Konu: GTA San Andreas'da düzgünce araba kullanma rehberi ve İleri Sürüş Teknikleri  (Okunma sayısı 3503 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#0 - 09.11.2020 02:51
(Örnek teşkil etmesi açısından bir araba fotoğrafı)

&ab_channel=borntolose

Merhabalar. Bu rehberde kendi tecrübemden yola çıkarak oyundaki arabaları nasıl düzgünce kullanabileceğini anlatmaya çalışacağım. Gerçekteki değil, oyundaki. O yüzden ayrıntılara pek takılmayın, gerçekte araç sürüşüyle pek örtüşmeyebilir 16 yıllık bir oyun sonuçta.

Öncelikle şunu anlatmam şart: Gta San Andreas eski bir oyun olsa da sanılanın aksine gelişmiş araç fiziklerine sahip. Oyunda arkadan itişli, önden çekişli ve dört çeker araçlar var. ABS sistemi olan, olmayan araçlar var. Bunu nasıl anlayabileceğini kısaca anlatayım. Arabaya binip boşluğa basarak w tuşuna bastığınızda araba hafif hafif gidiyor ve ön tekerler dönüyorsa önden çekişli, arka tekerler dönmüyor ve araba gitmiyorsa arkadan itişli, dört teker de dönüyor ve araba hafiften ileriye gitme eğilimi yapıyorsa araç dört çekerdir. Örnek, sentinel arkadan itişli, blista önden çekişli, sultan dört çeker bir araçtır. ABS sistemi fren yaptığınızda tekerlerin kilitlenmesini önler. Aracınızla hızlı giderken w tuşunu bırakıp s tuşuna basarak fren yapın, tekerler kilitlenmeden araba duruyorsa ABS var demektir. Ben boxville marka kamyonda bu özelliği gördüm.

Kontrollerden başlayalım. W gaz, A sol, D sağ, S fren(eğer araç duruyorsa S'ye bastığınızda geri gider). Boşluk el freni. Lütfen her yavaşlayacağınız zaman el frenini çekmeyin, S tuşuna basarak durmaya çalışın, eğer araç duracak gibi değilse el frenini kullanın, hala durmuyorsa sağa sola kırın, kesin durur. Bu size hakimiyet sağlayacaktır çünkü araba frenle durduğu zaman kaymaz, bir diğer tabirle arkadan, önden açılmaz. Bunu alışkanlık ederseniz rahatlarsınız. Aracınızı şeritte tutmaya özen gösterin, hızlı gidiyorsanız sol şeridi kullanın. Maganda gibi iki şeridin ortasından gitmeyin. Zaten Türkiye'deki internet hızı belli, eğer oyuncular olarak arabaları düzgün sürersek lag kaynaklı kazalar sunucuda azalacaktır, bu da herkesin lehine bir durum.

Viraja girmeden, sokaklar arasında dönmeden önce gaz vermeyi kesin, direksiyonu kırın, arabanın burnu girince gaz verin, dönüşünüzü tamamlayınca direksiyonu kırmayı bırakın(yani a ya da d tuşuna basmayı). Oyunda araba sürmeyi W tuşuna basılı tutarak yapan bir sürü insan var. Bu yanlış bir şey, zararı da size. Günde 2k tamir parası ödersiniz. Bunun olmaması adına bu rehberi hazırlıyorum.

Oyunda araba sürerken sürekli gaz vermeyin. Gerektiği yerlerde gazı bırakın araba kendi kendine yavaşlasın, sonra tekrar gaz verip devam edin. Sürekli çat çut w basmanın s basmanın anlamı yok. Ana yollara çıkarken, dönüş yaparken mouse ya da Q-E tuşlarıyla sağınızı solunuzu kontrol edin. Geceleri, yağmurlu havalarda farlarınızı açın.(N tuşu) Araçla şeridinizde giderken yandan bir araba yanaşıyorsa önünüze geçirmemek için üstüne üstüne kırmayın, o araç sizin aracınızdan hızlıysa ve yol düzse her türlü sizi geçecektir, bırakın geçsin. Virajlı yollar için aynı şey geçerli değil.

Son olarak nitro aracınızın maksimum hızını değil hızlanmasını arttırır, kesinlikle kalkışlarla ya da dönemeçli yollarda kullanın, unutmayın nitro açıkken araba çok fena kayar, dikkat edin. Düz yolda tam hız giderken açarsanız o sadece fantezi olacaktır. Şahsen sentinelimde nitro var ve kaydırırsam zorla topluyorum, buna dikkat edin.

Rollerde sinyal kullanabilirsiniz, N tuşuyla farları sürekli açıp kapatarak flaşör açık gibi rol yapabilirsiniz. Kavşaklarda karşınızdakine yol vermek için, önünüzde duranı uyarmak için yine aynı şekilde selektör yapabilirsiniz. Yayaları ya da araçları uyarmak için kornayı kullanabilirsiniz. (Tuşu H, horn yani. Çok akıllıca değil mi?) Genç bir karakteriniz varsa arabayı ilk defa sürerken kontak kapatarak stop etmiş gibi rol yapabilirsiniz. Bu saydıklarımı herkes yaparsa sunucudaki kazalar azalır, daha insancıl biçimde kullanırsanız oyunda araç sürmek oldukça keyifli oluyor bile denebilir. Hatta arkadan Cengiz Kurtoğlu açıp hafif hafif ilerlemek hobilerim arasındadır. /acam 1-4 komutları ile aracın camları açılabilir. /lowrider 3,4 gibi komutlarla kolunuzu camdan sarkıtabilirsiniz. Ama sürücü değil, yolcular yapabilirler.

Bir anımı da anlatmadan geçemeyeceğim. Sultan marka araba ile Las Venturas civarında polisten kaçıyordum. İleride oldukça keskin bir viraj vardı. 140 derece falandır. Ben tam dönemece gelmeden biraz önce gaz vermeyi bıraktım arabam iyice yavaşladı, polisler ise w tuşuna abaranak yaldır Allah yaldır üstüme geliyorlardı. Arabanın önünü kesmek için olsa gerek. Köşeye vardığım an ani fren yaptım, sağa kırdım viraja hiç kaymadan direk girdim, sonra nitro basıp uzadım. Polisler bunu hesap edemediler ve sağa dönmeye çalışırken çok hızlı oldukları için duvara tosladılar, onlar tekrar yola çıkıp hızlanana kadar bastım gittim, yakalayamadılar.

Şunlar da önemli detaylar, aynı hayatımızdaki gibi oyunda da trafikte başkaları da var. Bu yüzden gerektiği yerlerde geçiş üstünlüğü olan araçlara yol verin. Ambulanslar, itfaiye ve polis araçları geçiş üstünlüğü olan araçlardır. Tabii ki sivil sürücülerin de kendi aralarında duruma ve altındaki araca göre değişen geçiş üstünlükleri var. Büyük araçlar zor manevra yaptığı için onların dibinden dibinden gitmemeniz gerekiyor. Mesela araba sürerken tır mesleği yapan birinin dibine dibine girmeyin.

Hız sınırı atlanmasa dört dörtlük rehbermiş. Şehir içi limit 50, ana yollarda 90 km/h.

Demek istediğim şudur ki oyundaki herkes arabaları biraz özenerek kullanırsa oyun herkes için çok daha keyifli olabilir. Ayrıca polisten de rahat kaçarsınız. leftyguns garantisi veriyorum.

Evet ciddi ciddi oyunda araba kullanma rehberi hazırladım. Çünkü bilmeyenler var, bilmemek değil öğrenmemek ayıp.

Sunucudaki gözlemlerim araç sürüşü olarak oldukça iyi yerlere doğru yavaş yavaş da olsa geldiğimizi gösteriyor. Artık bir çok sürücü yol veriyor ve aracı şeridinde tutarak kullanabiliyor. Fakat tabii ki bu yeterli değil. Sırada serrseri gençlerin favori rehberinin yeni ve asıl heyecan verici bölümü var. Gta San Andreas'ta ileri sürüş tekniklerini beraber inceleyelim. Tekrardan söylüyorum, bu rehber oyuna göre hazırlandığı için gerçek araç sürüşüyle pek örtüşmeyebilir.

BÖLÜM I: HIZLI SÜRÜŞE GİRİŞ
  Hızlı gitmek istiyorsanız her şeyden önce oyunda seri bir araba edinmelisiniz. Süper hızlı olmasına gerek yok, asıl önemli olan iyi hızlanması. Çünkü bir manana ile bu teknikler pek işe yaramayacaktır. Ucuz yollu başlangıç aracı olarak size iki önerim var. Arkadan itişli olarak Clover, önder çeker olarak Blista Compact.

Bu araçlardan bir tane edinin ve X5 nitro takımını taktırın. Eğer yaptıysanız bu demektir ki artık hızlı bir arabanız var. Şimdi ikinci bölüme geçelim.

BÖLÜM II: GAZLARKEN NE YAPACAĞIM?
  Gazlamanın birinci kuralı elinizi gerekmediği sürece w tuşundan çekmemek. Bunu kesinlikle sürekli basmak olarak algılamayın, inceliklerinden aşağıda bahsedeceğim. Araca bindiniz, boşluk ve W tuşuna basılı tutup motoru bağırttırın. W tuşuna basılı tutup boşluk tuşunu bırakarak kalkış yapın ve kalkıştan hemen sonra nitroyu aktif hale getirin. Aracınızın bu yolla maksimum hızı bulması birkaç saniye sürecektir. Bundan farklı bir şekilde kalkış yaparsanız hantal kalacaktır.

Doğru kalkışı yaptıktan sonra aracınız hızlı gidecek. Sağa ve sola yönlendirme konusu çok önemli. Aracınızla amacınız hızlı gitmekse A ve D tuşuna basılı tutarak yönlendirme yapmamalısınız. Bu hızınızı azaltır. Yedire yedire, seri seri bas-çek hamleleri ile aracı yolda döndürün.

Frenleme hızlıyken hassas yapılmalı. S tuşuna basılı tutmayın, boşluk ile durmaya çalışmayın. Aracınızda ABS sistemi yoksa sağa-sola çekme yapar. (Bu oyunda ABS sistemi olan araçlar ve olmayan araçlar mevcuttur. Eski bir oyun olduğuna bakmayın, gelişmiş bir oyun oynuyoruz. İlla örnek gerekiyorsa Clover'da ABS yok, Boxville'de var.) S tuşuna basıp çekme hareketini yapıyorsunuz fakat duracak gibi değilseniz S tuşuna basılı tutun. Hâlâ daha duramadınız, el frenine asılın. İlla duracaksınız.

BÖLÜM III: VİRAJ DÖNME
  Oyundaki farklı çekiş tiplerinden bahsettim. Şimdi hepsiyle nasıl viraj döneceğinizden bahsedeceğim.

Arkadan itişle başlayalım. Arkadan itişli araçlar yanlamaya çok eğilim gösterirler. A ya da D tuşuna gereğinden fazla basarsanız arabanız olduğu yerde dönecektir ve öylece kalacaksınızdır. O yüzden bu tuşlara bas-çek yapmaya özen gösterin. Eğer yanlayarak dönmek istiyorsanız boşluk tuşuna sadece basıp çekin ve aracı bir uzun yönlendirme tuşu hamlesi ile döndürün. Bu esnada gazı kesinlikle kesmeyin. Dönüş devam ederken aracın arkası savruldukça siz yön tuşları ile arkayı toparlayın. Bunu bir süre sonra istemsizce yapacaksınız.

Önden çekerler tabiri caizse kafasını soktuğu yere girerler. Bu araçlarda da temkini elden bırakmadan çok daha rahat biçimde viraj dönebilirsiniz, fakat ön taraf biraz daha dirayet gösterecektir, uzun tuş kontrolleri daha sağlıklı bir dönüş sağlar.

Dört çekerle dönmesi en kolayı. Hayatta kaymazlar, tuşa basın ve dönsün. Tek dikkat edilecek nokta bu araçlar hızlı giderken komple savruluyorlar. Özellikle sultan marka araçla hızlıyken dönmeye çalıştığınızda aracın komple savrulduğunu hissedeceksiniz. Gaza basıp çekmek suretiyle gaz kontrolü sağlayarak bu sorunu halledersiniz. Ve dört çekerler viraj dönerken diğer iki gruba göre hantal kalıyorlar, fakat çok daha kontrollüler.

BÖLÜM IV: KONTROL
  Sadece aracı değil, çevrenizi de kontrol etmelisiniz. Gelen giden arabaların size yol vermesini beklemeyin. Asla karşı şeride doğru aracı kaçırmayın. Yoldan dışarıya doğru kaçış yapmanız daha iyi olur.

devamı gelecek...

« Son Düzenleme: 21.10.2021 00:16 leftyguns »
Mükemmel
17
100
7
Tepki yok
Mükemmel tepkisini veren kullanıcı(lar):
itzniggaFedaisi, gunesilhan9, Aureus, lastgunmobster, VagRainn,
Efecho,
Tepki yok
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
itzniggaFedaisi, gunesilhan9, Aureus, VagRainn,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 09.11.2020 03:17
Helal olsun, tamamını sabah okuyacağım. Olması gereken bir rehberdi.
Like
2
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
itzniggaFedaisi,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#2 - 09.11.2020 16:22
Eyvallah. Eğer zamanım olursa pov sürüş tarzında bir video çekmeyi de düşünüyorum ama çok meşgulüm.
« Son Düzenleme: 09.11.2020 16:30 leftyguns »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#3 - 09.11.2020 16:40
Çok harika rehber. Top 5 Yararlı Rehber arasından çok rahat ikinciye çöküp çayını kahvesini içer.

Sabitlenmeli, ayrıca uygulanmalı. Yalvarırım okuyup uygulayın. Admin değiliz zaten artık tamire 100$ vere vere param bitecek.  >:(
Like
6
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
leftyguns, Conejo, kinginthenorth, ble55phemy, Mirmanu, Efecho,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#4 - 09.11.2020 17:29
Sağolun. Ufak birkaç bilgi yanlışı vardı, onları düzelttim, şuan hata kalmadı gibi görünüyor.
100
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
balvenie,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#5 - 09.11.2020 18:37
Boş!
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
leftyguns,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#6 - 09.11.2020 18:38
Boş!
toyota corolla yanlama rehberi yakinda gelecektir !
Mükemmel
3
Tepki yok
Mükemmel tepkisini veren kullanıcı(lar):
Stormcloak, egemenltnlmz, ble55phemy,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#7 - 10.11.2020 05:00
Eline sağlık, güzel bir rehber olmuş.
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
leftyguns,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#8 - 10.11.2020 10:21
Arkadaşlar sunucu da her rol yapmaya meyilli olan kişiler için hız sınırı kullanmasını öneriyorum. Araç varsayılan hıza sabitliyor tuşa basılınca ve siz araç sürerken rahat rahat konuşabiliyorsunuz. Ama tek sıkıntı A-D tuşlarıyla aracı döndürmek.
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
leftyguns,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#9 - 10.11.2020 13:59
Eline sağlık harika olmuş, Elegy ile donut çizenler dolu etrafta. Onlara bir rehber açacağım bende.
.
100
5
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
leftyguns, balvenie, kinginthenorth, ble55phemy, VagRainn,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok