Konu: Kudüs Sancağı & Filistin  (Okunma sayısı 246 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#0 - 12.05.2021 20:46
Ramazan bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, sevdiklerinizle afiyetle bayramı geçirmenizi temenni ederim.

Bu oyun platformunu bir oyundan öte görebilenler, dostluk ortamını kurabilenler ve birbirleri için iyi niyetli olan dostlarımın okumasını istediğim bir yazı paylaşmak istedim. Buradaki bir çok bilgi içerikli yazı, sizlerin de internette bulabileceği farklı kaynaklardan alıntılanmıştır.

Kudüs Sancağı (Kudüs-i Şerif Mutassarıflığı): 1872 yılında özel yönetim statüsü ile kurulan, 1874 yılında Şam Vilayetinden ayrılan; Kudüs ile birlikte; Gazze (Gaza), Yafa, Halilü’l Rahman, Beytülrahim, Birüssebi kentlerini kapsayan müstakil sancak. Osmanlı dönemi boyunca Kudüs Sancağı, Nablus ve Akka sancakları ile birlikte Güney Suriye ya da Filistin olarak isimlendirilmiştir 12 Aralık 1917 yılında Osmanlı Devletinin elinden çıkana kadar sürmüştür. 1917 senesinde  İşgal Edilmiş Düşman Toprakları Yönetimi-İEDTY'e geçti. OETA South adı altında yönetilmeye başlandı. 1920 senesinde İEDTY'nin yerini, İngiliz Sivil İdaresine geçirildi, 1923’te Lübnan ve Suriye sınırlarında yapılan bir düzenleme ile birlikte İngiltere Mandasındaki Filistin toprakları statüsüne geldi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (Palestine Liberation Organization): 2 Haziran 1964 tarihinde Filistin Kurtuluş Örgütü kuruldu. Örgüt Arap devletleri arasında bir liderlik savaşı yüzünden Filistinliler tarafından değil, Arap devletleri tarafında özellikle de Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdünnasır'ın yoğun desteği ile kuruldu.

Bu kısımla ilgili pek fazla bilgi paylaşmayı doğru olarak bulmuyorum, siyasal olayların içine girmeyi pek sevmem. Ama 1980'li yılların başlarına kadar FKÖ pek çok değişik grubu bünyesinde taşıyor olmasına rağmen Filistin davasının önde gelen örgütü olma özelliğini korudu. Örgütün merkezi 1967 savaşından sonra Ürdün'e, 1970'te Lübnan'a ve 1982 yılında İsrail'in Lübnan'ı işgaliyle Tunus'a taşındı.

Cezayir'de Filistin Kurtuluş Örgütü Başkanı Yasser Arafat 15 Kasım 1988'de Filistin Devleti'nin kuruluşunu ilan etti. 1993'te Oslo Anlaşmalarının imzalanmasından bir yıl sonra, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki A ve B bölgelerini yönetmek için Filistin Ulusal Otoritesi kuruldu.

Yahudiler ve Filistin: 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin'deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükümetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı.

Günümüz: 1993-1995 Oslo Anlaşmalarıyla iki devletli çözüme doğru ilerleme sağlandı, ancak bugün Filistinliler, Gazze Şeridi'nde ve Batı Şeria'daki 165 mıntıkada İsrail askeri işgaline maruz kalmaya devam ediyor.

Alıntı
İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, son 20 yılda İsrail-Filistin çatışmaları sırasında 7398 Filistinli ve 1483 İsraillinin hayatını kaybettiğini belirledi.

Belirtmiş oldukları rakamlardaki doğruluk her zaman tartışılır şekilde. Coğrafyada ölen insanların bir çoğunun üzerinde bırakın silahı - bombayı, suratlarında bir peçe, ellerinde bir taş bile yok.

Ramazan ayı ve Kudüs günü:

Kudüs günü nedir?

Kudüs günü İlk kez 1982 yılında İran İslam Devrimi lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni tarafından Ramazan ayının son cuma günü Filistin'in bağımsız olması isteğine dikkat çekmek ve bu düşünce taraftarlarını desteklemek amacıyla düzenlendi ve Kudüs Günü olarak isimlendirildi.

Kudüs'te Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayında, Nisan sonunda başlayan gerilim "Kudüs Günü" yaklaşırken daha da tırmandı.

Protesto gösterileri, İsrail polisinin müdahalesi ve çatışmalarda yüzlerce Filistinli ve 30'a yakın İsrail polisi yaralandı.

Cuma günü namaz kılmak üzere Mescid-i Aksa'ya giden on binlerce Filistinli, 10 Mayıs'taki "Kudüs Günü"nde bazı İsrailli grupların planladığı yürüyüşte Harem-üş Şerif'e girmemesi için üç günlük bir nöbete başladı. Ardından İsrail polisi müdahale etti.

Burada sizlerle paylaşmak istediğim şeyler, bir devletin tarihi ve ya bir dinin diğerine olan baskısı değil. Siyasal ayrılıklar, dini düşüncelerden doğan farklılıklar, memleketçilik gibi şeyler her zaman var olacaktır. En basit örneği burada oyun oynayan insanlarız ve bazen ayrı düşebiliyoruz. Her zaman her konuda bir gruplaşma, ayrışma ve bunun sonucunda çatışma olacaktır. Bu ayrılıklar yüzünden insanların ölmesi, hayatlarında bir şeylerin eksilmesi ne kadar doğru? Bu yazdığım yazı ve ya burada yapacağımız yorumlar, bu ayrışmaları ve çatışmaları hiç bir zaman durdurmayacaktır. Eee niye yazdık bunu o zaman? Kendinize bir şeyler katmak için bunu sorgulamak en doğrusu olacak.

Tekrardan her birinizin Ramazan Bayramını kutlarım.

Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 12.05.2021 21:07
Açıklayıcı ve günümüzde ki şuan olan ve geçmişte olan olayları ve durumları özetleyen ve Ramazan Bayramı'mızı anlatan güzel bir yazı olmuş. Eline sağlık şimdiden herkesin Ramazan Bayramı'nı kutlarım.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#2 - 12.05.2021 21:09
11 ay filistini unutup sadece 1 ay gündeme oturtuyoruz her sene yine aynı olaydan her yerde post görmeye başladık  :garip:
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#3 - 12.05.2021 21:17
Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığından rahatsız olup Türkiye'yi bu yüzden kınayan ülkelerin başında gelen Filistin için bir gram üzülmüyorum. Türk vatandaşlarının bu Arap sevdası nedir bir türlü anlamış değilim.
« Son Düzenleme: 12.05.2021 21:19 Gaki »
100
2
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
sadece yaşıyorum, Aureus,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#4 - 12.05.2021 21:23
Herkese iyi bayramlar. Öncelikle duygularımızı ve vicdanımızı bir kenara koyup, Filistin'lilerden daha önemli olan kendi sorunlarımızı ve kendi insanımızın dertlerini çözmeliyiz. Suriye'nin sorununu sözde çözecektik, demokrasi getirecektik. İroni değil bu arkadaşlar gerçek, sonuç milyonlarca mülteci, bazıları Filistin'lileri ülkemize alalım falan diyor. Açıkçası gülüyorum. Ha Suriye, Ha Filistin, aynı dil, aynı kültür, aynı insan...Suriye'li kardeşlerim diyerek acıtasyon yapan insanlar bugün Suriye'lilere sövüyor. Aynısı Filistin için de geçerli.

Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#5 - 12.05.2021 21:44
Uzun uzun yazardım fakat istemiyorum, içimdeki nefreti kusabileceğim bir platform olduğunu düşünmüyorum.
100
4
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
karizmatik devrimci, sadece yaşıyorum, kinginthenorth, karprensi,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#6 - 12.05.2021 21:46
Uzun uzun yazardım fakat istemiyorum, içimdeki nefreti kusabileceğim bir platform olduğunu düşünmüyorum.

Ben de çok yazdım, sildim. Maalesef bu yazıların yeri burası değil. Ki başka bir yerde yazmaya kalksan az çok sonunu kestirebiliyorsun.
Like
4
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
Aureus, sadece yaşıyorum, YeahRock, karprensi,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#7 - 12.05.2021 21:48
tam kapanma da israil başkonsolosluğu önüne yüzlerce kişi gidip mehmetçik gazzeye sloganı atanlar çok istiyolarsa gidip kendileri savunabilirler memleketlerini. bende sürekli yazıp yazıp siliyorum ama kısada olsa bunu yazmak istedim alttaki linki atıp gidiyorum.

israilin yaptığı da insanlık suçu bu arada evet çocuklarının öldürülmesini desteklemiyorum tabi ki linc yemiyeyim belirtmek istedim.

https://millidusunce.com/filistin-uygur-turklerine-karsi-cinin-yaninda-oldugunu-bildirdi/
« Son Düzenleme: 12.05.2021 21:50 sadece yaşıyorum »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#8 - 12.05.2021 22:08
Ermeni soykırımı, dostumuzun dostu ile düşman olması ve her fırsatta bize rakip olan bir ülke için askerlerimiz ölmemeli ve yardım yapılmamalı. Din dediğimiz şey için ülkemizin askerleri ölmemeli.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#9 - 12.05.2021 22:31
Doğu Türkistan, Filistin, Afganistan, Suriye, Yemen, Mali, Kamerun, Meksika, Irak ve daha bir çok ülke. Bir çoğunun tarayıcınızda arattığınızda görselleri açtığınızda göreceğiniz resimlerin olayı aynı. O yüzden hükümetlerin verdiği kararları esas alarak ölen insanların uyruklarını, dinlerini, görüşlerini, yaşam tarzlarını eleştirmeyi doğru bulmuyorum. Kınayacak, kin kusacaksanız bunu topraklar, devletler ve milletler üzerinden değil de siyasiler üzerinden yapın.
Haha
1
Tepki yok
Tepki yok
Haha tepkisini veren kullanıcı(lar):
kinginthenorth,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok