Benim önümde 23 günlük süreç var lakin pek kafaya takıyor değilim. Üniversite mezunlarının şu anki durumu bildiğin kadarıyla berbat.
2 veyahut 4 sene üniversite okumak zaman kaybı gibi geliyor. Bunun yerine kendimi yetiştirebileceğim bir işe girmek daha iyi. Mali müşavirlik v.s v.s
Hani bana göre zaman kaybı gibi geliyor lakin senin hedeflerin vardır, hedeflerine ulaşabilmek için üniversite şartsa geri kaçma, oku.
Benim edindiğim fikir seni üniversiteden alıkoymasın.
Şuna da eklemek istediğim bir şey var. Bu bilinçle hareket edersen seni tatmin etmeyecek işlerde çalışırsın. (Niyetin öğretmenlik değilse tabii, bundan ileride bahsedeceğim.)
Öncelikle kalitesiz bir üniversite demek çok şey demek. Kalitesiz bir üniversite, kalitesiz akademisyenler(elbet çok idealist hocalar da var) ve dolaylı olarak kalitesiz bir gelecek demek. ODTÜ dilcisi ile Bartın Üni. dilcisi arasında dağlar kadar fark olur. Bunu en basit şöyle kanıtlarım. Ben bu sene YÖK Anadolu Projesi kapsamında ODTÜ'deki bir hocamızdan ders alıyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim 2 senedir üniversite okuyorum ve aldığım en keyifli ders. Dizi gibi akıyor ders. 5-10 sene sonra bile unutamayacağım kadar şeyler kattı bana. Bir de bunu mühendislik okuyan birisi için düşün. Kalitesiz bir üniversitede yetkin olmayan akademisyenlerle, bir mühendis adayı neler başarabilir, kendine neler katabilir? Eğri oturup doğru konuşmak lazım. Anadolu üniversitelerinin çoğu kötü durumda. Belki imkanlar açısından evet ama verilen eğitimin kalitesi pek tatmin edici değil. Araştırma desen nadir görülüyor.
Gel gelelim şöyle bir şey var. Eğer bir dilciysen ve niyetin öğretmenlik yapmaksa(bir lisede, ilk ya da ortaokulda) hedefini yüksek tutmak zorunda değilsin. Yani düşük puanlı bir üniversitede okuman neticesinde eline aldığın diploma ile ODTÜ'deki bir dilcinin aldığı diploma aynı değer tutuyor. Hatta şöyle diyebilirim. ODTÜ'de ing. öğrt. okuyan bir kişinin aldığı dersler doğal olarak daha zor ve ağır(adamına göre muamele) olacağı için o kişinin KPSS çalışması da yıpratıcı oluyor. Farkındaysan ODTÜ'den mezun ing. öğrt. göremezsin. Zaten KPSS çalışmazlar, ya akademisyen olurlar ya da daha uzun vadeli, kararlı bir kariyer fırsatı ararlar.
Kısacası demek istediğim şu. Taşra bir üniversiteden mezun olarak kolay bir iş sahibi olamazsın ve yüksek para beklentin olamaz. Fakat konu devlet öğretmenliğiyse bu üniversiteleri tercih etmende bir sakınca yok. Niyetin dil konusunda ya da herhangi bir konuda önemli işler başarıp iyi bir kariyer yapmaksa o sınava çalışman şart. Seviyeni bilip ona göre hareket etmen gerekiyor.