Her oyuncunun kendince bir sebebi oluyor elbet. Şahsen para kasma mevzuda 2-3 yıldır oynadığım hiçbir sunucuda (Vice dahil) para kasmaya vakit ayırmadım, sadece rol yaptım. Rol yaparak para biriktirdiğim çoğu sunucuda da kısa sürede milyonlara dayandım, bazen geçtim. Fakat son bir haftadır dizilere o kadar sardım ki şu sıralar hiç rol yapasım yok. Hazır o kadar dizi izliyorum yanda da bari biraz para kasayım cebimde dursun diye oyunu açıp pencere moduna çekiyorum. Öyle yani, hiç para kasmayan adam bile belli bir noktadan sonra kendi sebepleri doğrultusunda para kasabiliyor.
Kaldı ki bir noktadan sonra rolle para kazanmak istiyorsanız bile sunucu ekonomisine sıcak para girmeli, bazı oyuncular para kasmalı. Kimsede para olmadığı zaman kimse rol yaparak para kazanamaz. Sunucu ekonomisinin büyüklüğü ve artış hızına orantılı olarak sunucuda rol yapan karakterler para kazanabilir. Yani ekonomisinin büyüme hızı yavaş olan bir sunucuda rol yapan karakterler de çok ağır, yavaş para kazanır. Ekonomisi küçük olan bir sunucuda rol yapan karakterler de az para kazanır. Örneğin akşam olduğunda bir iş yerinde çalışan karakteri baz alalım. Bu karakterin iş yeri sahibinden 5k 10k para koparabilmesi için iş yeri sahibinin parası olmalı. İş yeri sahibi de parasını iş yerinden kazanıyor, iş yerinden para kazanamazsa çalıştırdığı karakterlere de para veremez. E iş yerine para nasıl girecek? Müşterilerden gelecek ve müşterilerin de bu bağlamda iş yerine para kazandırabilmesi için para kasması (en azından büyük kısmının) gerekiyor.
Sonuç olarak düzenin düzgün olduğunu düşünüyorum. Para kasmak için uğraşan oyuncular da sunucunun bir parçası ve ekonomik manada sunucuyu derinden etkiliyorlar. Yine de sürekli para kasarak zengin olmayı hedefleyen oyuncular varsa kendilerine şöyle bir öneri yapayım; para temelinizi attıktan sonra rollerinize başlayın ve para kasmaya geri dönmeyin bile. Çünkü mesleklerle vakit kaybederek sadece rol yapan oyuncuları zengin edersiniz kendinizi değil. Mesela araç alacağınız zaman galeri rolü yapan kullanıcılara, aracınıza modifiye çekeceğiniz zaman garaj işleten kullanıcılara, villa almak istiyorsanız ev ticareti yapan oyunculara para kazandırıp onları zengin edeceksiniz. Paranız sürekli eksilecek, diğer oyunculara gidecek ve siz farkında bile olmayacaksınız. Kısaca sadece para kasarak zengin olmanız imkansız. Diyelim ki zengin oldunuz; bu sefer paranız vergi ve diğer harcamalar derken bitmeye başlayacak ve el mecbur yine para kasmaya döneceksiniz. Belli bir noktadan sonra oyundan da bunalacaksınız. En temiz iş rol yaparak zengin olmaktan geçer unutmayınız.

SS editleme konusunda konuyu tam anlamadım. Pek çok farklı kişilik oluyor çünkü. Eğer konu saatlerce CS6 üzerinde edit yapan oyuncuları ilgilendiriyorsa şöyle bir açıklama yapayım; CS6 üzerinde yeni şeyler keşfetmeyi ve tasarım yapmayı seviyorum, eğer vaktim varsa bunu SS'lerime yansıtarak çoğu zaman kendime has teknikler geliştiriyor ve SS'lere görsel şölen döküyorum. Kiminin vakti yoktur, iki dakikada düz bir SS editleyip atar. Bence bu noktada oyuncuların sorgulanması pek de doğru değil. Sonuç olarak güzel ekran görüntüleri çıkartabilmek ve okur kişilerin ilgisini çekebilmek için böyle yapıyorlar.