Yıllardır aynı döngü döner, bir birlik "saygısızlık" adı altında savaşa girer; bu uğurda çeşitli toksiklikler döner, kazanan ve kaybeden belli olmaz. Sonucunda da iki taraf birbirine küfretmiş ve insanlığın en değerli iki şeyden birini(zamanını) boşa harcamış olur. Birlikler arası savaşlarda nezaket SAMP Türkiye'de iki tarafın ciddi bir oyundışı dostluğu yoksa neredeyse imkânsızdır. Neden önüne geçilmiyor ve müsaade ediliyor? Bu kitlenin dağılmaması için etkili bir yöntem mi? Sadece biraz tartışalım.
FDI'nın gelmesiyle bir umut, yasadışı oluşumların biraz daha gizliliğe önem vermeye başlayacağını düşünmüştüm. Güncelleme duyurusundan bu güne kadar dönen saçma savaşlar ve yapılmayan müdahaleler de bu düşüncemi kesinlikle çürüttü. Göstermelik bir şekilde açıldığını, arada bir sunucu senaryosuna etki etsin diye vâr olduğunu düşündürttü. -Şimdi çıkıp diyecek birisi;
arka planda görmediğin çalışmalar dönüyor. Görmediğim çalışmalar neden 6-7 ay boyunca dönen 200 savaşın taraflarına bir defa yaptırım uygulamadı?
Kim ne derse desin, Vice'da yıllardır illegal rolü yapan biri olarak bu sunucuda illegal rol yapmak gâyet kolay. Legal rol yapmaktan da daha kolay. Hatta bu kolaylık, dışavurumla çeşitli basın/legal kuruluşların da rollerini baltaladığı oluyor.(400-800 dakikalık kişisel ceza alarak yoluna bakıyorlar, orası bambaşka bir mevzu)
Tavsiyem; her zaman aktif olduğunu belli eden dedektif büronun da sunumuyla 3-4 yıllık Vice sunucusunda sadece bir deva açılan Organize Suç Davaları'nın süreklilik hâline gelmesi. Kararların, "rolleri baltalamaması" adına geçici değil kalıcı olması. Örneğin, bir kişinin CKsı yeterince gizlenmiş bir cinayetle yapıldıktan sonra cinayeti işleyenler neden 300-900dakika boyunca AFK kalarak beklemek zorunda? Bunun yerine neden bu insanları 1 haftalığına prison rolleri yapmaya zorlamıyoruz? (zorlamıyoruz derken, buna ben de dahilim.) Zaten prison geçtiğimiz aylarda aktif edilmeye çalışılıyordu, bu çalışmalar devam etse; yanına da departmanın hapsettiği kişiler eklense, daha aktif bir Vice görebilmemiz mümkün olmaz mıydı?
Örneğin bir misilleme yapıldığında "misilleme" olayı şehrin gündeminde kalır, restoran birkaç gün incelemeye geçer. Dedektif büro yeterince kanıt topladığında organize suç davası açılır ve ilgili birlik/kişiler gerektiği kadar süre boyunca(1-2 hafta) rollerini prisonda devam ettirir. Hem karakter gelişimlerine katkı sağlar, hem de yaptıkları "rol" yüzünden pişmanlık duymazlar.
(800 dakika boyunca afk kalmak daha mı iyi?)düşünceleriniz neler, merak ediyorum. biraz bu ortamlardan çekilen birisi olarak da gerçekçiliğin gittikçe azaldığını ve fazla müsaade gösterildiğini de şahsen düşünüyorum.
ufak dipnot: bıraktığım için böyle düşündüğümü düşünecekler de olacaktır elbet, fakat bu yüzden değil. şu projemi yürütürken kafama takıldı tüm bunlar.