Konu: Birlik Savaşları ve İllegal Oyuncular - Roleplay  (Okunma sayısı 573 defa)

#10 - 13.07.2022 19:24
Yazılarına tamamen katılıyorum. Şu kadardır süredir illegal rol yapıyorum. Her ne kadar kadınların rolü bu dünyada biraz alt konumda kalmış olsa da genel algılayış biçiminde de çok sakat durumlar söz konusu.

Nedir bu sakatlıklar peki? Fikirlerim neler? Neler yapılmalı?

1. Mafya liderlerinin genellikle pislik, hain, kara para aklayan bir karaktere sahip olmaları ve ahlaki zaafiyetlerinin çok bulunmasıyla birlikte lanet değişmez psikolojik sorunlarının olduğunun unutulması.

Yani bu insanlar namuslu, onurlu, şerefli insanlar değiller. Öyle olsalar zaten bu işi yapmazlar. Her türlü dalavereliği, gizliliği, düzenbazlığı ve madrabazlığı yapmaları gerekiyor. Bu karakterlere biraz iyi duyguların aşılanmasının sebebi evet Türk kabadayıcılığından ve külhanbeyliğinden gelen bir anlayış. Ayrıca ooc olarak ya ben bir karakter yansıtıyorum ama onur ve şeref önemli gibi Türk karakterine ait özelliklerin role dökülmesi söz konusu. Çok doğru biz Türkler onurlu, şerefli insanlarız. Fakat bu zafiyet yabancı mafya karakterlerine aynı düzeyde sirayet etmiyor. Çünkü yabancı örgütlenmelerin gerek hiyerarşik yapılanan gerekse kardeşlik bazında yapılanan (İtalyan ve Rus mafyaları örneği) çoğunluğu konsept olarak yansıtıldığında böyle bir karakter niteliğine sahip değiller. Fakat burada sanırım durum biraz OOC algılanıyor, hangi organizasyona bakarsanız bakın. İllegal liderlerin hepsinin birlik lideri çok onurlu ve çok şereflidir. Hatta o kadar onurludur ki, hayatını onuruna ve şerefine adamış bir legal meşguliyete sahip karakterden bile daha onurludur. Bütün birlik ona hem ic hem de ooc samimiyetle bağlanır. Ayrıca çeşitli psikolojik sorunları olabilir, ezilmeyi kaldıramayıp bunu sürekli kavgayla çözmek isteyebilirler. Fakat en ufak şeyde silah patlatmamak, eften püften şeylere küfür etmemek de bunun gereğidir. Neden diye sorulacak olursa bu insanlar zaten uzun süre gizlenebildiği, para aklayabildiği ve dolap çevirebildiği için başa geçmişlerdir, halen de hayattadırlar. 45 50 yaşında bir lider karakter evet sıradan bir konuya silah çekiyorsa bu da retarded rpdir. Çünkü bunu sürekli yapabilen bir mizacı olsa zaten o konuma gelemez. Buna kırılma noktası da diyebilirsiniz fakat birliklerin açılma prensibi alttan yukarı doğru büyüme sürecinin gelişme mantığına dayalı olduğu için evet silah çekmemeleri gerekiyor. Yani silahını gizlemeyi, polisten kaçmayı iyi bilmeleri gerekiyor. En ufak şeyde silah patlatabilen bir mafya karakteri ya silahı gerçek hayatta hiç kullanmamıştır. Ya da sürekli başı polisle derttedir.

2. İllegal rolün amacının anlaşılmaması

İllegal rolün amacının racon kesmek, caka satmak ya da birilerinden daha üstün olduğunu kanıtlamak için yapılan bir rol olarak görülmesi de bu sorunun temel dayanağını teşkil ediyor. Peki nedir illegal rolün amacı? İllegal karakterlerin hiçbirisi en büyük benim savaşına girmezler genel olarak. İllegal yani yasal olmayan rol neden yapılır? Yasal olarak bir şeyleri yapmadan kolay yoldan para kazanmak ve zengin olmak için bu yapılır. Yani neden soygun yaparlar? Bir diplomaları olmadığı için. Neden gasp yaparlar? İnsanların emeklerini çalmak için. Neden haraç keserler? Zorbalık ve kaba kuvvetle yine para elde etmek için. Amaç para kazanmak ve zengin olmaktır. Fakat bunu yasal yollardan yapmamayı, gizli yollardan yapmayı tercih ederler. Para aklaması da bu gizli yolların meşrulaştırılma halinden ibarettir. Aslında illegal rol dediğimiz döngü illegal parayı kazanma biçimi ve aklanma süreci olarak değişen bir iş döngüsüne sahiptir. Yani iş döngüsünde caka satma işinin, racon kesme hareketlerinin sadece yükselen ve parası olan organizasyonların belli bir müddet sonra kendi konumunu korumak için yaptığı birer refleks olarak kalması ve uzun vadeli işleyişinde yer edinmemesi gerekiyor. Yani bunlar sadece anlık refleks olarak kalmalı. Bütün bir işleyiş olarak ön plana çıkmamalı.

3.SAMP Rol oyununun dinamiklerinin silah sıkma gibi eğlencelere fazlaca yer veren bir sistematiğe sahip olması

Bu sistematiklik yüzünden her ne kadar realistik davranmayı istesek de yer yer eğlenmemiz de gerekiyor. Çünkü birebir yansıtmak sadece diyalog rollerinin artışını gösterir. Tabii ki bir süreç eşiğinde oluşan dramatik rollerin sonucunda meydana gelen çarpışmalar ve ticaret savaşları daha iyi bir rol süreci çiziyor.  Örneğin silahlar satılıyor şehirde 200'e değil 250'ye satıyor diye savaş çıkarılabilir. Kazanan tarafın istediği rakama satılır. Savaşların bir amacı olmuyor, sadece eğlence ürününe dönüşüyor. Bu yüzden ben daha üstünüm diyip sürekli küfreden karakterler belli bir süre sonra hile kullanıp forum ve oyun üzerinden aşağılayıcı tavırlara giriyorlar evet. Bunu bir futbol taraftarlığı olarak düşünüyorum. Genelde erkeklerin tipik enerji boşaltma faaliyetleri. :) Oyunun da mekanikleri buna izin verdiği için birliğinizde 40 50 kişi varsa o kadar silah aldık abla abi. Ne zaman kullanacağız kavgasına girmeleri, belli bir süre sonra ister istemez birliğinizi savaşa sürüklüyor. Her ne kadar birliğinizin lideri bunu istemese de birliğinizi büyütmek için aldığınız yeni karakterlerin bilgisizliği ve bu rollere henüz tam anlamıyla vakıf olmayışı bu savaş sürecini büyütüyor. Yani bazen dünyanın en iyi rolünü yapsanız bile savaşlara mani olamıyorsunuz.

4. İllegal ve legal karakter diye keskin bir ayrımın olduğunun düşünülmesi

İllegal rol yapan kişilerin tamamen küfürbaz, serserilerden oluştuğu; legal rol yapanların ise tamamıyla beyefendi hanımefendi ve diploması olan kişilerden oluştuğu genel yanılsamalarla birlikte birçok yanlış mantalite ortaya atılabilir. İllegal ya da legal karakter diye bir karakter tiplemesi yoktur. Bunlar yasaya uygun davranmak ve davranmamak düzeyiyle ilişkilidir. Legal rol ağırlıklı takılan karakterler de kırmızı ışıkta geçebilirler, vergi ödemeyebilirler. Ya da birisini dövebilirler. Böyle keskin bir ayrımın olma nedeni sunucu politikalarıyla ilişkilendirilmesinden kaynaklanıyor. Yoksa yaptığımız rollerde legal ya da illegal karakter diye bir ayrım yok. Ya da legalden illegale geçenler tamamen illegalin de böyle bir şey olduğunu zannederek geliyor sanırım. Aslında genel yaşantı biçiminde çok fazla benzerlik var. İllegal karakterler de her gün işyerlerini açarlar, kahvaltılarını eder. Duşlarını alır, makyajını, bakımını yapar. Günlük rutin işlerini görür. Fakat o rutin işlerinin yanında birtakım illegal işleri de olur. Çoğunlukla da bu işler bazen tamamen yasal bir zemin üzerinde de geçer. Sadece kırılma noktaları ve belli zamanlarda illegal rol öne çıkar. Yani para kazanma biçiminize uygun olarak. Onlar da çay kahve içerler, onlar da meyve suyu tüketip alkol alırlar. Çok normal rutinleri vardır. Fakat kime sorsam illegal role geçince takım elbise çekip silah nasıl alacağım? İllegal ortama sok gibi tavırlara giriyorlar. Yok yani öyle bir ortam. Öyle roller çıktığında gerekli refleksi gösterebilenlerin oluşturduğu bir mekanizma doğuyor zaten. Bunlar otomatik olarak gerçekleşiyor. Kesinlikle böyle bir ayrım yok.

5. Rollerin OOC kanada çevrilmesi, Hikaye Eksikliği

İllegal rol yapanlardan bazılarının rolleri tamamen ooc kanallar aracılığıyla düzenlemesi ve planlaması sonucunda da karakterlerin zenginliğinin eksik olup bir askeri düzende ilerlemesi, sıradanlaşması durumu söz konusu. Sesli kanallardan yapılan sistemsel anlatılar, ooc kanallarla rol planlamalar. Mixing ve metalar. Bunlar da ister istemez sadece savaş ve agresif rollerinde hepsinin ön plana çıkmasını sağlıyor. Çünkü zaten herkes kanka, ooo sıkıyoruz silahları hazırlayın. Herkeste bir gaza gelmişlik, normal yani. Çünkü illegal rol birikimi aynı zamanda bir kültür ve anlayış zenginliği istiyor. Her karakterin farklı okunması ve tanınma süreci var. Bu okumaları yapmayıp araştırmamış ya da illegal rol görmemiş insanlarda haliyle izlediği dizilerden (Peaky Blinders, Boardwalk Empire, Sopranos, Godfather, Kurtlar Vadisi, Ezel, Brigada, Breaking Bad vb) etkilenerek rol sergilemeye çalışıyor. Etkilenilmesi sorun değil birebir yansıtılmaya çalışılması sorun bu arada. Hiçbirimiz gerçekte mafya örgüt lideri falan değiliz. Bunlardan sıyrılmanın en iyi yolu ise, bir şeyler okuyup araştırma anlayışına sahip olmak ve rolü oocye taşıtmamaktır. Yani en yakın arkadaşınız olsa bile gerekirse pm kapatın ama rollerinizi ooc yürütmeyin. Bu şekilde kendi karakterlerinize de doğal tanışıklıklarınızla birlikte yeni karakteristik özellikler katacaksınız. OOC katılmadığında karakterlerin hikayeleri daha da şekillenir, karşılıklı illegal rollerde oluşan fedakarlıklar illegal rolleri daha da büyütüp zenginleştirir. Yani karakterin hikayesini bırakın da Vice Role Play şekillendirsin, alt zemininde annesi babası ölmüş bir drama örneği yaşatmayın sürekli olarak. Karakteriniz özellik kazandıkça o özellikleri role dökün. Olmayan özellikleri sürekli döküp drama yarattığınızda da bir komedi şablonu ortaya çıkıyor. Gerçekçiliğin en güzel yanı görünenidir. O yüzden görüneni ortaya dökmek daha eğlenceli ve güzel bir illegal rol anlayışı ortaya koyar bence.  :manifdog
evet cok haklı oldugunu dusunmekle birlikte 5 maddede ozetlenmis samp illegalligine katilimakla birlikte onayliyorum  :palmiye: :vice: :manifdog
Haha
2
Tepki yok
Tepki yok
Haha tepkisini veren kullanıcı(lar):
Elif,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#11 - 14.07.2022 02:29
Çok uzağa bakmanıza gerek yok bundan üç yıl önce ve daha öncelerinde DM kavramı bu kadar çok SAMP ile bütünleşmemişti, insanlar genel olarak rol yapmaya çalışıp ortaya çıkan sorunları rol ile çözmeye çalışıyorlardı. DM odaklı oyuncuları ne sunucular barındırıyordu ne de eski rolcüler, o yüzden o DM odaklı arkadaşlar ya rol yapıyorlardı ya da daha düşük seviyeli roleplay sunucularında oynuyorlardı. Günümüzde DM caydırıcı bir unsur olmadığı için (silah alırım çünkü alması basitinden ziyade sunucuda çok fazla para var) ve çok absürt bir durum olmadığı sürece ban atılmadığı için ve forumda flame içerikli postlara karışılmadığı için bu tarz kalitesiz görüntüler ortaya çıkıyor.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#12 - 14.07.2022 03:19
Sunucumuzun ne yazık ki illegali/illegal oyuncuları ve ortamı oldukça toksik/nreftet ve kaostan beslenen bir kesimden oluşuyor. Umarım bu düzelir.

Ek olarak, kazananı FM'in masa olarak belirlediği bir yerde neden oyunda savaşarak ya da forumda toksikleşerek kendinizi yoruyorsunuz? Rol yapma oyunu oynuyoruz arkadaşlar.
« Son Düzenleme: 14.07.2022 03:36 Gaki »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#13 - 18.07.2022 21:01
@Elif 'in çoğu maddesine katılıyorum ama en çok dile gelmesini beklediğim şey, yani dördüncü maddesini okurken cidden yalnız olmadığımı hissettim.
Ya kardeşim, ben sivil rol yapıyorum. Benim karakterim sivil, yeri gelir zibidilik yapar, yeri gelir vandallık yapar, ama o parasını doğru yollardan kazanan illegallikten de legallikten de uzak, SİVİL bir karakter. Ben şimdi bir kere bir araba çaldım diye o takım elbise giyip sokakta silah patlatan oyuncuyla aynı kefeye mi konuyorum?

Ya sunucunun bu konuyla ilgili koyduğu kural saçma zaten, eğer bir kere bile illegal rol yaptıysan tamam sen artık illegalsin ve başka illegal oyuncuları polise ihbar etmen yasak. ??? saçmalık...

kısa vadeli zevk diye tanımlayacağım silah patlatıp forumda milleti toxiclemek, uzun vadeli zevk diye tanımlayacağım ticaret savaşında uzun soluklu rollerden sonra kazanacağın zaferden daha makul geliyor insanlara.
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
Elif,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#14 - 18.07.2022 21:06
Ya sunucunun bu konuyla ilgili koyduğu kural saçma zaten, eğer bir kere bile illegal rol yaptıysan tamam sen artık illegalsin ve başka illegal oyuncuları polise ihbar etmen yasak. ??? saçmalık...

Sistemsel olarak illegal birlikte olan bir oyuncu diğer illegal oyuncuları ihbar edemiyor. Sen edebilirsin yani.  :sampanya:
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Elif,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#15 - 18.07.2022 23:17
Bu söyleyeceklerim herkes için değil ama yüksek çoğunluğa hitap ediyor; racon keseyim kendimi avutayım kvp izliyim geliyim, hrr ben dmciyim  :garip:
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#16 - 21.07.2022 02:48
Selam, bunu yazmak istedim kimseyi veya bir şeyi kötülemiyorum, burada herkes eğlenmek için oynuyor. Şahsen ben samp veya rp bu platforma çok uzun süredir hâkim değilim ama gördüğüm kadarıyla sanki insanlar OOC'da birbirleriyle kapışıyor, rolden çıkmışlar ortada "rol" denen bir kavram yok. İşin saçma kısmıda bu, 2015 veya şu anki yıllardan öncesi nasıldı bilmiyorum ama şu an ki duruma bakarsak tam anlamıyla bu "rol" değil. Tekrar söylemek isterim, burada kimseyi kötülemiyorum sadece genel olarak kendi görüşlerimi paylaşmak istedim. İyi eğlenceler.  :sampanya:
Like
2
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
RespecTS, Je vais aller,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#17 - 21.07.2022 10:39
Öncelikle herkes geçmişte yaşananları bi kenara bırakmalı ve sadece ic olarak karakterine odaklanmalı. Ooc sevmediği için rolden kaçmamalı bununla beraber oyuna girerken sürekli dcde iletişim halinde olan buna alışmış insanlar var bundan da vazgeçmek lazım. Her şey icnin sağladığı imkanlarla yürümeli. Bir şey daha, her durumda çözüm silah olmamalı. Ticari anlamda karşındakini kısıtlamak için akıllı çözümler bulunabilir. Yada brawl ile de çözüm yaratılabilir eğer durum daha farklıysa. En ufak şeyde savaş başlatmak anlamsız, kan parası denen bir şey de var veya bir süre işten daha fazla pay vermek vs.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#18 - 23.07.2022 21:16

Sistemsel olarak illegal birlikte olan bir oyuncu diğer illegal oyuncuları ihbar edemiyor. Sen edebilirsin yani.  :sampanya:

arkadaşım ettiği için jail yedi  :(

Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok