Konu: Yıl olmuş 2026, yapmamanız gereken roller  (Okunma sayısı 7916 defa)

2 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#110 - 23.09.2026 10:06
bazı şeyler kapasite meselesi. kapasite olmayan arkadaşlar için makaleler de yazılsa olmaz o iş.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#111 - 23.09.2026 10:35
Abi, abla, ağabey terimlerini kullanmayın lütfen
100
1
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
Manifesto,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#112 - 23.09.2026 11:43
Bende hazır karakterimi bitirmişken bir şey eklemek isterim. Rolde konu bence tamamen istemekle alakalı. Rol yapmayı istemeyen bir insana zorla rol yaptırılmıyor. Sunucuda para yapma, savaşma, ciddi rolleme, yöneticilik sergileme gibi farklı amaçlarla bulunan insanlar var. Herkes role playi birinci sıraya koyarak oynamıyor. Ben genel olarak bunu önemsediğim için birkaç şey diyicem sadece. Rol açısından kaliteli rol yapmak istiyorsanız ve bundan keyif almak istiyorsanız bunu önemseyen ortamlarda vakit geçirin.

Hangi ortamda olursa olsun karşılıklı rol gelişiminize göre emotelerde ve chatlerde derinleşmeyi, tavizleri vermeyi, ilerlemeyi veya gerilemeyi tercih edin. Herkesle her rol yapılmıyor, bu tarafların iyi veya kötü rolcü olmasıyla alakalı değil. Elektriğin de tutması lazım. Gerçekte de her kaliteli tiyatrocu da zaten aynı karede oynayamıyor. O yüzden bu çok dert edilecek bir şey değil. Çünkü hiç kimse karakterinize sizin kadar değer vermez gerçekteki gibi. Karşılıklı rol derinleşmesi yakalayabildiğim az arkadaşım oluyodu benim de zaten. Onlarla da bu döngüyü sürdürerek daha derin duygu düşünce olay örgüsüne girmek mümkün oluyor. Hikaye oluşabilmesi için zaten bunun artması gerekiyor. Ben o derinlikten keyif aldığım için hep öyle sürdürdüm. Eskiden bitane estetik ameliyatı rolü yapmıştım, kulakları çınlasın bi arkadaşımla 4 5 saat sürmüştü rol. Acayip eğlenmiştik, dışardan bakan birine göre oha bunlar napıyor, üff bu kadarı da abartı denilebilir. Ama o an güzeldi işte.  :D Derin roller yapmak için araştırma yapmak ve onu önceleyen insanlarla bazen bazı rolleri bilinçli tasarlamak da gerekiyor. Diğer türlü ilhamınız da daralabiliyor. Doğaçlama yeteneği de zaten büyük bir müktesebat sonucunda kendini gösterir.

Bu rolü beğenme, abartma, gülme yorumları çok normal aslında çünkü herkes eğlenmek için oynuyor sampı. Zaten en önemli kısmı eğlence. Bir şeyler ispatlamak, başarmak için değil eğlenmek için oynayın. Eğlenmediğinizde çünkü psikolojik açıdan problemli bireyler haline gelip o bireyin davranışlarını sergileyebiliyorsunuz. Bu da sizi ooc açıdan üzer, sorunlu hale getirir. Yine de toksikliğe, hile kullanmaya, yargılamaya gerek yok. Çünkü IC OOC kimlik birbirine giriyor. Oyunda banlanmanızı geçtim ooc açıdan sıkıntı bir şey bu. Rolü geliştiren en önemli unsurun karşılıklı rol derinliği olduğuna inanıyorum. O derinliğin arttığı evrelerde karakteriniz adına keskin virajlar oluşur çünkü ve yön verebilmenizi de sağlar biraz. O derinlik rol yaptığınız kişilerde ne kadar artarsa aslında o kadar rolcü kimlik bağınız artıyor. Başarı hırsı biraz da ooc tarafı öne çıkardığı için öldürüyor. Karakteriniz kilitlendiğinde pasife çekin, öldürün, veya başka karaktere geçin. Saplantıya da çok gerek yok. Ama oynamak isterseniz oynayın ve oyun sizi bozduğunda lütfen bir süre oynamayın ki psikolojiniz daha kötü bir hale gelmesin. :D

