Konu: türkçe terimler  (Okunma sayısı 352 defa)

#0 - 03.07.2021 17:53
arkadaşlar selam az önce bi şikayet inceledim türkçe terim ihlali üzerine ve sevgili dostum, kıymetli kardeşim @Diversa ile bir süre bunun hakkında konuşup genel sohbette konu açmaya karar verdik. Şikayette ana kelimesinin türkçe terim/rol vesaire olduğu söylenmiş. Bunun gibi bir ton şikayet/örnek var. Bana kalırsa "ana, anne, valide" gibi kelimelerin, ingilizcedeki "mom, mommy, mother" gibi kelimelerden bir farkı yok. Ancak şikayet yiyen arkadaş da ana kelimesinin türkçe terim olduğunu kabul edip cezamı verin yazmış. Biraz garip geldi. Sizce neler türkçe kelimeye girer, neler girmez tartışalım.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 03.07.2021 18:10
Kullanılan terimler içinde bulunduğu cümleye ve kullanım anlamına göre değerlendirilmeli, İngilizce çevirilerine göre değil. Kurduğumuz cümleler Türk insanını andırıyorsa hatalı oluruz, olay doğrudan terimlerle ilişkili değil yine yaptığımız rolle ilgili yani. En basit örneği karı kelimesi üzerinden verebiliriz, bu kelimenin İngilizce çevirisi var ve karı-koca şeklinde kullandığımızda kimseyi rahatsız etmez. Lakin bizim sokak jargonundaki gibi (örneğin erkek bir karaktere ne bakıyon karı mısın dememiz) kullanırsak o zaman Türkçe terim olarak değerlendirilir ve ceza alabiliriz. Şahsen böyle öğrendim ve buna göre hareket ediyorum.

Konuda geçen anne-ana tartışması için de yorum yapayım. Yansıttığımız karakter medeniyetten uzak, şehirli olmayan ve dolayısıyla bozuk bir dili olan karakter olabilir. Bunu belli etmek için kelimeleri biraz daha bozuk kullanırız. İhlale yol açmaz. Bunun haricinde Meryem ana gibi kullanımlar var ve bu da bir ihlale yol açmıyor. Ama karakterlerimiz diğer karakterlere hakaret ederken "seni doğuran ananın hammına koyim" tarzında bir girişimde bulunursa bu ceza sebebi olabilir.
« Son Düzenleme: 03.07.2021 18:19 LordXuneity »
100
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
Serenity_,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#2 - 03.07.2021 18:26
Kullanılan terimler içinde bulunduğu cümleye ve kullanım anlamına göre değerlendirilmeli, İngilizce çevirilerine göre değil. Kurduğumuz cümleler Türk insanını andırıyorsa hatalı oluruz, olay doğrudan terimlerle ilişkili değil yine yaptığımız rolle ilgili yani. En basit örneği karı kelimesi üzerinden verebiliriz, bu kelimenin İngilizce çevirisi var ve karı-koca şeklinde kullandığımızda kimseyi rahatsız etmez. Lakin bizim sokak jargonundaki gibi (örneğin erkek bir karaktere ne bakıyon karı mısın dememiz) kullanırsak o zaman Türkçe terim olarak değerlendirilir ve ceza alabiliriz. Şahsen ben böyle öğrendim ve buna göre hareket ediyorum.

Konuda geçen anne-ana tartışması için de yorum yapayım. Yansıttığımız karakter medeniyetten uzak, şehirli olmayan ve dolayısıyla bozuk bir dili olan karakter olabilir. Bunu belli etmek için kelimeleri biraz daha bozuk kullanırız. İhlale yol açmaz. Bunun haricinde Meryem ana gibi kullanımlar var ve bu da bir ihlale yol açmıyor. Ama karakterlerimiz diğer karakterlere hakaret ederken "seni doğuran ananın hammına koyim" tarzında bir girişimde bulunursa bu ceza sebebi olabilir.

Yaptığımız rolle alakalı tabii ki ama senin bana kalırsa verdiğin
Alıntı
"seni doğuran ananın hammına koyim"
örneğine göre de türkçe terim ihlaline girmez. Bir ingiliz veya amerikan da bu cümlenin aynısı kurabilir, kurar da zaten. Bu terim olayı ingilizlerin asla kullanamayacağı, herhangi bir ingilizce karşılığı olmayan terimler için geçerli olacak şekilde daraltılmalı. Örneğin, "lan, ulan" gibi kelimeler veya "şopar" gibi çingene anlamı taşıyan kelimeler de olabilir. Yerel ağız kelimeleri de buna dahil olabilir. Örneğin "susak" kelimesini ingilizce sözlükte stupid olarak görebilirz ancak bu kelime trakya ağzına ait olduğu için türkçe terim olarak değerlendirilebilir.

Bunların dışında türkçe terim olayının fazla abartıldığını düşünüyorum. Senin de dediğin gibi eğer ciddi bir şekilde yerel türk rolü yapılmıyorsa, benim birisine gidip "mal mısın" demem bir sorun teşkil etmemeli. Ama gel gelelim ki en ufak şeyden türkçe derim diye şikayet açılıyor.
« Son Düzenleme: 03.07.2021 18:28 Feliron »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#3 - 03.07.2021 20:07
Herkesin kullandığı Türkçe terimler var oha, hele, yuh, abi, abla gibi. Bunun gibi kelimeler kullanılırken ve sorun olmazken oyuncu " Ana " kelimesini kullandığı için şikayet edilmemeli. Mother, Mum, Ma', Mommy gibi düşünebilirsiniz. Anne kelimesinin aynısı aslında ceza verilmemeli.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#4 - 03.07.2021 20:13
Kullanılan terimler içinde bulunduğu cümleye ve kullanım anlamına göre değerlendirilmeli, İngilizce çevirilerine göre değil. Kurduğumuz cümleler Türk insanını andırıyorsa hatalı oluruz, olay doğrudan terimlerle ilişkili değil yine yaptığımız rolle ilgili yani. En basit örneği karı kelimesi üzerinden verebiliriz, bu kelimenin İngilizce çevirisi var ve karı-koca şeklinde kullandığımızda kimseyi rahatsız etmez. Lakin bizim sokak jargonundaki gibi (örneğin erkek bir karaktere ne bakıyon karı mısın dememiz) kullanırsak o zaman Türkçe terim olarak değerlendirilir ve ceza alabiliriz. Şahsen böyle öğrendim ve buna göre hareket ediyorum.

gerekli ve yeterli bir açıklama, ek olarak dümdüz ingilizce konuşamayız, amerikanında bir sokak ingilizcesi var, bizde her ne kadar bu kelimeler türkçe terime giriyorsa bizim gibi onlarında kendi içlerinde, sokak dilinde kullandığı kelimelerde bulunuyor ve ne yazık ki o kelimelerinde bizde bir karşılığı yok veya biz bilemiyoruz, bu nedenle bazı terimlere arkadaşın da yukarıada söylediği gibi role uygun bir şekilde kullanılması sorun yaratmayabilir.
Spoiler: GösterGizle
"lan" hariç
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#5 - 03.07.2021 23:25
Herkesin kullandığı Türkçe terimler var oha, hele, yuh, abi, abla gibi.

abi, abla türkçe terim miydi?
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#6 - 03.07.2021 23:30
Herkesin kullandığı Türkçe terimler var oha, hele, yuh, abi, abla gibi.

abi, abla türkçe terim miydi?
Evet.. Erkek kardeş, kız kardeş olarak deniyor onlarda veya sadece kardeş gibi. Bro - sister olarak kullanıyorlar.
Fakat rolde kız kardeş diyince garip duracaktır. Yabancılar sister diyor direk. Tartışmaya açık bir şey.
« Son Düzenleme: 03.07.2021 23:32 Myrtle »
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#7 - 03.07.2021 23:31
Bazen şikayetler çığrından çıkıyor, Meryem Ana demekten korkar oldum şikayet yiyeceğim diye.
Like
5
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
oflu, sevenbad, jonlakow, tiphied, Rusky,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#8 - 03.07.2021 23:33
Abi, abla, kardeş, karı, hatun gibi kelimeler türkçe terim değildir. "Lan-... Nasıl" diye devam eden bir cümlede türkçe terim olamaz, karşılığı olmayan "What the..." diye devam eden cümleler lan(atar değil, şaşırma) olarak çevrilebilir. Bunlarda bir yanlış görmüyorum.

https://tureng.com/tr/turkce-ingilizce/lan
https://tureng.com/tr/turkce-ingilizce/karı
https://tureng.com/tr/turkce-ingilizce/hatun

Türkçe terim olduğunu düşündüğünüz her kelimeyi tureng'in sitesine girip aratın ve CTRL+F kombinasyonunu kullanarak "Argo, konuşma" gibi kullandığınız bölümü yazıp aratın. Her şeyin bir karşılığı var.
ufak bir not: lan kelimesinin kullanılmasını bende desteklemiyorum, şimdi bir kişi yarın 100 kişi.
edit: telefondan yazıyorum, oto düzeltmeyle yanlış yazılan yerleri düzelttim.
« Son Düzenleme: 03.07.2021 23:36 only »
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
Diversa,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#9 - 03.07.2021 23:36
Yabancılarda abi abla diye bişey yok yalnız, sister ve brother var. Ben mesela 16 yaşında karakter canlandırıyorum kimseye gidip abi abla demiyorum. O anlamda kullanımı net Türkçe terimdir bence.
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok