Kendimi bildim bileli Messi-Ronaldo rekabetinde her zaman Messiyi önde görürdüm ta ki Barcelona'dan ayrılıp PSG'ye gidene kadar...
Kendini Futbol'un beşiği İngiltere dahil çok farklı ülkelerde kanıtlamış, Manchester United'da Şampiyonlar Ligini kazandıktan sonra sansasyonel bir şekilde Dünyanın en büyük futbol kulübü Real Madrid'e gidip takımın yıldızı olmuş, üçü üst üste olmak üzere dört kez şampiyonlar ligini kazanıp turnuvayı domine etmiş, Portekiz gibi vasat üstü bir milli takımla dünya devi milli takımlara karşı Avrupa Kupası'nı kaldırmış...
Evet Messi'nin Ronaldo'dan çok daha yetenekli, hatta futbol tanrısı düzeyinde olduğunu biraz futbol bilen herkes görebilir ama kendisine yıllar boyu bebek bakıcılığı yapılan, takımın tüm sistemi üstüne kurulan yuvasından çıktıktan sonra dünyanın en dandik liglerinden biri olan Fransa Ligi'nde yanında Neymar önünde Mbappe varken bile sudan çıkmış balığa dönen arkadaşa GOAT yakıştırmasını yapmak bence adil değil...
Cristiano Ronaldo belki yüzyıllar sonra bile sporcuların örnek alacağı, yaşam stilini benimseyeceği, hırsından-azminden bir parça almak için canını vereceği büyük bir idol olarak anılacakken Messi futbol tarihinin en iyilerinden biri olarak akıllara gelecek, sadece bu.
Ronaldo'nun çalıştığı teknik direktörlere bakmak pek zor olmamalı. Başta gelen isimler ise şunlar: Zidane, Sir Ferguson, Jose Mourinho, Pirlo, Carlo Ancelotti.
Ronaldo bir santrafor, geminin oyuncularından birisi. 9 yıl aradan sonra dilini bildiği ve onu parlatan Sir Alex Ferguson sayesinde takıma döndü ve geçen yıl 2.olan takım 6.sıraya düşerek en kötü sonuçlarından birini aldı. Bu sene UEL'de kendini gösterecek, 3.olursa Konferans 4.olursa UEL'den elenir. Ronaldo'nun pek parlak bir sezon geçirdiği söylenemez, ayın oyuncusu ödülü dışında.
Ek: Euro 2016 turnuvasında son dakika Eder'in golüyle alınan, bir çok maçı Türkiye liginde oynamış olan Ricardo Quaresma sayesinde alınan kupa aklınızı karıştırmasın. Bu yıl en formda forvetlerden biri Jota, en iyi sol bek Cancelo, kadife bilek Bernardo Silva, son dönemin en iyi stoperlerinden Ruben Dias, De Bruyne'den sonraki en iyi ofansif ortasahalardan biri olan Bruno Fernandes, genç star Joao Felix ile Sırbistan'ın 1.çıktığı gruplardan çıkamayıp elemelerde Türkiye ile eşleşip son anda turnuvaya katılmış durumdalar.
Ek2: Sadece ofansif yönden başarısı olan Arjantin, MESSI - Dybala - L.Martinez - Di Maria gibi sadece 4 adet star futbolcuya sahip olan Arjantin'den bahsediyorum. Önce Copa America'yı kazanıp sonra ise Euro 2020 şampiyonu Italya'yı 3-0 gibi ezici bir skorla alt ederek Finalissima kupasını evine götürerek takım oyununun nasıl olacağını gösterip Dünya Kupasına bir sinyal verdi. Tekrardan söylüyorum Ronaldo bir gemi işçisi, Messi ise bir gemi kaptanıdır.
Ek3: Atamın dediği gibi;
"Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim"
Ronaldo'nun ahlak seviyesinden bazı kareler:
Ek3: Bir çok profesyonel futbolcu ve teknik direktörün söylediklerinde bir bildikleri olduğunu düşünüyorum ve izlemeniz gereken bir video daha bırakıyorum.
Messi'nin çalıştığı teknik direktörlere bakmakta pek zor olmamalı. Başta gelen isimler ise şunlar: Pep Guardiola, Valverde, Enrique (Pep, Barcelona'yı yönetmeden önce kimse adını bilmiyordu.)
''En büyük amacım Messi'yi dünyanın en iyi futbolcusu yapmaktı, ama o beni dünyanın en iyi hocası yaptı." sözleriyle Messi'nin nasıl bir oyuncu olduğunu anlayabilirsiniz.
Barcelona'da sistem Messi üzerine kuruluydu, Messi bir gemi kaptanıydı tüm herkesi yöneten kişiydi. PSG'ye gitti, 21 yıldır kültürü ve diliyle büyüdüğü Barcelona'dan La Liga sebebiyle ayrıldı ve covid yoğunluğunda Fransa'ya yerleşti. Covid şartları, dil sorunu, Messi'nin karakterinde olan sosyalite bozukluluğu derken 1 yılını attı ve 1 yılının sonlarına doğru Arjantin ile bir kupa daha kazanarak rekora 1 kupa bırakılmasını sağladı. Şimdi ise PSG ile 2.hazırlık maçında golü buldu ve takıma alıştı bile.
21.yy'da kontraatak futbolu oynatan, defansa kapanan bir teknik hoca ile ortasahanın kalitesizliği sebebiyle sorunlu bir sezon geçirdiği doğru, gelecek sezon yeni teknik direktör ile UCL, bu yıl Kasım ayında harika bir takım oyunu ile WC aldıktan sonra seni tekrardan bekliyorum bu konuya.
@TurancanMessi is always greatest player in the world.