Bir de ne için eleştiri aldığınızı da önemseyin. Ben açıkçası rolümün en çok rol yaptığım kişi tarafından eleştirilmesini daha çok önemserim. Rol öğrettiğim yanımdaki benden yaşça çok ufak olan insanlardan bile bazen "abla çok abartıyosun" dediklerini biliyorum ve evet haklılardı bazen de.  ::) Yani her değerlendirme de çok önemli değil, fakat sizle en çok rol yapan kişilerin gözlemlerine kulak verin, bu da rolünüzü geliştirir çünkü. Gözlemlemediğiniz bilginin sözcüsü olmaya gerek yok. Olanlar var, onları da kırmadan dinlerseniz de sonuçta rol yaptığınız çevre sizin ne kadar rol yaptığınızı biliyor, size gereken yönlendirmeleri yapar. Eğlenin kısacası ama sunucu kurallarına da uyun, kimsenin keyfini kaçırmayın. Kimsenin de keyfinizi kaçırmasına izin vermeyin. Baskın bi rol olacaksa da bunun keyifli olmasını sağlayın, 4 gblik bir oyunu kendinize zindan etmeyin.  ::)
« Son Düzenleme: 23.09.2026 11:45 Elif »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#113 - 23.09.2026 16:02
kurallar çerçevesinde dilediğinizce her şeyi yapın.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#114 - 24.09.2026 15:38
tesekkurler ihtiyar, ben bildigim tum hileleri yukleyip harac kesme roluyle gordugum herkese savas acip ic-ooc mucadele verecegim. ayrica discord ve gercek hayatta bu mucadelem surecektir... rol yaparak asla vakit kaybedemem
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#115 - 24.09.2026 15:56
Malikane kapılarında beklemeyin sakın. (2008-2013 yıllarında tek bir animasyonla çok bekledik. Sıfır rol, sıfır emote. )  :garip: :manifdog
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#116 - Bugün, 02:36
Spoiler: GösterGizle
Kasmayın yazanlar ne yaşıyor anlamıyorum birader, bu kadar kuralsız takılmak istiyorsanız rp harici bir modda oynayın. Birkaç yapılmaması gereken rol de ben ekleyeyim.  Hatta rol de değil, direkt olarak yapılmaması gerekenleri söyleyeyim.

1. Sunucudaki karakterlerin kurgusu yok. Bir karakter kurgusu olmadığı için karakter gelişimi de yok. Direkt olarak ooc kişilikleriyle ve gerçek hayatta sahip olamadıklarını oyuna yansıtma motivasyonuyla oynuyorlar. Bu yüzden hiçbir karakterde kaybetme korkusu da yok.
2. Çoğu oyuncu envanter dizme kafasıyla oynuyor. Evim olsun, Infernus'um olsun, bankada 10m param olsun. Yine ilk yazdığım şeye çıkıyor, ne kurgu var ne konsept ne de başka bir şey.
3. Diyalog kurma motivasyonu da yok çoğu kişide. Tek kelimelik veya iki üç kelimelik cümlelerle hiçbir anlamı olmayan diyaloglar kuruluyor. Bazen oyuncularla rol yaparken (daha doğrusu yapmaya çalışırken) oocde Whatsapp'tan herhangi birisiyle mesajlaşıyormuşum gibi hissediyorum.
4. Sıfır Bir ve benzeri dizilerin repliklerini yapanlar. :d Yazmama bile gerek yok bunun hakkında, hatta uzun bir random atmalıyım ama fazla ciddiyetsiz gözükmek istemiyorum. Bazıları bu replikleri sadece makara amaçlı kendi arasında yaparken bazıları ciddi ciddi rol esnasında yapıyor.
5. Çete rolleri. Aslında senelerdir çete rolü yaptığım için en çok bunun hakkında yazmam lazım ama biraz üşeniyorum, sadece birkaç tavsiye vereyim. Özellikle de hispanik rolü yapan arkadaşların dikkate almasını istiyorum. Oyunun map'i Los Santos olabilir ama sunucu konsepti Vice Şehri. IRL'de Miami yani. Burada Güney Kaliforniya'daki chicano çete üyelerinin rollerini yapmak saçma, sureno yerine yapabileceğiniz bir sürü hispanik çete konsepti var. Neden Vice Şehri'ne özel bir konsept yapmıyorsunuz ki? Benim ekibim olsa Haitian sokak çetesi yaparım ve bunu istersem tamamen sokak çetesi olarak istersem de daha beyaz yakalı suçlara yönelebilen bir crew mantığında yapabilirim. Ya da eskiden L.S konseptli sunucularda yeni başladığımızda pek bir şey bilmediğimiz için Latin Kings ve benzeri çeteleri açardık. Orada bu rolleri yapmak saçmaydı ama Miami'de yapılabilir. Mixed Race bir sokak çetesi de açılabilir ama şu chicano rolleri Miami'de çok gereksiz. Herhangi bir büyük kartelin altındaki orta-ufak ölçekteki bir uyuşturucu ekibine bağlı ufak bir Kübalı çetesi de yapılabilir. Roller ilerledikçe oluşum büyür ve basit bir sokak çetesinden DTO'ya evrilir.

Aklıma gelirse daha yazarım.

Zaten geçenlerde uzun uzun yazmıştım ama şu birkaç gündür gözüme çarpan birkaç nokta daha var.

1. Özel Skin olayı sizi de baymadı mı? Tabii ki alınabilir, hem para vererek oynadığınız sunucuya ekonomik olarak katkıda bulunmuş olursunuz hem de karakterinizin nasıl göründüğünü daha iyi yansıtmış olursunuz. Bununla ilgili sorun yok ama niçin sunucudaki karakterlerin yüzde sekseni ya model ya da dızo? Birçok karakter kusursuz, bebeksi ve hatta bunları da geçtim model ve texture olarak baktığımda SAMP'a uyumsuz. Herkes vampir gibi geziyor. Tamam da neden? Barda iki dakika takılıyorum, fareyi biraz çeviriyorum ve birçok karakterin texture'u ile Samp'ın renk paleti birbirinden apayrı.

Bu Vice Şehrinde hiç mi kusuru olan veya en azından vampir gibi gözükmeyen birileri yok? İki üç kişiyi gördüm sadece oyunun grafiklerine uyumlu lowpoly olan ama bir o kadar ayrıntılı ve hacimli skin kullanan, pm'den tebrik ettim.

2. Amerikalı olmamak sanırım bu aralar moda. Kimsenin "İtalyan Amerikalı, İrlandalı Amerikalı, Meksikalı Amerikalı, Porto Rikolu Amerikalı" olduğunu görmüyorum, herkes başka bir ülkeden göç etmiş rolü yapıyor. Hatta bu illegal rol yapan arkadaşlar için daha da kötü gözüküyor. Artık lütfen intikam için Vice Şehri'ne gelmeyin, Vice Şehri'nde yaşadığınız bölgenin bir yerlisi olun.

3. Sokak ağzı, slang veya lingo. Adına ne derseniz deyin birçok karakter bundan habersiz. Özellikle de illegal karakterler dızo ağzıyla konuşuyor ve bunu gördüğümde laptop ekranına kafa atasım geliyor. Mesela bir barda kavgaya şahit oluyorum, taraflardan biri "Hele sen buradan bir çık, seni yiyeceğim." diyor. Bu ABD'de nerenin ağzı? Gerçekten slang kullanmaya çabalayan arkadaşlar da var, onları tenzih ederim. Bu tür yanlışlar düzeltilir, sorun değil. Örneğin hispanik rolü yapan bazı arkadaşlar İspanyolca slang kullanıyorlar ve kullanırken bol bol kesme işareti kullanıyorlar. Örneğin "Mano's" diyor ya da ese derken şapkalı e kullanıyor, bunlar gereksiz ve saçma şeyler. Ya da bir hispanik karakter oluşturup başka bir hispaniğe "zenci" dediğimde bunu garipsiyor, bu da saçma. (Güney Kaliforniyalı eski kafalı 35-50 yaş arası bir hispanik karakter yönetiyorsan o başka ama Vice şehrindeyiz)

4. Aksesuar mevzusu da kritik. Benim şahsi düşüncem (ve benim gibi birçok arkadaşıma göre) aksesuar kullanımı başlı başına kötü ve low gözüken bir şey ama şahsi düşüncemin dışında mantıklı olan doğru yerde doğru zamanda kullanılabilmesi. Tamam ama omzuna da papağan koyma abi ya da şaka gözlüğü gibi gözlük saç sakal bıyık koyma. Oyunun grafiklerine uymayan neon kıpkırmızı bir şapkayı kafana geçirme.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#117 - Bugün, 03:50
bazı şeyler kapasite meselesi. kapasite olmayan arkadaşlar için makaleler de yazılsa olmaz o iş.

En azından kapasitesini arttırabilen/kapasitesi olanları doğruya itmek veya kendi doğrusunu bulmasını sağlamak için çabalıyoruz sonuçta yıllardır. Ayrıca benzer bakıştan uzak durmak lazım ki yakın zamanda örneğini yaşadık ekiple, bir sistem geliştirirken / iyi fikir ararken/bulurken "Çok DM olur" yüzünden, yani olumsuz olabilecek örnekler yüzünden tamamen iyi bir fikirden vazgeçmek doğru olan değil. İyi fikri hak eden insanlara o sistemi/düzeni vermek lazım, doğrusu fikirden - iyi oyuncular için iyi bir şeyden vazgeçmek değil aslında DM oluyorsa olmamasını sağlamak.

O yüzden seninki de maalesef tamamen umudunu kestiğin kişiler vardır illaki ama, onlar yüzünden olabilecek insanları da yok saymaya gerek yok. Mevzu biraz da örnek olmakta/iyi örneği öne atmakta.

Spoiler: GösterGizle
Kasmayın yazanlar ne yaşıyor anlamıyorum birader, bu kadar kuralsız takılmak istiyorsanız rp harici bir modda oynayın. Birkaç yapılmaması gereken rol de ben ekleyeyim.  Hatta rol de değil, direkt olarak yapılmaması gerekenleri söyleyeyim.

1. Sunucudaki karakterlerin kurgusu yok. Bir karakter kurgusu olmadığı için karakter gelişimi de yok. Direkt olarak ooc kişilikleriyle ve gerçek hayatta sahip olamadıklarını oyuna yansıtma motivasyonuyla oynuyorlar. Bu yüzden hiçbir karakterde kaybetme korkusu da yok.
2. Çoğu oyuncu envanter dizme kafasıyla oynuyor. Evim olsun, Infernus'um olsun, bankada 10m param olsun. Yine ilk yazdığım şeye çıkıyor, ne kurgu var ne konsept ne de başka bir şey.
3. Diyalog kurma motivasyonu da yok çoğu kişide. Tek kelimelik veya iki üç kelimelik cümlelerle hiçbir anlamı olmayan diyaloglar kuruluyor. Bazen oyuncularla rol yaparken (daha doğrusu yapmaya çalışırken) oocde Whatsapp'tan herhangi birisiyle mesajlaşıyormuşum gibi hissediyorum.
4. Sıfır Bir ve benzeri dizilerin repliklerini yapanlar. :d Yazmama bile gerek yok bunun hakkında, hatta uzun bir random atmalıyım ama fazla ciddiyetsiz gözükmek istemiyorum. Bazıları bu replikleri sadece makara amaçlı kendi arasında yaparken bazıları ciddi ciddi rol esnasında yapıyor.
5. Çete rolleri. Aslında senelerdir çete rolü yaptığım için en çok bunun hakkında yazmam lazım ama biraz üşeniyorum, sadece birkaç tavsiye vereyim. Özellikle de hispanik rolü yapan arkadaşların dikkate almasını istiyorum. Oyunun map'i Los Santos olabilir ama sunucu konsepti Vice Şehri. IRL'de Miami yani. Burada Güney Kaliforniya'daki chicano çete üyelerinin rollerini yapmak saçma, sureno yerine yapabileceğiniz bir sürü hispanik çete konsepti var. Neden Vice Şehri'ne özel bir konsept yapmıyorsunuz ki? Benim ekibim olsa Haitian sokak çetesi yaparım ve bunu istersem tamamen sokak çetesi olarak istersem de daha beyaz yakalı suçlara yönelebilen bir crew mantığında yapabilirim. Ya da eskiden L.S konseptli sunucularda yeni başladığımızda pek bir şey bilmediğimiz için Latin Kings ve benzeri çeteleri açardık. Orada bu rolleri yapmak saçmaydı ama Miami'de yapılabilir. Mixed Race bir sokak çetesi de açılabilir ama şu chicano rolleri Miami'de çok gereksiz. Herhangi bir büyük kartelin altındaki orta-ufak ölçekteki bir uyuşturucu ekibine bağlı ufak bir Kübalı çetesi de yapılabilir. Roller ilerledikçe oluşum büyür ve basit bir sokak çetesinden DTO'ya evrilir.

Aklıma gelirse daha yazarım.

Zaten geçenlerde uzun uzun yazmıştım ama şu birkaç gündür gözüme çarpan birkaç nokta daha var.

1. Özel Skin olayı sizi de baymadı mı? Tabii ki alınabilir, hem para vererek oynadığınız sunucuya ekonomik olarak katkıda bulunmuş olursunuz hem de karakterinizin nasıl göründüğünü daha iyi yansıtmış olursunuz. Bununla ilgili sorun yok ama niçin sunucudaki karakterlerin yüzde sekseni ya model ya da dızo? Birçok karakter kusursuz, bebeksi ve hatta bunları da geçtim model ve texture olarak baktığımda SAMP'a uyumsuz. Herkes vampir gibi geziyor. Tamam da neden? Barda iki dakika takılıyorum, fareyi biraz çeviriyorum ve birçok karakterin texture'u ile Samp'ın renk paleti birbirinden apayrı.

Bu Vice Şehrinde hiç mi kusuru olan veya en azından vampir gibi gözükmeyen birileri yok? İki üç kişiyi gördüm sadece oyunun grafiklerine uyumlu lowpoly olan ama bir o kadar ayrıntılı ve hacimli skin kullanan, pm'den tebrik ettim.

2. Amerikalı olmamak sanırım bu aralar moda. Kimsenin "İtalyan Amerikalı, İrlandalı Amerikalı, Meksikalı Amerikalı, Porto Rikolu Amerikalı" olduğunu görmüyorum, herkes başka bir ülkeden göç etmiş rolü yapıyor. Hatta bu illegal rol yapan arkadaşlar için daha da kötü gözüküyor. Artık lütfen intikam için Vice Şehri'ne gelmeyin, Vice Şehri'nde yaşadığınız bölgenin bir yerlisi olun.

3. Sokak ağzı, slang veya lingo. Adına ne derseniz deyin birçok karakter bundan habersiz. Özellikle de illegal karakterler dızo ağzıyla konuşuyor ve bunu gördüğümde laptop ekranına kafa atasım geliyor. Mesela bir barda kavgaya şahit oluyorum, taraflardan biri "Hele sen buradan bir çık, seni yiyeceğim." diyor. Bu ABD'de nerenin ağzı? Gerçekten slang kullanmaya çabalayan arkadaşlar da var, onları tenzih ederim. Bu tür yanlışlar düzeltilir, sorun değil. Örneğin hispanik rolü yapan bazı arkadaşlar İspanyolca slang kullanıyorlar ve kullanırken bol bol kesme işareti kullanıyorlar. Örneğin "Mano's" diyor ya da ese derken şapkalı e kullanıyor, bunlar gereksiz ve saçma şeyler. Ya da bir hispanik karakter oluşturup başka bir hispaniğe "zenci" dediğimde bunu garipsiyor, bu da saçma. (Güney Kaliforniyalı eski kafalı 35-50 yaş arası bir hispanik karakter yönetiyorsan o başka ama Vice şehrindeyiz)

4. Aksesuar mevzusu da kritik. Benim şahsi düşüncem (ve benim gibi birçok arkadaşıma göre) aksesuar kullanımı başlı başına kötü ve low gözüken bir şey ama şahsi düşüncemin dışında mantıklı olan doğru yerde doğru zamanda kullanılabilmesi. Tamam ama omzuna da papağan koyma abi ya da şaka gözlüğü gibi gözlük saç sakal bıyık koyma. Oyunun grafiklerine uymayan neon kıpkırmızı bir şapkayı kafana geçirme.

Buradaki her şeye katılmakla beraber yıllardır tüm forumlarda da aslında işi/kendi işini bilen insanlar tarafından bunlar dile getirilir, benim de önceki sayfalarda yazdığım birkaç şey gibi. Ama yine üst mesajdaki ikileme giriliyor bazen biz de sitem etmişizdir "anlamıyorlar/yapmıyorlar/neden doğruyu öğrenmiyor" diye. 

O yüzden gözlemlediğim kadarıyla yazdığın/yazdığımız şeylerin platforma geçmesi için en temel şey insanların önündeki bu konudaki örnek olmak ve aynı zamanda ortamın/platformun/kontrolü elinde tutan ve insanları bir yerlere yönlendirebilen tarafın(yani yönetim) tutumunda bitiyor iş. Geçmiş birçok sunucunun temel problemi buydu maalesef mesela.

Vice'da olabildiğince bu konuda iyi çabalayan/örnek olması gereken insanları hep öne atmaya çalıştık ki birlik onaylarında,  rol özgürlüklerinde en azından yeni playerlar doğru yeri örnek alarak ilerleyebileceğini bilsin.

Yeni başlayan playerlar başta olmak üzere kitlenin etkileneceği / özeneceği (hepimiz bir şeylere özenmişizdir, hele de "iyi" şeylere özenip imrenmekte sorun yok)  insanları yazdığımız doğru şeylere paralel seçersek iş biraz yontulmaya başlıyor. Yoksa maalesef evet forumda 3-5 doğru yazı atıp işin realitedeki halini dingonun ahırı yaparsak, oyunda sözü geçen adam, insanları etkileyen kişi, hakim, patron, yeraltı öncüleri, adminler / eğitenler / örnek olabilecekler zaten baştan falso olursa ortam da tamamen yamuk gelişiyor. O yüzden olabildiğince hem kendimiz örnek olup hem de örnek olabilen kişileri el üstünde tutmaya çalışıyoruz çoğu zaman gücümüz yettiğince.

Ama dediğim gibi bu işten anladığım şey varsa, işinde/kültüründe/yaptığı rolde iyi insanlar elini taşın altına koyup platform da/yönetim de onu desteklediği zaman iş değişmeye - iyileşmeye anca başlar. Ha yine bildiğimiz gibi işinde/kültüründe çok iyi olan arkadaşların geçmişte de bugün de başka sorunları / birlik yönetememe/devam ettirememe gibi mental ağırlıklı sorunları oluyor o ayrı, başka yazının konusu olur...  :sampanya:

Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok