Konu: İlk Yardım  (Okunma sayısı 321 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#0 - 04.11.2019 17:52
İlk yardım'ın amacı kişiyi iyileştirmek veya kurtarmak değildir, kişinin durumunun daha kötüye gitmesini engellemektir. Mağdur olanlara zamanında ve doğru yapılan müdahaleler ölüm ve engellilikleri en aza indirir. Tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamadır. İlk yardım uygulamaları ilk yardımın eğitimini almış sertifikalı kişiler tarafından yapılması gerekir, iyi niyetle fakat bilinçsiz yapılırsa hasta ya da kazazedenin durumunun kötüye gitmesine ya da engelli kalmasına neden olabilir. İnsanların hayatta kalmaları için yapılan ilk yardım uygulamaları büyük önem taşır. İlk yardımın ardından ambulans ve tedavi ünitelerinde hekim ve diğer sağlık personeli tarafından hasta veya kazazedelere tıbbi müdahaleler yapılması ise acil yardımdır.

İlk Yaklaşım: İlk yardımı yapacak kişi olayları hızlı değerlendirebilmelidir. İnsan vücuduna ilişkin temel bilgilere sahip, sakin, öz güvenli ve pratik olmalıdır. Her şeyden önce kendi can güvenliğini korumalı, olay yerindeki kişileri iyi organize ederek onlardan yararlanabilmeli, elindeki olanakları iyi değerlendirebilmelidir. Olay anında ilk yardım hatlarını aramalı ya da çevredekilerin aramasını sağlamalı, içinde bulunan koşulları ilgililere, doğru ve tam olarak haber vermelidir. İlk yardımcının bilinçli olması gerekmektedir, her şeyden önce bunun bir vatandaşlık görevi olduğunu bilmeli ve gerekli personeller olay yerine ulaştığında onlara bilgi aktarımını tam yapmalıdır. Hasta veya kazazedeye müdahale edebilecek bir sağlık personeli varsa ona yardımcı olmalıdır.

İlk yardımcı olay yerindeki herkesin can güvenliğini sağlamakla yükümlüdür, olay yerinde gerekli önlemleri almalıdır. Ancak öncelikle kendi can güvenliğini sağlamalıdır. Üzerine fark edilmesini kolaylaştıracak cırtlak bir renk, mümkünse fosforlu bir yelek giymelidir. Tekrar kaza olma riskine karşı olay yerinde önlem almalıdır. Olay yerindeki iz ve delillerin korunmasını sağlamalı, ortamda gerginlik ve çatışmaya yol açabilecek davranışları engellemelidir. Olay yerinde kazazedeye ilk yardım yapılmasını güçleştirebilecek ya da engelleyebilecek kalabalık ve meraklı kişileri olay yerinden uzaklaştırmalıdır. Basınçlı kanamalardan ekipmanlar olmadığı süreçte uzak durmalı, normal kanamalarda ise kazazedeye müdahale ederken hepatit B-C ve AIDS gibi hastalıklardan korunmak için mutlaka tıbbi eldiven giymelidir. Hasta ya da kazazedeyi çok zaruri bir durum olmadıkça yerinden kımıldatmamalıdır. Yardım ekibi gelene kadar olay yerinde kalmalıdır. Trafik kazasında ise kazaya uğrayan aracın kontak anahtarı kapatılmalı, el freni çekilmelidir. Araç LPG ile çalışıyorsa tüpünün vanası kapatılmalıdır. Araç
mümkünse yolun dışına ve güvenli bir alana alınmalıdır. Aracın çevresinde sigara içilmesine veya çakmak yakılmasına izin verilmemelidir. Olayın gerçekleştiği yer, başkaları tarafından görülür şekilde işaretlenmelidir. Olay gaz kaçacağından kaynaklanıyorsa gaz tüpünün vanası kapatılmalıdır. Gaz tüpünün vanası rastgele bir kişi tarafından değilde daha büyük bir facia yaşanmaması için olaya hakim bir kişi tarafından kapatılması gerekir. Olayın gerçekleştiği ortam kapalı ise havalandırılmalıdır. Kıvılcım oluşturarak patlamaya neden olabileceğinden ışıklandırma ya da çağrı araçları kullanılmalıdır. Olay elektrik kazası ise güç kaynağı ile temasta olan kişiye dokunulmamalıdır. Elektrik sağlayan güç kaynağı kapatılmalıdır. Güç kaynağını kapatmak mümkün değilse kazazede akım geçirmeyen tahta, plastik gibi malzemeler kullanarak akımın olduğu yerden uzaklaştırılmalıdır. Bunların mümkün olmadığı durumlarda profesyonel ekipler beklenmelidir.

(T)ehlike, (T)epki, (H)avayolu, (S)olunum

Tehlike: Öncelikle en önemlisi sizin veya kazazedelerin tehlikede olmadığından emin olun. Her şeyden önce durumu güvenli hale getirin ve sonra kazazedeyi değerlendirin.

Tepki: Kazazedenin bilinçli olup olmadığını görmek için kişiyi kontrol edin. Emin değilseniz veya kazazede bilinçsiz görünüyorsa bunu bağırarak kontrol edebilirsiniz: Merhaba, beni duyabiliyor musun? Omuzlarını hafifçe sallarken bunu tekrarlayın. Bir Cevap Varsa:
  • Başka bir tehlike göremiyorsanız kazazedeyi bulduğunuz konumda bırakın ve gerekirse yardım isteyin.
  • Mümkünse bulunan yaraları tedavi edin. Tepki düzeyleri, nabızları ve nefesleri de dahil olmak üzere önemli işaretleri izlediğinizden emin olun.
  • Yardım gelinceye kadar ya da iyileşene kadar kazazede ile konuşmaya devam edin.
Cevap Yok ise:
  • Geçen kişilere yardım için haykırın, sonra kazazede ile ilgilenirken kişi için yardım isteyebilirler.
  • Mümkünse kazazedeyi içinde bulunduğunuz konumda bırakmaya ve hava yollarını açmaya çalışın.
  • Bu mümkün değilse kazazedeyi yavaşça sırtlarına doğru döndürün ve sonra hava yolunu açın.
Havayolu: Hava yolunu açmak için yavaşça kazazedenin başını arkaya yatırırken, bir yandan elinizi kişinin alnına koyun. Bu kazazedenin dili yüzünden boğulmasını engeller.

Solunum: Kazazedenin düzenli olarak nefes alıp almadığını görmek için onu kontrol edin, hissedin ve dinleyin, maksimum süre on saniyedir. Solunum belirtileri dinlenirken göğsün şişip şişip şişmediğini kontrol edin. Aynı zamanda yanağınıza karşı nefesi hissedebilirsiniz. Kazazede normal bir şekilde nefes alıyorsa ve bunları kritik kanama ve gerektiği gibi tedavi gibi hayatı tehdit edici diğer durumları kontrol ederken Kurtarma Pozisyonuna yerleştirin. Kazazede nefes almıyor:
  • Kişi nefes almıyorsa derhal CPR'a başlayın.
100
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
jagh3t,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 04.11.2019 17:56
Vazgeçilmez rehberin, yine puanını verdim.  :o
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#2 - 04.11.2019 18:24
Harika olmuş yeni şeyler öğrenmek güzel.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#3 - 05.11.2019 23:10
Herkesin bilmesi gereken konulardan bir tanesi. Eline sağlık.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#4 - 07.11.2019 07:36
Faydalı ve pratik bilgiler, eline sağlık.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok