GTA 5'de roleplay ortamı SAMP'daki roleplay ortamını bitirebilir. Uzun süredir GTA 5'e sardım. Online'dan tut singleplayer deneyimine, modlamadan tut roleplaye kadar takılıyorum öyle. Daha öncesinde de denemiştim fakat sesli rp ortamlarından öteye gidememiştim. Fakat oynadıkça bir şeyler fark ettim.
İnsanlar SAMP'ı GTA 5'e çevirmeye çalışıyor. En basitinden bir örnek vereceğim.

Suanax'ın editlediği şu skine bakın. Kimsenin işine karışamam fakat bu tarz eller bana kalırsa SAMP'ta olmamalı. Yani GTA:SA ambiyansını bozuyor. HD modlar vs. gibi bunlar da türemeye başladı. Kısacası söylemek istediğim şu; Oyuncular SAMP'ı GTA 5'e çevirmeye çalışıyor fakat ellerinden gelenin en iyisi bile ortamı GTA 5 kadar iyi yapamıyor. Kimse kusura bakmasın ama SAMP'tan 100 ilmek yukarıda bir oyun yalnızca ambiyansıyla insana daha gerçekçi bir ortam sunuyor ki bu da biz roleplayerlar için harika bir şey. Genel olarak karşıt kitlenin GTA 5'deki RP ortamını sevmediğini biliyorum. Yalnızca bu durum sesli rplerde oluyor. ViceV gibi bir proje yazı tabanlı bir şekilde önümüze sunulursa SAMP ortamında dönen rollerden çok daha keyif verecek bir ortam oluşacağına eminim.(Daha iyi roller olur gibi bir şeyi öne sürmüyorum.)
Gel gelelim GTA 5 bana kalırsa bir çok kültürü de silen bir şey. Biz "skinci"ler dama atılıyoruz. Belki bir sunucu için en büyük gelir kapısı olan "özel skin" burada işlemiyor. Yani platform üzerinde kurulan sunucular bir gelir kazanamadığından genelde ayakta duramıyor. (Her ne kadar kar amacı gütmeyen sunucular da olsa bir süre sonra patlıyorlar.) ViceV eğer bu duruma bir fikir üretirse(ki şahsi düşüncem eğer bu proje gerçekleşirse temel olarak gelir kaygısı güdüleceğini sanmıyorum) gayet oynanabilir ve istikrarlı bir proje ortaya çıkacağına eminim ve açıldığı ilk gün kayıt olacağıma eminim.
Kültür demişken elbet avantajlarından bahsetmemek de büyük problem olur. Gerçekçiliği, ambisyansı geçelim. İmkan var usta. Yani o kadar büyük bir harita söz konusu ki, insan her çeşit rol için uygun bir yer bulabiliyor. Herkes bir bölgede sıkış tepiş değil. Ulan* dallama insanlar birbirini bulup rol yapamıyor mu diyecek olabilirsiniz fakat kastettiğim bu değil. Elbet insanlar biraraya gelip rol yapabilir kaldı ki bu tartışılacak en son şey. Bunun üzerinde durmadan diğer harika bir avantaja gelelim. Karakter özelleştirmek. Artık aynı sıfattan insanlar yok. Birbirinin aynı giyinen ya da her gün aynı giyinen tipler yok. Saçlarınız uzayabilir, sakallarınız uzayabilir, kesebilirsiniz, tarz değiştirebilirsiniz falan falan falan. Uzar da gider böyle. Bu bana kalırsa çok güzel bir şey çünkü bir noktadan sonra isimleri kapatıp rol yapma şansına sahip oluyorsunuz. Uzaktan baktığınızda "aha şu lavuk XXX mi?" diyebiliyorsunuz. İsminin gözükmesine gerek yok çünkü zaten eşsiz bir surata ve saç tarzına sahip. Harici modeller de eklenebiliyor. Mesela MC rolü yapıyorsanız her biriniz istediğiniz tarzda kişiselleştirilmiş yelekler giyebilirsiniz. Bu artık bir sorun değil. Bundan birkaç sene önce henüz model sistemi yokken sırtımızda yılan logosuyla MC rolleri yaptığımız günleri hatırlarım. Her ne kadar bunu şu an gelen samp güncellemesiyle aşmış olsak da mute-colors vs. muhabbeti ya da out muhabbetleri çok daha rahat yapılıyor. Bir MC yeleğini çaldırabiliyor. Diğer bir avantaja gelelim, çok çeşitli araçlar var ve aşırı fazla özelleştirmelere sahipler. Taka araçlardan lüks araçlara kadar birçok araç var. Sistemler konusunda SAMP'dan bir farkı olduğunu görmedim en azından altV'nin. Yani bir geliştirici rahatlıkta buradaki sistemleri GTA 5'e entegre edebilir ki gördüğümüz SS'lerden de bu pek muhtemel gerçekleşiyor. Bunun dışında daha onlarca pozitif nokta sayabilirim fakat parmaklarım yorulmaya başladı.
Sonuca varmak gerekirse rol ortamı denk olmasa bile GTA 5, SAMP'tan çok daha keyifli. ViceV açılırsa büyük bir kitlenin platform değiştireceğine eminim. Bundan iki sene önce önyargıyla yaklaştığım GTA V'de Vice ortamının olması pek keyifli olur.