"Days Gone, Bend Studio tarafından geliştirilen ve Sony Interactive Entertainment tarafından PlayStation 4 ve Microsoft Windows için yayınlanan 2019 Aksiyon-Macera, Hayatta kalma, korku video oyunudur."
Oyun Deacon Saint John isimli, motor kulübü üyesi, Playstation sürümünde Road Captain olan fakat PC sürümünde Enforcer yaması olan bir ana karakterimiz. Oyunda kullanabildiğimiz bir araç var ve o da motor. RDR'deki at neyse, bunda da o motor. Büyük bir salgın ve hastalık sonrası geçen bu oyunu genel terim olarak "kıyamet sonrası kurgusu" olarak nitelendirebiliriz. Vikipedia'da gerilim yazmasa da bana göre en çok gerilim unsuru barındıran bir oyun. Korkudan çok gerilim bana göre, oyunları artık fiyat - oynanış süresi olarak değerlendirdiğimiz bu devirde, bu tip oyunları sevenler için severek oynayabileceği bir oyun olarak söyleyebilirim. Oyunu ne şişireceğim, ne de yerden yere vuracağım. Oyun yapmak istediklerini bir yere kadar yapıyor ama mükemmel yapmıyor ama bu demek değil ki kötü yapıyor. Gayet de güzel yaptığını söyleyebilirim. Hayatta kalma mekanikleri güzel, yağma özelliği var ve gayet başarılı ama bence eşyalar daha fazla olabilir, daha çeşitli olabilirdi, bol yağmayı severim, gittiğim bölgeyi araştırmayı, beni bir süre orada gezdirip envanterime yeni şeyler kazandırmasını severim. Envanter sistemi ve üretim sistemi gayet güzel, hızlı ve kullanışlı fakat bu envanter sisteminde söylemek istediğim bir şey var. Envanteriniz çoğu eşya üzerinde fazlasıyla kısıtlı, bandaj yapmak için alabileceğiniz bez sayısı fazla kısıtlı, benim gibi acele etmeden, sakin ve rahat oynayanlar için çok kısa süre içerisinde yağma sırasında bazı eşyaları alamıyor, üzerinde "azami" şeklinde bir yazıyla karşılaşıyor ve onu orada terk ediyor olacaksınız. Pek de sıradışı olmayan bir hikayeye sahip bir oyun kendisi. Alın veya almayın diyerek hiçbir topun altına girmek istemiyorum fakat Youtube üzerinde dönen inceleme videolarını izlediyseniz görmüşsünüzdür. Bana göre bazı noktalarda çok gömmüşler. Zaten onlara da bir şey diyemeyiz, herkesin şahsi fikri fakat oyun bayıcı şekilde veya Enis Kirazoğlu'nun dediği gibi "çıtır, çerez" diyebileceğimiz bir deyimde de değil. Gayet güzel, oyun içerisinde kaçıklar, üşüşkenler olarak adlandırılan yaratıklar var. Bunlar şu an oldukça bilinen zombi temasına oldukça benzer hatta akraba diyebiliriz. Fakat aynısı değiller, unutmayın.
Oyundaki en eğlenceli mekanik bunların sürülerinin olması, aklınıza Left 4 Dead gibi bir şey gelebilir fakat biraz daha farklı. Burada tek başınıza mücadele ediyor, etraftaki patlayıcı - yanıcı veya kendi ürettiğini patlayıcılarla - yanıcılarla strateji düzenliyor, kurguluyor ve bunu hayata geçiriyorsunuz. Peşinizde sapık gibi 300 tane birbiriyle kıç kıça kovalayan kaçığın hepsini kana kan, dişe diş temizledikten sonra o kadar tatmin olunuyor ki işte oyunun asıl eğlencesinin o olduğunu anlıyorsunuz. Bana soracak olursanız bu sürülerden oyun başında, güzelce güçlenene kadar kaçın fakat sonrasında oyunun ortalarında, henüz bitirmeye yaklaşmadan bu işe bulaşın. Aşırı zevkli ve oyunun temel mekaniği bence bu. En eğlenceli yaptığı şey de bu, bu arada kaçıklar insanlardan daha zeki oyunda.
Oyunda bunların dışında hayvanlar da var. Onların çok da özelliği yok, bazılarının başkalaşım geçirmiş halleri var ve yine size saldırıyor, zorluyor ve darlıyor. Başıma gelen bir olayı anlatacağım. Bir kaçık sürüsünün konakladığı bir mağara var ve orada almak istediğim bir şey vardı, sabah gittiğimde sürünün hepsi oradaydı, çünkü sabahları konaklarına çekilip dinleniyorlar. Onlar geceyi seviyor, gece sürünün dışarı çıktığı bir zamanda içeri girdim ve istediğimi aldım. Dışarı çıktım, birde baktım biraz uzakta o sürünün tamamı bir kurt kovalıyor ve kurt bana doğru kaçıyor. O kadar organik, saf ve güzel bir olaydı ki, orada çok fena gerildim ve motora binip kaçtım hemen, işte bu oyunu eğlenceli yapan gerilim, stres ve biraz korkudan olan eğlence. Outlast gibi bir şey değil, burada onlara karşı koyabiliyorsunuz ama onlar da sandığınızdan daha kalabalık ve güçlü. Etraftan malzeme toplayıp, üretim yapıp, etraftaki benzin bidounü gibi materyalleri istediğiniz şekilde yerleştirip, bütün patlayıcıların yerlerini saptayıp, kendinize bir harita çizip ardından sürüye sataşmak ve yaptığınız planı uygulamak... Planı uygularken onlardan beklemediğiniz hamlelerle karşılaşmak, sürünün bir kısmının beklemediğiniz yerden gelmesi, sizi sıkıştırmaya çalışmaları, önünüzü kesmeleri... O kadar saf gerilim ve aksiyon ki, ŞU HİÇ SEVMEDİĞİM ÖD PATLATAN, EKRANA BİRDEN ÇIKAN LANET OLASI CIRTLAK, TİZ SESLE BERABER İĞRENÇ, DEMODE VE APTALCA OLAN SAÇMALIKLAR VE BUNLAR YETMEZMİŞ GİBİ BİR BOK YİYEMEDİĞİMİZ, SOPA BİLE KULLANAMADIĞIMIZ ACİZ KARAKTER YERİNE BUNU TERCİH EDİYORUM VE TAVSİYE EDİYORUM. Tabii onun da seveni vardır, ona bir şey diyemem ama zevkler...
Oyunu almak isteyenler için tavsiyem, incelemelere bakın fakat her denilene kulak asmayın, onlar da... Hatta çoğu oyun puanlama sitesinin bile insanlardan oluştuğunu, onların yorumlarının olduğunu ve hatta onların da sevdiği oyun türleri olduğunu biliyorsunuz. Oyunun grafikleri bana göre göz alıcı ve şu ana göre baya güzel. Işıklandırma oldukça kaliteli, kaplama ve karakter detayı çok güzel. Eğer oyuna çok da yükselmediyseniz ve aşırı bir şeyler beklemiyorsanız. Beklentinizi düşük tutuyorsanız, bu oyun size istediğini verecektir. Saçma düşüncelerle girmeyin, ikinci bir Cyberpunk 2077 vakası ile karşılaşmayın. Soruları olan, oyunu almak isteyen varsa istediğini sorabilir.
Sizin düşünceleriniz nedir?