Bende hazır karakterimi bitirmişken bir şey eklemek isterim. Rolde konu bence tamamen istemekle alakalı. Rol yapmayı istemeyen bir insana zorla rol yaptırılmıyor. Sunucuda para yapma, savaşma, ciddi rolleme, yöneticilik sergileme gibi farklı amaçlarla bulunan insanlar var. Herkes role playi birinci sıraya koyarak oynamıyor. Ben genel olarak bunu önemsediğim için birkaç şey diyicem sadece. Rol açısından kaliteli rol yapmak istiyorsanız ve bundan keyif almak istiyorsanız bunu önemseyen ortamlarda vakit geçirin.
Hangi ortamda olursa olsun karşılıklı rol gelişiminize göre emotelerde ve chatlerde derinleşmeyi, tavizleri vermeyi, ilerlemeyi veya gerilemeyi tercih edin. Herkesle her rol yapılmıyor, bu tarafların iyi veya kötü rolcü olmasıyla alakalı değil. Elektriğin de tutması lazım. Gerçekte de her kaliteli tiyatrocu da zaten aynı karede oynayamıyor. O yüzden bu çok dert edilecek bir şey değil. Çünkü hiç kimse karakterinize sizin kadar değer vermez gerçekteki gibi. Karşılıklı rol derinleşmesi yakalayabildiğim az arkadaşım oluyodu benim de zaten. Onlarla da bu döngüyü sürdürerek daha derin duygu düşünce olay örgüsüne girmek mümkün oluyor. Hikaye oluşabilmesi için zaten bunun artması gerekiyor. Ben o derinlikten keyif aldığım için hep öyle sürdürdüm. Eskiden bitane estetik ameliyatı rolü yapmıştım, kulakları çınlasın bi arkadaşımla 4 5 saat sürmüştü rol. Acayip eğlenmiştik, dışardan bakan birine göre oha bunlar napıyor, üff bu kadarı da abartı denilebilir. Ama o an güzeldi işte.

Derin roller yapmak için araştırma yapmak ve onu önceleyen insanlarla bazen bazı rolleri bilinçli tasarlamak da gerekiyor. Diğer türlü ilhamınız da daralabiliyor. Doğaçlama yeteneği de zaten büyük bir müktesebat sonucunda kendini gösterir.
Bu rolü beğenme, abartma, gülme yorumları çok normal aslında çünkü herkes eğlenmek için oynuyor sampı. Zaten en önemli kısmı eğlence. Bir şeyler ispatlamak, başarmak için değil eğlenmek için oynayın. Eğlenmediğinizde çünkü psikolojik açıdan problemli bireyler haline gelip o bireyin davranışlarını sergileyebiliyorsunuz. Bu da sizi ooc açıdan üzer, sorunlu hale getirir. Yine de toksikliğe, hile kullanmaya, yargılamaya gerek yok. Çünkü IC OOC kimlik birbirine giriyor. Oyunda banlanmanızı geçtim ooc açıdan sıkıntı bir şey bu. Rolü geliştiren en önemli unsurun karşılıklı rol derinliği olduğuna inanıyorum. O derinliğin arttığı evrelerde karakteriniz adına keskin virajlar oluşur çünkü ve yön verebilmenizi de sağlar biraz. O derinlik rol yaptığınız kişilerde ne kadar artarsa aslında o kadar rolcü kimlik bağınız artıyor. Başarı hırsı biraz da ooc tarafı öne çıkardığı için öldürüyor. Karakteriniz kilitlendiğinde pasife çekin, öldürün, veya başka karaktere geçin. Saplantıya da çok gerek yok. Ama oynamak isterseniz oynayın ve oyun sizi bozduğunda lütfen bir süre oynamayın ki psikolojiniz daha kötü bir hale gelmesin.

Bir de ne için eleştiri aldığınızı da önemseyin. Ben açıkçası rolümün en çok rol yaptığım kişi tarafından eleştirilmesini daha çok önemserim. Rol öğrettiğim yanımdaki benden yaşça çok ufak olan insanlardan bile bazen "abla çok abartıyosun" dediklerini biliyorum ve evet haklılardı bazen de.

Yani her değerlendirme de çok önemli değil, fakat sizle en çok rol yapan kişilerin gözlemlerine kulak verin, bu da rolünüzü geliştirir çünkü. Gözlemlemediğiniz bilginin sözcüsü olmaya gerek yok. Olanlar var, onları da kırmadan dinlerseniz de sonuçta rol yaptığınız çevre sizin ne kadar rol yaptığınızı biliyor, size gereken yönlendirmeleri yapar. Eğlenin kısacası ama sunucu kurallarına da uyun, kimsenin keyfini kaçırmayın. Kimsenin de keyfinizi kaçırmasına izin vermeyin. Baskın bi rol olacaksa da bunun keyifli olmasını sağlayın, 4 gblik bir oyunu kendinize zindan etmeyin.