Konu: Yıl olmuş 2026, yapmamanız gereken roller  (Okunma sayısı 8044 defa)

3 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#100 - 19.05.2026 04:00
idlegasta sosisli tezgahı kurma rolü  ::) ::)
Haha
1
Tepki yok
Haha tepkisini veren kullanıcı(lar):
tafo,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#101 - 07.06.2026 18:14
Ebubekir Arslanca gibi Türkçe isimlere -yan eki ekleyerek Ermeni rolü adı altında Türk rolü yapmayın.

Killian Killer , SeriourKill KillHunter gibi zenci karakter için saçma sapan anüsten uydurma isimler de kullanmayın.

Adam utanmasa Kemal Kılıçtaroğluyan ismini kullanacak
funny
4
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
funny tepkisini veren kullanıcı(lar):
gunlanta, butiwokeupthismorning, Driver, walsorimOG,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#102 - 27.06.2026 14:48
100
1
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
ege the b3st,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#103 - 10.07.2026 18:14
vmall önünde arabaları görünce depar atıp önlerine atlamayın
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
SemX0102,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#104 - 31.07.2026 22:34
katilmiyorum  :-\
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#106 - 09.08.2026 22:59
polis görünce pursuit başlatmak için garip hareketler yapmayın
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#107 - 15.09.2026 15:05
ita-ame amerikadaki bütün italy mafya bozuntuları pizzacı oldu
Alkol artık yasak değil beyler ya kasa kasa kaçak alkol satmanın bi anlamı yok yani dünyanın en ucuz alkole sahip ülkesindesin zaten D:
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#108 - 21.09.2026 21:51
Kasmayın yazanlar ne yaşıyor anlamıyorum birader, bu kadar kuralsız takılmak istiyorsanız rp harici bir modda oynayın. Birkaç yapılmaması gereken rol de ben ekleyeyim.  Hatta rol de değil, direkt olarak yapılmaması gerekenleri söyleyeyim.

1. Sunucudaki karakterlerin kurgusu yok. Bir karakter kurgusu olmadığı için karakter gelişimi de yok. Direkt olarak ooc kişilikleriyle ve gerçek hayatta sahip olamadıklarını oyuna yansıtma motivasyonuyla oynuyorlar. Bu yüzden hiçbir karakterde kaybetme korkusu da yok.
2. Çoğu oyuncu envanter dizme kafasıyla oynuyor. Evim olsun, Infernus'um olsun, bankada 10m param olsun. Yine ilk yazdığım şeye çıkıyor, ne kurgu var ne konsept ne de başka bir şey.
3. Diyalog kurma motivasyonu da yok çoğu kişide. Tek kelimelik veya iki üç kelimelik cümlelerle hiçbir anlamı olmayan diyaloglar kuruluyor. Bazen oyuncularla rol yaparken (daha doğrusu yapmaya çalışırken) oocde Whatsapp'tan herhangi birisiyle mesajlaşıyormuşum gibi hissediyorum.
4. Sıfır Bir ve benzeri dizilerin repliklerini yapanlar. :d Yazmama bile gerek yok bunun hakkında, hatta uzun bir random atmalıyım ama fazla ciddiyetsiz gözükmek istemiyorum. Bazıları bu replikleri sadece makara amaçlı kendi arasında yaparken bazıları ciddi ciddi rol esnasında yapıyor.
5. Çete rolleri. Aslında senelerdir çete rolü yaptığım için en çok bunun hakkında yazmam lazım ama biraz üşeniyorum, sadece birkaç tavsiye vereyim. Özellikle de hispanik rolü yapan arkadaşların dikkate almasını istiyorum. Oyunun map'i Los Santos olabilir ama sunucu konsepti Vice Şehri. IRL'de Miami yani. Burada Güney Kaliforniya'daki chicano çete üyelerinin rollerini yapmak saçma, sureno yerine yapabileceğiniz bir sürü hispanik çete konsepti var. Neden Vice Şehri'ne özel bir konsept yapmıyorsunuz ki? Benim ekibim olsa Haitian sokak çetesi yaparım ve bunu istersem tamamen sokak çetesi olarak istersem de daha beyaz yakalı suçlara yönelebilen bir crew mantığında yapabilirim. Ya da eskiden L.S konseptli sunucularda yeni başladığımızda pek bir şey bilmediğimiz için Latin Kings ve benzeri çeteleri açardık. Orada bu rolleri yapmak saçmaydı ama Miami'de yapılabilir. Mixed Race bir sokak çetesi de açılabilir ama şu chicano rolleri Miami'de çok gereksiz. Herhangi bir büyük kartelin altındaki orta-ufak ölçekteki bir uyuşturucu ekibine bağlı ufak bir Kübalı çetesi de yapılabilir. Roller ilerledikçe oluşum büyür ve basit bir sokak çetesinden DTO'ya evrilir.

Aklıma gelirse daha yazarım.
Like
3
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
Eswiper, hollow glamour, Manifesto,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#109 - 23.09.2026 05:15
Yılların verdiği tecrübeyle gözlemlerime göre, rol ortamında oyuncular en ortadan doğrudan ikiye ayrılıyor.
İki tip roleplayer.

1: Kurgusal bir karakter yaratarak hayali bir senaryoya yaşam veren, yaratıcı, OOC kimliğinden bağımsız olmayı bir nebze başarabilen, oyunun doğru mantığını kavramış ve ortamlarda örnek olarak gösterilen kişi.

2: Kendisini oynayan, hangi karakterinde olursa olsun, hangi ırk, meslek, statü fark etmeksizin OOC kimliğiyle oynayan, maalesef ki real hayatta tamamlayamadığı/eksikliğini hissettiği özgüven, iyi hissetme ihtiyacı, dopamin, sosyallik, insanlar arasında aşağıda kalmama(rollerine yansır, kimseden yemek istemez. Vice Şehrindeki Antonio değil de Kütahya'da PC'de oturan Ahmet'e posta koyuyorlardır çünkü) iç güdüsüyle hareket ederler ve maalesef ki bu yazıyı okuyan arkadaşlar, kendi yakın çevremden de ekibimize giren arkadaşlardan da gördüğüm kadarıyla bu oran %80-85'lerde. Yani bu yazıyı okuyan her 10 kişiden 1'i, belki sen dostum...

İkinci kategorideki arkadaşları aslında henüz yolun başındalarsa ve 1'e geçmeleri gerektiğini kavrayacak kadar zamanları olmadıysa doğrudan eleştirmem veya suçlamam ancak, yıllardır burada olup, OOC hayatında artık bir şeyleri oturtacak yaşa/yaşantıya gelmiş insanlar, halen daha karakterine yapılan bir rank down, CK, küfür, birliğine yapılan rolden dolayı OOC anasına sövmüşüz gibi cephe alıyorsa ve rolde yarattığı hayali / kurgusal karakterin tepkisi yerine (Maalesef çoğunuzun da karakterinin tüm karakteristik özelliği PC başında oturan insan) yine ortamlarda (OOC forum profilli/discordlarda) altta kalmamak için her türlü mücadeleye girer.

Bir üst paragrafın başında öyle başlama sebebim kendim de olsa gerek, 13-14 yaşlarında biz de illaki ortamda mutlu olma, işleri çok fazla karıştırma ic/ooc olayını tam çözememe, birlik sahibi olunca sanki realde çok büyük iş başardık ve bunu korumalıymışız gibi davrandığımız olmuştur ancak ayrıntıya dikkat edin, maksimum 15 yaşıma kadardı. Oraya kadar alacağımızı aldık, doyduk, yanlışı doğruyu anladık. Artık "rol" yapıyoruz arkadaşlar, benim Martin Capelli karakterim 1 ay boyunca Little Italy'deki Outsider/Assolardan dayak yedi mesela, hakaretler vesaire gırla. Profil olarak Luca Valachi ve Jackie'nin tam zıttıdır. Luca'da söylediğim lafları, jargonları, estetik - kendini beğenmiş üslubu Jackie'de kullanmamaya çalışırım mesela. Martin kadar olmasa da  konuşmayı sever. Jackie de tam tersi, ketum, az konuşan, sert, kaba saba soğuk bir adam. Jackie demişken de, Valachi ailesinin patronu olmasına rağmen aktif rolünü bırakalı bir 4 yıl olmuştur. Yani şu bir karaktere bağlanıp o karakter gidince/ölünce/tıkanınca rolü bırakmanız ayrı komedi bu yüzden, tam dediğim mevzuya çıkıyor. Açtığın karakter aslında kurgusal değildi doğrudan sendin, uzun süre emek verince de kendine baştan başlamak istemiyorsun. Ben Jackie'yi patronların patronuyken zaten amaç kalmadı diye bıraktım örneğin, millet 3-5 tane ayakçıyı altına alınca 20 saat oyundan çıkmayıp big boss oluyor malum, bu keyfi başka bir serverda oyuncuyken yaşadığım için kendi sunucumda patron rolünü bir kere yapmadım örneğin zorunlu toplantılar dışında.

Örnek vermeye karakterlerimden devam edeyim, Luca ve Jackie kültürlü takılırken Martin İtalyan köylüsü gibi takılır, bir şey bilmediğini belli ederek (rolcülük desen var) biliyormuş gibi yapar ki tam köylü olsun, ne olacak karakterime cahil deseler? Eğlenip geçiyoruz. Ben Schopen'i de Sinatra'yı da Kant'ı da Freud'u da okumuşumdur, elimden geldiğince çözmüşümdür mesela ve olabildiğince karakterim Luca'nın ağzından bunları aktarmaya çalışırım. Ama Martin bırak Freud'u, Adsız Alkolikler toplantısının adı geçince bunu gençlerin mahallede toplanıp bira içtiği ortam sanar mesela, o kadar cahildir.

Burada mevzu şu yine, siz de tüm karakterlerinizde karakterin yapısına/hangi ortamda büyüdüğüne/neyi bilip bilmeyeceğine çok bakmadan, OOC tüm bilginizi - ilginizi olduğu gibi aktarıyorsunuz ve yine burada gerçekçilik kalmıyor.

Bunların aksine Benjamin Morgan da olabildiğince küt, kaz kafalı, mevzuyu sadece Devlet - PD ile bozmuş, suçla mücadeleye ömrünü adayan, hayatını da sadece departmandaki rütbesinden faydalanarak geçiren bir adam. Bir üstteki OOC verdiğim örnek Benjamin karakterimin in-game ihtiyacı yani. Bu adamın elinden PD'yi al intihar eder, hayatta başka hiçbir başarısı yoktur. O yüzden orada yatar kalkar. Sosyalliği sıfır.

Haliyle bu karakterlerimle oynarken, bir kavga anında, bir kriz çözmede, karşı cins bir hatuna kur yaparken ya da iletişime geçerken, hepsiyle aynı üslup, ton, yaklaşımı göstermiyorum ki hepsini oynatan ben olmama rağmen karakterimin ağzıyla/kafasıyla oynamam gerek. Martin kriz ve kavga anlarında genelde kaçmaya çalışır, zaten rütbesi neredeyse yok hiç kimseye söz geçiremez, ayrıca sinsi - daha çok olaylara karışmadan ağzıyla halletmeye çalışan bir tip. Luca- Jackie rütbeleri gereği sertliklerini kullanır, olaya girmekten çekinmez.

Sizlerin çoğunun kötü yanı ne yazık ki burada arkadaşlar. Rolcü diyebileceğim 10-15 isim anca geliyor aklıma mesela bu konuda iyi örnek olacak. Siz karakter açmıyorsunuz, rastgele bir isim seçip OOC kimliğinizi pohpohlayıp ortamlarda görünmek için sadece görünüşünüze/lüksünüze/en iyisi ben olmalıyım kafasına fazla önem veriyorsunuz. Bir tür MMORPG char kasmak ya da günümüz influencerlığı gibi. Ama roleplay mantığına tamamen aykırı.

Rastgele bir profil açın mesela, adamın 15 farklı karakteri varsa geçmişinde eminim 14'ünde aynı rolü yaptı, birisi irish birisi ermeni birisi italyan birisi amerikan(polis olmak için açmıştır) ama verdiği emotelardaki karakterin fiziksel hareketlerinden tut da ettiği küfüre, kızdığı şeylere, siyasi görüşüne kadar mutlaka aynı adam.

Haliyle sizin açtığınız birliklerin ya da karakterlerin bir kültürü de olmuyor maalesef. Kültür rolünü Yunan karakter açıp Yunanca menü yazmaktan ibaret sanan bir samp ortamı vardı malum, yukarıdaki mevzuyu çözmediğiniz sürece yani daha karakteriniz, bir karakter değil de OOC'deki siz olduğunuz sürece kültüre, birliğe, ortama bir şeyler katmaya, kültür yaratmaya daha çoooooook arpa yol var demektir.

Umarım bu yazı birilerinde fikir açar, öncü olursunuz, yeni başlayan oyuncuları, sizi örnek alacak insanları doğru yönlendirirsiniz.
100
7
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
tommyelchavo, Castin, Eswiper, Stoppersingle, hollow glamour, rheapendejo, Pena,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok