Konu: Urosevic Suç Örgütü - Yetersiz Roleplay  (Okunma sayısı 753 defa)

#0 - 22.07.2025 20:44

Şikayet edilen karakter adı ve forum hesabı: Urosevic'in Suç Örgütü Üyeleri @indias  @eskiya @darkcamo
Olaya dahil olan şahit karakter adı: -
Olayın gerçekleştiği tarih ve saat: 18.07 - 20.07

İhlal edilen kuralı buraya yapıştırın:
Alıntı
Car Jack — araçta sürücü varken, hiç bir şekilde rol yapmayıp "F" basıp araçtan kişiyi indirmek.
3.9. Retarted RP: Gerçek dışı yapılan abartı ve saçma rollere denir. Non RP ve Trolling arasında olan bir ihlal gibi değerlendirilir.

4. Metagaming
Oyun içi (IC) bilgileri oyun dışı (OOC) durumlarda kullanmak veya tam tersi oyun dışı bilgileri oyun içerisinde kullanmaktır. Rol ile alakalı tüm bilgiler IC olarak elde edilmelidir. Rolde OOC bilgileri kullanmak veya OOC durumları yansıtmak bu kuralı ihlal etmektedir.
4.4. Mülk, araç bilgileri: Ev ve işyeri sisteminde ikon üstünde çıkan bilgilerden sadece kapı numarası ve kilit durumu role dökülebilir. Mülk sahibi, mülk değeri, işyeri ortağı gibi bilgilerin mülk sahibi ve IC olarak bu bilgilere erişebilen resmi kurumlar dışında rolde kullanımı yasaktır. Araç sisteminde de bu durum geçerlidir, araca binildiğinde görünen sistemsel araç bilgileri (Benzin, KM gibi gösterge bilgileri hariç) IC ruhsat sahibi ve araç bilgilerini sorgulayabilen kişiler dışında öğrenilemez.
5. Deathmatching
Bir karakteri sebepsiz veya yetersiz sebeple öldürmektir. Bunun yanında diğerlerini agresif hareketlere yönlendirecek şekilde basit olaylardan kışkırtma yapmak da aynı şekilde bu kuralı ihlal eder.
Bir kişiye araçla çarpma yeterli bir emote verilmeden yapılmamalıdır. Aynı şekilde araçla kişinin üstünde bekleyerek canını bitirip düşürmeye de izin verilmemektedir.
- /me adamı ezer.  gibi bir yetersiz bir emote ile yapılan hareket ihlal olarak değerlendirir.
Örnekler
- Trafik kazası sonucu kavga çıkarmak veya ateş açmak
- Küfürleşme, tartışma, saygısızlık gibi iletişimle alakalı bir olaydan birisini anında vurmak
- Birisi size saldırsın diye sürekli sataşmak, provoke etmek

Yapılan ihlali tüm detaylarıyla açıklayın: Amon karakterimle henüz isim değişimi atıp bambaşka bir insan olarak Ganton bölgesinde kiralık bir evde spawn oldum. Beni o bölgede dolanırken, alışveriş yaparken ya da insanlarla samimiyetle sohbet ederken görebilirsiniz. Sırp suç örgütü bölgede ki işletmenin ikonundan benim ismimi okuyarak o bölgede ki iş yerlerinin sahibi olduğumu ve ilk defa şehire adım atmış olan Amon karakterimi bölgede hiç bir sebep yokken görmek istemediklerini söyleyip, içerisine binip Amon'a ait olduğunu sistemden öğrendikleri arabayı SS'lerde görüldüğü gibi parçalamaya çalışıyor, seni gidi seni bu araba kesin senin gibi textler yazıyorlar bunlara rağmen rolün devamında insan gibi roleplay yaparak topu göğsümde yumuşatmak istediğimde ise agresif tutumlarla saçma sapan mide bulandırıcı rollerle karşılaştım. Birlik yöneticilerine metagame ihlali yapıldığından bahsettiğimde ise devlete sorup öğrenmişler cevabını aldım. Hadi adımı sordun, devlet baba sana resmimizi de mi verdi de beni tanıyorsun? Fazla uzatmayacağım, eğer bir mafyacık karakteri canlandırıyorsan ona göre hareket edip, karakterini kimliğine göre şekillendirmen konuşmana, hitabına dikkat etmen yani kendini taşıman lazım. Sen 40 yaşında bir mafya babasını canlandırıp 18 yaşında ki ergenler gibi laf dalaşına giremezsin, sokaktan kimse geçmese dahi, geçiyormuş gibi rol yapman lazım, o sebeple yoldan geçip giden insanlara tarlabaşı çingenesi gibi NE İŞİN VAR BURDA? SENİ BURDA İSTEMİYORUM! ÇEK GİT KARDEŞİM, SANA ÇÖKÜYORUM ayağı da çekemezsin. Birlik sahibinin bu role ss'lerde görüldüğü gibi birebir olarak şahit olup duruma hiç bir şekilde müdahale etmeyip üzerine birde özel mesaj yoluyla devlete sormuşlar, girdikleri rol doğru  dediği ve bir çok yanlışın arkasında kendi doğrusunu savunduğu için birlik üyelerini bireysel olarak konuya işaretlemedim çünkü biri değil bir çoğu aynı keseden çıkma, al birini vur ötekine.
Şikayetinizi destekleyecek kanıtlar ekleyin:
Spoiler: GösterGizle

Duydum bir yerlerden.

Ek açıklamalar(varsa): Sırp suç örgütü olarak kendisini isimlendiren koca bir Mafya'nın sokakta sosisli satıp yoldan geçen sıradan vatandaşlara sanki adana roleplay de serseri rolü yapıyormuş gibi HELE BANA BAK HELE diyerek seslenmesi vice roleplay'in rol kültürüne tamamen aykırı ve yabancı bir tutum. Yetersiz roleplay bilgisi, metagame, retarted rp, car jack ve daha nicelerine şahit olmak için o bölgede on beş dakika geçirmek yeterli.
Her birlik lideri, kendi birliğinin adminidir. Birliğinde olan biten her olay birlik liderinin bilgisi dahilinde kabul edilmektedir. Birlik liderleri, oyuncuları birliklerine kabul ederken titiz davranmalıdır.

« Son Düzenleme: 26.07.2025 19:41 OLDHAND »

#1 - 23.07.2025 18:14
Urošević & R20 – Şikayet Savunması
Selamlar, kıymetli vaktimin çalınması üzerine savunma metni :D
1. R20 Olay Yerinde Değildir – Delil Yok, Algı Var ::)
Şikayet metni, teknik dayanaklardan uzak, çelişkili ifadelerle dolu ve roleplay kültürünü zedeleyen kişisel bir karalama metni görünümündedir. Karşı taraf, yaşanan olayı dramatize ederek sanki toplu bir suç örgütü saldırısı altındaymış gibi sunmuş; fakat SS’lerle bu iddialarını destekleyememiştir.

Özellikle dikkat çekilmesi gereken konu ise, R20 olarak  benim  temsil ettiğim karakterim olay yerinde hiçbir şekilde bulunmadığı gerçeğidir. Buna rağmen şikayet metnine dahil edilerek algı yaratılmaya çalışılmış; bu da şikayetin ciddiyetini ve tarafsızlığını sorgulanır hâle getirmiştir.

2. METAGAME Suçlaması – Şüphelenmek Suç Olduysa, Roller Durur!
Karakterin “tanınması”, sistemden alınan bilgiye değil, oyuncunun bölgedeki geçmişine, davranış biçimine ve RP atmosferine dayanır. “Bu araba senin mi?” gibi söylemler, sistem bilgisine değil IC şüpheye dayalıdır.
“Devlete sordular, oradan öğrendiler” gibi rol içindeki esprili veya abartılı cümleleri MG saymak da role dair temel bir kavrayış eksikliğini gösterir. Bu tarz cümleler birer mizansen parçasıdır, gerçek dışı IC anlatımlardır.

3.CAR JACK İddiası – Ne F Var, Ne Emote’sizlik, Ne İhlal
Şikayetçinin iddia ettiği gibi herhangi bir “F basarak araçtan indirme” durumu gerçekleşmemiştir. Elde bulunan SS’lerde böyle bir an yoktur. Tarafımızdan yapılan tüm RP’ler IC bağlamda, emote’larla, diyaloglarla desteklenmiş şekilde ilerlemiştir. Ortada kuralsız veya ani bir müdahale bulunmamaktadır. Ekranında da CJ gözükmemiştir. Arkadaşın bu algı için bir video kaydı atması yeterli. Ardından /b bölerek cevap vermiş ve şımarmayın gibi bir ifade de kullanmak biraz saçma değil mi? Ayrıca, şikayetçi oyuncunun sunduğu ekran görüntülerinde "PageSize: 30" ayarı açık olmasına rağmen, asıl iddia konusu olan Car Jack anına dair görseller yalnızca birkaç satırlık, kırpılmış şekilde paylaşılmış. Bu durum, olayın tamamını değil sadece işine gelen kısmını göstermeye çalıştığını ve kasıtlı bir seçicilikle hareket ettiğini düşündürüyor.

4. RETARTED RP – Organize Suç Örgütü Mahallede Çay mı Dağıtsın?
“Ne işin var burada?”, “Bu araba kesin senin” gibi ifadeler, mahalle kontrolü yapan bir suç örgütünün bölge içi denetimini temsil eden doğal RP unsurlarıdır. Her mafya karakteri suskun, puro içen tiplerden ibaret değildir. Tehdit, alan koruma, şüphecilik gibi unsurlar suç karakterlerinin temel dinamiklerindendir.
Bu ifadeleri “ergen tavırlar” ya da “çingenelik” diye küçümsemek ise, RP analizinden ziyade OOC küçümsemenin örneğidir. Üslubun, sunucu kültürüne zarar verdiği açıktır.

5. DEATHMATCH – Ne Hasar Var, Ne Tehdit, Ama DM Deniyor!
Şikayetçi sadece fizilsel darbe almış, ne silahla tehdit edilmiş, ne de can kaybı yaşamıştır. Buna rağmen DM suçlaması yapılması; olayın sadece dramatize edilerek abartıldığını ve rol atmosferinden kopularak kural maddelerine sığınmaya çalışıldığını göstermektedir. Fiziksel darbe aldığında da role uyulmamış, motoruna atlamış. Kaçmış :D

6. Fear RP Eksikliği – 4 Kişilik Grupla Dalga Geçmek?
Şikayetçi, 4 kişilik organize bir grup karşısında tek başına kalmış, buna rağmen herhangi bir fear RP uygulamamış, tehdit karşısında hiçbir tedirginlik, geri adım, savunma veya uzaklaşma davranışı göstermemiştir. Tam tersine, rahat, alaycı ve meydan okuyan bir tavırla karşılık vermiştir.
Kural açık: Tehdit altındaki karakterler, gerçekçiliğe uygun şekilde korku tepkisi vermelidir.
Yani şikayetçi, önce kuralları çiğnemiş, sonra da başkalarını kuralla yargılamaya gelmiştir.
Diğer kendi sslerinde de mevcut.

7. OOC Kin ve Rol Dışı Çelişkiler – Asıl Sorun Burada
Asıl çarpıcı olan şu: Olay yaşandıktan hemen sonra şikayetçi, karakteriyle gidip bir mekânın camlarını kırıyor, insanlara bıçakla tehditvari hareketler yapıyor, enseye bıçak sürtüp tokat atıyor gibi çizgi film RP’leri sergiliyor. Sonra gelip burada “kurallar ihlal edildi” diyor.
Yani hem kural ihlali yapıyor, hem de sanki “biz onu mağdur etmişiz” gibi davranıyor.
Bu, tamamen bir OOC intikam şikayeti olup, gerçeklikle ve kuralların ruhuyla ilgisi yoktur.

8. Role uymayalım ama forumlarda gezelim ;)
Bununla birlikte, şikayetçi oyuncunun rol bütünlüğü açısından ciddi tutarsızlıklar sergilediğini de belirtmek gerekir. Rol sırasında kendisine el kırılması emote'ları yazılmış ve /dene komutuyla başarılı sonuç alınmıştır. Ardından da kafa atılmıştır. Ancak tüm bu ağır hasarlı fiziksel darbelere hiçbir tepki vermemiş, sanki hiçbir şey olmamış gibi rahatça motoruna yönelip olay yerinden kaçmıştır. Gerçekçilikten uzak, "fear RP" ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bu yaklaşım, yaralı bir oyuncunun ani refleksle motora binip uzaklaşması gibi tutarsız bir durumla devam etmiştir.
Bu da, olayın başından sonuna kadar gerek metagame, gerek yetersiz RP, gerekse seçici şekilde sunulan delillerle birlikte, şikayetin taraflı, tutarsız ve tamamen OOC bir motivasyonla açıldığını göstermektedir.

Ve daha da önemlisi,
Olay anında birlik R20’si orada dahi değilken bu tarz bir şikayetin “oyuncu şikayeti” kapsamında ele alınması gerektiği ortada.
Ama gel gör ki, "birliğe bir çamur atalım da hangisine yapışırsa" mantığıyla yazılmış bir metinle karşı karşıyayız.

Tarafımdan başka bir açıklama gelmeyecek, çünkü konu zaten kendi kendini anlatıyor.
Bol ekran görüntülü, az mantıklı şikayetlerde tekrar görüşmemek dileğiyle.Ve daha önemlisi birlik r20sinin olmadığı bir şikayet oyuncu şikayetleri kapsamında değerlendirilir. Tarafımdan başka bir ileti gelmeyecek.
« Son Düzenleme: 23.07.2025 18:29 indias »

#2 - 23.07.2025 18:20
Arkadaşım her şeyi açık şekilde anlatmıştır. Şikayetçi tarafindan atılan herhangi bir görselde görüntüm veya ismim yoktur. Arkadaşın tamamen birliğe karşı ooc kin beslenmesinden dolayı açılan bir şikayettir. Arkadaşımın yazdıklarına tamamen katılıyorum. Sonuçlanabilir.

#3 - 23.07.2025 18:25
Kısacası, yetkili ekip tüm süreci detaylı şekilde inceleyip gerekli kararı verebilir.
Hatalı bulunan oyuncuların cezalandırılması bizler için herhangi bir sorun teşkil etmez.
Zira derdimiz ceza alıp almamak değil, rol kalitesini korumaktır.
İyi roller.

Mea

*
v3 Oyuncusu 2024 Yılın Çete Oyuncusu2025 Yılbaşında Oyundaydı	Vice Summer 2024
#4 - 23.07.2025 19:01
İncelemede.

#5 - 25.07.2025 20:53
@OLDHAND kanıtları yenileyin. Bu süreçte herhangi bir yanıt gelmemeli.

#6 - 25.07.2025 22:58
Urošević & R20 – Şikayet Savunması
Selamlar, kıymetli vaktimin çalınması üzerine savunma metni :D
1. R20 Olay Yerinde Değildir – Delil Yok, Algı Var ::)
Şikayet metni, teknik dayanaklardan uzak, çelişkili ifadelerle dolu ve roleplay kültürünü zedeleyen kişisel bir karalama metni görünümündedir. Karşı taraf, yaşanan olayı dramatize ederek sanki toplu bir suç örgütü saldırısı altındaymış gibi sunmuş; fakat SS’lerle bu iddialarını destekleyememiştir.

Özellikle dikkat çekilmesi gereken konu ise, R20 olarak  benim  temsil ettiğim karakterim olay yerinde hiçbir şekilde bulunmadığı gerçeğidir. Buna rağmen şikayet metnine dahil edilerek algı yaratılmaya çalışılmış; bu da şikayetin ciddiyetini ve tarafsızlığını sorgulanır hâle getirmiştir.
Mesele öykü yazmak değil, mesele yaptığın hamlenin arkasında durabilmek.
R20 olay yerindedir, her muhabbete, olayın her anına birebir şahittir, burda bilmiyordum ayaklarına yatıp göz göre göre yalan ifade beyan etmen daha selamın aleyküm derken ayağının takıldığının göstergesidir.

2. METAGAME Suçlaması – Şüphelenmek Suç Olduysa, Roller Durur!
Karakterin “tanınması”, sistemden alınan bilgiye değil, oyuncunun bölgedeki geçmişine, davranış biçimine ve RP atmosferine dayanır. “Bu araba senin mi?” gibi söylemler, sistem bilgisine değil IC şüpheye dayalıdır.
“Devlete sordular, oradan öğrendiler” gibi rol içindeki esprili veya abartılı cümleleri MG saymak da role dair temel bir kavrayış eksikliğini gösterir. Bu tarz cümleler birer mizansen parçasıdır, gerçek dışı IC anlatımlardır.
Ben isim değişimi ürünü kullanarak oyuna yeni bir karakterle geldiğimi şikayetimde belirttim. Seninle muhattap olmayan bir adamın davranış biçimine ve bölge de ki atmosfere göre beni tespit etmen zaten metagame yaptığınızın göstergesidir, sana pm atıp böyle bir role giremeyeceğini söylediğimde de biz devlete sorduk cevabını aldım, bunu benim bölgede ki yaşantımdan kesinlikle öğrenmediğinizi metagame yaparak devletten öğrendik kılıfını diktiğiniz açıkça ortada. Kelimeleri kurumsallaştırıp süslemek sizin topluca yaptığınız ve arkasında durduğunuz ihlallerin yapılmadığını göstermiyor.  Metagame kuralları sunucunun kurallar kısmında gayet açık bir şekilde yazıyor. Bunun eksisi artısı mizahı yok, sen kural ihlali yapıp, ihlali mizahlaştırdığında biz bunun adına trolling diyoruz. Benim bir kural ihlalini beyan etmem benim temel bir kavrayış eksikliğimi de göstermez, cümleleri uzatarak haklı çıkamayacağını tekrar belirtiyorum.
3.3.CAR JACK İddiası – Ne F Var, Ne Emote’sizlik, Ne İhlal
Hayatım lütfen, bu adam senin gözünün önünde, son ss te ne ihlali yapıyor?

“Ne işin var burada?”, “Bu araba kesin senin” gibi ifadeler, mahalle kontrolü yapan bir suç örgütünün bölge içi denetimini temsil eden doğal RP unsurlarıdır. Her mafya karakteri suskun, puro içen tiplerden ibaret değildir. Tehdit, alan koruma, şüphecilik gibi unsurlar suç karakterlerinin temel dinamiklerindendir.
Bu ifadeleri “ergen tavırlar” ya da “çingenelik” diye küçümsemek ise, RP analizinden ziyade OOC küçümsemenin örneğidir. Üslubun, sunucu kültürüne zarar verdiği açıktır..
Sizi OOC küçümsemeyip bahsettiğim ithamları IC karakterinize yaptığımı yaptığınız rolün 40 yaşında bir adamın yapmayacağı bir rol olduğunun bilincinde hareket etmeniz gerekiyor. Siz bir terör grubu değilsiniz, PKK gibi sokaktan geçenlere çöküp alanımızı koruyoruz diyemezsiniz, bu şekilde okuduğunuzda hemfikir olduğumuzu düşünüyorum.
Alıntı
4 kişilik grupla dalga geçmek

Karakterimin efendiliğinden ödün vermeyip kendini yedirmeden olayı usulüyle idare etmeye çalışıp karşı tarafa en ufak bir tehtid unsuru düşündürebilecek bir kelime kullanmamasına rağmen bu şikayetin birde kademe kademe süslenerek cevap vermene rağmen sadece okuyarak ss ler de ki karakter diyaloglarına göz atıp , Amon un kendini  Valachi nin sağ kolu Serbian Mafia olarak tanıtıp sosisli tezgahında yarım ekmek satan mafya babalarını idare etmeye çalıştığını fark etmemiz mümkün.
Alıntı
[7. OOC KIN ROL DIŞI ÇELİŞKİ]
Dört tane adama kafa tutmayacağı için maskesini takıp ortalıkta kimse yokken korkak gibi işletmemizin camınıza taş atıp kaçan, mahalle de gördüğü yalnız gir sırpa bıçak çekip görüldüğünü düşündüğü için koşarak kaçarak gayet realistik bir şekilde rol yapan Amon karakterimle size karşı bir Ooc kinle hareket değil, karakterime sırf birliğinizden ayrıldığım için Ooc bir garez sebebiyetiyle durduk yere pasladığınız role karşılık Amon karakterinin size karşı verdiği elinden gelebilecek en gerçekçi hamleyi yapıp size bir cevap vermek istediği için yapmıştır.
Alıntı
Role uymayor
Ss lerde Amon arabanın benim olduğunu nereden anladınız dedikten sonra elini değil, okuyabilirseniz eğer arabanın camını kırdınız. Yani eli kırık rolü yapması gerekmiyor. Kafa attığınız karakterimde sistemsel olarak bayılmadığı sürece /fall yazıp yaralı rolü yapmak zorunda kalmıyor.  Anlaşıldığı üzere bu suçlamanda asılsız.

Alıntı
Ortada Dm yok

Herkesin daha kolay bir şekilde anlayabilmesi adına belirli cümlelerin altını kırmızı kalemle çizdim, ekran görüntülerinde yazılı olan bir diyaloğu nasıl göz göre göre inkar ediyorsun hayret ediyorum.
DM
Birisi size saldırsın diye sürekli sataşmak, provoke etmek

Paylaşılan her ss te binco nun önünde yani hemen karşı kaldırımımızda dikiliyor olmana rağmen R20 bölgede değil diyorsun ve en önemlisi bu diyerekte parantez açıyorsun.

Şuan bir seyahatteyim ve foruma mobilden bağlanıyorum bir kaç gün bilgisayara erişimim ne yazık ki olmayacak ss ler benim telefonumda şikayet konusunda görünüyor. Eğer sonuçlanması için eksik,yapılan suçlamaya karşın yetersiz bir kanıt sunulduğunun düşünüldüğü bir bölüm varsa seyahatte döndüğümde dilediğiniz ve talep ettiğiniz boşlukları doldururum.  Baştan sonra okuduğumuzda ve yazılanlarla karşılaştırdığımızda 3. Bir kişinin bunu incelediği takdirde vaziyeti anlayabilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum

Tarafınca yanlış anlaşılmış @indias ben mağduru oynamıyorum,oynadığımız oyundan IC mağduriyet hiç bir zaman benim için mesele olmamıştır, ben oynanan oyunun gerçek dışı hareketlerle oynanmasına itiraz da bulunuyorum, yapılan iş hakkıyla yapılsa sende doğruyla yanlışı aynı terazide tartabilsen ben burada kelime yetiştirmekle ne kendimi ne sizi yorarım.
Derdi rol kalitesini korumak olan insan laf cambazlığından ziyade geçmişte birliğine ve üyelerine açılmış onlarca şikayeti görmezden gelmeyip yanlış olanı yanlış bilip doğrudan bahsetmeyi tercih eder.
Kıymetli vaktini çaldık madem hakkını helal et
@behzatc4530
« Son Düzenleme: 26.07.2025 19:40 OLDHAND »

Mea

*
#7 - 30.07.2025 20:26
İncelemede.

Mea

*
#8 - 09.08.2025 15:10
Merhaba, şikayet incelendi.

Leinart_Callahan karakteri hile kullanımı sebebiyle yasaklanmış.

Mileta_Rajkovic karakteri Metagaming sebebiyle cezalandırılacak.

Not; Herhangi bir oluşum bölgesinde sivil ( ne olduğunu, ne yaptığını ) bilmediğiniz karakterler evine girip çıkabilir, rollerini sürdürebilir. Bir anda sebepsiz yere onu kovamazsınız "şehir sizin değil"

« Son Düzenleme: 09.08.2025 15:58 Mea »