Konu: Yazım ve Noktalama Kuralları  (Okunma sayısı 573 defa)

#0 - 12.05.2022 21:25
Merhaba, yazım ve noktalama kurallarının düzgün kullanımı, roleplay kavramının belkemiği olduğundan böyle bir konu açmaya karar verdim. Günlük hayatımızda elbette hepimiz hatalar yapıyoruz fakat bunu ne kadar aza indirgeyebilirsek platformu bir o kadar ileri taşıyabiliriz diye düşünüyorum. Elbette unuttuğum ve yazmadığım kurallar fazlasıyla var. Tüm kuralları yazmaya çalışsam konu çok uzun olurdu. Sadece günlük hayatta çok sık kullanılan şeyleri yazmaya çalıştım. Atlamış olduğum ve önemli olarak gördüğünüz kurallar varsa bunları yorumlarda kaynağıyla birlikte belirtirseniz konuyu sürekli güncellerim, iyi forumlar.

Yazım ve Noktalama Kuralları
Büyük Harflerin Kullanımı

• Cümleler büyük harfle başlar fakat cümle içerisinde kullanılan ve "-" ile başlayan açıklayıcı cümleler büyük harfle başlamaz. 
    ÖRNEK:
    Selam, ben Chief. (Doğru)
    Genetik -Anne babamızdan bize aktarılan özellikler- ve beslenme, büyümeyi etkileyen etmenlerdendir. (Hatalı)
    Genetik -anne babamızdan bize aktarılan özellikler- ve beslenme, büyümeyi etkileyen etmenlerdendir. (Doğru)

• Özel adlar büyük harfle başlar.  ÖRNEK: "Arda bugün buluşmaya gelecekmiş."
  • Saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar.  ÖRNEK: "Sayın Başkan, Sayın Müdürüm..."
  • Dil ve lehçe adları büyük harfle başlar. ÖRNEK: "Türkçe, İngilizce, Almanca, Yunanca..."
  • Millet ve boy adları büyük harfle başlar. ÖRNEK: "Türk, İngiliz, Kırgız, Oğuz, Özbek, Tatar..."
  • Kurum ve kuruluş adları asılları kastedildiğinde büyük harfle başlar.  ÖRNEK: "Türk Dil Kurumu 12 Temmuz 1932 tarihinde kurulmuştur."
  • Hayvanlara verilen özel adlar büyük harfle başlar. ÖRNEK: "Limon, Pamuk, Fındık..."
  • Devlet adları büyük harfle başlar. ÖRNEK: "Türkiye Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri..."
  • Cümle içerisinde kullanılan yön belirten kelimeler küçük harfle yazılır fakat bu kelimeler düşünce tarzı, politika, hayat tarzı vb. anlamlar belirttiğinde büyük yazılır.
    ÖRNEK-1: "Araç doğuya doğru gitti."  ÖRNEK-2: "Söz konusu Batı medeniyeti olduğunda işin rengi değişir."
Bağlaç Olan da, de / Bulunma Durumu Eki -da, -de, -ta, -te

• Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar. ÖRNEK: "Teyzesi de, halası da gelmiş."
  • Bağlaç olan da / de kelimenin köküne göre ünsüz sertleşmesine uğramaz.
    ÖRNEK:
    Gidip te gelmemek var. (Hatalı)
    Gidip de gelmemek var. (Doğru)

• Ya kelimesiyle birlikte kullanılan da ayrı yazılır. ÖRNEK: "Karpuz ya da kavun alalım."
  • Da / de bağlacını kendisinden önceki özel kelimeden kesme ile ayırmak hatalıdır.
    ÖRNEK:
    Ahmet'de gelecekmiş. (Hatalı)
    Ahmet de gelecekmiş. (Doğru)

Bağlaç Olan ki / Ek olan -ki yazılışları

• Bağlaç olan ki ayrı yazılır. ÖRNEK: "bilmem ki, demek ki, kaldı ki..."
  • Birkaç kalıplaşmış kelimede ki bağlacı birleşil olarak görülür. ÖRNEK: "belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki"
  • Şüphe ve pekiştirme göreviyle kullanılan ki sözü de ayrı yazılır.
    ÖRNEK:
    "Bir şey mi oldu ki?" (Şüphe)
    "Seni o kadar çok özledim ki." (Pekiştirme)

Nokta (.) Kullanımı

• Cümlenin sonuna konur. ÖRNEK: "Türk Dil Kurumu, 1932 yılında kurul­muştur."
  • Tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur. Tarihlerde ay adları yazıyla da yazılabilir. Bu durumda ay adların­dan önce ve sonra nokta kullanılmaz.
    ÖRNEK:
    Mustafa Kemal Atatürk, 19.05.1919 tarihinde Samsun'a çıktı. (Doğru)
    Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıktı. (Doğru)
  • Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur. ÖRNEK: " 1. (birinci), 5. (beşinci)..."

Virgül (,) Kullanımı

• Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur. ÖRNEK: "Pazardan elma, armut, mandalina ve portakal aldım."
  • Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur. ÖRNEK: "Görmedim, duymadım, bilmiyorum."
  • Uzun cümlelerde özneyi belli etmek için kullanılır. ÖRNEK: " "
  • Konuşma çizgisinden sonraki alıntı cümlesinin bitimine konur. ÖRNEK: " – Bu akşam Datça’ya gidiyor musunuz, diye sordu."
  • Kendisinden sonraki cümleye bağlı olarak ret, kabul ve teşvik bil­diren hayır, yok, evet, peki, pekâlâ, tamam, olur, hayhay, başüstüne, öyle, haydi, elbette gibi kelimelerden sonra konur. ÖRNEK: "Pekâlâ, hadi gidelim."
  • Hitap için kullanılan kelimelerden sonra konur. ÖRNEK: "Efendiler, yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz."
  • Sayıların yazılışında kesirleri ayırmak için kullanılır. ÖRNEK: "Sınavdan 57,5 aldım."
  • Zarf-fiil eki almış kelimelerden sonra virgül kullanılmaz fakat art arda kullanılan zarf-fiil eki almış kelimeler virgülle ayrılabilir.
    ÖRNEK:
    O beni görmezden geldikçe, kendimi kötü hissediyorum. (Hatalı)
    O beni görmezden geldikçe kendimi kötü hissediyorum. (Doğru)
    O beni görmezden geldikçe, beni yok saydıkça kendimi kötü hissediyorum. (Doğru)
  • Özne olarak kullanıldıklarında bu, şu, o zamirlerinden sonra konur. ÖRNEK: "Bu, seni diğerlerinden daha öne çıkaracaktır."
  • Metin içinde ve, veya, yahut, ya … ya bağlaçlarından önce de sonra da virgül konmaz.
    ÖRNEK:
    Onu severek dinlediğini ve, onun yaptığı işe saygı duyduğunu her fırsatta dillendiriyor. (Hatalı)
    Onu severek dinlediğini ve onun yaptığı işe saygı duyduğunu her fırsatta dillendiriyor. (Doğru)

•   Cümlede pekiştirme ve bağlama görevinde kullanılan da / de bağlacından sonra virgül konmaz.
    ÖRNEK:
    Onu ne kadar sevsem de, bu yaptığını doğru bulmuyorum. (Hatalı)
    Onu ne kadar sevsem de bu yaptığını doğru bulmuyorum. (Doğru)
  • Şart eki olan -sa, -se eklerinden sonra virgül konmaz. ÖRNEK: "Çok çalışırsam sınavda başarılı olabileceğimi söyledi."

İki Nokta (: ) Kullanımı

• Kendisiyle ilgili açıklama verilecek cümlelerin sonuna konur.   ÖRNEK: "Kendimi şöyle tanıtayım: Ben bu okulun müdürüyüm."
  • Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlelerin sonuna konur. ÖRNEK: "Tanınmış olan bazı fütürist sanatçılar şunlardır: Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Carlo Carrà, Nâzım Hikmet..."
  • Karşılıklı konuşmalarda, konuşan kişiyi belirten sözlerden sonra konur.
    ÖRNEK:
    Ahmet: Nereye gidiyorsun?
    Selim: Markete gidiyorum.

• Edebî eserlerde konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konur.
    ÖRNEK:
    Sokrates, ceza hükmünün verilmesini doğru bulmadığını dile getirir ve konuşmasını şu şekilde bitirir:
    "Artık ayrılma vakti geldi çattı, ben ölmeye, sizler de yaşamlarınızı sürdürmeye gidiyorsunuz. Hangisinin daha iyi olduğunu sadece tanrı bilebilir."

Üç Nokta ( … ) Kullanımı

• Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur. "ÖRNEK: "Herkes onun kötü yanlarını görüyordu fakat iyi yanları..."
  • Sözün bir yerde kesilerek geri kalan bölümün okuyucunun hayal dünyasına bırakıldığını göstermek veya ifadeye güç katmak için konur. ÖRNEK: "Kısa bir sesizlik... Sonra müzik başladı."
  • Üç nokta yerine iki nokta ya da daha çok nokta kullanılmaz.
    ÖRNEK:
    Onu o kadar çok seviyordu ki.. (Hatalı)
    Onu o kadar çok seviyordu ki... (Doğru)
  • Ünlem ve soru işaretinden sonra üç nokta yerine iki nokta konulması yeterlidir. ÖRNEK: "Neden?.. Bunu neden yaptın?"

Soru İşareti ( ? ) Kullanımı

• Soru eki veya sözü içeren cümle veya sözlerin sonuna konur.
    ÖRNEK:
    "Bunu bilerek mi yapıyorsun?"
    "Neden yanıma gelmedin?"

• Soru bildiren ancak soru eki veya sözü içermeyen cümlelerin sonuna konur. ÖRNEK: "Adınız?"
  • Soru ifadesi taşıyan sıralı ve bağlı cümlelerde soru işareti en sona konur. ÖRNEK: "Yaz tatili için Antalya mı, Muğla mı, Marmaris mi?"

Ünlem İşareti ( ! ) Kullanımı

• Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümle veya ibarele­rin sonuna konur. ÖRNEK: "Ne mutlu Türk'üm diyene!"
  • Seslenme, hitap ve uyarı sözlerinden sonra konur.
    ÖRNEK:
    Dur, yolcu! Bilmeden gelip bastığın
    Bu toprak bir devrin battığı yerdir.
  • Alay, kinaye veya küçümseme anlamı kazandırılmak istenen sözden hemen sonra yay ayraç içinde ünlem işareti kullanılır. ÖRNEK: "Çok akıllı(!) olduğunu düşünüyorum."
« Son Düzenleme: 12.05.2022 21:43 CHIEF »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 12.05.2022 22:53
 :o
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
CHIEF,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#2 - 12.05.2022 22:55
 :o
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
CHIEF,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#3 - 12.05.2022 23:10
Ne çok eksiğim varmış  ??? Yararlı ve başarılı.  :o
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
CHIEF,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#4 - 13.05.2022 00:10
Bana kalırsa roleplayi en tutkulu, akıcı, sürükleyici, zevkli yapan şeylerden birisi imla konusu çünkü chat ne kadar temiz ve böyle imla kurallarına uyularak tutulursa o kadar soft & smooth oluyormuş gibi geliyor. Bu da bende roleplay anlamında hoş etkiler yaratıyor, yararlı bir içerik.
Like
2
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Jacktekk, CHIEF,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#5 - 14.05.2022 20:54
Herkesin okuması gereken bir rehber.
Like
2
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
CHIEF, Caykron,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#6 - 15.11.2023 16:16
Sanırım Türkçe problem çeken tek kişi ben değilim ::). Teşekkürler. Duolingo veya YouTube bakmam gerekli hissettim. :-\
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok