mümkün olmayacaktır. Bu yüzden yöneticiler oyuncuların rollerini incelerken tanıtımları da referans alır, birlik tanıtımının açılması gerekir.
Tanıtımı yürüten kişinin yaşayacağı sorun da mixing oluyor genellikle. Merak duygusu azaldığı gibi tanıtımdan öğrenilenler role yansıtılabiliyor. Burası yine kişinin tercihine kalmış, sansür gibi nispeten mixing önleyici yöntemler var. Roller yapılırken değil bittikten sonra da(gecikmeli) paylaşılabilir, rol bittiği için mixing yapılamaz. Hiçbir şey paylaşmamak yani tanıtım açmamak da tercih edilebilir, en azından temiz ve mixinge uğramadan rol yapılır.