Medical Department içerisinde belirli kurallar çerçevesinde işleyen Disiplin Heyeti bulunmakta. Sağlık personellerinin hakları, hasta kişinin ayrıcalıklı hakları vardır. Birazda bunlardan bahsetmek istiyorum. Rolleriniz buna göre çeşitlendirebilirsiniz.
Hasta Hakları Bulunan hasta haklarını genel olarak sıralamamız gerekirse;
- Hizmetten genel olarak faydalanma,
- Eşitlik içinde hizmete ulaşma,
- Her türlü hizmet ve imkanın neler olduğunu öğrenmeye,
- Sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirmeye,
- Personeli tanıma, seçme ve değiştirme,
- Sağlık durumu ile ilgili her türlü bilgiyi istemeye,
- Gizliliğe uygun bir ortamda sağlık hizmeti almaya,
- Tedaviyi reddetmeye veya durdurulmasını istemeye,
- Sağlık hizmetini güvenli bir ortamda almaya,
- Saygı, itina ve ihtimam gösterilerek, güler yüzlü, nazik, şefkatli bir yaklaşımla sağlık hizmeti almaya,
- Refakatçi bulundurma hakkına sahiptir.
Hastane içerisinde uygun hizmeti size sağlamayan ve şikayetçi olacağınız personel adına dilekçe verdiğiniz zaman disiplin heyetine sunulur. Olayın gerçekliğine/durumuna göre personele verilecek olan ceza değişebilir.
Hastanede her vakit rol dönmüyor olabilir, bu durum sizlere sıkıcı da geliyor olabilir. Evet, birilerinin role gelmesini bekliyorsunuz kimi zaman gelen oluyor kimi zaman gelmeyen oluyor. Bir hasta geldiği zaman istediğiniz kadar detaya inerek rol yapmak size kalmış. Tabi bu durumda karşıdaki kişiyi de yaptığınız rol ile sıkmadan, empati kurarak yapmanız gerek. Boş beklerken sıkıldığınız vakitleri hastaya uygulayacağınız tedavi rolünü detaylı yaparak birazda olsa azaltabilirsiniz. Hasta ile iletişime geçerek sohbet eder, onun hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ya da rol yapmanız için bir hastaya da ihtiyacın yok. Doktorun sürekli öğrenmeye açık olarak ilerlemesi ve bilgi sahibi olması gerekmektedir. Hastanenin boş olduğu vakitlerde uygun bir odaya geçerek araştırma rolü yapabilirsiniz. Emin olun ki araştırmanın hiçbir zararı yok, rolünüzü detaylandırmanız için size fırsat.
Akademi Süreci Akademi sürecinde söylenenleri ne yapmak istediğiniz tamamen size bağlı. İsterseniz bir defter tutarak yazın(ben ezberlemiş olsam bile defterimi yanımda taşıyorum), isterseniz kitapçığı telefondan açarak bakın ve öyle devam edin. Birçok yol bulunabilir. Rolleri genel olarak belirleyen temel konular ele alınarak anlatılıyor. Dikiş olsun, bölgenin alçıya alınımı, teorik birkaç bilgi üzerine bu şekilde devam ediyor. Ben yapamam! diye bir düşünceye kapılmayın sakın. Kendimi örnek gösteriyorum, hiçbir bilgim yoktu. Sadece ciddi şekilde araştırdıklarımı not alarak ilerledim. Kitapçığın olması sizler için artı puan. Akademinin biteceği sürece kadar öğrenci olarak yer alıyorsunuz, sonrasında sonuçların açıklanmasıyla birlikte Stajyer Doktor rütbesine gelerek gözetleniyorsunuz. Birkaç günlük gözlem sonucunda uygulamalı sınava girerek Pratisyen Doktor rütbesine geçiş yapılıyor. Uygulamalı sınavın içeriği sürekli sabit kalmıyor tabi ki, değişikliklere uygulanarak devam edecek. Yani kısacası burada da siz ne kadar uğraşırsanız o kadar zevk alacağınız bir bölüm oluyor.
Etkinlikler Bir diğer konu ise yapılabilecek olan etkinlikler. Hastane içerisine kısıtlı roller olabilir, ama bu farklı şeyler yapabilmemizi engelleyen bir durum değil. Kan Bağışı, Diyabet tarzı etkinlikleri gelecek süreçte yapacağız. Birlikte vakit geçirmek, birlikte el birliğiyle iş yapmak için harika bir rol ortamı çıkabileceğini umuyoruz, tabi bunlar sizlerinde desteği ile gerçekleşecek. Etkinlik için olan fikirlerinize her zaman açığız.
|  |