Mustafa Kemal Atatürk ∞
Bizim için yaptığı her şey bir kenara dursun, kendi döneminde faniliğinin ve geçiciliğinin farkına varmış ve kendi benliğinden öte, kısa ömrü boyunca Türkiye Cumhuriyeti Devleti için verdiği hizmetlerin kalıcı olacağının farkına varmış bir lider, bir ata ve bunu şu sözüyle ifade ediyor;
- "Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.
"...ve umudu gençlikte bulmuştur,- "Gençler cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.
"...ve eğitimin önemine milyonları hareketlendiren sözlerinde yer vermiştir,"Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için, en hakiki mürşit bilimdir, fendir
""Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin.
""Biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir.
""Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak eğitim ordusuyla mümkündür.
"Atatürk hakkında bazı yabancı liderlerin söylediği sözler;Benim üzüntüm, bu adamla tanışmak hususundaki şiddetli arzumun gerçekleşmesine artık imkan kalmamış olmasıdır. - Franklin Roosevelt 32.ABD Başkanı
Mustafa Kemal sosyalist değildi. Fakat görülüyor ki iyi bir teşkilatçı, yüksek anlayışlı, ilerici, iyi düşünceli ve akıllı bir önderdir. O, soygunculara karşı bir kurtuluş savaşı yapıyor. Emperyalistlerin gururunu kıracağına ve Sultanı da yaranıyla birlikte alt edeceğine inanıyorum. - Vladimir LENIN
Ben şimdiye kadar on beş hükümdar ve cumhurbaşkanı ile özel ve resmi konuşmalar yaptım. Bu geceki kadar ezildiğimi hatırlamıyorum. Mustafa Kemal'de büyük bir ruh kudretinin esrarı var. - Charles Townshend - İngiliz General 1922
Savaşta Türkiye'yi kurtaran, savaştan sonra da Türk Ulusu'nu yeniden dirilten Atatürk'ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de en büyük kayıptır. Her sınıf halkın O'nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahramana ve modern Türkiye'nin Ata'sına layık bir tezahürden başka birşey değildir. - Winston Churchill İngiltere Başbakanı
..ve daha yüzlerce lider, dönemin gazeteleri.
Kişisel olarak beni en çok etkileyen dizeleri,Kaçan efrada, “Düşmandan kaçılmaz!” dedim.
“Cephanemiz kalmadı,” dediler.
“Cephaneniz yoksa, süngünüz var!” dedim.
Ve bağırarak bunlara süngü taktırdım. Yere yatırdım. Aynı zamanda Conkbayırı’na doğru ilerlemekte olan piyade alayıyla dağ bataryasının yetişebilen efradının “marş marş”la benim bulunduğum yere gelmeleri için yanımdaki emir zabitini geriye gönderdim. Bu efrat süngü takıp yere yatınca düşman efradı da yere yattı. Kazandığım an bu andır.
- Anafartalar Kumandanı Albay Mustafa Kemal
Kişisel olarak beni en çok etkileyen sözlerinden bir kesit,(Cumhuriyet Halk Partisi 4. Büyük Kurultay Açıklamasında)
"Uçurum kenarında yıkık bir ülke… Türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar… Yıllarca süren savaş… Ondan sonra, içeride ve dışarıda saygı ile tanınan yeni vatan, yeni sosyete, yeni devlet ve bunları başarmak için aralıksız devrimler… İşte Türk genel devriminin bir kısa deyimi…
""
VE ÇÜNKÜ, TÜRK MİLLETİNİN KARAKTERİ YÜKSEKTİR"
Dokuz kitap,
Onlarca devrim,
Yüzlerce muharrebe&unvan,
Binlerce inanç,
...bir millet.