Ronnie Mayfield'dan Prospect'ten Member'a Geçiş Rehberi
KARAKTER ÖZELLİKLERİBir yelekli, bir çaylağa adam öldürtebilir, öldürdüğü adamın kalıntılarını temizletebilir ve onu gömmesini talep edebilir. Karakteriniz suça meyilli olmak zorunda. Sebebi; karakteriniz yaptığı rollerde yeleklilerin söylediklerini sorgulamadan yerine getirmek zorunda. Kulüp için hırsızlık yapmasını, uyuşturucu satması talep edilebilir. Bunun gibi nice nice durumla karşılaşmanız rollerin gidişatına bağlı olarak muhtemel.
Canlandırdığımız karakterlerimizin belli miktarlarda gerçek hayat ile bağlantılı olmalı. Motor kulübü üyelerinin gerçek hayatlarına göz gezdirecek olursak; uyuşturucu ve alkole bağlılıklarını bulunan, bakımsız ve keyif düşkünü adamlar olduğunu göreceğiz. Bu sebeple yönettiğiniz karakterin herhangi bir maddeye veya alkole bağımlılığı olması/ara ara tüketiyor olması da rollerinize bir canlılık getirecek.
SADAKATKulübüne sadık bir karakter geliştirin, yeleklileriniz bunu fark etsin. Canlandırdığınız karakter, yeleklilerine saygı göstermeyi ve verilen görevlerinin tamamını başarmayı bir yaşam biçimi haline getirmiş olmalı. Çaylak rolünü gerçekleştirirken; tuvalet temizleyebilir, dayak yiyebilir, aşağılanabilir, fiziksel olarak gereğinden fazla yorgun olma durumuna maruz kalabilirsiniz. Karakteriniz gerekirse motoru, kulübü için canını verebilsin/tehlikeye atabilsin.
KULÜBÜN PAYISunucumuzda bulunan Bölge ve Uyuşturucu Sistemi’ni ele alalım. Saat 18:00 ve 06:00 arasında hood onaylı bölgede uyuşturucu paketleri açıp, tamamının satılmasını bekleyerek belli miktarlarda gelirler elde edebiliyoruz. Çaylaklara düşen görev ise; uyuşturucu satışlarından elde edilen gelirin bir kısmını kulübe ödemek olarak düşünebilirsiniz. Kültürün içerisinde yelekliler dahil; kulübe belli zamanlarda gerekli ödemeler yapılır. Tadilat, herhangi bir farklı durum olarak düşünebilirsiniz. Kulübün için uyuşturucu sat ve haftalık olarak belirlenen miktarda tax öde!
MERAKLI ÇAYLAKMeraklı bir karakter yetiştirin. Karakteriniz kulüp üyelerini sürekli ziyaret etsin, kulüp bölgesinde karşılaştığında sürekli kültür hakkında sorular sorsun, motor kulübü terimlerini sorsun ve bu merakların hepsini yeleklisine danıştığında; bir doygunluk seviyesine ulaşsın. Yelekliler meraklı çaylakları çok severler, sadece onlara belli etmezler ve ters tavır takınmaya devam ederler. Yönetilen karakter yelekli olmuş olsa bile her gün yeni bir şey öğrenmeye devam etsin.
GİDONUN ÜZERİNDEKİ İSKELETÇaylaklar ve üyeler olarak haftalık gerçekleştirmemiz gereken kilometreler mevcut. Bu kilometreler her hafta kontrol ediliyor. Toplu sürüşlere katıl, kortejlerin geniş tutulmasına yardımcı ol. Karakterin Freeway veya Wayfarer model motorları sürmeye iyice alışsın. Motorlara karşı deneyimini en üst seviyeye taşısın. Bunu pilotaj okuyan birinin uçaklara karşı edindiği tecrübe gibi düşünebilirsin.
YARATICI ÇAYLAKBirlik Discord kanalları üzerinden herhangi bir hotline/anlaşmalı rol yayınlandığında verilen bilgileri güzelce okuyun, diğer çaylaklarla IC olarak iş birliği yapın, kafa patlatın ve beyin fırtınası yapmaktan çekinmeyin. Diğer çaylaklarla temiz bir plan kurun, rolde karşılaşabileceğiniz tüm ihtimalleri göz önünde bulundurun ve yaratıcılığınızı role yansıtmaktan çekinmeyin. Söylediklerimi bir örnekle taçlandıracak olursam; bir hotline yayınlandığını düşünelim. Hotline içerisindeki başrolün yaşlı, zengin, aksi, huysuz bir işadamı olduğunu ve çaylaklardan istenen şeyin o adamın evini soymak olduğunu varsayalım. Söz konusu hotline olduğundan, başarılı gerçekleştirilmiş bir hotlinenin sonucunda IC ödüller ve yaptırımlar olacağını hepimiz biliyoruz. Muhtemelen bu soygunu ihtiyar evin içerisindeyken yapmanız istenecek. Eve girmek için direkt olarak maymuncuk kullanmayın, unutmayın çevrede IC olarak tonlarca yerli var. Çaylaklardan birisinden size fiziksel zarar vermesini isteyin, kanayan yaranızla ihtiyarın ziline basın ve kendinizi acındırın. Eve girin, rolünüzü devam ettirin. Sergilediğiniz bu denli rol tutumu sizi fazlasıyla öne çıkaracaktır.
ÇAYLAĞIN YUMRUĞUProspect olduysanız; karakterinizin maddi durumuna ve rolsel etkenlere bağlı olarak büyük bir ihtimalle bir silaha sahipsinizdir. Sıkacağınız her kurşun kulübün dışarı ile ilişkilerine yansıyabilir, bu sebeple silahınız sizin son çareniz olsun. Rolün getirilerine bağlı olarak; muhtemelen sert veya agresif bir karakter yönetmek isteyeceksiniz fakat yumruklarınızı sertleştirin, o kurşunu gereksiz yere sıkmayın! Birlik liderleri ve sunucu yönetimi karakterlerin DM’e yatkınlığını sürekli ölçer. Silahını son çare olarak kullanan karakterler/oluşumlar mükafatını bir süre sonra mutlaka alır. Silahına sarılmayan, kültürü ve terimleri sular seller gibi yutmuş kişi, potansiyel bir yelekli adayıdır.
Her ne kadar roleplay yapıyor olsak da; bir motor kulübünde yelekliliğe bir adım daha yaklaşabilmek için belli OOC kurallara da uymanız gerekli.
TERİMLERYapmak istediğimiz bu rol, içerisinde çok büyük bir kültür ve bilgi barındırıyor. Kendim üzerinden bir örnek verecek olursam; yaklaşık 6 aydır biker rolü yapıyorum ve her gün yeni bir şeyler öğrenmeye devam ediyorum. Kültürü ve biker terimlerinin tamamını rol yaparak öğrenmemiz çok büyük bir vakit alacaktır. Bu rolü yapmakta hevesliyseniz, internet üzerinden rehberleri ve gerçek hayattan alıntılanan bilgileri araştırmanızda büyük bir fayda var. Hiyerarşi, kulüp üst yönetimi, bitch ride, kulüp yamalarının tamamı, yeteri kadar, sanane, kulübün malı, mc park, good out, colors, no color, full patch, bad out, one percenter ve bunun gibi birçok terime, olaya hakim olun.
OOC SİCİLBirlik liderleri, bir çaylağın Church gecesinde masaya sunulmasından önce OOC sicillerini de kontrol eder. İhlal yapmamaya, rollerinizi roleplay çerçevesi içerisindeki belli kurallara uygun bir şekilde gerçekleştirin. Tüm bunlara uyum sağladınız ve artık yeleklisiniz. Bu ihlallere devam ederseniz, başladığınız yere geri dönersiniz.
BİRLİK TANITIMIBir birliğin gelişebilmesi için birlik tanıtımının da çok büyük bir etkisi mevcut. Takdir edersiniz kii sunucudaki yönetim ekibi bir oluşumun yapmış olduğu her rolü göremez, inceleyemez ve takip edemez. Sunucunun yönetim ekibinde olduğu gibi; bir oluşumun yönetim ekibi de karakterinizin yapmış olduğu her rolü göremez, inceleyemez ve takip edemez. Yapmış olduğunuz biker rolünde, birliğinizi ve karakterinizi ilgilendiren bütün rollerinizi düzenleyerek; forum üzerinden birliğin tanıtım kısmına ekleyin. Karakter tanıtımı açmasanız bile, karakter gelişimini buradan takip edebilirsiniz.
KARAKTER TANITIMIBana kalırsa, yapılan her rol bir karakter gelişimini de beraberinde getirmelidir. Rolünüze başlarken; bir karakter tanıtımı açın ve karakteriniz hakkında kısa kısa bilgiler verin. Karakterinizin özellikleri, öne çıkan tavırları, huyları karakter tanıtımınızda paylaşacağınız ekran görüntülerinde çıkagelsin. Karakterinizi tanımak isteyen kişiler; ekran görüntülerinize göz gezdirsin. Belli bir sayfa sayısını geçtikten sonra karakter tanıtımınızın ilk sayfalarından, son sayfalarına doğru bir göz gezdirdiğinizde “Vay be, karakterim gerçekten gelişmiş!” “Gerçekten bu işi yapmışım!” diyebilmek gerçekten sizi mutlu edecek.
Tüm bu tavsiyelerimi dinleyip, uyguladıktan sonra…
CANIM YELEĞİMYeleğiniz ve motorunuz sizin herşeyiniz. Yelek tam anlamıyla namustur. Yeleğinizi kaptırırsanız, ona zarar gelmesine izin verirseniz eğer; size zimmetlenen birşeye ihanet etmiş sayılırsınız. Motor kulübü kültürü; büyük oranlarda askeri kültürden yararlanır. Yeleğini kaptıran bir member, yeleksiz bir şekilde bölgesine dönmektense; kafasına sıkıp, karakter isim değişikliği hakkı kullansın daha iyi.
DİPNOT
Rehberi sizleri çok fazla sıkmamak, tecrübelerimi paylaşırken; kolay yolla size öğretmek için mümkün olduğunca kısa tuttum. Yukarıda kurmuş olduğum onlarca cümle, sunucumuzda bulunan THE BUFFALO SOUL MC adlı oluşumdan edindiğim bilgi ve tecrübeler sonucunda yazılmıştır. Bir diğer sunucuda, bir diğer motor kulübünde çalışmayabilirler. Mütevazi bir tavır takınmış olsam da, siz bana aldırmayın her türlü çalışır veya faydası olur.
MTA ve SAMP platformlarında geçirdiğim 3 veya 4 yıllık serüvenin son demlerinde 6 ay boyunca yaptığım ve yapmaya devam edeceğim biker rolü bana göre illegal rol olayının kesinlikle top seviyesidir daha önce denememiş arkadaşlara şiddet ile tavsiye ediyorum. Edindiğim bilgileri, tecrübeleri IC ve OOC olarak elde etmemde bana fazlasıyla faydası olan @Chevalier Kurt_Bowman, Kurt’un çaylağı olarak başlayıp; emin adımlarla yükselerek bütün yamaları taşıyan, sahiplenen Swen_Schreiner @knoojew 'e, Swen’in çaylağı olarak başlayıp merdivenleri adım adım tırmanan, kulüpte sıfırdan VICE PRESIDENT rütbesine kadar ulaşmış olan Eivor_Ravenson @Whistler 'a ve yazamadığım onlarca insana sonsuz teşekkürler! MTA ve SAMP ortamının en büyük meyvesi olan, oyundan gerçek hayatlarımıza taşıdığımız bütün dostlarımız, sizleri de unutmadım. Sizlere de sonsuz teşekkürler! Keyifli roller dilerim, rollerinizde başarılar.