Lise rolleri SAMP'a uyarlanması birebir gerçekle aynı olmayacağı için ders dinleme düşünceleri gereksiz görüyorum. Amerika'da eğitim sisteminde her öğrencinin en az bir kulübe dahil olması istenir beklenir. Bu kulüpleri Türkiye'deki gibi düşünmememiz gerekiyor. Bunlar sosyal aktive sağlayan bir kulüp. Örnek vermek gerekirse zamanında Vice News resim yarışması düşünüyordu. Fotoğrafçılık kulübündeki öğrenciler kendi aralarında rollerini yaparak güzel kare yakalayarak bunlara başvurabilir. Belediye gençlere destek olmak amaçlı sahilde öğrencilerin konser vermesine olanak sağlayabilir, buda müzik kulübü ve öğretmenin rehberliğinde olur. Öğretmenleri Belediye ile görüşme sağlar. Okulun spor takımı maçlar yapabilir. 3X3 Streetball başvuruları devam ediyor örneğin. Okul rolleri şu an sunucuda olan birçok role dahil edilebilir. Okulda kimse size matematik, türev, iki katlı integral anlatmayacak. Teori dersi zaten maksimum 30 dakika olacak, 20 ideal. Teori derslerinde de sadece öğretmenler konuşmayacak, soru cevap şeklinde etkileşimli ilerlenecek. Öğretmenler ödev verecek, ödevler git şu kadar soru çöz tarzında olmayacak. Örneğin bir konu hakkında araştırması istenilecek. Örneğin şehirde öğrencilerinin çektiği zorlukları, zamanında onlar liseye giderken çektiği zorlukları araştırması istenilecek, sokakta insanlarla konuşup bu konuda sunum yapacaklar, sokakta gezinirken tedirginleştiği yerler var mı? Ne gibi sıkıntı hissediyorsunuz, hangi caddeler/sokaklar gibi öğretmenlerinin gözetiminde araştırma yapacaklar, ardından bu araştırma sonucunda bunların sunumları öğretenleri tarafından Belediye'ye sunulacak, meclis rollerine katkı sağlayacak. Yani Lise rolleri aslında birçok legal birliklere yardımcı/destekleyici güce sahip olabilecek. Lise rollerini Türkiye gibi düşünmemeniz gerekiyor. Çok daha genişletebilir, geniş bir rol yelpazesi var. Okul rolleri sadece okuldan ibaret değil. Bu açıdan bakılmaması gerekiyor.
Anlık hype olaylarına kesinlikle inanmıyorum. Anlık hype dediğiniz şey şu oluyor, birlik bir anda 50 kişi oluyor sonra 10 kişiye düşüyor. Zaten her legal birlikte böyle değil mi? Şu an hangi legal bir oluşum bir 40-50 kişi ile hizmet verebiliyor, PD hariç? Önemli olan kişi sayısı değil çıkarttığı rollerin kalitesidir. 10 kişi ile kaliteli rol oluşturabilir. Sadece kemik kadro ile bile bu roller sürdürebilir. Okul rollerinin tek sıkıntısı öğretmen rolü yapacak kişiler, insanları sıkmadan bu rolleri yapabilecek kişiler.
Öğretmenler pasif olursa, okul pasif olur. Zaten okul rolleri çok kalabalık olmaması gerekiyor. 20-30 kişiyi geçerse sıkıntılar doğabiliyor. Onun için herkes rastgele değil, forumdan başvuru ile kayıt olmalı diye belirtmiştim zaten ARGE'de de.
Şu an iki farklı sunucu da okul rolü yapılıyor. Bu sunuculardan birinde okul rolleri öğretmenlerin pasif olması sebebiyle kapandı birkaç ay sonra tekrar açıldı. Sanılan gibi bir anlık hype düşüncesi olsa ikinci/üçüncü kez kimse açmaya çalışmazdı. SAMP'da ciddi bir teenager, okul rolü yapan ve bunu seven bir kitle var. Maalesef öğretmen sorunu mevcut.
Daha normalde dersi asmak için her şeyi yapıyorsunuz, okula gidip ders dinleme rolü mü yapacaksınız? Akademide bile konu anlatılırken AFK bırakmıyor musunuz?
Çok fazla anlık heves olduğunu düşünüyorum. Çok düşmanım bu fikre, çoook…
Akademi de konu anlatılırken AFK atılmasının üstte de belirttiğim gibi teori olmasından kaynaklı. Uygulamalı eğitimlerde akademi de AFK atan bir kimse olduğunu sanmıyorum. Ayrıca akademi bir sınıf havasından çok 100/150 kişinin olduğu bir ortam hangi birini kontrol edilebilir ki. Akademi olayı ile lise rolleri olayı çok farklı bence, bir sınıf zaten 20 kişiyi geçmemeli. Taş çatlasa 30.