UYGULANMASI ZOR VE SICAK BAKMADIĞIM BİR ROL
Sadece suçluları yakalamaya odaklı bir polis rol anlayışı varken bunu pek doğru bulmuyorum. Daha geçen sefer Kordelya karakterimle yakalandım, üstümü ararken yakalandığım alanda bir tane kadın polis sunulmadı. Tek yapılan şey Miranda haklarının okunması ve üstünü arama komutuyla, direkt tutukluluk sunulan bir rol. Bütün PD'yi suçlamıyorum (PD rolü yapanların yüzde sekseni doksanı böyledir) fakat bu rolü şu ana kadar iki tarafa da rol zenginliği ile sağlayabildiği şekilde ilerleyen bir rol durumuna çok fazla şahit olmadım. Badcop olayı zaten hiç olmamalı bana kalsa, sadece hotline düzeyinde tutulmalı. Yani geçici birkaç karakter getirilir bir rol için badcop imkanı sunar ve o şekilde birliklere yardımcı olur. Örneğin bir rolü gerçekleştirirse gelir sicil siler, gelir bir kişi hakkında numara isim bilgisi sunabilir. Bu da onun lehine olabilir. Çünkü bu rollerin önü maalesef alınmıyor. OOC ilişkilere kadar gidiyor ve ooc olarak bazılarına üstünlük yaratıyor. Siz badcop izni verirsiniz, dcden bir kişinin yerini tespit ettirir arkadaşına söyler ve bunu role döker. Evet ooc olarak yaptığı şey ihlal ama bunu role çaktırmadan döküp rolde üstünlük sağlayabilir. Buna neden imkan tanınsın ki?
PD rolcüleri genelde bir kural çizgisi altında ilerliyor ve bunu genel rol dengesine yayarken şahsi hareket etme lüksüne sahip değiller. Kendi kaliteli rollerinden ziyade sistemin ona sağladığı üstünlüğü rolde görüyorsunuz. İllegalseniz bu kesinlikle böyle ilerliyor. O yüzden roller bir tık robotsulaşıyor. İstediğiniz kadar siyaset yapın, emote yağmuruna tutun, kaliteli rol yapın, o komut üzerinizde uygulanıyor. Siz aylarca emek veriyorsunuz o tek bir komutla işi bitiriyor. Sırf bu yüzden PD rollerine de sıcak bakmıyorum. Yapana bir şey demem ama bence keyifsiz. Yapılabilir ama madem bu kadar kural var, yetkisi ve hareket özgürlüğü var o zaman rol anlayışı da sınırlandırılmalı. Sınırlandırılmalı ki iki tarafın da düzeni bozulmasın. Hem tehlikeniz olmasın hem de illegalin rolünü yerle bir edin. Öyle bir anlayış yok arkadaşlar. Bu manada illegale kıyas yapmak gerekirse Valachi olayı gayet iyi, illegallerin dizginlenmesi vesaire. Fakat polislerin illegal birliklere çökmesi, kalıcı kapatması gibi durumlar için çok bariz örnekler olması gerekiyor. Onun haricinde birkaç dosya tespit edip onun üzerinden istihbarat bilgisi edinip onunla birlik kapatılması sunucu rol düzenini ortadan kaldıracak bir unsur. İki tarafta soğuk savaş düşmanlık rolleri dönecek ki alt tabakada yapılan hatalardan polislere birçok rol zenginliği çıkabilsin. Oluşumlar kapatılınca bir şey olmuyor, aksine rol işleyişi ölmüş oluyor. Tabii ki kalıcı kurumlar haline getirmemek gerekli, bir sirkülasyon sağlanmalı fakat bunun için de polislerin de aylarca hatta gerekirse yıllık rol geçmişi olması gerekir. Nasıl ki 2 yıllık 1 yıllık birlikler var, polisler de bu roller için aynı süreyi tespit edip bu rolü iyice işlemeliler. 2 yıldır rol yapan bir birliği 1 ayda dosya yazıp kapatmamalısınız. Birlik süresi kadar dosyası işlemeli en azından. Eğer sürdürecek ekip yoksa da bu role hiç girişmemeli ki. Ben yine taviz verileceği inancındayım. Dolayısıyla bu tarz rolleri doğru bulmuyorum gelmesi de bence gerekmiyor. İllegal birlikler yaptıkları ckları savaşları bariz yaptıklarında zaten polislere imkan vermiş oluyorlar ve bu durumlarda müdahale alanları oluyor. Alt birimlerin hatası polislere onlarca yüzlerce baskın ve karakter sorgulama rolleri çıkartıyor. Bir illegal birliğin uzun süre varlığını sürdürmesi demek o sürdürdüğü süre kadar polise rol çıkarması demektir. Neden birliği kapatıp o rolü ortadan kaldırsınlar ki? Polisin işleyişi nerede olacak o zaman? Rolün sürekli olması mı birkaç kişi zevk alacak diye bir tane orta çaplı baskın rolü dönmesi mi? Tabii ki sürekli olması.
Peki hangi durumda polis tarafından birlikler kapatılmalı?
Çok uç durumlarda yaaani örnek vermem gerekirse şu anda sunucuda terörizm rolü yapan bir birlik yok. Yani direkt sivillere polise ve gördüğü kişilere zarar veren sadece ateş eden birlikler. Evet bunlar dm cezası almak yerine ic rolle kapatılabilir bir kural eşliğinde. Şikayet açmayan olursa polis tespit ederse eylemlerini ve faaliyetlerini incelerse, örneğin hiç legal faaliyeti yok. Para aklama işi yapmıyor, bir aydır sadece kurşun atıyor gibi gibi. Bunlar kapatılabilir. Terörizm rolünü sürdürmek için birlik açan arkadaşlar gibi. Ancak paravan şirket kuran, aylardır illegal rol yapan, kültür yansıtan, legal rolün yapmadığı işletme rollerini sunucuya kazandıran, sunucuya birliğine emeğine önem vermiş insanların sırf birkaç kişi rol yapacak diye 100 kişilik bir birliğin 50 kişilik bir birliğin zevki öldürülmemeli. Bu olaylara realistik ve hırsız polis kavgası olarak bakmaktansa sunucu illegal ve legal rol düzeninin sağlanması olarak bakılması daha sağlıklı olur bence.
Ben bu tarz rolleri sayacağım istisnalar haricinde kesinlikle desteklemiyorum. Sebebi de istismar edileceği inancındayım. Ki her zaman da edildi bugüne kadar. Çok büyük bir illegal birliği polisin yok etmesi için çok aşırı uç sebepler olmalı. Davadan çok aşağıdaki istisnai durumlar rollere enjekte edilebilir.
(Yüksek rütbeli bir polisin öldürülmesi, yüksek mevkiili bir devlet görevlisinin öldürülmesi, terör estirmek, sivillere ateş, belediye başkanının vurulması, sansasyonel etki yaratacak eylemler, seçimlere hile karıştırmak, ağır makineli silahlarla şehir ortasında kaos yaratacak suikastler ya da bombalı eylemler vb gibi)
Ama üç dört kişiyi ck etti diye birlik kapatılması falan mantıksız önermeler. Kişiler belki yakalanabilir. Ama birlik düzeyine çekilmemeli. Yukarıda saydığım olağanüstü roller de belki hotline kapsamına çekilip büyük bir ödül imkanı sunulabilir. Karşılığında da böyle bir role girerseniz böyle bir sonuçla karşılaşabilirsiniz, ödül ve ceza sistemi diye belirtilebilir. İşte bir karakter çıkar şu binayı yağmala terör eylemi yap der. Yapabilirse 1 milyon kazancı olur kaybederse birliği kapatılabilir gibi gibi. Buna rağmen o hamleyi yapan birlikler evet kapatılabilir fakat onun haricinde bu tarz bir rol sadece sunucu düzenini bozar. Uç ama kısmi olarak her iki tarafa da rol çıkartacak üst düzey rollerle bu kontrollü bir şekilde ilerletilmeli ve iki tarafın da gönlü razı olmalı. Eğleniyoruz arkadaşlar, adil bir rol düzeni herkesin tatmin olacağı güzel bir platform demek.