Konu: Realizasyon Günceleri #1 - Çatışma ve Çatışmada Yaralanma Hakkında  (Okunma sayısı 261 defa)

0 Üye0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

#0 - 21.11.2020 20:28
Herkese merhabalar;

Öncelikle, bu rehber güncelerini uzun tutmayacağımı söyleyerek söze başlamak istiyorum. Normalde pek çok sunucuda gördüğüm (Vice Roleplay dahil) hataları ve eksikleri sizlerle paylaşıp; yaptığınız rollerin daha gerçekçi ve daha başka kişilere olmasını istiyorsanız; bu rehberleri inceleyebilirsiniz.

Şu anda değineceğim, ve belki de en çok tepki çekecek olan konulardan birisi, SA:MP oyunu içerisinde dönen çatışma ve yaralanma rolleri hakkında olanlar...

Özellikle Youtube üstünde videolara denk geldiğimde, yasadışı rol yapan arkadaşlar araçlarından inip, silahlarını çekip ateş etmeye başladıklarında; çoğunlukla olaylar DM sunucusundaki muhabbetlere dönüyor. Polis rollerinde olan arkadaşlar, bu tarz rollerde pek çoğumuzdan daha eğitimli ve dikkatli(ki ben uzun zamandır polis rolü yapmıyorum, bu konularda OOC olarak eğitim aldığınızı düşünüyorum) lakin bazı arkadaşlar da hatalarda bulunuyor. Bu hataları ve yapılması gerekenleri, kısa bir şekilde özetleyeceğim.

• Her şeyden önce, eğer uzman derecede silah eğitimi almamışsa karakteriniz, yürürken ateş edilmemesi gerekir. Karakterinizin kas yapısı fark etmeksizin, eğer kişi özellikle ağır silah kullanıyorsa, yürürken kendinizi yaralama ihtimaliniz çok daha yüksektir. Bu yüzden, silah eğitimi almamış kişiler, her şeyden önce kendilerini yaralamamak için ateş ederken sabit dururlar.
  • Aslında üstteki maddeden önce, bu maddenin önemi çok daha fazladır: silahın sesi ve fiziksel tepkisi... Bir silahı çok uzun süreli kullanırsanız, muhtemelen o silaha alışmanız ve sesine & fiziksel tepkisine aldırış etmemeniz çok daha olasıdır ancak silahlar ile aşırı haşır neşir değilseniz(ki normal, sağlıklı bir insan silahlarla o kadar haşır neşir olmamalıdır), ateş ettiğinizde muhtemelen çıkan yüksek sesten ve tepkiden dolayı, atışınızı kaçırmanız oldukça normaldir.
  • Bir silahın tetiğini, dediğim gibi eğer profesyonel eğitim almamışsanız, ardı ardına "John Wick" gibi çekip, üstüne yuvarlandıktan sonra koşup, üstüne atlayarak havada ateş edip hedefinizi etkisiz hale getiremezsiniz. (Evet, hepimiz Keanu Reeves'i seviyoruz ve eğitimlerini biliyoruz ama gerçekler bunlar) Size saydığım hareketlerin az önce yarısını bile, polis departmanında bulunan karakterlerin pek çoğu yapamaz. Eğer gerçekten çatışacaksanız ve yaralanmayacaksanız, yapmanız gereken şey, güvenli bir mesafeden kendinizi güvence altına aldıktan sonra, kısaca siper aldıktan sonra, ateş etmektir. Saldırgan kişi ya da saldırıya uğrayan kişi, ne kadar yakında olursa olsun, tehlike altındadır. (Evet, saldırgan kişi pompalı tüfekle olsa bile tehlike altında olabilir)
  • Araçtan sarkarak ateş etmek, gerçekten çok ekstrem(aynı zamanda havalı ve SA:MP'da işlevsel bir şey, ben de kabul ediyorum) bir harekettir. Özellikle elinizde M4 ya da bunun türevi bir silah varsa, zaten silahla sarkarken hedefi tutturmanız imkansıza yakın bir şeydir. Pompalı tüfekle zaten camdan sarkamazsınız(drive-by atamazsınız demedim, bunun farklı yolları var ancak bunu söylemeyeceğim)
  • Eğer silahlı bir çatışmada kazanmak istiyorsanız, en garanti yol o silahlı çatışmaya girmemektir. Çünkü bir çatışma olduğu an, durum ne olursa olsun, sizin yaralanma, hatta hayatınızı kaybetme durumunuz çok çok fazladır.

Yaralanma rolleriyle alakalı aslında başka bir konu açıp, bunun hakkında uzunca yazabilirdim ancak ilerleyen konularda, yaralara ve yaralanmaya dair konulara değinebilirim. Burada, söyleyeceğim tek şey, sadece yaralandığınızda verdiğiniz reaksiyonların sadece ne kadar komik olduğu... Normalde, elinizden yaralansanız bile, verdiğiniz reaksiyonun sakinlikten ziyade, kontrolünüzü kaybetmenize sebep olacak şeyler olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Normalde, pek çoğumuz Fear-RP kurallarına uyarken, ikili rolleri düşünürüz ancak çatışmada yaralandığınızda, ki yaralandığınızı fark ettiğiniz andan itibaren konuşuyorum, verilen ilk reaksiyonlar gerçekten komik... Daha önce, hiç birimiz gerçek hayatta vurulmadık elbette(vurulan varsa saygı duyarım) ancak vurulduğunuzda vermeniz gereken tepkilerin ilk başında, sakin kalmaya çalışmak ve adrenalin sonrası taş gibi kesilmek vardır.

Bu bahsettiğim örnek, elbette ki karakterinizin bilincini kaybetmeden gerçekleşecek olan rollerde geçerlidir. Ancak bazı yaralanmalarda, bilincini kaybeden karakterler(ki hayati yerlerinden vurulmaları ve ölmeleri kaçınılmazdır) genelde hiç bir reaksiyon veremezler ve bir kum torbası gibi yere serilirler. Özellikle birden fazla mermi gövdenize isabet ettiyse; ikinci durum çok daha olasıdır.

Gerçekten silah nasıl kullanılır ve merminin etkilerine dair Youtube videoları:
Spoiler: GösterGizle

Ciddi bir eğitimin nasıl yapıldığını anlatan bir video:

Gerçek bir mermi yaralanmasını örnek gösteren bir cerrahi video:

100
3
Like
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
100 tepkisini veren kullanıcı(lar):
balvenie, copshop, Flexman,
Tepki yok
Tepki yok
Like tepkisini veren kullanıcı(lar):
Renesmee,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok

#1 - 21.11.2020 21:42
Güzel rehber, okunsa güzel olabilir. Yaralanma kısmı için ayrıca teşekkür ederim, aslında gerçekten önemli bir detay.
Mutlu
1
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok
Mutlu tepkisini veren kullanıcı(lar):
Courier,
Tepki yok
Tepki yok
Tepki yok