Konu: Roleplay'da IC olarak Adli Süreç (?)  (Okunma sayısı 233 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#0 - 03.04.2020 00:05
babalar, selamın aleyküm.
belki bilen vardır, belki yoktur; uzun bi' zaman geçirdim bu SAMP platformunda. Genel olarak PD, DB, FBI falan kovaladık, güzel zamanlardı; güzel tecrübeler kazandık. Yıllar geçti, 2017 yılında polis memuru olarak İstanbul'da göreve başladım. Adli birimlerde görev yaptım, halen de adli işlem yürüten bir şubede görevime devam ediyorum. IC ve OOC olarak görüp geçirdiklerimle fark ettim ki; SAMP'ta kaliteli rol dönecekse adli birimlerin aktif olarak rol yapması şart.

1. Adalet Sarayı tamamen aktif hale gelmeli. Mahkeme, Ağır Ceza Mahkemesi, Federal Savcılık, Ceza İnfaz Birimi gibi makamlar yönetim ve modaratörler tarafından doldurulmalı.
2. VCPD'de ki polis memurları kendi yürüttükleri bir çalışma sonucu operasyon neticesinde yaptıkları icraatleri veya suç üstü yakalamaları; forum üzerinden sabit şablonda IC tutanaklarını, fezlekesini hazırlayarak Adalet Sarayına PM'den göndermeli. Ayrıca şüphelinin yapılan sorgulaması neticesinde alınan ifadesi ve ekran görüntüleri de mutlaka gönderilmeli.
3. Federal Savcının istemi ve mahkemenin takdiri ile cezalar infaz edilmeli, ertelenmeli ve şartlı tahliye gibi infaz yöntemleri uygulanmalı. Karakterler işledikleri suçlardan dolayı direkt hapse atılmak yerine mutlaka mahkeme görmeli. Hatta suçun niteliğine göre tutuksuz veya tutuklu yargılanmalı ki hem daha eğlenceli ve daha gerçekçi bir rol ortamı oluşturalım.
4. Ayrıca illegal rol yapan karakterlerin ve oluşumların takibi için; FBI, ATF, DEA gibi soruşturma birimi mutlaka açılmalı. IC olarak mahkemenin vereceği kararla telefon dinlemesi, takip, böcek takma, muhbir veya undercover sızdırma gibi operasyonlar yapılmalı. Soruşturma dosyası oluşturarak adalet sarayına gönderilmeli ki; IC olarak illegal karakterlerin takip edilme, dinlenme, satılma korkuları olsun; karşılarında ki adamın muhbir olabileceğini düşünsünler.
5. Yönetim kadrosunun gayet tecrübeli arkadaşlardan oluştuğunu biliyorum, biraz kasarlarsa adli makam-kolluk teşkilatı-soruşturma birimi şeytan üçgenini çok güzel şekilde oluşturup; illegal oyuncular ve üniformalılar için çok daha eğlenceli bir rol ortamı sunabilirler.

Fikirlerinizi merak ediyorum, konu altında tartışılabilir.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 03.04.2020 03:59
Amerikan hukuk sistemini bunu yapacak kadar iyi bilmiyoruz, bilebileceğimize de inanmıyorum nitekim buna ciddi vakit ve mesai harcamak gerek. Mesela yazdığınız kurum ve kuruluşların Amerika'daki karşılığı tam olarak nedir? Vice City eğer Miami'yi yansıtıyor ise Miami'nin bağlı olduğu Florida eyaleti için kanunlar nelerdir? Bu kanunların Amerikan anayasası ile uyuşmadığı nokta nedir ve mesela karşımıza tutup da bunu iddia edebilecek bir makam çıktığı zaman Adli süreci neye göre ve nasıl yöneteceğiz?

Bunun dışında, bütün polislere Mapp v Ohio, Miranda v Arizona vb. davaların öğretilerek yasal sürecin prosedürel olarak suçlularca dolanılmasının engellenmeye çalışılması gerekecek. Nitekim aksi takdirde her Amerikan hukuku bilen avukat rolü yapan kişi suçluların hepsini daha az hukuk bilen ve hakim rolü yapan X kişiden rahatlıkla kurtaracak. Ayrıca, Amerika'da zaten tam olarak bir "federal" savcı sistemi yok. US Attorney denilen bir pozisyon var ancak bu kişi daha ziyade bir adalet bakanı rolünde denilebilir. FBI, ATF ve DEA fikrine şahsen ben de katılıyorum ancak PD içinde de benzeri birimler kurulabilir ve gang izleme ve çetelere sızma yapılabilir.

Bununla beraber, bence hapishane rolleri aktif edilerek hapishaneye özel bir faction üretilebilir ve bu kişiler şartlı tahliyeleri yapabilir ayrıca gardiyanlık da yapabilir, artı olarak bu kişiler Şerif Departmanı olabilir yani önce eğitim sürecinde hapishanede bir süre geçirilecek ardından da dilendiğinde devriyeye çıkılabilecektir. (Zaten Amerika'daki şerif departmanlarında da ilk mezunların bir süre cezaevinde çalışması gibi bir süreç var.) Ama dediğim gibi yukarıdaki süreçlerin işlemesi demek her tutuklanan kişide hakikaten ayrıntılı raporların düzenlenmesi, bu raporlara karşı çıkacak avukatların peydah olması, peydah olan avukatlara cevap yazacak hakim ve district attorneylerin peydah olması. Sözlü savunma yapacak kişilerin belirli saatte her birinin sunucuda mevcut olup toplanabilmesi gibi binlerce on binlerce değişik parametre yaratacak. Ciddi bir kağıt yükü türeyecektir. Eğer her şeyi boşverip Amerikan sistemini değil de Türk sistemini getirmek istesek sistemin kendisi CMK bakımından aşırı derecede komplike, TCK bakımından da problemli filan falan. Yani eğer gerçekten sistemi layıkıyla kurmak istiyorsak çok ciddi adımlar atmamız gerekiyor ve maalesef bu adımların atılması için hem oyuncular hem de kanunları düzenleyen yönetim ekibi tarafından ciddi emek/mesai harcanması gerekiyor dolayısıyla bu iş epey zor.
« Son Düzenleme: 03.04.2020 04:01 Batuhan Erbay »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#2 - 03.04.2020 04:45
Mesele Amerikan yargı sistemini öğrenmek değil. Bu konuda bir sürü Türkçe akademik makaleler var. 3-5 günde temel işleyiş kolayca öğrenilebilir. Bana göre sampta bu tür rollerin tam olarak oturmamasının sebebi kanunlarda yazan süreler. Amerikan sistemini, Florida kanunlarını olduğu gibi uygulayacağız diyelim..Peki karşı taraf? Tutuklu yargılanan biri mahkeme gününe kadar prisonda beklemeyi kabul edecek mi? En basitinden, kim 48 saat boyunca nezarethanede gözaltında kalmayı kabul eder? Hadi süreleri bir şekilde hallettik diyelim. Bu sefer de @Batuhan Erbay'ın da dediği gibi milyon tane parametre çıkacak.

Bu yüzden bu tür roller sampa uyacak şekilde değiştirilmeli. Mesela Vice RP'de tutuklanan biri avukat talebinde bulunursa kanunda yazan alt sınırdan ceza yiyor. Ve tek mahkeme açılıp 5-6 kişi birden yargılanıyor. Kanunlara uygun mu? Alakası bile yok ama Samp çerçevesinde düşünürsek gayet mantıklı bir düzenleme yapılmış bu konuda. Ve inanıyorum ki diğer eksiklikler de bu tarz sampa özel düzenlemelerle giderilecektir. Sadece eksikliklerin, boşlukların, sorunların tespit edilebilmesi için biraz zamana ihtiyaç var.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#3 - 03.04.2020 12:00
Amerikada yargı , kanun ve polislik sistemi başlı başına bir kör düğüm ve çıkmazdır.Polislik kendi çapında halledilebilir bir konu ancak yargı ve kanun sisteminin burda uygulanması hem uğraş vericidir, hemde bilgili sayısı çok az olduğu için imkansıza yakın derecedir.

ATF'nin gelmesi hazır şu anda el yapımı silah tarzı roller sistemsel olarak desteklenebiliyorken iyi olur ancak polislik çapında (FBI,ATF,DEA tarzı oluşumlar federal polis sınıfına girerler) eğer ekstradan bir oluşum açılacaksa sayılanlardan çok Department of Corrections (Batuhanın bahsettiği hapishane ve şartlı tahliye memurlarının toplandığı oluşum) ve SD tarzı oluşumlara öncelik verilmeli.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#4 - 03.04.2020 13:02
Arkadaşların yaptığı yorumlar gayet mantıklı ve yerinde; polislik işini meslek olarak yapan kişilere bile adli yazışmayı öğretmek zaman alırken bunu oyun bünyesinde tamamen eğlenmek için yapan arkadaşlara öğretmek biraz zor olur. Birebir reel bir sistemi yansıtmak zaten imkansızdır. Yine de yönetim ekibinin daha gerçekçi, daha eğlenceli ve daha heyacanlı bir düzen oturtabileceğine eminim. Teşekkürler baylar ^^
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#5 - 03.04.2020 13:10
Zaten şu anda Vice Roleplay'in adli rol süreci şu şekilde ilerliyor, bir suç söz konusu ise gözaltı süresi avukat yardımıyla usül bozukluğu dahilinde minimum yapılabiliyor, fakat Mahkemelerin aktif edilmesinin ardından konsept, ayda bir suçlu kişinin mahkeme yargısının yapılıp cezasının verilmesiyle sonuçlanması üzerine bir kurgu yapılmıştı. Şu anda adli birimler pasif olduğu için, avukat sizlere gözaltı süresinde rollerinize yardımcı olabiliyor.

Ama diğer birimlerin aktif hale gelmesiyle beraber, bir avukatın değerini çok daha iyi anlayabileceksiniz, çünkü kişi bir ay boyunca yaptığı suçların hepsinden tek mahkemede yargılanacak, bu da yüksek cezalara tekabül ettiği için bir avukatın etkisi çok büyük olacak, gerekli bilgilendirme yazısı burada;

https://www.vice-rp.com/forum/index.php?topic=2768.0

Ki bu sistemi avukatın değerinin role yansıması ve efektif bir şekilde rollerin devamı, işlemlerin kolaylaştırması iyi kurgulanmış sistem olarak görüyorum.

Zaten adli birimlerinde aktifleşmesiyle beraber, yan organ olan LSPD gibi oluşumlarda veritabanına kayıt konusunda çeşitli kolaylıkları ve üstüne düşeni yapacaktır.
« Son Düzenleme: 03.04.2020 13:12 Bluff »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#6 - 04.04.2020 05:12
Mahkemeler aktif olduğunda da her yargılama için bir konu açılıp deliller oraya konsa ve iki tarafında inceleme için fırsatı olsa çok çok iyi olabilir. Bugün delil ve delillerin düşürülmesi için Jackie Valachi dosyasında dilekçe verilebilecek olsaydı mesela bir çok delil açısından faydalı olabilirdi veya PD araştırma dosyasından Savcı tarafından çıkarımlar yapılabilseydi. Ancak, yine de ilk savımı savunuyor ve bunun aşırı bir mesai ve doğru yapıldığında ciddi uğraş istediğini düşünüyorum. Yani gerçekten "suçlu" ve "masum"un tartışıldığı bir senaryoda delilleri dinlemek, juriyi seçmek vb. çeşitli sıkıntılar hep türeyecek. Her yargılama için juri mi getirmek gerekecek mesela? Yani bilemiyorum, bu sistemin olmasını inanın çok istiyorum ama ekstra bir mesai ve zorluk. Artısında @Thosy.'nin de dediği gibi belirli prosedürleri bu rolü yapacak olan insanlara öğretmek gerekecek ki bu başlı başına ekstra bir zorluk. Ama tabii vakit içerisinde yapılabilecek şeyler. Hem oyuncuların hem de yönetimin ciddi emeği gerekiyor. Ama emek harcanırsa çok zor olmayacağını düşünüyorum. Bununla beraber forumdan da duruşma yapılabileceğine inanıyorum, Forum RP tarzı. Ancak üstünde fazla düşünmedim ve nasıl olur bilmiyorum.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok