sistemler hakkında şunu söyleyeceğim, sistemlerin ne kadar modern ve kaliteli olduğundan çok kullanışlılığı ve sadeliği önemli bence. zaten sistem beklentisi olan mta duruyorken samp oynamaz. sistemleri hiç incelemedim, oyuna başladığımda öğrenerek kullanmak daha hoş geliyor.
oyuncu kitlesi muhabbeti açılmış oyuncu sayısı, sunucu seviyesi falan muhabbetler dönmüş galiba detaylı okumadım ama o konular hakkında görüşüm genel olduğu için doğrudan paylaşacağım.
oyuncu kitlesi çok değişmez. sampta roleplaye yeni başlayan oyuncular genellikle birkaç post üstte mina olarak sansürlenmiş sunucuda başladığı için rol ortamının değişeceğini sanmıyorum, oyuncular genellikle aynı yüzler oluyor. sadece admin kadrosunu incelediğimde bile birçok kişiyi çeşit çeşit sunucuda gördüğümü, bazılarının ise arkadaşlarım olduğunu fark ettim. yani şu sunucuda daha iyi rol dönüyor demek mümkün değil bence çünkü zaten o sunucuyu da sen ben oynuyoruz, bu sunucuyu da sen ben oynuyoruz. yani "moruk o sunucuda daha kötü rol dönüyo ya, burası daha iyi" demektense önce "ben ne rolü yapıyorum? sunucuya rol açısından ne gibi bir katkım var?" sorusunu kendimize sormamız lazım. eğer ki sadece para kasıp en zengin olmaya oynayacaksanız, şimdiden buraya :sad: bırakabilirsiniz.
oyuncu sayısı olarak açılışta çok kişi ile açılacağı kesin, son zamanlarda açılan çoğu sunucu açılışını en az 100 kişi ile yaptı zaten. 350 ile açılış yapan malum sunucuya girmiyorum ki (rakibi 2 sunucuyu neredeyse sıfırlamıştı) önemli olan açılıştan birkaç ay sonrası. yaz tatilinde 3 hard roleplay sunucusu vardı ve 3 sunucunun oyuncu toplamı da yaklaşık 350 gibi bir sayıya denkti. viceın açılması ile 350 oyuncu 4 sunucuya bölünecek. oyuncuların isteklerini hangi sunucu karşılıyorsa o sunucunun daha fazla oyuncu çekeceğini düşünüyorum. yine de 4 sunucu 350 oyuncu için çok az, bu da bir sunucu en fazla 150 falan görür demek bence.
ha bir de hard-medium olayı hala karıştırılıyor sanırsam, sunucunun ekonomi zorluğunu hard-medium-easy belirtiyor. rol seviyesi yoktur ve rolün güzelliği de özneldir.
Son yazdığınıza katılmıyorum, eğer ortada bir rol seviyesi yoksa kişinin kendisine "sunucuya rol açısından ne gibi bir katkım var?" tarzında bir soru sormasının da bir anlamı yoktur. Bu tarz sorularla insanlar birçok farklı rol ve konsept hazırlayarak sunucudaki eksikleri kapatıp rol seviyesini yükseltecektir. Her ne kadar eksiklik kapansa da yapılan rollerin iyi veya kötü olması da genel oyuncu kitlesi tarafından belirlenecektir (doğru veya yanlış). Rolün güzelliğinin öznel olmasını esas alırsak başka roller hakkında eleştiriye veya kişilerin rol gidişatına karşı çıkma gibi bir hakkımızın olacağını sanmıyorum. Gördüğüm kadarıyla günümüzde kültürler hakkında eski-yeni çatışması olsa da roller konusunda oyuncular arasında oluşmuş ortak bir algı var. Kısacası, genel olarak dm odaklı roller düzenlenen bir sunucuyla gerçekten real lifeın yansıtılmaya çalıştığı bir sunucuyu bir tutamayız. Kaldı ki başka sunucuları eleştirirken bile rol seviyesi göz önünde bulunduruyoruz.
Evet sizin de dediğiniz gibi, kimse kimsenin yaptığı rolü kesin bir dil ile sorgulayamaz, sadece kendince eksik gördüğü yerleri belirtebilir. Hatta bazı sunucularda rol sorgulama hakkında kesin ve net bir şekilde sorgulanamayacağına dair kurallar getirildiğini görmüştüm, haklı kurallar bunlar. Ancak bu kültür bilgisinin eleştirilemeyeceği anlamına gelmiyor tabii ki.
Kültürü şöyle açıklayayım. Bir yemek yapıyorsunuz. Tuz, kesinlikle yemeği yaptığımız sırada en önemli malzemeniz değil ancak tuz olmadan yaptığınız yemeğin de tadı olmaz. Rollerde de kültür bilgisi bu durumdadır bana göre. Roleplay oynarken kültür kapıştırmaca oyunu oynamıyoruz. Yaptığımız yemekte; yarattığımız karakter, karakteri oyuna yansıtma becerimiz ve bu karakterin gelişimini yapabilmemiz en önemli malzemelerimiz oluyor. Kültür bilgimizi de (tuz) yemek piştikten sonra yemeğimize katarız. Tuzsuz bir yemeği kimse beğenmez ancak yemek yapılırken tuz da kullanılmaz.
Yapılan roldeki kültür bilgisi nesneldir. Örneğin 13 çetesinde yapılan bir rolde yaratılan karakter bu rollere uygun değilse yapıcı bir şekilde eleştirilebilir, yapılan rol 13 çetesini yansıtmıyorsa eleştirilebilir. Çünkü kültür hakkında eksikler kapatılabilir. Ben bu işin detayında hiç çeteci rolü yapmadım, uzaktan yakından alakam yoktur. Eğer bir gün yapmayı denersem ve çuvallarsam bu da benim kötü rol yaptığımı göstermez. Ama yapılan doğru eleştiriler sayesinde yaptığım rolü daha güzel yansıtabilirim.
Dizi örneğini biraz daha açmak istiyorum. Siz ve ben aynı türde dizilerden hoşlanıyoruz. Polisiye olan x dizisini siz seviyorken ben sevmiyorum. Benim sevmeme nedenim ya oyuncuların oynadığı oyundandır ya da polis rolünün yanlış yansıtılmasındandır. Oyuncuların oynadığı oyunu eleştiremem. Dediğim gibi, kimi bu rolü gerçekçi bulur kimi ise yapmacık. Ancak yapılan bu polis rolünde neyin eksik yapıldığını kendi bilgilerim doğrultusunda eleştirebilirim.
Diğer sunucuların eleştirilme konusunda hard ve medium ibareleri "kısmen" göz önünde bulundurulabilir ancak asla "hard rp'de medium rp'den güzel roller döner" şeklinde karşılaştırılmamalıdır. Hard oynadığımızda daha zor bir ekonomi ile karşılaşırken medium oynadığımızda daha kolay bir ekonomi ile karşılaşıyoruz. Bu, kullanıcının zevkine göre hangi sunucuda oynayacağını gösterir. Hard ve medium göz önünde bulundurulabilir çünkü SAMP, Türkiye için çok küçük bir platform. Bir sene boyunca bu platformda oynamış bir oyuncu hard seven ve oynayan oyuncuyu bilir medium seven ve oynayan oyuncuyu bilir, tanır. Bu nedenle sunucuların başındaki ibareye bir ön yargı ile yaklaşır.
Yapılan rollerin doğruluğu veya yanlışlığı, öznel bir durum olsa bile, oyuncular tarafından belirlenmektedir ve bu roller, onların gerçek hayattaki karşılıklarıyla olan ilişkisine göre değerlendirilmektedir. Örnek olarak belirttiğim bazı konularda yaşanan eski-yeni tartışmasının yegâne sebebi de budur. İki farklı sunucu ve içerisinde aynı konseptte rollerin döndüğünü düşünürsek aralarında genel olarak bu rolleri daha iyi yansıtan sunucudaki insanların rol düzeyi daha yüksek görülecektir, tekrar etmek gerekirse rol düzeyi kavramı burada oluşmaktadır.
Hard ve medium karşılaştırılmasının günümüzde spesifik bir konu üzerinden yapılmasını da doğru bulmuyorum. Her ne kadar zamanında sunucunun ekonomisi bu durumda belirleyici bir rol oynasa da günümüzde genel bir bakış açısıyla değerlendirilmektedir. Tabii ki sizin de belirttiğiniz gibi karşı tarafı kötülemek yanlış olacaktır ancak rol düzeyi üzerinden bir yorumda bulunulması kaçınılmaz bir durumdur. Bu yazıyı kendi düşüncelerim parantezinde okumak gerekir, bir roleplayer olarak durumun bende yarattığı izlenim bu şekildedir.